Kenmerken en technologie voor de productie van onbewerkte bakstenen

 Kenmerken en technologie voor de productie van onbewerkte bakstenen

Grondstof (baksteen, die uit klei en stro bestaat en niet wordt verbrand tijdens het productieproces) is vrij gebruikelijk in die streken waar een heet klimaat heerst, het wordt daar al duizenden jaren gebruikt. Hieruit kunt u huizen, woongebouwen en andere gebouwen bouwen.

voordelen

Het belangrijkste voordeel, dat een ruwe steen heeft, is de lage kosten. Daarom heeft zo'n bouwsteen al lang de voorkeur. Iedereen weet dat klei kan weken en daarom heeft een baksteen die niet brandt een hoge mate van wateropname. Daarom wordt dit materiaal niet op die plaatsen gebruiktwaar het klimaat vochtig is of lange winters.

  Baksteen onbewerkt, naast de kosten, heeft veel extra voordelen, waaronder:

  • goede thermische isolatie;
  • uitstekende geluidsisolatie;
  • brandwerendheid.

  structuur

  Dit materiaal kan worden geproduceerd volgens verschillende recepten, maar voornamelijk pure klei wordt gebruikt voor de productie en, indien nodig, worden verschillende componenten aan de samenstelling toegevoegd, die de kwaliteit en de kenmerken van het eindproduct verbeteren. Onder dergelijke componenten zijn de volgende:

  • krullen (verhoogt de sterkte van de steen);
  • stro (verbetert de ductiliteit).

  Bij het oogsten van grondstoffen voor productie is het belangrijk om de gewenste kwaliteit klei correct te identificeren en te selecteren. Het kan verschillen in zijn kenmerken, afhankelijk van de locatie. Meestal bevindt het zich in de grond op een diepte van 1 m. De productie kan op zijn grondgebied worden uitgevoerd, waardoor de productie van bouwmateriaal nog goedkoper zal zijn. Klei kan in de steengroeven worden gekocht.

  Om de juiste grondstof te kiezen, moet u de kwaliteit bepalen. Om dit te doen, moet je de klei nemen, bevochtig het met water en knijp het in je vuist. Als na samendrukken de hand vettig is, geeft dit de hoge kwaliteit van de grondstoffen aan.Als de klei niet vettig is, kan deze tijdens een val uit elkaar vallen en kan baksteen van hoge kwaliteit niet werken.

  productie

  Grondstof voorbereiding

  Na zuivering van onzuiverheden worden organische vulstoffen (zaagsel, stro, mest, enz.) Aan de klei toegevoegd. De componenten worden samen gemengd met de toevoeging van een kleine hoeveelheid water om de samenstelling viskeus te maken. Mengen gebeurt in betonmixers. Wanneer de massa homogeen wordt, wordt deze in de vorm uitgelegd.

  Formulier maken

  Voor het maken van stenen met gesneden stro of chips, kunt u verschillende vormen gebruiken die in elk geval optimaal zijn. Maar als het nodig is dat de producten qua uiterlijk niet verschillen van die van de winkel, dan is het raadzaam om zich te houden aan de vervaardiging van standaardparameters vormen - 25x12x6,5 cm.

  Voor het vervaardigen van vormen is het noodzakelijk platen te vervaardigen waaruit de zijwanden zullen worden vervaardigd, alsmede multiplex voor de constructie van de afdekking en de bodem. Formulieren kunnen afzonderlijk of met verschillende aantallen cellen worden gemaakt. Om het productieproces continu te laten zijn, is het noodzakelijk om een ​​voldoende aantal vormen voor te bereiden. Ook bij het maken van de vorm moet er rekening mee worden gehouden dat de baksteen erin opdroogt,daarom zou het aanvankelijk ongeveer 10% meer moeten zijn dan het geschatte volume, zodat bij het drogen de baksteen wordt verkregen in standaardafmetingen.

  Indien nodig kunt u het formulier aan het handvat nagelen, dit vereenvoudigt het verplaatsingsproces. Om de hechting van afzonderlijke stenen aan elkaar te verbeteren, kunt u tijdens de fabricage pinnen in de bodem of het deksel steken. Ze zullen helpen om de baksteen steviger in het metselwerk te houden, omdat er op hun basis cellen achterblijven na het drogen.

  Hoofdproces

  In de ambachtelijke productie geen gebruik maken van de pers, dus het is belangrijk om de technologie voor de vorming van onbewerkte stenen en het invullen van formulieren goed te ontwikkelen. Dit zal het werk vereenvoudigen en versnellen. Voorvormen moeten worden bevochtigd met water en bestrooid met cement of klei. Je kunt ook krijt of zand gebruiken voor dit doel. Deze verbindingen helpen de baksteen gemakkelijker uit vorm te raken.

  Om stenen met gelijke hoeken te laten uitkomen, is het noodzakelijk om de vormen stevig te vullen met grondstoffen en dan de klei te rammen. Gebruik hiervoor een schop of troffel. Overtollige klei wordt verwijderd, waarna de vorm wordt gesloten en geschud.

  Daarna moet het formulier worden verwijderd en moet het werkstuk een tijdje op zijn plaats blijven totdat het uitdroogt, zodat het tijdens het verplaatsen niet wordt beschadigd.Het is beter om kant-en-klare stenen op een plat platform te plaatsen, bestrooid met zand erop, zodat het materiaal niet aan de grond blijft kleven. De afstand tussen de afzonderlijke stenen moet minimaal 3 cm zijn, zodat ze goed drogen.

  Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het vocht niet te snel uit de stenen verdampt, zodat ze niet barsten, dus wordt het aanbevolen om ze voor de eerste keer op een droge plaats te drogen. Daarna kunnen ze worden overgebracht onder de open stralen van de zon. Het is noodzakelijk om periodiek de stenen om te keren en te controleren of ze de vorm kunnen behouden.

  Drogen en opslag

  De sterkte van de onbewerkte steen hangt vooral af van de juiste droging van het product. Van dit hangt van het uiterlijk af. Als het vocht ongelijkmatig verdampt, zal dit een schending van de geometrie van de stenen veroorzaken, dus je moet een lange droging organiseren en het onder een afdak doen.

  Nadat de producten steviger zijn geworden, kunnen ze in stapels worden gestapeld, waardoor er kleine gaten tussen de rijen overblijven om te blazen. De hoogte van dergelijke stapels is niet meer dan 1 m. Elke rij wordt wakker met zand.

  De droogtijden zijn verschillend en hangen af ​​van dergelijke factoren:

  • droogmodus;
  • weersomstandigheden;
  • kwaliteit van grondstoffen.

  De gereedheid van het materiaal wordt als volgt gecontroleerd: de steen breekt en de breukplaats wordt geïnspecteerd. Als er geen donkere vlekken zijn en er een duidelijk geluid te horen is over de impact, suggereert dit dat de steen kan worden gebruikt om te leggen of af te vuren.

  toepassingsgebied

  Omdat deze baksteen vocht kan opnemen, is de reikwijdte beperkt. Buitenmuren kunnen niet van een dergelijke steen zijn gemaakt, omdat ze extra moeten worden beschermd tegen externe negatieve factoren en vocht. Van dit materiaal kunt u interne wanden of scheidingswanden maken, die verschillen in goede geluidsisolatie en de warmte niet laten. Ook kan dit materiaal worden gebruikt voor het regelen van kachels in het huis.

  Zoals je ziet, is het produceren van ruwe baksteen vrij eenvoudig en kun je zo'n taak zelf aan. Als u het proces op de juiste manier benadert en alle voorwaarden voor de productie ervan in acht neemt, kunt u een redelijk goedkoop en kwalitatief hoogstaand bouwmateriaal krijgen.

  Over de technologie van de productie van ruwe baksteen, zul je leren van de video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer