Gipsplaat: kenmerken en toepassing in het interieur

 Gipsplaat: kenmerken en toepassing in het interieur

In modern design is zeer populair decoratie gipsstenen. Met dit materiaal kan niet alleen een nuttig ruimtebeslag worden bespaard, maar het ziet er ook esthetisch mooi uit en vult de ruimte met een sfeer van huiscomfort. Dankzij een enorme keuze aan kleuren en structuren zijn deze panelen ideaal voor elke stijl.

Voors en tegens

Gipsplaat is een uniek bouwmateriaal met verschillende vormen en structuren. Tegenwoordig wordt het veel gebruikt voor binnenhuisdecoratie, waarbij zowel het volledige oppervlak als afzonderlijke delen worden gedecoreerd.Prachtig interieur, waarin er een combinatie van metselwerk met behang en gips is.

De belangrijkste voordelen van dit type steen omvatten de volgende punten.

 • Milieuvriendelijkheid. Het materiaal is uitsluitend gemaakt van natuurlijke ingrediënten, dus het stoot geen schadelijke stoffen uit en zorgt voor een veilige werking voor de menselijke gezondheid.
 • Redelijke prijs. In tegenstelling tot andere materialen is decoratieve baksteen gemaakt van gips goedkoper. Het wordt vaak gekozen als een budgetbekleding.
 • Aantrekkelijk uiterlijk. Het product wordt in verschillende maten en kleuren geproduceerd en kan zowel een soepele als reliëfstructuur hebben. Hiermee kan het worden gebruikt om ontwerpideeën te implementeren.
 • Handige installatie. Platen kunnen eenvoudig worden geselecteerd voor verschillende soorten oppervlakken en op een eenvoudige manier worden geïnstalleerd. Het is tamelijk realistisch om dergelijke bekledingen met uw eigen handen uit te voeren zonder de hulp van specialisten in te schakelen.
 • Lichtgewicht. Muren gedecoreerd met gipsstenen zijn niet onderhevig aan vervorming.

Wat de gebreken betreft, is dit materiaal onstabiel voor vocht en mechanische schade, dus de installatie van de platen moet zorgvuldig worden uitgevoerd om verkruimeling te voorkomen.Als tijdens het gebruik de tegel barst, kan deze snel worden vervangen door een nieuwe, zonder de integriteit van de hele afwerking te verstoren.

Ontwerp en stijlen

Modern interieur zorgt voor afwerking met natuurlijke materialen, maar ze zijn vaak duur, dus veel eigenaren van appartementen en landhuizen geven de voorkeur aan bakstenen van gips. Deze bekleding is niet alleen versierd met het wandenoppervlak, maar ook met deuren, raamopeningen, bordessen en bogen. Vanwege het feit dat het materiaal wordt geproduceerd met een glanzend, mat, reliëf en vlak oppervlak, kan het worden gebruikt voor elke stilistische richting, van klassiek tot modern.

Op dit moment zijn de volgende soorten ontwerpen met gipsstenen in de mode.

 • Romance. Voor veel mensen is metselen geassocieerd met een ongemakkelijke en wrede setting die de indruk wekt op straat te zijn. Maar als je de juiste tint en textuur van stenen kiest en een mooie lay-out van de rijen maakt, kun je een ongewoon en origineel interieur krijgen. Om de ruimte te vullen met een romantische sfeer, is het noodzakelijk om delicate verf te selecteren voor decoratie, die zou worden gecombineerd met de kleuren van textiel en vloerbedekking.Dit ontwerp wordt gekenmerkt door beige, melkachtige tonen en goede verlichting, die een spel van kleuren op het oppervlak van een kunststeen bieden. Daarnaast moeten er kleine beeldjes, bloemenvazen ​​en opengewerkte gordijnen in het decor aanwezig zijn.
 • Pop Art. Deze stijl, in de regel, zoals emotionele en open persoonlijkheden. In de ruimte moeten in dit geval contrasterende tonen de overhand hebben. Lichte meubelstoffering en witte baksteen vullen elkaar perfect aan. Het ziet er interessant uit in het interieur en de combinatie van geel, groen en wit. Versterk de textuur van het spel kan zijn, met behulp van een ruwe textuur van de afwerking met velours bekleding van banken en stoelen.
 • Gothic. Door deze richting te kiezen, is het niet nodig om in de kamer de saaie atmosfeer van middeleeuwse kastelen te creëren. Het is voldoende om "oude" afzonderlijke fragmenten te selecteren. Een goede oplossing zou een veelkleurig metselwerkpaneel zijn. Het ziet er bijvoorbeeld mooi uit, waarbij afwisselend zwart, melkachtig en beige zijn. Als aanvulling op het ontwerp helpen houten balken aan het plafond en meubilair met een glanzend oppervlak.
 • Scandinavische stijl. Het metselwerk in dit ontwerp wordt beschouwd als het hoofdaccent.Het wordt aanbevolen om muren met platen van natuurlijke kleuren te versieren, om een ​​helder contrast te vermijden. Kamers met muren bekleed met grijze en zwarte baksteen zien er geweldig uit. U kunt ook pasteltinten toepassen. Zodat alles in het interieur harmonieus wordt gecombineerd, moet u de kleur van de oppervlakken onder het meubilair en textiel selecteren. De strengheid van het interieur zal helpen om extra decor items te verbergen in de vorm van schilderijen, prachtige kroonluchters en vazen.
 • Ethnics. Dit is een nogal interessant ontwerp, waarin er tegelijkertijd een lichte strengheid en rijke felle kleuren zijn. In dit geval moet de okergruissteen worden gecombineerd met ongebruikelijke keramiek, tapijten en souvenirs uit Afrikaanse en Aziatische landen. Op de muren kun je afzonderlijke fragmenten maken die zijn neergelegd in de vorm van hiërogliefen of artefacten.
 • Loft. Bakstenen muren in deze stijl worden beschouwd als de belangrijkste interieurdecoratie. De ruimte in de kamer moet vrij zijn en geen partities hebben. Decor wordt aanbevolen om laconieke objecten te maken, onnodige versieringen worden vermeden. Het is wenselijk om het oppervlak uit te leggen met een monochromatisch gipsen baksteen met een ongelijk oppervlak.Kleuren van facing zijn toegestaan, variërend van sneeuwwit tot fel zand en rood.

toepassing

Gipsplaat is erg populair in interieurdecoratie, maar in tegenstelling tot zijn "broers", is het veel minder goed, daarom wordt het aanbevolen voor ruimtes met normale temperatuur- en vochtigheidsniveaus. Je kunt overal een mooi interieur decoreren met een decoratief materiaal, maar het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat het de "juiste" plaats is en de werkingsregels te volgen.

Ontwerpers gebruiken meestal gipsfragmenten in de gang en maken er draagconstructies van. Decoratieve panelen zijn ook zeer geschikt voor het versieren van raam, deuropeningen, nissen en bogen. Gipsplaat van verschillende texturen en kleuren geeft het ontwerp extra warmte en comfort, zodat u het kunt kiezen voor interieurdecoratie in het appartement en in een privéwoning. Een ongebruikelijke oplossing is metselwerk in de slaapkamer, de woonkamer en de kinderkamer. Als een landhuis meerdere verdiepingen heeft, kan een trap worden ingericht met een vergelijkbare afwerking.

Omdat het materiaal "bang" is voor vocht, wordt het niet aanbevolen om in de badkamer te worden geplaatst. Gipsbekleding is niet geschikt voor gebieden in de buurt van de gootsteen (keukenschort), open haarden.Ondanks deze beperkingen kan het product van gips oorspronkelijk worden gecombineerd met hout en marmer, en deze versieren als het volledige oppervlak van de wanden, zodat er aparte composities ontstaan.

Hoe maak je jezelf?

Tegenwoordig wordt de bouwmarkt vertegenwoordigd door een chique assortiment gipsstenen, maar desgewenst kunnen decoratieve panelen eenvoudig met uw eigen handen thuis worden gemaakt. Om ze te maken, moet je de volgende materialen hebben:

 • poedervormig gips;
 • paraffinewas;
 • klei vormen;
 • siliconenkit;
 • kartonnen doos.

Omdat gips deel uitmaakt van de baksteen, is het noodzakelijk om grondstoffen te kopen van een kwaliteit die niet lager is dan GF 10, omdat deze sterker is en beter bestand tegen externe invloeden. Bovendien moet voor de vervaardiging worden toegepast siliconen vorm, die wordt verkocht in afgewerkte vorm. Als dat niet het geval is, is het eenvoudig om het zelf te maken met sculpturale klei, die wordt uitgerold tot een dikte van niet meer dan 20 mm en afdrukken vormt voor reflux. Vormen kunnen ook worden gemaakt van paraffine. Om dit te doen, wordt het gesmolten en vervolgens in dozen van de gewenste grootte gegoten.

Nadat de formulieren zijn voorbereid, wordt het proces van het maken van decoratieve stenen uitgevoerd.

 • Gips poeder in een container gegoten, water toevoegen.Alles wordt grondig gemengd tot een homogene consistentie.
 • De vormen waarin het materiaal moet worden vervaardigd, zijn geolied of ingevet. Hiermee kunt u eenvoudig de bevroren fragmenten in de toekomst verwijderen.
 • Het mengsel wordt in een vorm gegoten, geschud en gelijkmatig verdeeld. Wacht vervolgens tot de pleister uithardt volgens de instructies van de fabrikant.

In het geval dat het ontwerp voorziet in het gebruik van gekleurde stenen, moet je tijdens het prepareren van het mengsel een kleurenschema toevoegen. Bovendien kan het na het maken van een steen ook worden bekleed met een speciale mortel die textuur en glans geeft.

Hoe te leggen?

Omdat de gipsplaat eenvoudig te installeren is, is het heel goed mogelijk om de installatie met uw eigen handen uit te voeren. Je kunt decoratief materiaal op twee manieren plaatsen: droog (metselwerk wordt gedaan met rails en bouten) en nat (fragmenten moeten met een speciale samenstelling aan de muur worden gelijmd). Ongeacht de gekozen technologie, moet u voordat u een steen legt, het werkoppervlak goed voorbereiden. Deze procedure wordt in fasen uitgevoerd.

 • De uitlijning van de basis wordt eerst gedaan.Om alle defecten te elimineren, is het aan te raden om de wanden te plamuren.
 • Vervolgens wordt de basis gereinigd van vuil, stof en mortel wordt uitgevoerd. In dit stadium is het ook belangrijk om de tegel te sorteren en de grootte ervan te selecteren. Als afwerking van ongelijke of convexe oppervlakken vereist is, moeten de stenen worden gesneden met behulp van een ijzerzaag.

Wanneer de muren klaar zijn voor bekleding, begint u met het leggen. De meest betrouwbare methode is de droge installatiemethode, maar hiervoor zijn speciale regels en technologieën vereist.

 • De kamer van het appartement wordt gemeten en in een van de hoeken wordt een houten lat bevestigd, die zal dienen als het begin voor de installatie van fragmenten. Na het bevestigen van de verticale rail wordt een opening gevormd. Het legde tegel. De installatie moet van boven naar beneden worden uitgevoerd. Alle onderdelen zijn op bouten of schroeven gemonteerd.
 • Meet vervolgens, wanneer de eerste rij is opgemaakt, de afstand opnieuw, die gelijk is aan de breedte van de steen, en blijf doorwerken totdat het hele oppervlak is geconfronteerd.

Bovendien kan de gipskarton worden gelijmd met behulp van de natte berekeningsmethode. Om dit te doen, wordt eerst de exacte markering van de rijen gedaan, vooral als het gaat om het afwerken met verschillende elementen.Als de muur door de foto wordt aangelegd, moeten de fragmenten van tevoren op de vloer worden uitgespreid. Vervolgens wordt een lijmoplossing in een kleine hoeveelheid bereid (het moet in fasen gekneed worden, omdat een groot volume kan stollen en ongeschikt wordt). Lijm wordt op de steen aangebracht en stevig op het oppervlak gedrukt.

Om tijdens het zelfleggen een minimum aan fouten te maken en om een ​​stevige voering te krijgen die betrouwbaar lang meegaat, is het ook belangrijk om rekening te houden met de volgende nuances:

 • Gipsplaat is een nogal breekbaar materiaal, daarom moet er tijdens de installatie voorzichtig mee worden omgegaan, anders kunnen de panelen schilfers geven en zullen ze overlopen;
 • voor metselwerk in de keuken moet de breedte van de voegen minimaal 10 mm zijn, waardoor materiaal wordt bespaard;
 • de lagere delen van de muren, die na reparatie worden bedekt met meubels, kunnen worden neergelegd met restjes;
 • terwijl je een steen kleeft, moet deze voorzichtig in het oppervlak worden gedrukt, waarbij roterende bewegingen worden uitgevoerd, waardoor overtollige lijm kan uitsteken;
 • lijm, die wordt gebruikt voor de installatie van gipsen baksteen, heeft de mogelijkheid om snel te drogen, dus gedurende 30 minuten moet je tijd hebben om alle overtollige lijm te verwijderen en de naden glad te strijken.

Welke verf kan je schilderen?

In de loop van de tijd moet het interieur van de kamer worden gerenoveerd, dus als de muren zijn versierd met gipsstenen, kunt u deze een tweede leven geven. Voor dit decoratieve materiaal is voldoende om te bedekken met acryl- of siliconenverven. Schilderen is ook toegestaan ​​en op water gebaseerde mengsels of in water oplosbare vernis. Je kunt ook gipsen fragmenten schilderen voordat je ze legt, hierdoor kun je het materiaal een helderdere en briljantere uitstraling geven. Als u van plan bent om de oude voering te schilderen, moet de baksteen eerst goed worden gepolijst, anders zal de verf afbrokkelen.

Het wordt aanbevolen om een ​​gipsen baksteen in drie lagen te schilderen. Hierdoor wordt de kleur verzadigd en spectaculairder. Na het schilderen van het decoratieve oppervlak, is het ook nodig om het extra te coaten met een beschermende vernis.

Mooie voorbeelden in het interieur

Onlangs zijn er veel ontwerpopties met gipsstenen. Een dergelijke decoratieve decoratie ziet er prachtig uit, zelfs zonder extra meubilair. Daarom wordt baksteenmetselwerk vaak vervangen door meubels met kledingkast en omvangrijke wanden. Om de ruimte een ongewone stijl te geven en de ruimte comfortabel te vullen, kunt u de volgende voorbeelden van interieurontwerp gebruiken.

 • Voor de hal. Een goede oplossing in deze kamer is de decoratie van de muren met gipsen baksteen in een warm kleurenpalet. Zand en delicate tinten van het oppervlak benadrukken de geometrie van de ruimte op een speciale manier. Om de schoonheid van kunststeen niet te verliezen op de algemene achtergrond, volstaat het om een ​​salontafel en een grote hoekbank uit meubels te plaatsen. Je kunt niet alleen op één van de muren eindigen, maar ook de zijhoeken bij de ingang versieren met fragmenten of een versiering maken in de vorm van kolommen die natuursteen nabootsen.
 • Voor de gang. Het zal interessant zijn om in de hal of gang metselwerk te kijken, neergelegd op de vloer in de vorm van plinten. Decoratieve panelen kunnen ook de randen van de muren direct bij de ingang decoreren. Het is raadzaam om lichte kleuren voor de voering te kiezen, omdat een donkere steen een kleine ruimte visueel kan verkleinen.
 • Voor de slaapkamer. In deze kamer is het noodzakelijk om het effect van vrije ruimte en luchtigheid te creëren, zodat de tinten voor baksteenafwerking worden geselecteerd in overeenstemming met de basiskleuren van het interieur. Zeer geschikt voor een rustgevende en ingetogen sfeer in de slaapkamer. Mooi zal eruitzien als een combinatie van witte en zandstenen.Op een grote muur kunt u ook metselplaten maken met het effect van de oudheid. In dit geval moet de ruimte aanwezig zijn in meubels van hout en glas.

Hoe je je eigen bakstenen gipssteen legt, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer