Grondsteen: hoe kiezen en lay-out?

Aanzienlijke belastingen van de residentiële (en niet alleen) structuur veronderstellen niet alleen de fundering, maar ook de kelder. Bovendien is de laatste blootgesteld aan negatieve externe factoren zoals neerslag, evenals het voorste deel van de constructie. Daarom is het zo belangrijk om hoogwaardige en duurzame materialen te selecteren voor de basis, die vele jaren zonder problemen zal dienen. Vandaag zullen we bouwmaterialen zoals de sokkelsteen van naderbij bekijken en uitzoeken hoe het op de juiste manier kan worden gestapeld.

vereisten

Alvorens te zoeken naar een specifiek type baksteen voor de bouw van de kelder, moet uitzoeken aan welke eisen het moet voldoen.

 • Een dergelijk bouwmateriaal moet voldoende dichtheid en stijfheid hebben.Te plastic en breekbare producten zullen niet werken. Een geschikte baksteen mag niet onder ernstige belasting worden vervormd.
 • Baksteen voor de basis moet bestand zijn tegen slijtage. Hij zou niet "bang voor" neerslag moeten zijn. Bovendien moet dit bouwmateriaal vochtbestendig zijn. Anders zal het voor een zeer korte tijd dienen en zal het snel in elkaar storten.
 • Deze bouwmaterialen moeten niet bang zijn voor lage temperaturen en vorstomstandigheden. Wateropname van de keldersteen moet zo laag mogelijk zijn. Anders gaat het bouwmateriaal gewoon scheuren en faalt.
 • Bouwmateriaal voor de kelder moet standaard dimensionale parameters hebben. Als het materiaal aan deze eis voldoet, zal de installatie eenvoudig en snel zijn en een onervaren huismeester aankunnen.
 • De baksteen voor de basis moet worden onderscheiden door een voldoende goede en betrouwbare hechting met de mortel gekozen voor bouwwerkzaamheden.
 • Het product moet milieuvriendelijk zijn. Het gebruik van toxische producten is niet de beste oplossing.
 • Het heeft geen zin om te dure stenen te kopen voor de basis. Dit bouwmateriaal moet een adequate prijs hebben.
 • Het type keldersteen is ook belangrijk. Het moet esthetisch en aantrekkelijk zijn.

Waarom heb je een basis nodig?

Baksteenkelderconstructies zijn gemaakt om:

 • om de volledige bescherming van muurbases te verzekeren van vallen in hun structuur van lage temperaturen en schadelijk vocht;
 • vormen het juiste horizontale vlak voor de daaropvolgende plaatsing;
 • verdeelt de belasting gelijkmatig over de fundering;
 • zorg voor de nodige verdieping van de laagste verdieping;
 • maak een hogere technische underground;
 • maak de constructie esthetischer en solide.

Uit alle bovengenoemde taken kunnen we concluderen dat het voor de bouw van de kelder noodzakelijk is om alleen hoogwaardige bakstenen te selecteren, die gemakkelijk zware lasten kunnen dragen.

types

Voor de constructie van de kelderconstructie kunt u verschillende soorten stenen gebruiken. Overweeg de kenmerken van de populairste en meest voorkomende opties.

silicaat

Heel vaak wordt silicaatsteen gebruikt bij de bouw van de kelder. Zo'n bouwmateriaal wordt gekenmerkt door hoge sterkte, maar heeft tegelijkertijd een indrukwekkend gewicht, dus het is niet altijd handig om ermee te werken. Het niveau van absorptie van silicaatwater is ongeveer 8-16%.Dergelijke producten zijn gemaakt in overeenstemming met de perstechnologie van een speciale samenstelling bereid uit kwartszand en kalk. Van dergelijke componenten blijken zeer sterke en duurzame blokken te zijn. Ze hebben echter ook één ernstig nadeel: ze onderscheiden zich door een vrij lage weerstand tegen water.

Volgens deskundigen is het gespecificeerde bouwmateriaal niet geschikt voor de middelste band. Zelfs als in soortgelijke omstandigheden de wanden van het huis zijn gemaakt van betrouwbare silicaatsteen, is de kelder meestal gemaakt van meer waterdichte materialen.

aarden

Vaak bij de constructie van kelderontwerpen, gaan meesters over op populaire kleibakstenen. Dit bouwmateriaal is gemaakt met behulp van warmtebehandelingstechnologie, dat wil zeggen "gebakken".

Kleibakstenen zijn goed omdat ze waterbestendiger zijn, vooral in vergelijking met silicaatproducten. Maar we moeten er rekening mee houden dat het helemaal niet uitmaakt of dit materiaal vol of hol is - beide varianten absorberen actief vocht in hun structuur. Deze kwaliteit beïnvloedt de vorstbestendigheid van baksteenstructuren. In het geval dat het bevriezen in de poriën van het water begint uit te breiden,en daarom het materiaal zelf afbreken.

Als je kleibakstenen kiest voor het maken van de basis, kun je maar beter vertrouwen op hun merk. Producten met verschillende markeringen en kenmerken verschillen. Sommige modellen zijn bijvoorbeeld koudbestendig, terwijl andere niet zijn voorbereid op lage temperaturen. M150-stenen kunnen bijvoorbeeld naadloos meer dan 60 cycli van bevriezen en ontdooien overbrengen. Hoe hoger het merknummer, hoe hoger de vorstbestendigheid.

Keramisch zuurbestendig

Uitstekende prestaties kenmerken zich door een keramische zuurbestendige baksteen. Hij heeft de volgende kwaliteiten:

 • bestand tegen vocht en vocht;
 • "Niet bang voor" extreme temperaturen;
 • is vorstbestendig;
 • verschilt in vrij lage wateropname;
 • heeft goede geluidsisolerende eigenschappen;
 • Het heeft een goede thermische isolatie.

Dit gemeenschappelijke bouwmateriaal wordt gekenmerkt door een hoge dichtheid, zodat het is toegestaan ​​om er zelfs structuren met meerdere verdiepingen uit te bouwen. Een ander belangrijk kenmerk van keramische stenen is de weerstand tegen gevaarlijke omgevingen.Deze kwaliteit is erg belangrijk voor de sokkel, omdat er net als in de grond en bij atmosferische neerslag verschillende chemisch actieve componenten zijn.

Bij de samenstelling van dergelijke producten is er zo'n noodzakelijk bestanddeel als klei, aangevuld met duniet.

Klinker

De mate van waterabsorptie van klinkersteen bedraagt ​​3-5%. Net als de populaire klinkertegels worden dergelijke bouwmaterialen gemaakt van speciale soorten klei in overeenstemming met de technologie van enkelvoudig bakken in een omgeving met hoge temperaturen.

Het laadvermogen van klinkers is veel hoger dan dat van standaard rode bouwmaterialen. Bovendien heeft het goede decoratieve kwaliteiten en kleurstabiliteit. Veel bedrijven bieden een garantie voor deze producten tot 100 jaar. Men moet echter in gedachten houden dat dergelijke producten duurder zijn dan andere opties.

Selectiecriteria

Als u een nette basis van hoge kwaliteit wilt bouwen, moet u de juiste steen kiezen. In dit geval moet u op de volgende belangrijke criteria vertrouwen.

 • Dezelfde kleur en vorm van de stenen in het feest. Let op deze parameters.Als de afzonderlijke stenen in het pakket in tint variëren, zal dit onmiddellijk duidelijk zijn. De constructie van dergelijke materialen ziet er disharmonisch uit. Als de stenen van vorm verschillen, zal het bijna onmogelijk of uiterst moeilijk zijn om er een correcte constructie van te maken.
 • Surface. Kijk naar het oppervlak van de stenen die moeten worden geassembleerd voor de constructie van de basis. Het moet perfect vlak en intact zijn - het mag geen scheuren of schilfers vertonen. Als ze nog steeds worden nageleefd, is het beter om te weigeren dergelijke producten te kopen - misschien zullen ze niet lang meegaan en zijn ze niet bestand tegen zware ladingen onder het gewicht van hetzelfde bakstenen huis.
 • Coloring. Kijk naar de kleur van de stenen. Niet alleen zou het voor alle stenen hetzelfde moeten zijn. De kleur van deze materialen moet voldoende helder en uniform zijn. Duistere en witachtige gebieden mogen dat niet zijn.
 • Kosten. Natuurlijk wil elke consument geld besparen en niet alleen hoogwaardige, maar ook goedkope bakstenen kopen. Het is de moeite waard hier voorzichtig te zijn. Materialen met een verdacht lage prijs kunnen van slechte kwaliteit blijken te zijn en niet zijn ontworpen voor zware ladingen.
 • Verkooppunt. Het is noodzakelijk om een ​​steen te kopen voor de bouw van de kelder in de erkende winkels die in uw stad bekend zijn. Het is beter om bazaar- en winkelproducten te weigeren - het is zelden echt van hoge kwaliteit en betrouwbaar. Bij aankoop is het raadzaam om een ​​kwaliteitscertificaat aan te vragen bij de verkoper, die alle kenmerken van het bouwmateriaal zal vermelden. Als het verzoek aan u is geweigerd, is het beter om niet te riskeren en naar een andere winkel te gaan.

Hoe leg je uit met je eigen handen?

Het is heel goed mogelijk om met je eigen handen een stenen kelder te bouwen. Het belangrijkste is om alleen hoogwaardige bouwmaterialen te gebruiken en rekening te houden met alle kenmerken van dergelijk werk. Laten we er kennis mee maken.

 • Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de dikte van de kelderstructuur altijd zal afhangen van de materialen waaruit de gevel is gemaakt. Als het is gemaakt van baksteen, dan moet de breedte van de basis minimaal 51 cm zijn. Als we het hebben over een blokhut, dan is er voldoende ruimte van 25 cm.
 • In de regel gebeurt het leggen in 1,5 of 2 stenen in de breedte. De totale hoogte van de dop moet minstens 30 cm zijn.
 • Om een ​​steen correct en veilig te leggen, wordt geadviseerd een cementoplossing te gebruiken met een kwaliteit die niet lager is dan M200 met kalk en gezeefd zand.De verhoudingen moeten als volgt zijn: 1 deel cement tot 6.7 zand, evenals 0.7 klei of kalk.
 • Het is belangrijk om de consistentie van de compositie te controleren. Het moet dik zijn als deeg. Bij 1 deel van het cement duurt meestal ongeveer 0,8 delen water. Om de vloeibare samenstelling te dik te maken, is het toegestaan ​​om er meer kalk of klei in te mengen. Ook adviseren deskundigen om een ​​klein deel van weekmakers te mengen (in de rol van deze componenten is het toegestaan ​​om afwasmiddel te gebruiken).
 • Om de kelderstructuur goed waterdicht te maken, kunt u de platen dakbedekking of dakplaten laten drijven. Ze moeten een fundering leggen bedekt met bitumenmastiek. Voorzien van waterdicht in 2 lagen met de toevoeging in de vorm van dezelfde mastiek.
 • De baksteenbasis moet op de juiste manier worden geïsoleerd met geschikte coatings.
 • Om buiten de kelder was betrouwbaar beschermd tegen nadelige externe factoren en neerslag, zal het moeten worden aangevuld met een hoogwaardige afwerking. Het beschermt niet alleen de structuur, maar maakt het ook aantrekkelijker en esthetischer.

tips

Vóór de start van de bouwwerkzaamheden moet u ervoor zorgen dat de fundering horizontaal is.En het maakt niet uit wat de fundering op de site was - tape, column of een ander. U moet in elk geval zeker zijn van de correcte uitvoering ervan.

Als u een silicaatbaksteen hebt gekozen voor de constructie van de basis, moet u niet vergeten dat het, hoewel het zeer duurzaam is, de vloeistof snel absorbeert, waarna het opzwelt en zijn sterkte-eigenschappen verliest. Dit bouwmateriaal wordt alleen aanbevolen als u in een regio met een vrij droog klimaat woont. In dit geval moet u zorgen voor een goede waterdichtmakende kelderstructuur.

Als u de perfecte steen voor de organisatie van de basis niet kunt vinden, dan kan deze van beton worden gemaakt.

Voordat u rechtstreeks naar de installatiewerkzaamheden gaat, moet u berekenen in hoeverre u bouwmateriaal moet kopen. Om dit te doen, is het toegestaan ​​om online calculators en diensten op bouwportalen te gebruiken, of probeer alle berekeningen zelf uit te voeren. Natuurlijk gaan mensen in de meeste gevallen naar de eerste methode, omdat het daar veel moeilijker is om een ​​fout te maken.

Experts raden ten sterkste aan een steen voor de basis te kopen met een kleine marge, gezien de mogelijkheid van een botsing met defecte onderdelen of schade tijdens transport.

  De sokkelsteen wordt vaak aangevuld met verschillende gevelbeplatingmaterialen. Mooi metselwerk is tegenwoordig vooral populair. Het ziet er harmonieus uit met de meeste bestaande gevels van verschillende tinten. Met deze toevoeging ziet het huis er veel interessanter uit.

  Metselmortel kan niet alleen in afgewerkte staat worden gekocht, maar ook voor uzelf. Hiervoor worden cement en zand in een verhouding van 1 tot 3 genomen.

  Bij het plaatsen van een bakstenen kelderstructuur, moet de mortel niet meer dan 1 cm dik worden gelegd. Het is vooral belangrijk om deze regel in acht te nemen als de fundering van de constructie bestaat uit blokken van gewapend beton.

  Veel gebruikers zijn geïnteresseerd in het feit of het toegestaan ​​is om een ​​steen te gebruiken die niet is gebakken tijdens het productieproces voor het organiseren van de basis. Ja, het gebruik van dergelijke bouwmaterialen is toegestaan, maar deskundigen adviseren om de voorkeur te geven aan de blokken die niettemin deze procedure hebben ondergaan. Het wordt aanbevolen om het gebruik van niet-afgebakende stenen alleen toe te passen als het niet mogelijk is om andere materialen te kopen.

  Vergeet de isolatie van de kelder niet, als u een woongebouw aan het bouwen bent.Het is ook noodzakelijk om rekening te houden met het feit dat er drie soorten kelderconstructies zijn - de ingang, end-to-end met buitenmuren en verzonken. Dit laatste is altijd gebouwd voor woongebouwen op een diepte van 6 cm onder de buitenmuren.

  Zie de volgende video voor informatie over het selecteren en lay-out van de kelderstenen.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer