Brick: types, eigenschappen, toepassingen

 Brick: types, eigenschappen, toepassingen

De baksteen is misschien wel het meest herkenbare bouwmateriaal in de hele wereld, omdat de technologie van de productie al sinds de oudheid bij veel beschavingen bekend is. Tegelijkertijd haalden verschillende landen het uit afvalmateriaal en met hun lokale kenmerken, en vandaag, in de eeuw van ontwikkelde technologieën, zijn de verschillende soorten nog meer van elkaar verschillen. Door de millennia van gebruik heeft dit unieke bouwmateriaal zijn waarde niet verloren en is het zich nog niet teruggetrokken voor modernere alternatieven. Althans, daarom is het de moeite waard om te overwegen wat het vandaag is.

Productietechnologie

De meeste "klassieke" baksteentypes (bijvoorbeeld adobe, keramiek of silicaat) zijn gemaakt van wat letterlijk onder je voeten ligt. De eerste twee grondstoffen zijn klei, in het geval van saman, wordt het ook verdund met stroperig gras of mest, in het derde geval zijn kalk en zand het basismateriaal. In eerste instantie was elke persoon betrokken bij de voorbereiding van grondstoffen naar behoefte, op dezelfde manier als de verdere productie van bakstenen plaatsvond - veel ondernemende eigenaars maken tegenwoordig liever saman voor gebouwen op hun eigen locatie met hun eigen handen. In de oudheid was er geen speciale technologie, daarom werden ze handmatig in vorm gebracht (iets later, ook handmatig, maar met behulp van speciaal gemaakte vormen), meestal gedroogd in de zon en verbrand in speciale ovens, ook zelfgemaakt.

Ongeveer 160 jaar geleden vond een revolutie plaats in de baksteenindustrie, toen massaproductietechnologieën verschenen. - bijvoorbeeld ringoven en riempers, en een paar decennia later - speciale machines en drogers voor kleimachines. Hierdoor is het uiterlijk van steden onherkenbaar veranderd - in plaats van houten hutten begonnen zelfs relatief arme mensen met het bouwen van bakstenen huizen, omdat het procesbleven ongewijzigd, begonnen ze de machines bijna volledig uit te voeren, werkend op een veel hogere snelheid. Dankzij de organisatie van de productie in omstandigheden van speciaal ingerichte gebouwen, zouden steenfabrieken het hele jaar door kunnen werken, zonder gebonden te zijn aan de zomer, zoals eerder werd gedaan, om de stenen te drogen.

Tegenwoordig is de verscheidenheid aan bakstenen veel meer geworden, omdat de traditionele "recepten" zijn verbeterd met tal van nieuwe ingrediënten die het mogelijk maken om de basiseigenschappen te verbeteren - kracht en duurzaamheid vergroten, thermische geleidbaarheid, gewicht en kosten verminderen, ontwerp verbeteren. In beide gevallen kan de productietechnologie enigszins afwijken, maar over het algemeen zijn de stappen hetzelfde: oogsten, vormen en harden door drogen, bakken of andere procedures.

Typen en hun kenmerken

Tegenwoordig kan men vele variëteiten van dit bouwmateriaal tellen, niet alleen qua samenstelling, maar ook qua eigenschappen. Dergelijke concurrentie blijft bestaan, niet alleen omdat elk zijn eigen voor- en nadelen heeft, maar ook vanwege de focus van elk type op een specifiek toepassingsgebied.Daarom is het de moeite waard om uit te zoeken waarom je op zijn minst de populairste types nodig hebt voordat je met de bouw begint en het type stenen kiest.

In de post-Sovjet-ruimte is silicabaksteen het populairst - de zeer karakteristieke witte tint. Het is gemaakt op basis van kalk en zand, waarvan er veel zijn in elke regio, omdat dergelijk materiaal goedkoop is - het is gemakkelijk om grondstoffen voor te krijgen en het eindproduct hoeft niet ver te worden gedragen. De productie vereist ook geen buitengewone technologie - de hele slag is meestal slechts een zeer grondige indruk. Helaas heeft een massaproduct zelden indrukwekkende consumentkenmerken, dus de silicaatbaksteen maakt geen indruk met zijn vermogen om warmte vast te houden en is zelfs bang voor vocht. Een dergelijk materiaal weegt veel, maar het verschilt niet in het bijzonder de sterkte, die zijn toepassingsgebied beïnvloedt - dragende wanden en interne scheidingswanden worden eruit gelegd, maar geen funderingen, open haarden of kachels.

Verbrande keramische bakstenen zijn ook bekend om hun karakteristieke rode tint. Trouwens, de kleur is in dit geval een indicator van kwaliteit, omdat ze het te vaag vonden voor het te licht, en te donker, verbrand - integendeel, ze werden in de oven gehouden.De baktemperatuur van hoogwaardige klei, die de belangrijkste grondstof is voor dit bouwmateriaal, moet gelijk zijn aan duizend graden, dan zullen ze de beste eigenschappen hebben - de hoogste sterkte en weerstand tegen vernietiging, zodat rode baksteen bijna overal kan worden gebruikt, inclusief dezelfde funderingen en pijpen. De enige indicator waarmee dit type slechter is dan silicaat is de thermische geleidbaarheid, die lager is in de laatste.

Beide soorten hierboven beschreven, zoals sommige anderen, zijn corpulent en hol. De eerste is een massief stuk materiaal zonder holtes, terwijl in het tweede geval karakteristieke doorlopende gaten meestal merkbaar zijn, en op elk monster hetzelfde patroon vormen. Bij de productie van holle bakstenen worden altijd minder grondstoffen verbruikt, omdat ze lichter en vrij goedkoop zijn. Hun andere voordeel is de lagere thermische geleidbaarheid die door diezelfde holtes wordt veroorzaakt. Dergelijk materiaal is echter kwetsbaarder dan betrouwbare massieve stenen, daarom kan het niet worden gebruikt voor de constructie van dragende wanden. Deze laatste worden op hun beurt vaak opgebouwd uit stevige bouwmaterialen, maar dan zonder extra isolatie kan dat niet.

Dubbele stenen, ook bekend als keramische stenen, onderscheiden zich visueel door een veel grotere afmeting, waarvoor ze hun naam hebben gekregen. In tegenstelling tot de verwachtingen zijn de elementen van dergelijk metselwerk niet altijd zwaarder dan normaal, omdat ze altijd worden gekenmerkt door hoge porositeit, wat een gunstig effect heeft op de prijs. De overvloed aan poriën helpt de warmtegeleidbaarheid te verminderen, omdat het toepassingsgebied voor de hand ligt - buitenmuren. Het voordeel van dit materiaal is ook dat het de oplossing aanzienlijk bespaart, omdat de naden in een dergelijke muur veel kleiner zijn.

Hyperpressed betonnen baksteen is gemaakt van beton, maar wordt niet gegoten in mallen op de bouwplaats, zoals gebruikelijk, maar komt daar aan in de vorm van kant-en-klare blokken van dezelfde grootte en vorm. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn dergelijke blokken niet noodzakelijk grijs - moderne fabrikanten laten je op verzoek van de consument een schaduw kiezen. Betonstenen worden vaak kunststeen genoemd en de universele kenmerken maken het mogelijk dat het wordt gebruikt voor de bouw van een deel van een gebouw of het geheel.

Puinstenen worden vaak verward met puinstenen, maar het zijn fundamenteel verschillende dingen. Een baksteen van dit type, ook bekend als bouwen, gewoon of metselwerk, wordt beter zabutovetsjen genoemd, omdat het belangrijkste toepassingsgebied de constructie van zabutka is, dat wil zeggen het middengedeelte van de muur dat noch buiten het huis noch daarbinnen zichtbaar is. In feite omvat deze categorie eenvoudigweg niet de beste voorbeelden van de gebruikelijke rode baksteen van gebakken klei - hetzij enigszins uitgebrand, met een karakteristieke zwarting (maar niet volledig verbrand), of eenvoudigweg niet succesvol qua vorm. In dit opzicht vertegenwoordigt het precies het tegenovergestelde van een gevelsteen, waarvoor een aantrekkelijk uiterlijk van fundamenteel belang is, hoewel dit niet betekent dat u er geen vaste muren uit kunt bouwen.

Restauratieblokken impliceren ook geen specifiek materiaal of verschillende soorten stenen. Een dergelijk bouwmateriaal wordt op bestelling gemaakt voor de restauratie van oude gebouwen, het is de taak om het oorspronkelijke materiaal met maximale nauwkeurigheid te imiteren. Natuurlijk, in het geval van elk individueel gebouw, kan het een speciale uitstraling hebben.

Zuurbestendige baksteen is gemaakt van klei met tal van additieven zoals dunite, chamotte poeder en zand.Elk exemplaar wordt gebrand op een temperatuur van meer dan 1300 graden, dus het blijkt een legering van al het bovenstaande te zijn. Kenmerkend voor een dergelijk bouwmateriaal is de chemische neutraliteit - het neemt niet eens een sterk zuur op, maar ook het vermogen om extreme temperaturen te weerstaan. Het toepassingsgebied van een dergelijke baksteen is eerder smal - structuren worden er van direct aangrenzend aan buizen en andere voorzieningen van de bedrijven in de chemische industrie gebouwd.

Diatomietsteen wordt gemaakt op basis van diatomiet - een speciaal mineraal gevormd uit de gefossiliseerde overblijfselen van prehistorische diatomeeënalgen. Het wordt ook gebakken op een temperatuur van ongeveer duizend graden, en qua operationele kenmerken is het zeer vergelijkbaar met het hierboven beschreven zuurbestendige bouwmateriaal, hoewel het belangrijkste voordeel brandwerendheid is. Het is opmerkelijk dat onder de werking van hoge temperaturen de plaatsing van een dergelijk materiaal niet alleen niet instort, maar zijn basiseigenschappen niet verliest, waaronder een lage thermische geleidbaarheid en een hoge geluidsisolatie. Het wordt zowel gebruikt voor de bouw van residentiële gebouwen als voor het bouwen van ovens van industriële ondernemingen.

Een vibro-geperste baksteen kan deeltjes van natuursteen (marmer, dolomiet), kalkhoudende rotsen en granaatsteen bevatten, terwijl het bindmateriaal voor al deze heterogene massa gewoon portlandcement is. De productietechnologie maakt het mogelijk om een ​​dergelijk bouwmateriaal te produceren met een oppervlak dat volledig beantwoordt aan de wensen van de klant - althans ideaal zelfs, zelfs esthetisch gescheurd. Kleur kan ook naar eigen inzicht worden veranderd, omdat dit type stenen meestal wordt gebruikt voor het bekleden van de buitenmuren van huizen.

kleur

Enkele decennia geleden, toen alleen "traditionele" soorten baksteen op grote schaal werden gebruikt, sprak de tint van het bouwmateriaal over de grondstoffen waaruit het was gemaakt. Dus de witte blokken wezen op de silicaatoorsprong van het bouwmateriaal en de rode op de klei. In het laatste geval kon de schaduw ook vertellen over de kwaliteit van de productie, omdat te licht een onvoldoende hoge baktemperatuur betekende, en te donker, vooral met duidelijke zwartheid, wees op een te sterk effect van verhoogde temperatuur. Gekleurde baksteen was helemaal afwezig en liet niet toe om het ontwerp van gebouwen te diversifiëren.

In de afgelopen decennia begon de diversiteit van de samenstelling van bouwmaterialen steeds meer aandacht te krijgen. Veel fabrikanten begonnen afstand te nemen van het traditionele recept en voegden steeds meer nieuwe ingrediënten toe. Veel van hen zijn alleen toegevoegd om een ​​aantal nieuwe eigenschappen te verkrijgen, bijvoorbeeld een verhoogde weerstand tegen extreme temperaturen, maar vanwege hun eigen kleur, die verschilt van het hoofdbereik, kunnen ze een bepaald aantal kleuren introduceren.

In de loop van de tijd kwamen de fabrikanten tot de conclusie dat de klant het volledige recht heeft om onafhankelijk het uiterlijk van het product te kiezen, omdat er variëteiten van blokken verschijnen die alleen in kleur van hun kerels verschillen. Aanvankelijk lag het gamma natuurlijk dicht bij het reeds bestaande gamma - de eerste verschenen tinten zoals bruin en terracotta, ivoor en chocolade. Iets later werd het mogelijk om bouwmaterialen te kiezen van absoluut elke kleur, waardoor de behoefte aan extra bekledingsmaterialen gedeeltelijk werd geëlimineerd.

Wat kosten betreft, verschillen bakstenen van verschillende kleuren gewoonlijk niet veel van elkaar (tenzij het additief dat van kleur verandert geen specifieke praktische functies heeft),Bouwmaterialen met ongebruikelijke kleuren worden echter in een veel kleinere hoeveelheid geproduceerd dan de gebruikelijke, anders kunnen de eerste exemplaren eenvoudig niet worden verkocht. Vaak moeten stenen van een bepaalde tint speciaal bij de fabrikant worden besteld.

Maten en vormen

In de oudheid werd de exacte vorm en afmeting van elke steen niet altijd gevolgd, maar tegenwoordig, in een tijd van universele standaardisatie, zijn er algemeen geaccepteerde maatstafstandaarden die het niet alleen mogelijk maken om een ​​perfect vlak metselwerk aan te brengen, maar ook om nauwkeurig de hoeveelheid bouwmateriaal te berekenen die op voorhand nodig is. Als een verpakkingsblok, dat uitsluitend wordt gebruikt voor het leggen van verborgen oppervlakken, nog steeds een enigszins onregelmatige vorm kan hebben (en zelfs dan met afwijkingen van niet meer dan enkele millimeters), dan is voor een tegenovergestelde variëteit naleving van alle parameters met de hoogste nauwkeurigheid van het grootste belang.

In de regel ziet elke kant van de gewone blokken er bovenop eruit als een rechthoek, dat wil zeggen, de lengte, hoogte en breedte van een steen verschillen van elkaar. Volgens dit criterium zijn er in ons land drie hoofdgroepen van dergelijke bouwmaterialen:

 • enkele of eenvoudige steen - 25 tot 12 bij 6,5 cm;
 • anderhalf of verdikt - 25 bij 12 bij 8,8 cm;
 • de verdubbeling is 25 bij 12 bij 13,8 cm.

De hierboven beschreven normen hebben in de eerste plaats betrekking op in eigen land geproduceerde bouwmaterialen, terwijl in Europa enigszins verschillende concepten en maten worden toegepast. In dit geval zijn de toegestane volumes overigens twee keer zo groot:

 • DF - 24 bij 11,5 bij 5,2 cm;
 • 2 DF - 24 bij 11,5 bij 11,3 cm;
 • NF - 24 bij 11,5 bij 7,1 cm;
 • RF - 24 bij 11,5 bij 6,1 cm;
 • WDF - 21 bij 10 bij 6,5 cm;
 • WF - 21 bij 10 bij 5 cm.

Aangenomen wordt dat voor alle "gewone" stenen die hierboven zijn beschreven, elke hoek 90 graden is, waardoor overal de juiste rechthoek wordt verkregen. De vraag van de consument dwong de fabrikanten echter opnieuw na te denken over het produceren van gevormde blokken die qua uiterlijk aanzienlijk verschillen. Hier heeft fantasie bijna geen grenzen - een hoeksteen kan bijvoorbeeld één afgeschuind kant hebben zodat het huis niet één rechte hoek heeft, en in plaats daarvan zijn er twee hoeken van 45 graden met een kleine afstand. Een alternatieve oplossing kan een volledig afgerond blok zijn waarvan de hoek simpelweg niet bestaat. Wat te zeggen over de blokken, waarvan sommige naar buiten uitsteken, buiten de grenzen van het hoofdmetselwerk, en het oude gebouw van slecht gehouwen steen imiteren.

Zoals in het geval van verschillende kleuren, kan de niet-standaard vorm van een baksteen worden toegeschreven aan het gezicht, en als zijn gewone broer nodig is bij de bouw van vrijwel elk bakstenen gebouw, dan kan geen van de tegenovergestelde opties bogen op zo'n enorme vraag - het hangt allemaal af van de smaak van de klant. Om deze reden moeten vaak ook blokken met een ongewone vorm speciaal worden besteld, hoewel de populairste soorten in grote supermarkten op voorraad moeten zijn.

Toepassingsgebieden

Hoewel verschillende stenen ontworpen zijn voor totaal verschillende gebruiksmogelijkheden, is het meestal onzinnig om er één te kiezen voor het bouwen van een volledig bakstenen huis - dit ontwerp is vrij complex en heeft verschillende bedrijfsomstandigheden in zijn afzonderlijke onderdelen. Om deze reden moeten alle eenheden die voor de bouw zijn gekocht, in categorieën worden verdeeld en het percentage voor elk moet correct worden berekend.

Voor de muren van het huis zal in vrijwel elk geval een gewone baksteen, een bouwsteen, worden gebruikt. Met dergelijke wordt gewoonlijk een normaal bouwmateriaal, silicaat of klei bedoeld, waarvoor geen speciale eisen aan het uiterlijk gesteld worden - het kan zelfs visueel merkbare afwijkingen vertonen in termen van vorm of afmeting.Zulke nadelen zijn niet opvallend, omdat ze verder verborgen zijn achter de binnen- en buitenbekleding. Aangezien de productie geen complexe technologieën impliceert (zelfs als de vereisten voor de afmetingen niet perfect worden nageleefd), kosten dergelijke bouwmaterialen het minste.

Geconfronteerd met stenen zijn relevant in het geval dat de klant wil doen zonder buitenafwerking en krijgt een mooi huis van baksteen zelf. De procedure voor het vervaardigen van een dergelijk product is iets gecompliceerder, omdat het ten minste strikt moet voldoen aan de standaardafmetingen en de juiste vorm heeft, en de laatste vaak ook een cijfer betreft. De complicatie van het productieproces beïnvloedt voorspelbaar de kosten, omdat geconfronteerd met blokken bijna altijd alleen worden gebruikt voor buitendecoratie, verstoppen achter een minder presentabel materiaal. Voor de bekleding van het gebouw als geheel gebruiken ze een getextureerde versie, waarin alle elementen hetzelfde zijn, maar voor de afwerking van ramen en andere complexe architecturale vormen wordt een vormgegeven baksteen gebruikt, waarvan elk exemplaar doelbewust uniek kan zijn.Tegelijkertijd worden stenen van beide typen niet alleen gebruikt voor de bouw van huizen, maar ook, met voldoende financiering, voor de bouw van prachtige hekken. Dergelijke bouwmaterialen worden meestal gekleurd gemaakt.

De zogenaamde vuurvaste stenen werden vroeger eenvoudig kachels genoemd, wat in veel opzichten zijn hoofddoel onthult. Onder de gewone naam worden verschillende soorten stenen in één keer gemaakt, gemaakt van verschillende grondstoffen en met verschillende kenmerken, maar een van hen zou theoretisch geschikt zijn voor de bouw van een gewoon woongebouw. Elk chamotte blok verschilt van het gebruikelijke chamotte blok met verhoogde hittebestendigheid - het niet alleen niet instort onder invloed van hoge temperaturen, maar ook geen enkele van zijn voordelen verliest, zelfs met herhaaldelijk herhaalde verwarmings- en koelcycli. Zo'n bouwmateriaal kan worden gebruikt voor de bouw van het hele huis als geheel, maar meestal kost het veel meer dan een gewone gewone baksteen, vanwege de vuurvaste variëteiten worden vaak alleen kachels, schoorstenen en andere delen van de muur geplaatst die regelmatig worden blootgesteld aan sterke opwarming.De meeste soorten vuurvaste stenen zijn voornamelijk ontworpen voor industriële behoeften, bijvoorbeeld voor de behoeften van de metallurgie of de chemische industrie.

Voor meer duurzaamheid van het gebouw, kunt u ook klinkers gebruiken in het bouwproces. Dit type is in veel opzichten vergelijkbaar met een eenvoudig keramisch rood blok, maar het productieproces is veel ijveriger - en de grondstoffen worden zorgvuldiger gekozen, de voorkeur wordt gegeven aan vuurvaste kleikwaliteiten en de baktemperatuur is hoger, zodat de massa in de steen wordt gesinterd. Grondstoffen ontdaan van eventuele onzuiverheden, geeft het uiteindelijke materiaal de hoogste sterkte en duurzaamheid, evenals waterafstotende en vorstbestendige eigenschappen. Zo'n baksteen van geselecteerde klei is natuurlijk aanzienlijk duurder dan de meeste andere, omdat het spaarzaam wordt gebruikt - meestal kan het worden gevonden als een bekleding van sokkels of het belangrijkste materiaal voor 'eeuwige' tuinpaden. Aangezien een dergelijk materiaal niet alleen wordt gekenmerkt door uitstekende operationele kwaliteiten, maar ook zichtbaar is, is het bijna altijd versierd met een ongebruikelijke textuur of heldere tinten, die de toch al aanzienlijke kosten nog enigszins verhogen.

Tips om te kiezen

Hoewel de steen uiterst eenvoudig lijkt te zijn, en vooral - grotendeels hetzelfde, hangt de duurzaamheid van het gebouw af van de juiste keuze. Zelfs een uitgekiende metselaar zal een gebouw niet voor eeuwig bouwen vanwege slechte bouwmaterialen, dus je moet wijselijk een steen kiezen. We hebben al gesproken over hoe de variëteit te bepalen, vermeldde ook de betekenis van de holtes in het lichaam van het blok - nu is het tijd om enkele geheimen te onthullen.

Neem op zijn minst dezelfde afmetingen - alleen op het eerste gezicht zijn ze een kwestie van smaak. Sterker nog, hoe groter elk individueel blok, hoe kleiner de naden in de muur, en het zijn de laatste die terecht als het zwakste punt van het metselwerk worden beschouwd, zowel in termen van sterkte als in termen van thermische isolatie. Volgens deze logica moet er veel vraag zijn naar een dubbele steen, maar dit heeft zijn nadeel - de grote afmetingen ervan kunnen ertoe leiden dat afzonderlijke blokken te vaak worden gesplitst en zelfs het onvermogen oproepen om nauwkeurig de contour en de geplande afmetingen na te bootsen. Uiteindelijk is de dubbele versie gewoon moeilijker, want voor de levering en installatie van elk afzonderlijk exemplaar van de strijdkrachten wordt veel meer uitgegeven.

Een goede indicator van de sterkte van een bouwmateriaal is zijn kenmerk, maar niet iedereen begrijpt dat de typerende aanduiding in het technisch paspoort een specifieke decodering heeft. M100-merkblokken zijn bestand tegen een belasting van 100 kg per vierkante centimeter van hun oppervlak, respectievelijk M150, 150 kg per oppervlak. Over het algemeen variëren merken van M75 tot M300 en, natuurlijk, hoe hoger het merk, hoe betrouwbaarder de structuur, maar samen met de duurzaamheid stijgt de prijs, omdat het duurste bouwmateriaal niet de moeite waard is om te kiezen. Ervaren bouwers geven aan dat M100 ook geschikt is om op het perceel te bouwen, en dezelfde M150 is meer ontworpen voor gebouwen met meerdere verdiepingen, maar soms is het de moeite waard om serieuze berekeningen te maken voor het gewicht van de constructie om de optimale helling met hoge nauwkeurigheid te bepalen.

De steenvorstweerstandsindex is enigszins vergelijkbaar, maar de figuur betekent, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hier niet de minimaal mogelijke temperatuur, maar het aantal ontdooi- en vriescycli. Elke winter is ijzig in ons gebied, daarom moet deze indicator hoog zijn - op het niveau van minstens Mr 50, en nog beter op Mrr 100.Op het eerste gezicht lijkt dit misschien onlogisch, maar in het hoge noorden zijn hoge vorstbestendigheidsnelheden niet eens zo fundamenteel - er zijn geen periodieke ontdooipaden voor de winter, omdat de cycli meestal iets minder zijn dan in die regio's waar de winters niet zo ernstig zijn.

Zelfs bij kwaliteitsproducten is er een periodiek huwelijk, wat de eigenschappen van bouwmaterialen enorm beïnvloedt. Het feit dat een verbrande of niet-gebrande baksteen veel zwakkere prestaties heeft, is al genoemd, maar dit kan niet alleen worden bepaald door de buitenste kleur, maar zelfs door de gradatie van tint in elke individuele kopie - de "vulling" moet er altijd helderder en rijker uitzien dan buitenste lagen. Elke externe beschadiging suggereert ook dat dergelijke blokken niet moeten worden genomen - als ze tijd hadden om te worden beschadigd tijdens relatief korte opslag, is het moeilijk om te zeggen wat er met hen zal gebeuren tijdens de werking van het gebouw.

Als er vlekjes in de vorm van witte stippen op de gesplitste steen zijn, betekent dit dat ongebluste kalk aanwezig was in de oorspronkelijke grondstof. Voor bouwmaterialen, vooral voor hardmetaalsoorten, is dit erg slecht, omdat in contact met water de kalk zal worden gedoofd en een spalletje op zijn plaats blijft staan ​​- een kleine trechter.Het ziet er in elk geval lelijk uit en in bijzonder verwaarloosde gevallen kunnen dergelijke verschijnselen de integrale structuur van een baksteen verstoren en de sterkte ervan aanzienlijk verminderen. Om deze reden wordt aan bouwers vaak geadviseerd om een ​​beproefde fabrikant met een goede reputatie te kiezen - hij zal zijn goede naam niet riskeren, mogelijke verwisselingen in zijn producten verwaarloost.

Op een manier vergelijkbaar met de hierboven beschreven en de situatie met uitbloeiingen, wanneer er te veel oplosbare zouten in de samenstelling van de baksteen zitten, die er niet echt zijn. Bij overvloedig contact met vocht verschijnen dergelijke "additieven" aan het oppervlak in de vorm van karakteristieke witte vlekken, die gewoonlijk geen slecht effect hebben op de prestatie-eigenschappen van een steen, maar het uiterlijk sterk verslechteren. Daarom is een soortgelijk probleem van cruciaal belang voor tegenovergestelde blokken, maar aan de andere kant zijn er speciale wasbeurten die het probleem helpen oplossen, zelfs als er een fout is gemaakt bij de aankoop van bouwmaterialen.

Voor veel consumenten is een merkwaardige indicator van de productkwaliteit ook de prijs ten opzichte van concurrenten. Aan de ene kant blijkt dergelijke logica vaak eerlijk te zijn, aan de andere kant - het is ook noodzakelijk om te begrijpen hoe de prijs wordt gevormd. Europese bakstenen zijn bijvoorbeeld veel duurder dan het gemiddelde, en Wit-Russische bakstenen verschillen daarentegen in relatief lage kosten, hoewel het niet zo is dat het verschil in kwaliteit zo groot is. Elementaire logistiek is van groot belang - de producten van nabijgelegen fabrieken zijn altijd gemiddeld iets goedkoper dan geïmporteerde. Bouwmaterialen kunnen ook aanzienlijk stijgen in prijs, vanwege de grote hoeveelheid tussenpersonen - vaak is een baksteen twee keer zo goedkoop van een fabrikant als een buitenlandse verkoper op de markt.

Eindelijk nog een paar eenvoudige tips:

 • constructie en gevelstenen moeten van dezelfde kwaliteit zijn, anders zal er een discrepantie zijn in het krachtplan in de muur;
 • documenten zoals een certificaat van kwaliteit of een paspoort voor een product kunnen veel nuttige informatie bevatten en zijn vaak de enige bron van kennis over iets dat niet kan worden vastgesteld;
 • voordat u uw bestelling plaatst, geeft u opnieuw aan of u de juiste kwaliteit bouwmateriaal hebt besteld, anders zijn de gekochte stenen mogelijk niet geschikt voor de geplande taken;
 • naar verluidt dezelfde baksteen uit verschillende partijen kan enigszins van kleur verschillen en zelfs sommige andere kenmerken, daarom is het voor de integriteit van het ontwerp wenselijk om producten strikt uit dezelfde partij te gebruiken;
 • Deskundigen merken op dat de seizoensgebonden stijging van de baksteenprijzen meestal wordt waargenomen in de zomer, dus u kunt geld besparen door bouwmaterialen te kopen in het voorjaar, omdat tegen de winter de baksteenreserves geleidelijk zijn uitgeput, dus het begint weer te stijgen totdat de fabrikanten de productie voor het nieuwe seizoen intensiveren.

Prachtige voorbeelden

Silicaatstenen worden door veel bouwers niet serieus genomen - ze waarderen het verbrande rode blok, dat opmerkelijk is vanwege de verhoogde sterkte en weerstand tegen verschillende invloeden, veel hoger. Tegelijkertijd is dit materiaal zeer geschikt voor relatief kleine gebouwen op een privéperceel - dit wordt nog eens bevestigd door de miljoenen huizen uit dit bouwmateriaal verspreid over het land. In dit geval is een bepaalde variatie van kleuren ook mogelijk, en het feit dat de silicaatsteen gewoonlijk een zeer glad en gelijkmatig oppervlak heeft, is ook erg belangrijk voor de externe aantrekkelijkheid van het gebouw.

De situatie is nog beter met rode keramische bakstenen - het is zowel sterker als duurzamer, bovendien produceren fabrikanten het in tientallen kleuren, waardoor verschillende tinten bouwmateriaal in één muur kunnen worden gecombineerd om accenten te accentueren. Het tweede voorbeeld laat zien dat kleurharmonie zelfs met een dak kan worden bereikt - de rode tegel tegen de achtergrond van gebakken klei lijkt zeer de moeite waard. Het holistische artistieke beeld is ook een aanvulling op het tuinpad in dezelfde kleur.

Als je, op een voorbeeld, verschillende volledig verschillende soorten blokken in één keer wilt zien, dan zou je niet eens zo veel thuis moeten kijken als bij de hekken. Het zijn zulke kleine architecturale vormen die meestal zorgen voor verschillende geneugten, omdat alleen een voldoende rijke eigenaar zich zo'n oplossing kan veroorloven, en de ondoordringbaarheid van het hek voor buitenstaanders, en de externe glans van een dergelijke muur, zijn waarschijnlijk van fundamenteel belang voor hem. Op de foto, in het voorbeeld, kun je zien dat de steen van verschillende kleuren en tinten kan zijn, een bepaalde textuur kan hebben, alsof hij uitsteekt buiten de naden, en ook het algemeen aanvaarde idee kan omkeren dat de steen strikt rechthoekig moet zijn en alleen in het horizontale vlak moet liggen vlak.Voor een uitgesproken esthetisch effect gebruikten de bouwers ook blokken van verschillende groottes, waardoor de kolommen ongelijke dikte hebben en enigszins lijken op geraffineerde oude kolommen.

Hoe je een steen kiest voor het bouwen van een huis, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer