Holle keramische baksteen: karakteristiek en toepassing

 Holle keramische baksteen: karakteristiek en toepassing

Bakstenen gebruikt voor de constructie van verschillende bouwwerken uit de oudheid. Dergelijke structuren verschillen in duurzaamheid en betrouwbaarheid. De meest voorkomende is een baksteen, die is gemaakt van bepaalde soorten klei, die de operationele kenmerken bepaalt terwijl het technologische proces tijdens de productie wordt gevolgd.

Maken en typen van stenen

Een steen wordt gemaakt volgens een complexe technologie en het proces zelf wordt in verschillende fasen uitgevoerd. Tegenwoordig gebruiken ze twee productiemethoden.

 1. De vorming van steen uit de massa klei met een watergehalte. Voor de vervaardiging van gebruikte pers voor het vormen van producten, en vervolgens wordt de staaf gedroogd in de kamers en vervolgens verbrand.
 2. De perstechnologie wordt gebruikt onder maximale druk, die 15 atmosfeer bereikt.

Al deze processen worden uitgevoerd volgens GOST 7484-78. Voor de bereiding van de samenstelling gebruikte speciale machines die de uniformiteit van de structuur van producten garandeert.

Het drogen gebeurt volgens de tonale of kamermethode, waardoor de blanco's in een omgeving met een bepaalde vochtigheid en temperatuur worden geplaatst. Hierna vindt het afvuren plaats bij een temperatuur tot 1500 graden en is de stooktijd twee tot drie uur zodat er geen vocht in de structuur achterblijft. Dit zorgt voor hoge sterkte.

  De grondstoffen worden gebruikt in de fijne fractie en ze worden meestal gewonnen door de open methode. Vervolgens wordt het gezeefd en, indien nodig, geplet. Het is raadzaam dezelfde grondstof te gebruiken voor de productie van één batch, zodat de producten niet worden gekenmerkt door hun minerale samenstelling en kleur.

  Op deze manier worden gewone en gevelstenen gemaakt.

  Van het gebruik van een bepaald proces, kunnen dit soort producten worden verkregen:

  • fittingen;
  • gevel;
  • geglazuurde;
  • krullend.

  Naast het feit dat een steen hol of massief is, kan het oppervlak in sommige gevallen ontdoen van gegroefde groeven, waardoor het steviger in het metselwerk kan worden gehouden.

  kenmerken van

  Dit zijn de belangrijkste parameters waarmee de bouwsteen moet corresponderen. Bij het kopen moet u eerst het type metselwerk bepalen en het beste type baksteen kiezen voor uw werk. Overweeg de vereisten die voor dit type bouwmateriaal worden gesteld.

  dichtheid

  Baksteenparameters worden bepaald door de structuur. De hoofdindicator is dichtheid. Het wordt beïnvloed door de samenstelling van de grondstof en de fractie ervan. Afhankelijk van de dichtheid wordt de klasse van het product bepaald, wat 1,8-2,4 is. Informatie over de dichtheid is nodig om ontwerpwerk te produceren en de belasting van de fundering te bepalen, evenals de sterkte van het gebouw zelf en de ondersteunende elementen ervan te begrijpen.

  cavitatie

  Om de thermische geleidbaarheid te vergroten en de massa bakstenen te verminderen, kunnen er holten van verschillende vormen in worden gemaakt. Zulke stenen worden geconfronteerd met of gewoon. De diepte en vorm van holtes wordt bepaald door technologie. Bovendien bepaalt de locatie van holtes de sterkte van het product.

  Om de prestaties van dubbel bouwsteen of hol materiaal te verbeteren, neemt de steenporositeit soms toe. Om dit te doen, worden bij de voorbereiding stro of andere organische componenten toegevoegd aan de samenstelling, die als gevolg van bakken in de baksteen verbranden en holtes achterlaten. Hierdoor kan de steen "M150" de warmte binnenin het gebouw behouden.

  Thermische geleidbaarheid

  Het wordt bepaald door de interne structuur van het product. Indicatoren zijn verschillend, wat de kosten van stenen beïnvloedt. Dergelijke indicatoren zijn belangrijk bij de constructie van buitenmuren, afhankelijk van hun dikte.

  Massieve enkele steen heeft lage thermische isolatiekenmerken en wordt meestal gebruikt voor dragende structuren. Dergelijke muren zullen in de toekomst extra isolatie vereisen. Als je een holle steen gebruikt, zal dit het warmteverlies verminderen, maar deze baksteen zal niet veel kunnen weerstaan ​​en daarom worden er vaak alleen maar lage gebouwen van gemaakt.

  Wateropname

  Aangezien klei wordt gebruikt bij de productie van bakstenen, kan dit materiaal water opnemen. De coëfficiënt wordt bepaald door verschillende factoren en hangt vooral af van de dichtheid van het product.Wateropname kan variëren van 6 tot 14%, en dit is de norm. Omdat elk gebouw dat is gemaakt van baksteen, een bepaalde periode kan staan ​​tot het begin van de vernietiging.

  Als er bijvoorbeeld binnen en buiten de muren een groot temperatuurverschil zal zijn, zal dit bijdragen aan de vorming van vocht, dat in de poriën zal doordringen en zich ophoopt in het metselwerk of de stenen. Bij lage temperaturen zal het water bevriezen en heeft het een negatief effect op de structuur. Daarom is het tijdens de constructie van een structuur noodzakelijk om rekening te houden met dit moment. Vooral dit artikel is van toepassing op badkamers, baden.

  Vorstbestendigheid

  Keramische producten worden veel gebruikt in verschillende klimaatzones en zijn bestand tegen extreme kou. In overeenstemming met de normen moet elk product bestand zijn tegen een bepaalde hoeveelheid rijp / dooi. Dit draagt ​​bij aan de juiste berekening bij het kiezen van materialen.

  Vorstweerstand wordt bepaald door de letterlijke waarde "M" en de numerieke waarde die erachter komt. Met de juiste steenkeuze voor een bepaald klimaatgebied, kan de structuur ervan maximaal 100 jaar standhouden.

  Bestand tegen hoge temperaturen

  De brandveiligheid van elk gebouw wordt bepaald door het type materiaal waaruit het is gemaakt. Keramisch product brandt niet. Het heeft een hoge brandwerendheid en is bestand tegen hoge temperaturen gedurende 5 uur. Deze steen is bestand tegen vuur en is bestand tegen temperaturen tot 1000 graden. Niettemin is het bouwen van een schoorsteen of open haard niet aan te raden, omdat het constante effect van warmte het materiaal geleidelijk zal vernietigen.

  Toepassing omvat het gebruik voor de bouw van:

  • onderwijsinstellingen;
  • residentiële gebouwen;
  • café, kantines;
  • productiefaciliteiten en ga zo maar door.

  Keramische stenen concurreren in deze parameter met natuurlijk massief hout, monolithische betonconstructies en natuursteen. In gebouwen die er zijn gebouwd, wordt een positieve omgeving gevormd, waar mensen kunnen leven.

  Nauwkeurigheid van de geometrie

  Bij de productie van bakstenen is het belangrijk om de regels van fabricage en parameters te volgen, die worden gecontroleerd door GOST No. 530.

  Momenteel geproduceerde stenen van dergelijke formaten:

  • euro;
  • normaal;
  • modulair;
  • verdikt.

  Deze normen zijn bindend en moeten in elke branche worden nageleefd.In sommige gevallen zijn afwijkingen toegestaan, maar niet meer dan 4 mm. Dergelijke eisen maken het leggen van verschillende structuren met kleine variaties mogelijk. Ook staan ​​de normen de productie van stenen met andere indicatoren en groottes toe, maar dit gebeurt meestal op speciale bestelling en na alle punten worden de partijen bij het contract overeengekomen.

  Opslag en transport

  Vervoer van dit soort materiaal is toegestaan ​​door verschillende vervoerswijzen in overeenstemming met bepaalde regels. Om de veiligheid van materialen tijdens transport te garanderen, worden ze op pallets geplaatst. Bulktransport is niet toegestaan, wat schade kan veroorzaken.

  Zorg indien nodig voor langdurige opslag van de steen op plaatsen met een harde vloer. Het plaatsen kan in stapels of op pallets gebeuren. Het laden / lossen wordt uitgevoerd met gemechaniseerd transport of met de hand.

  Functies leggen

  Keramische stenen worden op volgorde gelegd, wat de afbinding ervan garandeert. Het wordt aanbevolen om elke 5-6 rijen stenen te versterken om de muren te versterken. Bij het leggen worden de kabels gespannen, wat de gelijkmatigheid van de basis waarborgt en het werk vergemakkelijkt.Het leggen begint vanuit hoeken met strikte inachtneming van de horizontale positie.

  Laten we even stilstaan ​​bij enkele tips van metselaars:

  • om verschillen in de kleur van bouwstenen te voorkomen, moet u ze kopen om de volledige bouworder uit één partij te vervullen;
  • het wordt aanbevolen om de holle steen te bevochtigen alvorens met water te leggen om een ​​grotere sterkte van de basis te bereiken;
  • bij het leggen is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de mortel niet snel in de muur droogt, en andere externe factoren hebben geen invloed op het totdat het grijpt;
  • het is beter om te leggen op een temperatuur die niet lager is dan +10 graden;
  • bij het leggen van muren in de winter, moeten weekmakers aan de oplossing worden toegevoegd zodat deze niet bevriest en er geen scheuren op de basis verschijnen;
  • het wordt aanbevolen om het volume stenen voor het werk met 10% meer te bestellen dan nodig is voor berekeningen;
  • Voordat u koopt, moet u de kwaliteitscertificaten voor producten controleren.

  Over de productie en het leggen van keramische stenen leer je van de video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer