Hyper-pressed bricks: functies en aanbevelingen voor gebruik

 Hyper-pressed bricks: functies en aanbevelingen voor gebruik

Hyper pressed brick is een veelzijdig bouw- en afwerkingsmateriaal en wordt veel gebruikt voor het bouwen van gebouwen, het bekleden van gevels en het afwerken van kleine architecturale vormen. Het materiaal verscheen aan het eind van de vorige eeuw op de markt en werd vrijwel onmiddellijk zeer populair en populair.

Kenmerken en samenstelling

Hyper pressed brick is een kunststeen, voor de vervaardiging waarvan graniet zeven, shell rock, water en cement worden gebruikt. Cement in dergelijke samenstellingen werkt als een bindmiddel en zijn aandeel in verhouding tot de totale massa is gewoonlijk ten minste 15%.Mijnbouwafval en hoogovenslakken kunnen ook als grondstof worden gebruikt. De kleur van de producten hangt af van welke van deze componenten worden gebruikt. Aldus geeft de verwijdering van graniet een grijze tint, en de aanwezigheid van shell-rock schildert een baksteen in een geelachtig-bruine tint.

Volgens zijn operationele kenmerken, heeft het materiaal vrij overeenkomsten met beton en onderscheidt het zich door zijn hoge sterkte en weerstand tegen agressieve milieu-invloeden. In termen van betrouwbaarheid en duurzaamheid is geperst baksteen geenszins inferieur aan klinkermodellen en kan het worden gebruikt als het belangrijkste bouwmateriaal bij de bouw van hoofdmuren. Visueel doet het enigszins denken aan natuursteen, waardoor het op grote schaal wordt gebruikt bij het ontwerpen van gevels van gebouwen en hekken. Bovendien kan cementmortel goed mengen met verschillende pigmenten en kleurstoffen, waardoor u stenen in een breed kleurengamma kunt produceren en deze als decoratieve voering kunt gebruiken.

De belangrijkste kenmerken van de hypergeperste baksteen, die de werkkwaliteit bepaalt, zijn dichtheid, thermische geleidbaarheid, waterabsorptie en vorstbestendigheid.

 • De sterkte van een hypergeperste baksteen wordt grotendeels bepaald door de dichtheid van het materiaal, dat gemiddeld 1600 kg / m3 is. Elke reeks kunststeen komt overeen met een specifieke sterkte-index, die wordt aangeduid met M (n), waarbij n de sterkte van het materiaal aangeeft, die in concrete producten varieert van 100 tot 400 kg / cm2. De modellen met de M-350 en M-400 index hebben dus de beste sterkte-indicatoren. Een dergelijke steen kan worden gebruikt voor het plaatsen van de dragende muren van de constructie, terwijl de producten van het merk M-100 verwijzen naar de modellen aan de voorzijde en alleen worden gebruikt voor decoratie.
 • Niet minder belangrijke eigenschap van de steen is de thermische geleidbaarheid. Het warmtebesparende vermogen van het materiaal en de mogelijkheid om het te gebruiken voor de bouw van woonhuizen hangt af van deze indicator. Full-bodied hypergeperste modellen hebben een lagere thermische geleidbaarheidsindex, gelijk aan 0,43 conventionele eenheden. Bij het gebruik van dergelijk materiaal moet er rekening mee worden gehouden dat het niet in staat is om warmte in de kamer te houden en het buiten vrijelijk kan verwijderen. Hiermee moet rekening worden gehouden bij de keuze van materialen voor de bouw van kapitaalmuren en, indien nodig, een extra reeks maatregelen nemen om ze te isoleren.Holle poreuze modellen hebben de hoogste thermische geleidbaarheid, gelijk aan 1,09 conventionele eenheden. In dergelijke stenen is er een interne luchtlaag die geen warmte toestaat om naar buiten te gaan.
 • De vorstbestendigheid van hypergeperste producten wordt aangegeven door de index F (n), waarbij n het aantal cycli voor bevriezen en ontdooien is dat het materiaal kan overdragen zonder verlies van de belangrijkste werkkwaliteiten. Deze indicator wordt sterk beïnvloed door de porositeit van de steen, die in de meeste gevallen varieert van 7 tot 8%. De vorstbestendigheid van sommige modellen kan 300 cycli bereiken, wat het mogelijk maakt om het materiaal te gebruiken voor de bouw van faciliteiten in alle klimaatzones, inclusief de Far North-regio's.
 • Waterabsorptie van een baksteen geeft aan hoeveel vocht een steen in een bepaalde tijd kan opnemen. Voor geëxtrudeerde stenen varieert dit cijfer binnen 3-7% van het totale volume van het product, waardoor we het materiaal veilig kunnen gebruiken voor buitendecoratie van gevels in gebieden met een vochtig en maritiem klimaat.

Hyper pressed stone wordt geproduceerd in standaardafmetingen van 250x120x65 mm, en het gewicht van een full-bodied product is 4,2 kg.

Productietechnologie

Hyperpersen is een onverbrande productiemethode waarbij kalksteen en cement worden gemengd, verdund met water en goed gemengd nadat de kleurstof is toegevoegd. De methode van semi-droog persen omvat het gebruik van een zeer kleine hoeveelheid water, waarvan het aandeel niet groter is dan 10% van de totale grondstof. Vervolgens worden stenen met holle of corpulente uitvoering gevormd uit de resulterende massa en onder een hyperpress van 300 ton verzonden. Indicatoren van druk bij het bereiken van 25 MPa.

Vervolgens wordt de bak met de blanco's in de stoomkamer geplaatst, waar de producten bij een temperatuur van 70 graden 8-10 uur worden bewaard. In de stoomfase slaagt het cement erin om het vocht te verzamelen dat het nodig heeft en krijgt de steen tot 70% van zijn soortelijke kracht. De resterende 30% van het product wordt binnen een maand na productie geleverd, waarna ze volledig gebruiksklaar zijn. U kunt bakstenen echter meteen vervoeren en opslaan, zonder te wachten tot de producten de benodigde sterkte hebben.

De drooggeperste baksteen heeft na de vervaardiging geen cementfilm, waardoor deze veel hogere adhesie-eigenschappen heeft dan beton. De afwezigheid van een film verhoogt het vermogen van het materiaal tot zelfventilatie en laat de muren ademen.Bovendien onderscheiden de producten zich door een glad oppervlak en regelmatige geometrische vormen. Dit vergemakkelijkt het werk van vrijmetselaars enorm en stelt je in staat om metselwerk nauwkeuriger te maken. Op dit moment is er nog geen enkele standaard voor hyperpressed brick ontwikkeld. Het materiaal wordt geproduceerd volgens de normen die worden genoemd in GOST 6133-99 en 53-2007, die alleen de grootte en vorm van producten regelen.

Voors en tegens

Hoge consumentenvraag naar droog geperste betonstenen vanwege een aantal onbetwistbare voordelen van dit materiaal.

 • De verhoogde weerstand van de steen tegen de gevolgen van extreme temperaturen en hoge luchtvochtigheid maakt het gebruik van steen mogelijk tijdens constructie en bekleding in willekeurige klimaatzones zonder beperking.
 • Het installatiegemak wordt verklaard door de juiste geometrische vormen en gladde randen van de producten, waardoor de oplossing aanzienlijk wordt bespaard en het werk van de metselaar wordt vergemakkelijkt.
 • Hoge duurzaamheid in een bocht en een scheiding onderscheidt op gunstige wijze hypergeperste modellen van andere soorten baksteen. Het materiaal is niet vatbaar voor scheuren, de vorming van spaanders en deuken en heeft een lange levensduur. Producten kunnen hun prestatie-eigenschappen gedurende tweehonderd jaar behouden.
 • Door de afwezigheid van een betonnen film op het stenen oppervlak, heeft het materiaal een hoge hechting met cementmortel en kan het op elk moment van het jaar worden gebruikt.
 • Absolute veiligheid voor de menselijke gezondheid en de ecologische zuiverheid van de steen zijn te wijten aan de afwezigheid van schadelijke onzuiverheden in de samenstelling ervan.
 • Het oppervlak van de steen heeft vuilafstotende eigenschappen, zodat stof en roet niet wordt opgenomen en weggespoeld door regen.
 • Een breed assortiment en een grote verscheidenheid aan kleuren maken het gemakkelijker om te kiezen en stelt u in staat materiaal voor elke smaak te kopen.

De nadelen van hypergeperste stenen omvatten een groot gewicht aan materiaal. Het verplicht de maximaal toelaatbare belasting van de fundering te meten met een massa metselwerk. Bovendien is de steen gevoelig voor matige vervorming als gevolg van thermische uitzetting van het materiaal en na verloop van tijd kan deze beginnen te zwellen en barsten. Tegelijkertijd wordt het metselwerk losgemaakt en wordt het mogelijk een steen eruit te trekken. Wat scheurtjes betreft, deze kunnen een breedte van 5 mm bereiken en deze gedurende de dag veranderen. Dus als de gevel afkoelt, nemen de scheuren merkbaar toe en wanneer deze wordt verwarmd neemt deze af.Een dergelijke mobiliteit van metselwerk kan veel problemen veroorzaken met de muren, maar ook met wickets en poorten, gebouwd van massieve baksteen. Onder de minnen de neiging van het materiaal om burn-out, evenals de hoge kosten van producten, het bereiken van 33 roebel voor een baksteen.

species

De classificatie van een hypergeperste baksteen vindt op verschillende gronden plaats, waarvan het belangrijkste het functionele doel van het materiaal is. Volgens dit criterium zijn er drie categorieën stenen: gewoon, naar voren en naar voren (gevormd).

Onder de gewone modellen uitstoten corpulente en holle producten. De eerste onderscheiden zich door de afwezigheid van interne holten, een hoog gewicht en een hoge thermische geleidbaarheid. Voor de constructie van woningen is dergelijk materiaal niet geschikt, maar bij de constructie van bogen, kolommen en andere kleine architecturale vormen die vaak worden gebruikt. Holle modellen wegen gemiddeld 30% minder dan hun volle tegenhangers en worden gekenmerkt door een lage thermische geleidbaarheid en meer gematigde temperatuurvervorming. Dergelijke modellen kunnen worden gebruikt voor de constructie van dragende wanden van huizen, maar vanwege hun hoge kosten worden ze minder vaak voor deze doeleinden gebruikt.

Een interessante variant van de overbelaste holle steen is het "Lego" -model, dat 2 doorlopende gaten heeft met een diameter van 75 mm elk. De steen kreeg zijn naam vanwege de visuele gelijkenis met de kinderontwerper, waarbij de verticale gaten dienen om de elementen te verbinden. Bij het leggen van zo'n steen is het in principe onmogelijk om uit te stappen en de volgorde te breken. Hierdoor kunnen zelfs onervaren meesters perfect vlak metselwerk uitvoeren.

Facing brick is beschikbaar in een zeer breed assortiment. Naast de gladde modellen zijn er interessante opties die natuurlijke of wilde steen imiteren. En als met het eerste alles min of meer duidelijk is, dan worden de tweede een gescheurde of verpletterde steen genoemd en zien ze er erg ongewoon uit. Het oppervlak van dergelijke producten heeft tal van chips en is gespikkeld met een netwerk van kleine scheuren en gaten. Dit maakt het materiaal erg vergelijkbaar met oude bouwstenen, en de huizen die daaruit zijn gebouwd zijn bijna niet te onderscheiden van oude middeleeuwse kastelen.

Gevormde modellen zijn hypergeperste producten van niet-standaard vormen en worden gebruikt voor de constructie en decoratie van kromlijnige architecturale structuren.

Een ander criterium voor stenen classificatie is de grootte. Hyper-pressed modellen zijn verkrijgbaar in drie traditionele maten. De lengte en hoogte van producten zijn respectievelijk 250 en 65 mm en de breedte kan variëren. Voor standaard bakstenen is het 120 mm, voor kreeftenstenen - 85, en voor smalle - 60 mm.

Toepassingsfuncties

Hyperpressed modellen zijn ideaal materiaal voor het creëren van complexe reliëf oppervlakken en kunnen worden onderworpen aan elke vorm van mechanische verwerking. De steen wordt beschouwd als een echte zegen voor ontwerpers en stelt hen in staat de meest moedige beslissingen te implementeren. Het gebruik ervan dient echter een aantal aanbevelingen te volgen. Zo is het tijdens de constructie van hekken en gevels noodzakelijk om metselwerk te verstevigen met een gegalvaniseerd rooster met kleine cellen. Bovendien is het wenselijk om spleten te vormen voor thermische uitzetting, om ze elke 2 cm te hebben. Over het algemeen wordt het niet aanbevolen om volle, hypergedrukte stenen te gebruiken voor de constructie van dragende wanden van woongebouwen. Voor deze doeleinden is het toegestaan ​​alleen holle, gewone modellen te gebruiken.

Wanneer een gebouw al is geconstrueerd, worden vaak witte plekken en vlekken, die efflorescentie worden genoemd, gevormd tijdens de werking ervan. De reden voor hun uiterlijk is de passage door de poriën van de steen van water in de cementmortel, waarbij zout wordt afgezet op de binnenkant van de baksteen. Verder zout ze zout naar het oppervlak en kristalliseren. Dit bederft op zijn beurt het uiterlijk van het metselwerk en het algehele uiterlijk van de constructie sterk.

Om het verschijnen van efflorescentie te voorkomen of te minimaliseren, wordt het aanbevolen om cement van het merk M400 te gebruiken, het percentage oplosbare zouten waarin dit zeer laag is. Meng de oplossing zo dik mogelijk en probeer deze niet op het oppervlak van de steen te smeren. Bovendien is het ongewenst om in de regen te bouwen en na het einde van elke werkfase is het noodzakelijk om het metselwerk af te dekken met een zeildoek. Het voorkomen van de uitstraling van uitbloeiingen zal ook worden geholpen door de gevel te bedekken met waterafstotende oplossingen en de snelste uitrusting van het gebouw met een afvoersysteem.

Als de uitbloeiing nog steeds verscheen, is het noodzakelijk om 2 eetlepels te mengen. lepel 9% azijn met een liter water en verwerk witachtige vlekken. Azijn kan worden vervangen door een oplossing van ammonia of 5% zoutzuur. Goede resultaten worden behaald door de behandeling van muren door middel van "Facade-2" en "Tiprom OF".De consumptie van het eerste medicijn zal een halve liter per m2 oppervlak zijn, en de tweede - 250 ml. Als het niet mogelijk is om de gevel te verwerken, moet u geduldig zijn en een paar jaar wachten: gedurende deze tijd zal de regen alle witheid wegwassen en het oorspronkelijke uiterlijk aan het gebouw teruggeven.

Bouwers beoordelingen

Vertrouwende op de professionele mening van de bouwers, vertoont de hypergeperste baksteen een uitstekende adhesiesterkte met cementmortel, die die van keramische stenen met 50-70% overtreft. Bovendien is de index van de intralayer-dichtheid van het metselwerk van betonproducten 1,7 keer hoger dan dezelfde waarden van keramische producten. Dezelfde situatie met gelaagde sterkte, het is ook hoger in overgedrukte stenen. Er is ook een hoge decoratieve component van het materiaal. Huizen met een hypergeperste steen zien er zeer waardig en rijk uit. De aandacht wordt ook gevestigd op de verhoogde weerstand van het materiaal tegen de effecten van lage temperaturen en hoge vochtigheid, wat wordt verklaard door de lage waterabsorptie van de producten en de uitstekende vorstbestendigheid.

Aldus profiteren hyperpressed modellen van verschillende indicatoren van andere soorten materiaal en kunnen ze, met de juiste keuze en de juiste installatie, zorgen voor een solide en duurzame koppeling.

Hoe u overgeperste stenen legt, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer