Handvormstenen: kenmerken, fabricage, selectieregels

 Handvormstenen: kenmerken, fabricage, selectieregels

Met de hand gemaakte baksteen verschilt van de gebruikelijke technische parameters, evenals ongebruikelijke kleuren en textuur. Dergelijke producten worden voornamelijk gebruikt voor restauratie en interieurwerkzaamheden (gevelovens en open haarden, restauratie van oude gebouwen).

Fabricagefuncties en vormmethoden

De productie van kleiblokken heeft zijn geheimen. Het formatie-werk lijkt misschien eenvoudig, maar het is een lang en moeizaam proces, waarbij de meester wordt verplicht om alle stadia van het werk nauwkeurig te volgen.

Voor de vervaardiging van het gebruik van kleine klei, goed gereinigd van onzuiverheden. Het wordt gewonnen uit speciale afzettingen, het heeft verschillende kleuren (wit, blauw, grijs, rood). Wanneer ze in verschillende verhoudingen worden gemengd, kunnen fabrikanten elke tint realiseren. Een verscheidenheid aan klei, die geen extra additieven nodig heeft, wordt beschouwd als het meest geschikt voor baksteenproductie.

Handvormstenen moeten onder een afdak of binnenshuis worden gemaakt. Gezeefde klei wordt verdund met water tot een toestand van zachte, dichte massa, die zijn vorm goed vasthoudt.

Zelfs voordat het proces van het plaatsen in de formuliermaster handmatig de formatie begint. De voorbereide massa op de tafel met behulp van de draad wordt in stukken gesneden. Elk stuk moet een passende grootte hebben voor het formulier om het volledig te vullen.

De steenvorm is een doos met een glad binnenoppervlak. Deze dozen zijn gemaakt van hout met een dichte textuur, dus tijdens het proces worden ze niet vervormd en zwellen ze niet op.

Voordat het formulier wordt gevuld, is de binnenkant bedekt met fijn zand om het extractieproces te vergemakkelijken. Ook zand helpt om het effect van verouderde baksteen te bereiken.Na het bakken wordt de steen van ongeveer een meter hoogte neergelaten, zodat kleine scheuren en groeven op het oppervlak verschijnen, die de imitatie van het "oude" verder versterken.

Experts raden aan gesneden klei in een voorbereide vorm te snijden. De vorm is dus volledig gevuld en de kwaliteit van het eindproduct zal toenemen. Voeg de kleimassa niet toe in de vorm, als dat niet genoeg was. Dit zal de kwaliteit van stenen verminderen. Wanneer de vorm is gevuld, wordt overtollige klei gesneden met een mes of draad.

Vervolgens wordt het onbewerkte blok voorzichtig uit de mal verwijderd en gedroogd. Om de volgende steen te vormen, wordt de vorm ontdaan van de resten van klei en opnieuw besprenkeld met zand. Het volgende stadium van productie is drogen. Dit proces is nodig om overtollig vocht te verwijderen en voorbereiding voor het bakken. Onbewerkte blokken na het drogen mogen niet meer dan 10% vocht bevatten. In de ruimte voor het drogen is het noodzakelijk om een ​​constante temperatuur te handhaven, deze moet goed worden geventileerd. Ruwe blokken worden gedroogd van één tot drie weken, het hangt allemaal af van externe omstandigheden (temperatuur, vochtigheid, etc.). Overtollig vocht kan ook worden verwijderd door blokken met warme lucht te blazen.

De laatste fase is roosteren in een speciale oven. Calcinering vindt plaats in verschillende stadia bij verschillende temperaturen. Eerst vindt verwarming en verwijdering van restvocht plaats bij een temperatuur van 2000 ° C. Daarna stijgt de temperatuur tot 8000 ° C, begint het sinterproces en begint de vorming van een complete eenheid. Daarna neemt de temperatuur geleidelijk af. Het hele proces duurt meer dan 6 uur.

Er zijn twee hoofdvormmethoden in de industrie:

 • plastic;
 • halfdroge.

Bij de kunststofmethode worden onbewerkte blokken gedroogd voor het bakken gedurende enkele weken. Als het blok niet droog genoeg is, kan het in de oven afbrokkelen. Als dit niet gebeurt, zal de kwaliteit van het eindproduct nog steeds aanzienlijk verslechteren.

Veel fabrikanten versnellen het droogproces en proberen te voorkomen dat het eindproduct barst door onzuiverheden aan de klei toe te voegen (leisteen, zaagsel, steenkool). Een steen gemaakt met een gestoorde technologie heeft echter donkere vlekken op het oppervlak. Dergelijke producten zijn ondermaats en van korte duur.

De halfdroge methode begon veel later te worden gebruikt. Het wordt beschouwd als meer economisch zowel in tijd als in investering.Om de klei te drogen gebruikte speciale trommels. Vervolgens vormen kneedhendelpersen van kleipoeder bakstenen, die onmiddellijk kunnen worden opgestuurd om af te vuren. Met deze methode kunt u niet alleen tijd besparen, maar ook betere producten krijgen.

Bij handmatig vormen worden bakstenen in kleine series geproduceerd. Het proces vereist geen indrukwekkende investering. Bovendien wordt de productietechnologie op kleine schaal beter waargenomen, zodat de blokken worden gekenmerkt door hoge sterkte en duurzaamheid.

Het verschil met klinker

Voor het handmatig vervaardigen van stenen met behulp van een speciale kleisoort - Cambrium. Voor klinker is een andere variëteit flexibeler en vuurbestendiger. Deze klei bevat weinig chemisch gebonden water, in vergelijking met andere variëteiten.

De klinker wordt onder hoge druk gegoten en gecalcineerd bij een temperatuur tot 20.000 ° C. De samenstelling van klinker is kalk en zout, wat zorgt voor kracht en voorkomt het verschijnen van vysola. Vuren bij hoge temperatuur maakt het mogelijk om een ​​dicht blok te verkrijgen zonder scheuren en poriën, met een glad en glad oppervlak.

De muren van klinker verdragen vocht en plotselinge veranderingen in temperatuur. Een met de hand gemaakte baksteen kan instorten wanneer de temperatuur daalt, zodat deze praktisch niet wordt gebruikt bij de constructie van huizen. In dit geval wordt klinker vanwege zijn operationele en mechanische eigenschappen beschouwd als het meest geschikte materiaal.

Met de hand gegoten baksteen
klinker baksteen

Voors en tegens

Het grote voordeel van handgevormde bakstenen is hoge sterkte. Sinds enkele decennia behoudt het zijn eigenschappen en uiterlijk.

Andere voordelen van met de hand gevormde stenen:

 • geeft geen vocht door, laat de kamer droog;
 • beschikt over vorstbestendigheid, is geschikt voor gebruik in alle klimaatzones;
 • ondergaat geen vervorming en scheuren;
 • heeft goede geluids- en thermische isolatie-eigenschappen;
 • is milieuvriendelijk.

Het nadeel is de hoge prijs, die samenhangt met de bewerkelijkheid van het proces en de lage productiviteit (in vergelijking met geautomatiseerde productie in de fabriek).

Applicatie-opties

Met de hand gegoten stenen zijn geschikt voor het uitkijken van sokkels van monumenten, het bouwen van gevels. Het wordt gebruikt voor het exclusieve ontwerp van kamers, afwerking van open haarden, schoorsteenpijpen en andere interieurontwerpen die opwarmen.Het kan in een deur of raamopening worden geplaatst, u kunt een hek, een kolom, een boog, een kluis, een tuinhuisje of een bank neerleggen.

Handgevormde stenen kosten veel meer dan normaal. Maar vanwege de uitstekende prestaties, het krachtige kleurengamma en de ongebruikelijke textuur, rechtvaardigt dit de prijs. Vooral deze baksteen zal de liefhebbers van luxe ontwerpen "antiek" waarderen.

Selectiecriteria

Houd bij het kiezen rekening met de volgende punten:

 • groottes moeten optimaal worden gekozen om verspilling tegen te gaan;
 • het is belangrijk om vooraf precies de kleuren te bepalen;
 • de sterkte van de blokken moet worden gekozen rekening houdend met de vereisten van het project (aanbevolen vochtopname is tot 10%, vorstbestendigheidsklasse is F50).

Bij het kiezen van stenen van een buitenlandse fabrikant moet u rekening houden met de eigenschappen die door de fabrikant zijn opgegeven, en met de klimatologische omstandigheden waarin producten kunnen worden gebruikt. Qua kosten overtreffen ze analogen, maar de parameters spreken voor zich: de sterkte van M100-M300, vorstbestendigheid boven F100,vochtopname - van 8 tot 10%.

Voor de omstandigheden van ons klimaat zijn de producten van het Duitse bedrijf Muhr, die van hoge kwaliteit zijn, geschikt.

Voordelen van het Duitse merk:

 • een grote selectie van kleuren, texturen;
 • hoge vorstbestendigheidsklasse;
 • behoud van eigenschappen bij hoge vochtigheid en onder de actie van direct zonlicht;
 • geen risico van verbrossing tijdens gebruik;
 • de aanwezigheid van alleen onschadelijke materialen.

Onder de Russische fabrikanten valt op "Donskie Zori". De kwaliteit van de producten is het meest vergelijkbaar met die van buitenlandse fabrikanten. De kosten van een baksteen van dit merk zijn lager dan de prijs van geïmporteerde producten als gevolg van het gebruik van binnenlandse grondstoffen. Producten voldoen aan de kwaliteitsstandaarden van Qbricks.

Volgens de productienormen moet een keramische gevelsteen de volgende kenmerken hebben:

 • leegte - niet hoger dan 48%;
 • druksterkte - niet minder dan M75;
 • vorstbestendigheid - niet minder dan F50;
 • vochtopname - niet minder dan 6%, maar niet meer dan 28%

fabrikanten

De Russische markt bestaat voornamelijk uit geïmporteerde producten:

 • Wienerbeger (Oostenrijk) - een van de toonaangevende bedrijven die de helft van zijn producten in Rusland verkoopt;
 • Nelissen (België) - verschilt daarin dat het stenen van zeldzame kleuren produceert, waarvan er vele niet in andere bedrijven worden gevonden;
 • Lode (Letland) - producten hebben een grote keuze aan kleuren en texturen;
 • CRH (Ierland) - een bedrijf dat eerst een baksteen heeft gemaakt, die van kleur verandert afhankelijk van de verlichting (om dit effect te bereiken, worden geen chemische additieven gebruikt, maar een speciale roostmethode);
 • Klinkerwerke MUHR (Duitsland) voornamelijk gebruikt voor restauratiewerken.

De fabriek "Kerambrok" ​​(Oekraïne) was een van de eersten die massaproductie opzette en begon met het produceren van handgemaakt materiaal onder de merknaam "Ekaterinoslavsky brick". Elk exemplaar is uniek op zijn eigen manier, omdat het hele productieproces handmatig wordt gedaan door ambachtslieden.

Handelshuis Petrovsky Brick (Rusland) is relatief recent begonnen met het produceren van handgemaakte bakstenen (sinds 2015). Bakstenen blokken zijn gemaakt in Europees formaat, in overeenstemming met alle vereisten. Het bedrijf breidt voortdurend zijn assortiment uit, is bezig met het vervaardigen van producten volgens individuele parameters, heeft een stabiel dealernetwerk. Ze is al op de markten van buurlanden aangekomen.

Lees meer over handvormstenen in onderstaande video.

de
Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer