Bomen, struiken en bloemen in landschapsontwerp

Elke eigenaar van de tuinpercelen droomt ervan dat zijn huis is ondergedompeld in groen en bloemen. In een poging om te ontsnappen aan de problemen en stedelijke drukte in de stilte van de natuur, proberen we op de een of andere manier de groene ruimte op onze site te organiseren, zodat het een lust voor het oog is, handig en nuttig voor iedereen. Immers, alleen buiten de stad kunnen we ontspannen en alleen zijn met de natuur en met onszelf.

Om het stuk grond een goed humeur te geven, moet het worden geregeld, rekening houdend met de compatibiliteit van individuele planten, de regels van hun harmonieuze opstelling en de combinatie van kleuren.

Hoe te kiezen?

Alvorens over te gaan tot de selectie van planten voor de tuin, is het noodzakelijk om kennis te maken met hun soort.

Soorten sierheesters

Zowel bladverliezende als groenblijvende struiken kunnen esthetisch en aantrekkelijk de tuin versieren. Met dit laatste kunt u de site aantrekkelijk maken, niet alleen in de zomer, maar ook in het koude seizoen.

Wintergroene heesters kunnen bladverliezend en naaldachtig zijn. In de centrale regio's van Rusland met koude winters worden naaldheesters het meest gebruikt voor landscaping, zoals jeneverbes, taxus, spar, cipres, microbiota, Mugus pine, dwergspar, cipres, Canadese spar.

Vooral populair in het ontwerp van landschappen heeft men recent verschillende soorten jeneverbesers gebruikt:

 • Juniper gewoon - grote struik met blauwachtige naalden met weerhaken. Gebruik bij landschapsontwerp meestal zuilvormige en dwergvormen van deze struik. De laatste zijn perfect voor de decoratie van alpine dia's, de eerste - voor de vorming van heggen. De volgende variëteiten worden het meest verspreid: Green Carpet, Compressa, Repanda Sentinel.
 • Juniper Cossack - de meest pretentieloze. Het heeft geschubde naalden en groeit tot anderhalve meter. Het belangrijkste gebruik is het ontwerp van gazons en rotstuinen. De meest populaire vormen zijn Glauca, Tamariscifolia, Variegata.
 • Rock jeneverbes heeft een smalle kroon met een scherpe pijlvormige kroon en zachte blauwe naalden.De maximale hoogte van de plant is ongeveer 2,5 m. Deze struik is het meest geschikt voor het maken van steegjes en heggen. De meest populaire soorten juniper rock zijn Moonglow, Blue Arrow (Blue Arrow), Blue Carpet en Blue Chip.
 • Juniper Chinees - struik met een hoogte van maximaal 10 m geelachtige of groenachtige kleur wordt vaker gebruikt in rotstuinen of in composities van groepen planten. Beroemde variëteiten - Olympia, Strickt, Blauwe Alpen.
 • Juniper horizontaal. Dit is een korte kruipende plant. Naalden kunnen groen (Andorra Kompkt), geel (kalk), grijsgroen (Alpina, Bar Harbor), blauwgroen (Ice Blue, Viltoni), blauw ("Prince of Wales") of blauwachtig-zilveren tinten (Jade River, Grijze parel). Dit type jeneverbes wordt gebruikt voor het decoreren van stenige tuinen, borders en hellingen.
 • Juniper schilferig - langzaam groeiende struik, heeft bijna hangende takken. De maximale hoogte van de struik is 3-4 meter. Populaire variëteiten zijn Meyeri, Blue Carpet, Holger, Dream Joy, Hannetorp, Blue Svid, Blue Star. Gebruikt in het ontwerp van rotstuinen.

Alle soorten jeneverbes zijn ongelooflijk mooi.Niettemin is de aanwezigheid van deze plant niet geschikt in elke tuin.

De struik past het meest organisch in het landschapsontwerp in de Scandinavische stijl met zijn natuurlijkheid, ruimtelijkheid en correcte geometrie.

Juniper ziet er bijzonder goed uit tegen heide, mossen en korstmossen.

De Engelse stijl suggereert ook de aanwezigheid van deze altijd groene naaldbosstruik, maar dan in hoge soorten met groene of blauwe naalden. Bij het ontwerpen van een tuin in Engelse stijl, fungeert de struik niet als het midden van de compositie (zoals in de Scandinavische stijl), maar als een soort laatste akkoord dat de compositie een afgewerkte look geeft.

Groenblijvende bladverliezende heesters worden vaker gebruikt in landschapsontwerp in gebieden in een warme klimaatzone, waar er geen sneeuw en vrieskoude winters zijn. Dergelijke planten omvatten: camellia, rododendron, ilex, buxus, callistemon, bamboe, aucuba, cordilina en anderen.

Onder de verscheidenheid van sierheesters stoten bloeiende en decoratieve groene planten. Hun namen spreken voor zich. Mooie bloeiende struiken zijn helderbloeienden decoratief en bladverliezend - met een interessante kleur van gebladerte. Ze zijn ontworpen om te creëren in de landschapskleuren in verschillende tinten in verschillende tijdsperioden.

De koningin onder de bloeiende struiken is een roos. Roze stemmingen van de lente en gele watervallen van forsythiabloemen plaatsen de lentegevoel. Daarna worden ze vervangen door sneeuwwitte en lila-roze lawines van lila, spirea, meidoorn en viburnum buldenezh.

De zomer begint met de bloei van rododendrons, boompioenen, Chubushnik. Potentilla struiken bezaaid met gele, rode of oranje bloemen zorgen voor een speciale stemming in de tuin.

Het ontwerp van de zomertuin maakt ook gebruik van een lijsterbes met witte pluimen - bloeiwijzen, tamarix met roze wolken van kleine bloemenslingers met kleine bloemen, verschillende soorten en variëteiten van hortensia's, kleurstoffen en actie met hun weelderige bloeiwijzen.

In het najaar blijven het zilverkruid en de hortensia's, rozen en sneeuwbessen, budley en euonymus, redrook en blaas een lust voor het oog.

Landschapsontwerpers gebruiken decoratieve bladachtige struiken graag bij het versieren van locaties.

Verdien vooral hun liefde:

 • graswit met zijn helder witgroen, roze-groen of geelgroen blad;
 • gele, karmozijnrode en paarse bloemen;
 • berberis met fel groen, goud of roodviolet blad;
 • Kramsvogel;
 • Aralia;
 • Mahonia.

Gebruik voor een verticaal landschapsontwerp meestal verschillende soorten heesterwijnen. Onder hen zijn vooral populair: wilde druiven, meisjesdruiven, klimroos, blauwe regen, krullende kamperfoelie, clematis, actinidia.

Boom soorten

Bij het ontwerp van de achtertuin kunt u een verscheidenheid aan boomsoorten gebruiken. Het belangrijkste is dat de bomen de locatie naderen op basis van hun hoogte, afhankelijk van hun gevoeligheid voor licht en voedingsstoffen, afhankelijk van hun kleur en groeiomstandigheden.

Loofbomen zijn de belangrijkste reliëfspots van de site vanwege de uitgesproken skeletas en spreidende kroon. Ze moeten worden geselecteerd door:

 • Kroonvorm.
 • Gebladerte. Let op de vorm van de bladeren, hun formaat, verander hun kleur tijdens het seizoen.
 • Door de aard van de bloei. Sommige bomen onderscheiden zich door de aanwezigheid van grote bloemen (bijvoorbeeld magnolia), andere hebben onopvallende bijna onmerkbare bloemen (esdoorn, rowan, wilg) en sommige bloeien zo onopgemerkt dat het moeilijk te zeggen is of ze bloeiend of niet-bloeiend zijn (berk).
 • Tegen de tijd van bloeiende bloemen. Dus, hazelaar, wilg en cornel bloeien eerst in de tuin.
 • Voor decoratief fruit. Vooral prachtig kijken in het landschap van mountain ash en viburnum, die de aandacht trekken als gevolg van fel rode bessen.

Bij de vorming van de samenstelling van de tuin worden ook actief gebruikte fruitbomen gebruikt. Hun namen zijn bekend bij iedereen: peer, kers, appel, abrikoos, pruim, kers. Het voordeel van hun landing is duidelijk - in het voorjaar veranderen ze de achtertuin in een geurige bloeiende wolk, en in de zomer en de herfst verrassen ze de eigenaars met smakelijk fruit.

En wat voor soort landschapsontwerp zal doen zonder coniferen. Ze vormen een uitstekende aanvulling op loof- en fruitbomen en maken de tuin exotischer en eleganter.

Als u naaldbomen kiest, moet u letten op:

 • Kleur naalden. Het kleurenpalet van deze planten omvat verschillende tinten groen, blauw en geel;
 • De vorm van de boom. Het kan bolvormig of kegelvormig zijn. Geometrisch rigoureuze vormen van deze planten geven het landschap een speciale slankheid;
 • Kleur en textuur van de schors. Deze parameter kan ook bijdragen aan de algemene perceptie van de natuurlijke ruimte rond het landhuis;
 • Smaak. Afzonderlijke hvoyniki produceren essentiële oliën met een merkbare aangename geur.Dus, in de zomerse hitte, kunt u een aangename geur uit de dennen inademen, en in de lente kunt u genieten van de geur van lariks;
 • De aanwezigheid van kegels. Kegels brengen ook het hoogtepunt naar landschapsarchitectuur. Dus, in jonge dennenbomen hebben kegeltjes een interessante roodachtige of paarse kleur, terwijl ze in spar naar boven kijken, als kaarsen op een kerstboom.

Een ongewoon ontwerp kan op de site worden gemaakt met behulp van bomen die op een stam zijn geënt Dit zijn kleine bomen (meestal tot 2 m) die met een graft worden gekweekt. Een gekrulde, huilende of bolvormige kroon is geënt op een even romp. Het resultaat is een miniatuurwilg, iepen, peren. Voor het enten van gewoonlijk gebruikte planten die tot hetzelfde geslacht behoren.

bloemen

Bloemen - een van de belangrijkste kenmerken van de inrichting van het landschap in de achtertuin. Zonder hen zal de plot leeg en levenloos lijken. De aanwezigheid van bloemen die elkaar gedurende het seizoen vervangen, creëert een feestelijke sfeer, geeft kleur aan de site.

Bloemen vormen een soort koppeling tussen bomen en struiken. Deze bundel wordt uitgevoerd door borders, bloembedden, parterre, alpine dia's of enkele plaatsing te rangschikken.

Gebruik voor het ontwerp van de site een verscheidenheid aan kleuren: meerjarige en jaarlijkse, hoge, onvolgroeide en bodembedekkers, schaduwtolerante en lichtminnende, ampelachtige, in het wild groeiende, bloemen met decoratief gebladerte en anderen.

Boomstructuur opties

Bij landschapsontwerp zijn er verschillende opties voor het plaatsen van bomen op de site.

haag

Met deze optie worden bomen gebruikt als een soort omheining die een aantal functies zou moeten vervullen: de site beschermen tegen wind, lawaai, sneeuw, nieuwsgierigheid van buren en voorbijgangers, de grenzen van het grondgebied markeren, niet-esthetisch ogende objecten vermommen.

Om een ​​haag te vormen, worden bomen op een minimale afstand van elkaar geplant. Loofbomen met dichte piramidale kronen of bomen waarvan de takken helemaal onderaan de stam beginnen te groeien (linden, esdoorns, populieren - Canadees en Berlijn) zijn perfect voor het uitvoeren van de functie van een haag.

Lage hagen kunnen worden gemaakt van vilt of gewone kersen. Als de grootte van de plot het toelaat, kun je een omheining van verschillende lagen maken,in een daarvan zijn er hoge bomen (as, iepen, mandwilg, Ussuri-peer, sierappel), en in de andere - struiken.

steeg

Het steegje is een soort weg, aan beide zijden waarvan bomen of struiken met een bepaalde frequentie zijn geplant. Bomen kunnen redelijk dicht bij de top van hun kruinen worden geplooid, waardoor ze een homogene boog vormen.

Plaatsing van bomen in de vorm van steegjes is alleen gerechtvaardigd op grote plaatsen. Op een klein perceel in de tuin zal de landing van de laan een gevoel van willekeur creëren, omdat de weg niet zichtbaar zal zijn vanwege het tekort aan het gebied eromheen.

Om steegjes te creëren, worden planten gebruikt die bestand zijn tegen ongunstige natuurlijke factoren, zoals berken, eiken, linden, iepen, esdoorns, platanen, haagbeuken, beuken, cypressen, sparren, lariksen, sparren.

groep

Deze rangschikking van bomen wordt gebruikt wanneer een compositie van verschillende bomen en struiken in een tuin wordt gemaakt. Planten worden geplant volgens bepaalde regels van een combinatie van kleuren, maten en vormen.

Bij groepsgewassen moet het principe van meerlagigheid in acht worden genomen.Als een groep planten zich in de buurt van een haag of muur bevindt, worden de hoogste bomen op de achtergrond geplant en vooraan - ondermaats.

Wanneer u een groep in een open ruimte plaatst, moeten de hoogste elementen zich in het midden bevinden en de minst hoge elementen aan de randen.

De gemakkelijkste manier om bomen te planten. Maar tegelijkertijd is het noodzakelijk om de boom zorgvuldig te selecteren, omdat deze op elk moment van het jaar even aantrekkelijk moet zijn. Daarom zijn sierplanten met een ongewone kroon, interessante bladkleur, mooie bloemen of kleurrijk fruit het meest geschikt voor dergelijke aanplant.

Als de site klein is, wordt er slechts één boom erop geplant, die het centrum van de gehele landschapssamenstelling zal zijn. Als lintwormen, meestal gebruikt worden vuren of dennen, eiken, paardenkastanjes, sierappelbomen, skumpiyu, zwarte populier en anderen.

Maak een compositie

Er moeten groepen bomen, struiken en bloemen worden gecreëerd rekening houdend met de regels van een combinatie van vormen, kleuren en grootten van planten. Ze kunnen op verschillende plaatsen op de site worden geplaatst: langs het hek, in de buurt van gebouwen, recreatiegebieden, langs sporen, in open ruimtes.

Elke compositie moet bestaan ​​uit planten met verschillende hoogten, vormen en kleuren. Maar soms worden planten bij het ontwerpen van een landschap gegroepeerd op basis van een enkele eigenschap: bijvoorbeeld een compositie van stoeprand met een ronde kroon of een groep bomen van dezelfde soort, maar van verschillende leeftijden, of een samenstelling van verschillende struiken, bomen en bloemen van dezelfde kleur (zilver of rood) .

Bij het maken van composities moeten bomen harmonisch betrekking hebben op de locatie van andere planten, hun grootte en kleur. Tijdens de voorbereiding van een groep planten is het noodzakelijk om het vanaf de zijkant vanuit verschillende punten in de tuin te bekijken.

Vergeet de plaatsing van planten in de beuglijn niet - van de hoogste tot de laagste. Aan de zuidkant bevinden zich meestal veel planten die veel licht vragen.

Als je een groep planten maakt, moet je de timing van de bloei van elk van zijn elementen in overweging nemen. Hierdoor kunt u de decoratieve compositie het hele seizoen door behouden. En om de aantrekkingskracht te behouden en in de winter, moet de groep groenblijvende bomen of struiken bevatten.

En vergeet niet de introductie van de samenstelling van eenjarigen, granen, kruidachtige planten, decoratieve elementen.Dit maakt de groepen origineler en dynamischer.

Mooie oplossingen voor de werf

De binnenplaats met een rotstuin is ingericht in Indiase stijl. Decoratieve groene struiken en verschillende soorten hvoyniki benadrukken de individuele stijl van de eigenaren van het huis.

Het landschapsontwerp van deze werf is voornamelijk gebaseerd op verticaal tuinieren. Voor dit doel worden pergola's met bloeiende clematis-wijnstokken en een haag met geometrisch regelmatige vormen gebruikt.

Versierd met bloeiende struiken, schudt de binnenplaats van een privé-huis zijn elegantie van kleuren en de pracht van natuurlijke vormen.

Thuy, gastheer, muurpeper, jeneverbes, dennen en wilde druiven - allemaal in deze tuin op zijn plaats. En samen vormen ze een uitstekende compositie die bijdraagt ​​aan de pacificatie en instandhouding van het emotionele evenwicht.

Hoe je de tuin versiert met sierbomen, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer