Aanwijzingen voor landschapsontwerp: kenmerken en kenmerken

Elke eigenaar van het land wil het zo regelen dat hij er niet alleen mooi uitziet, maar ook uniek was. Hiervoor zijn er verschillende gebieden van landschapsontwerp, die hun eigen kenmerken en kenmerken hebben.

Competent doordachte planning van het gebied, evenals het gekozen kleurengamma, planten, decor, meubels en uitrusting, maken het mogelijk om zelfs op het meest primitieve object een unieke landschapssamenstelling te creëren.

Speciale functies

Momenteel krijgt landschapsontwerp speciale aandacht. Immers, een prachtig aangelegde tuin of tuinpercelen creëert een gunstige sfeer en een gevoel van comfort. Alleen een goed gepland landschap ziet er echt stijlvol en toonbaar uit.

Voor het ontwerp van het grondgebied worden dergelijke elementen van landschapsontwerp gebruikt als:

 • plantgoed in de vorm van bomen, struiken en grasvelden;
 • architecturale elementen, waaronder paden, tuinhuisjes, sculpturen, bruggen en zonneschermen;
 • de componenten van de rotstuin in de vorm van bloembedden, bloembedden en steunstructuren;
 • elementen van reservoirs uit cascades, beken en vijvers.

Elke richting van landschapsontwerp is een hele filosofie, die is gebaseerd op een bepaald soort kunst en creativiteit. Met behulp van een of andere stijl, kunt u een comfortabele omgeving creëren, niet alleen voor uzelf, maar ook voor degenen om u heen.

Het belangrijkste is dat het hele gebied eruit moet zien als een enkele compositie, alleen dan straalt het esthetische schoonheid uit en ziet het er compleet uit.

Hoofdgroepen

Alle stijlen van landschapsontwerp hebben hun eigen kenmerken en kenmerken die u zeker moet opletten. Houd er rekening mee dat elke richting in het landschap bedoeld is voor een bepaald gebied, dus voordat u de definitieve keuze maakt, wordt u geadviseerd vertrouwd te raken met de beschrijving van de interessante variant.

Conventioneel zijn alle landschapsgebieden verdeeld in twee hoofdgroepen:

 • Regelmatige.Gekenmerkt door strikte geometrische vormen en patronen.
 • Landschap. Ze zijn zo dicht mogelijk bij de natuur en zijn natuurlijke schoonheid.

Elk van deze groepen bevat bepaalde stijlen die onderling verschillen in individuele kenmerken.

klassiek

Deze standaardstijl is gebaseerd op strikte symmetrie en duidelijke geometrische vormen. Deze richting is bedoeld voor grote gebieden waar het mogelijk is om alle creatieve ideeën te vertalen naar de realiteit.

De samenstellende elementen van een dergelijk landschap zijn rechte steegjes.nette bloembedden, rondvormige priëlen, smeedijzeren banken, pergola's, evenals decoratieve ornamenten in de vorm van bogen, kolommen, antieke sculpturen en stenen ballen. In het centrum van de site bevinden zich noodzakelijkerwijs prachtige fonteinen en vijvers.

Thuja, esdoorns, linden, jasmijn en lila worden hier geplant, en de bloemen worden gepresenteerd in de vorm van rozen, begonia's, salvias en floxen.

modern

Prachtige stijl van landschapsontwerp, die wordt gekenmerkt door functies zoals elegantie en hoge kosten. Bijzondere aandacht wordt besteed aan architectuur en accessoires, maar de vegetatie verdwijnt.Het centrale element in het ontwerp is altijd het huis, dat op soepele en zeer harmonieuze wijze de andere objecten aanvult.

De voorkeur gaat uit naar materialen van natuurlijke oorsprong, die de situatie adel bezorgen.

Planten met een acute vorm van bladeren, zoals hop of meisjesachtige druiven, worden prachtig in groepen geplant om een ​​sfeer van comfort en vrede te creëren.

Het kleurenschema bestaat uit zwart, wit, chocolade, beige, zilver, blauw en violet tinten. Als contrast, toegestaan ​​het gebruik van rode en gele kleuren. Een prachtige decoratie is de aanwezigheid van een fontein of beekje, die het gebied een speciale frisheid geven.

Prachtige prieeltjes, banken en hekken worden zeker aangevuld met smeedijzeren elementen op een plantaardig thema. Daarnaast worden er als decor figuren van vogels en dieren in bronzen kleuren gebruikt.

oosten

Het wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan planten, evenals toegepaste architectonische vormen. De basis van deze stijl is tegelijkertijd verschillende richtingen:

 • Chinese. Bij het maken van elk item is geregeld volgens de regels van Feng Shui.Bijzondere aandacht is gericht op de planten, die worden gepresenteerd in de vorm van fruit en groenblijvende bomen, struiken, kruiden en bloemen. Bronzen beelden, houten beeldjes en architecturale vormen dienen als decor. Gezellige prieeltjes en kleine huisjes creëren een gunstige sfeer om rond te hangen.
 • Japans. Het wordt gekenmerkt door kenmerken als minimalisme en beknoptheid. Elk onderdeeldetail heeft hier een bepaalde betekenis en is ook een symbool van Japan. Alpenglijbaan en sakura worden als een verplicht element beschouwd.
 • Aziatische. Ontworpen voor grote gebieden waar het mogelijk is om echt comfort en harmonie te creëren. Het ontwerp maakt gebruik van delicate tonen en duidelijke contouren, zodat elke compositie er zeer stijlvol en esthetisch mooi uitziet. Stenen met verschillende vormen zijn een integraal onderdeel van deze richting, dus ze vullen bijna elk onderdeel van het landschap aan.

Oosterse stijl wordt gekenmerkt door een duidelijke planning van zones, evenals de juiste geometrische rangschikking van bomen, struiken en bloemen, die samen een gevoel van serene rust geven.

modern

De stijl van landschapsontwerp, die zich onderscheidt door elegantie en elegantie. Hij wordt gekenmerkt door eenvoudige geometrische vormen en lineaire structuren. Bij het inrichten van de site worden materialen zoals natuurlijk hout, metaal en beton gebruikt. De inrichting bestaat uit moderne sculpturen, geïmproviseerde open haarden en tuinmeubelen. Van de planten hier zijn cactussen geschikt, geen bloeiende planten, dracaena, yucca, vetplanten en gras.

De meest gewilde gebieden van de moderne stijl zijn onder meer:

 • Minimalisme. Het is gemaakt met behulp van laconieke vormen en het minimale aantal samenstellende elementen. Geweldig voor zowel grote als zeer kleine gebieden. De hoofdregel hier is de verdeling van het territorium in afzonderlijke zones. Het kleurenschema bestaat uit witte, zilveren, crème en lichte terracotta tinten. Voor landschapsarchitectuur worden bomen zoals berken, thuja, dennen, esdoorns, wilgen en verschillende fruitplantages gebruikt.
 • High-tech Een stijl die geen duidelijke lijnen en een bepaald decor vereist, waardoor deze geschikt is voor het realiseren van de meest buitengewone ideeën.Materialen zoals glas, steen, metaal, plastic en polycarbonaat worden gebruikt om de site te ontwerpen. Goede verlichting is belangrijk, wat er meestal uitziet als LED's die netjes zijn geplaatst in moderne verlichtingsapparatuur.
 • Loft. Het wordt beschouwd als het meest voordelige ontwerplandschap. Baksteen en metselwerk zijn hier geschikt, en gewone pallets, dozen, potten en decoratieve lampen worden vaak gebruikt als decoratie. De kleurenschaal is eerder ingetogen en wordt gepresenteerd in lichte, koude tinten.

Ontwerp in deze stijl ziet er vrij eenvoudig, maar tegelijkertijd functioneel en mooi uit.

 • Avangard. Verbazingwekkende en buitengewone stijl, die wordt gekenmerkt door de meest moedige experimenten en ongewone lijnen. In dit ontwerp ziet niet alleen het cottage-perceel er origineel uit, maar ook elk park of steegje. Het combineert harmonieus helder bloeiende planten en een ontspannen sfeer, die anderen gunstig beïnvloeden. Deze vrije stijl onderscheidt zich door het idee van de auteur, dat met behulp van fantasie en creativiteit met succes op het object is belichaamd.
 • Bionics. Een hele nieuwe ontwerprichting, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan milieumaterialen van natuurlijke oorsprong. Interessante armaturen met imitatie van watervallen, bloemen, bomen of zeedieren worden gebruikt als decoraties. Deze functie geeft de sfeer van een bepaalde romantiek en comfort.

Spiegel- of glanzende oppervlakken in de vorm van paden of andere landschapselementen geven de site een speciale schoonheid.

Elk van deze gebieden is een echte modetrend, die in staat is om zelfs in de meest primitieve sectie een elegante ontwerpsamenstelling te maken.

etnische

Deze richting van het landschapsontwerp wordt gekenmerkt door het creëren van een comfortabele, ontspannende en esthetisch aantrekkelijke site, in overeenstemming met alle relevante regels. Het is belangrijk om accenten correct te plaatsen met behulp van planten, meubels en decoratieve elementen.

De meest populaire stijlen van etnische richting zijn:

 • Alpine. De belangrijkste kenmerken zijn duurzaamheid en eenvoud van creatie. Hier wordt actief gebruik gemaakt van steen, waaruit verschillende soorten dia's, paden en rotsblokken worden gemaakt.Alle composities zijn gemaakt in een lichte kleur met het gebruik van geschikte alpine planten. Het is perfect voor zowel grote als zeer kleine gebieden.
 • Landschap. Met deze stijl worden prachtige imitaties van weilanden, velden, bossen of andere natuurlijke landschappen gecreëerd. Decoratieve elementen uit natuurlijke materialen in de vorm van houten priëlen, stronken en boomstammen vullen de landschapssamenstelling harmonieus aan. Een klein meer of een vijver zal een goede decoratie worden, de oevers ervan zullen worden bekleed met zand en kiezels, en waterlelies en waterlelies zullen in het water drijven. Bos en wilde bloemen geven het gebied een bijzondere schoonheid.
 • Country. Het vereist geen strikte planning en alle beschikbare materialen zullen geschikt zijn voor de creatie ervan. Zo'n landelijke landschapsontwerp zorgt voor een minimum aan kosten, maar is tegelijkertijd zeer schilderachtig, gezellig en comfortabel. Origineel meubilair oogt handgemaakt, maar ook decoratieve ornamenten in de vorm van rieten manden, houten karren en vintage fietsen. De bloembedden op de site zijn in willekeurige volgorde gerangschikt en dienen als een soort van heldere accenten.
 • Country. Democratische stijl, die wordt gekenmerkt door eenvoud, stevigheid en verbondenheid met de natuur. De paden zijn gemaakt van baksteen, hout of platen waarlangs gras, lila, jasmijn en wilde bloemen groeien. Een prachtig prieel uit een blokhut, een vijver of een stroompje, waardoor een tuinbrug wordt gegooid, creëert een gunstige atmosfeer voor volledige rust en vrede.

Rieten weefsels, schommels, putten, maar ook houten banken, emmers en gieters zijn een prachtige decoratie.

 • Provence. Exquise en zachte stijl van landschapsontwerp, waarmee u gemakkelijk een prachtig recreatiegebied kunt creëren. Naast bloembedden is het aangewezen om bloemen in dozen en manden te planten, waarbij ze hun verschillende opties combineren. De Provençaalse stijl wordt gekenmerkt door delicate kleuren in beige, witte, roze, blauwe en violette tinten.
 • Engels. De ideale oplossing voor grote ruimtes waar het mogelijk is om de verbeelding van een ontwerper te realiseren. Hier zijn strikte vormen en rechte lijnen volledig afwezig, daarom wordt elk samenstellend element van het landschap gekenmerkt door oneffenheid, kronkeligheid en natuurlijke vorm.Natuurlijke materialen zoals hout, steen, zandsteen of grind verdienen de voorkeur.

Priëlen, schommels, barbecues en bruggen met elementen van smeden worden als verplichte objecten beschouwd.

 • Middellandse Zee. Stijl met een uitgesproken Grieks accent, waarvan de kleuren worden gepresenteerd in wit, blauw, geel en terracotta. De percelen zijn versierd met een groot aantal bloemen in keramische potten. De integrale kenmerken van deze landschapsrichting zijn open tuinhuisjes en fonteinen, waar paden van steen of keramische tegels netjes zijn aangelegd.

Comfortabele rotan meubels of smeedijzeren banken, aangevuld met zachte kussens dragen bij aan de sfeer van speciaal comfort.

 • Scandinavian. Het voelt functionaliteit, eenvoud, terughoudendheid en ordelijkheid. Het kleurenschema is ontworpen in natuurlijke tinten, zoals groen, blauw, bruin, rood, geel en grijs. De belangrijkste gebruikte materialen zijn hout en steen. Meubels gemaakt van vlechtwerk of rotan, aangevuld met decoratieve elementen zoals sculpturen, maar ook antieke items zoals karren, spindels, wielen, vaten en keramische scherven, zijn perfect voor deze stijl.
 • Italiaans. In deze stijl kan men een duidelijke verdeling van het gebied in afzonderlijke zones waarnemen met behulp van rechte of diagonale lijnen. In het midden moet een kleine vijver, een fontein of een prachtig beeld zijn. Deze ontwerprichting is eigen aan de reeks stenen die bijna elk element van het landschap sieren. Van planten kun je een miniatuurroos, Japanse kweeperen, Italiaanse pijnbomen, cypressen, jasmijn, amandel en Amur druiven planten.
 • Frans. Het impliceert het ontwerp van het territorium in de vorm van unieke composities met duidelijke lijnen en vloeiende geometrische vormen. Nette tracks, evenals steegjes van hazelaar en jeneverbes onderstrepen perfect de schoonheid van deze stijl. Het centrale element is een vijver, fontein, zwembad of standbeeld. Mooie grasvelden, versierd aan de randen van kiezels, zien er bijzonder aristocratisch uit.
 • Moorse. Het beschikt over een overvloed aan weelderige bloementuinen en tropische planten. De vijvers die aanwezig zijn op de site hebben een rechthoekige of vierkante vorm, de bodem is bekleed met gekleurde tegels of stenen in de vorm van een helder ornament. Pergola's worden ook gekenmerkt door een vierkante of rechthoekige vorm en kunnen versierd worden met decor in de vorm van bloeiende wijnstokken.
 • Indian. Voor gebieden die in deze stijl zijn ingericht, is strikte geometrie kenmerkend, daarom heeft het landschap hier het uiterlijk van één geheel. De aanwezigheid van verschillende waterelementen in de vorm van kanalen, poelen, fonteinen en meren creëert een gevoel van volledige harmonie met de natuur. Pergola's zijn versierd met verse bloemen en gebeeldhouwde hekjes. Alle sporen zijn aangelegd met gekleurd grind, waarachter zich standbeelden en lantaarns bevinden.

Deze richting van het landschapsontwerp maakt maximaal gebruik van bomen, struiken en bloemen mogelijk.

 • Chalet. Geweldige stijl, waar in het grootste deel van de site verschillende berglandschappen zijn in de vorm van glijbanen, prachtige hellingen en rotstuinen. Karakteristieke kenmerken van deze richting zijn zonering, de aanwezigheid van alpine glijbanen, waterlichamen, prachtige paden en gazons, evenals heldere bloembedden. Het kleurenschema wordt gepresenteerd in heldere en rustige kleuren, maar soms zijn vlekken in de vorm van rode en oranje tinten toegestaan.

Van de vegetatie hier is het aangewezen om naaldbomen, groenblijvende bomen zoals dennen, sparren, thuja en cipressen te gebruiken.

 • Russisch. Een goed voorbeeld van landschapsontwerp in deze stijl is een plot met berkenbomen, appelbomen, kersen, frambozen, bessen, rozenbottels, lila,evenals een meer en bloem aanplant in de vorm van wilde bloemen. Een gezellige sfeer wordt gecreëerd door de aanwezigheid van feeders en nestlers, die harmonieus worden gecombineerd met houten banken, aangevuld met handgesneden.
 • Duits. Elegant en goed onderhouden gebied met veel decoratieve figuren, weelderige bloembedden, kleine vijvers en keurige grasvelden. De belangrijkste materialen voor het maken van dit type landschap zijn hout, keramiek, steen en tegels. Het kleurenspectrum is zeer rijk en de basis bestaat uit blauw, geel, terracotta, chocolade, kersen, groen en zandtinten.

Van bomen en struiken, is het aangewezen om coniferen, populier, berk, lijsterbes, lila, hondsroos, rododendron, chubushnik en amandelen te planten. Een mooie decoratie voor de bedden zijn rozen, lelies, irissen, dahlia's, bellen, goudsbloemen en geraniums.

Elk van deze stijlen van landschapsontwerp heeft een prachtige uitstraling en trekt de aandacht van anderen met zijn onovertroffen schoonheid.

koloniaal

De stijl van landschapsontwerp, die meer op praktische aspecten is gebaseerd dan op esthetische schoonheid. Alle zones worden hier gekenmerkt door rechte en symmetrische lijnen.Afzonderlijke landschapssamenstellingen worden gepresenteerd in de vorm van vierkanten, waartussen vlakke paden zijn.

Meubels gemaakt van vlechtwerk, bamboe, rotan of planken worden harmonieus gecombineerd met smeedijzeren elementen, evenals sculpturen gemaakt van hout, steen of keramiek. Naast fruitbomen worden planten zoals salie, marjolein, echinacea, narcissen, lelies, anjers, pioenen, rozen en lila actief in deze richting gebruikt.

natuurlijk

Deze ecostijl biedt maximale natuurlijkheid in elk onderdeel van het landschapsontwerp. Voor de ordening van het grondgebied worden alleen materialen van natuurlijke oorsprong gebruikt. Alle paden hier zijn geplaveid met kiezels en ze zijn perfect gecombineerd met de aanwezige fontein op de site, standbeelden en banken. Een speciale sfeer wordt gecreëerd door handwerk in de vorm van feeders of producten gemaakt van wijnstokken en stronken. Het kleurenpalet bestaat uit natuurlijke en doffe tinten.

gemengd

Het is een goede mix van verschillende stijlen van landschapsontwerp op één site. Zo kan bijvoorbeeld de toegang tot het territorium in de klassieke richting worden geregeld, en vervolgens een bepaalde noot uit de oudheid maken met behulp van oude voorwerpen en beelden uit voorbije eeuwen.

Verfijning en uniciteit van dit type ontwerp van het landschap geeft prachtige bloemstukken en mooie gazons. Een juiste ontwerpaanpak stelt u in staat om een ​​echt unieke stijl van ontwerp van de site te creëren en deze te vullen met esthetische schoonheid en comfort.

thematisch

Deze ontwerprichting omvat het creëren van een landschapsgebied op een specifiek thema, waarbij elk onderdeel de subcultuur en kenmerken van een bepaalde stijl maximaal zal weergeven. Ongeacht of het Japans, Engels, Italiaans, Chinees of een ander type ontwerp is, het zal noodzakelijkerwijs zijn eigen individuele technieken hebben die worden gebruikt bij het rangschikken van het object.

Mooie ideeën voor de binnenplaats

Elke richting van landschapsontwerp omvat een speciale reeks ontwerpoplossingen en activiteiten gericht op de verbetering van de site. Daarom is de hoofdtaak van ontwerpers het creëren van het meest comfortabele, mooie en harmonieuze gebied om te verblijven.

Om het gewenste resultaat te bereiken, kunt u de basisprincipes van het ontwerp bekijken: het principe van een gemeenschappelijk idee, de verhoudingen en herhaling van elementen.

Kenmerken van de organisatie van de tuin in Japanse stijl, zie hieronder.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer