Grijze baksteen: kenmerken, typen en reikwijdte

 Grijze baksteen: kenmerken, typen en reikwijdte

Bij de constructie van gebouwen is het belangrijkste onderdeel het materiaal waarop het gebouw rust. Al vele jaren hebben mensen de voorkeur baksteen materiaal, dat vele soorten heeft. Grijze baksteen verdient speciale aandacht. Een dergelijk element is wijd verspreid in de gevel van gebouwen, het wordt gewaardeerd om zijn hoge sterkte en weerstand tegen externe factoren.

Kenmerken en reikwijdte

Brick is een dicht bouwmateriaal in de vorm van een bar, gebruikt bij de decoratie van huizen, villa's, verschillende soorten baden. Dergelijk materiaal is bekend sinds de XV eeuw. Het zit in de combinatie van kwaliteiten als: waterbestendigheid, thermische isolatie en mechanische sterkte - baksteen leidt in alle opzichten.

Als we het hebben over praktische toepassing, kan de gevelsteen zowel worden gebruikt als om het gebouw te bedekken, en de bestrating in de vorm van tegels te versieren. Het wordt actief gebruikt voor de uitrusting van open haarden, kachels, kelders, binnenhuisarchitecturen. Het materiaal is geschikt voor het restaureren van oude en vervallen bouwwerken. Een verscheidenheid aan kleuren en vormen van bakstenen geven elegantie aan het interieur.

types

De basis van alle bouwstenen is klei en cement. Het is onderverdeeld in één, anderhalf met een plat, van een patroon voorzien of een dubbel oppervlak. Dankzij de eenvoudige verwerking kunt u een andere reliëfvorm maken. In uiterlijk is grijze baksteen verdeeld in de volgende typen:

 • met een glad oppervlak;
 • ruw, afgestoken oppervlak, waardoor het effect van puur gesteente ontstaat;
 • diep projecterend oppervlak van schors.

Bij de constructie van gevelstenen verschilt dit in categorieën. De samenstelling is anders.

 • Silicaat, meestal geproduceerd uit kwartszand met toevoeging van kalk en as.
 • Geëxtrudeerd, verkregen door hoge druk als gevolg van een mengsel van cement en kleine stenen.
 • keramiek,gemaakt volgens het systeem van het verbranden van speciale klei en minerale additieven.
 • De klinker met speciale sterkte wordt gemaakt door vuurvaste klei te sinteren.

Om een ​​grijze silicaatsteen te maken, wordt een speciale kleurstof aan de samenstelling toegevoegd, waarna de hele massa wordt onderworpen aan roosteren op 200 graden en hoge atmosferische druk. Het isoleert perfect geluid en vermindert de warmtestroom, maar verdraagt ​​geen vocht. Het is het meest geschikt voor het bekleden van het interieur.

Keramische grijze stenen, afhankelijk van de componenten, kunnen verschillende tinten hebben. Wat zal de toon zijn, bepaalt het bronmateriaal van het product. Het hangt allemaal af van het type klei, het mengsel van zouten en oxiden. De combinatie van deze componenten geeft een solide vorm om snelle slijtage of mechanische schade te voorkomen. Dergelijke repen kunnen worden geroosterd bij een temperatuur van duizend graden.

Voor het beschilderen van keramische gevelsteen worden twee technologieën toegepast. De eerste technologie gebruikt witte of rode klei. De laatste geeft de steen een donkerdere kleur en witte klei zal het materiaal verzadigen met wit, perzik en geel.Om een ​​andere tint te verkrijgen, worden speciale kleurpigmenten toegevoegd tijdens het kneden van cement.

De methode om hypergeperste stenen te maken is eenvoudig. Om een ​​dergelijke grijze steen te produceren, wordt de gebroken kalksteen zodanig samengeperst met een hydraulische pers dat de stukken materiaal één stuk worden. Vervolgens wordt het fijngemaakte materiaal geassocieerd met een oplossing van cement en water. Dit alles wordt bovendien gekleurd met behulp van kleurcomposities. Vervolgens drogen de reeds gevormde staven tot 20 uur in een speciale kamer.

Grijze klinkersteen absorbeert zeer zwak vocht en tolereert vol vertrouwen alle weersomstandigheden. Het kan heel lang worden gebruikt, met behoud van integriteit. Een speciaal type klei wordt gesinterd bij hoge temperaturen, dus een donkere kleur voor klinker is de norm. Geproduceerd voornamelijk in holle vorm. Afhankelijk van de uiteindelijke baktemperatuur, wordt de toekomstige kleur gevormd.

Klinker grijze baksteen is een universele remedie. Het kan niet alleen worden gebruikt voor binnen- en buitendecoratie, maar ook voor het maken van trottoirs, paden voor transport en speelplaatsen.

Wat is het verschil tussen corpulent en hol?

Full-bodied duurzamer van structuur. Ze worden gebruikt in gebouwen waar een zeer sterke constructie vereist is. Ze hebben een klein minpuntje, dit is een hoge thermische geleidbaarheid en als je een huis bouwt op dergelijk materiaal, moet je de muren isoleren.

Holle grijze baksteen is een meer betaalbare optie en is qua gewicht veel lichter. Warmte houden ze beter dan full-bodied. Gebruikt in de bouw, waar u geen grote belasting op de wanden nodig heeft.

Houd rekening met het uiterlijk van het materiaal om een ​​goede kwaliteit van het materiaal te garanderen. Het moet uniform zijn, als de grijze steen bedekt is met witachtige vlekken, dan zijn er onzuiverheden van zout. De reden hiervoor is een product van slechte kwaliteit en een kapotte productietechnologie. Om dit zout op de steen te verwijderen, moet je een oplossing van zuur (meestal zoutzuur) op het probleemgebied aanbrengen. Spoel na een tijdje met water en herhaal, indien nodig, het hele proces meerdere keren.

Om de natuurlijke kleur lang te behouden, moet u altijd de technische documentatie goed bekijken. Het document moet duidelijk geschreven zijn dat bij de vervaardiging van verf bestand moet zijn tegen alkalisch milieu.Anders zal de gevelsteen langzaam beginnen weg te kruipen en alle kleuren worden gewist.

voordelen

Als heavy-duty component heeft grijze baksteen vele andere onvervangbare kwaliteiten, die niet altijd in andere materialen worden bewaard.

 1. Het warmteverlies tijdens metselwerk is minder dan de helft.
 2. Bestand tegen plotselinge temperatuurschommelingen.
 3. Natuurlijke, ecologische grondstoffen.
 4. Goede geluidsisolatie.
 5. De voorkant en de voet van het gebouw zijn niet onderhevig aan vernietiging door weersomstandigheden.
 6. Goede vuurvastheid.
 7. De mogelijkheid om elke kleurtint te bemonsteren.
 8. Bescherming tegen zonnestraling.

tekortkomingen

Onder de verbazingwekkende voordelen moet rekening worden gehouden met zwakke punten, deze omvatten:

 • zware constructie, waardoor de fundering van het gebouw wordt belast;
 • hoge kosten van afwerking;
 • complexe demontage en vervanging van de gehele structuur.

Bij het kiezen van een steen, moet u zorgvuldig de kenmerken van elk product onderzoeken, hierdoor zal dit afhangen van hun eigen veiligheid, comfort in het huis. Metselwerk van grijs materiaal voor vele jaren zal u van reparaties besparen.

In onderstaande video leer je meer over de soorten stenen en hun kenmerken.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer