Berekening van het gewicht van Chamotte

 Berekening van het gewicht van Chamotte

Bouwmaterialen mogen alleen worden gebruikt met strikte inachtneming van de belasting op de fundering. Dat is de reden waarom het gewicht van vuurvaste stenen zorgvuldig moet worden gecontroleerd. Bovendien hangt de organisatie van het transport van producten ervan af.

Speciale functies

ShA-8 en ShA-5 zijn de twee meest gebruikte varianten van vuurvaste stenen. Ze worden verkregen door te branden met een aanzienlijk mengsel van verwarmde klei van een bepaalde vorm. Voor de productie van het product met een combinatie van kaoliniet en andere mineralen. De technologie houdt in dat er een bepaalde hoeveelheid aluminium- en siliciumoxiden in de voltooide samenstelling moet zitten. De twee hierboven genoemde vuurvaste stenen worden veel gebruikt voor:

  • installatie van kachels en open haarden;
  • schoorsteenconstructie;
  • bekleding van smeltovens in metallurgische fabrieken.

Door de samenstelling van de vuurvaste steen te kiezen, hebben technologen geleerd niet alleen de thermische weerstand te beïnvloeden. Verschillen in chemische samenstelling veroorzaken een verschil in dichtheid (soortelijk gewicht). Dus 1 stuk. fireclay bricks categorie SHA-5 weegt 3,4 kg. Tegelijkertijd worden de lineaire afmetingen strikt voorgeschreven in de staatsnormen en bedragen ze 230x114x65 mm. In overeenstemming met GOST 390 moet een baksteen met een afmeting van 250x120x65 mm een ​​massa van 4 kg hebben.

Standaard Chamotte-producten

GOST 390-96 schrijft ook de stapel stenen voor die op één pallet is gestapeld. Het kan variëren van 1350 tot 1600 kg. Dit impliceert het leggen van 385-400 stuks afgewerkte producten. De massa van één kubus. m van vuurvaste stenen varieert van 1745 tot 2050 kg. Ongeacht de totale zwaartekracht in 1 cu. m moet exact 513 stukjes bevatten.

Kenmerken per merk

Bij het kiezen van een chamottebaksteen is het niet nodig om de massa van producten te berekenen met behulp van complexe formules. Het is voldoende om het specifieke technische merk van het eindproduct te kennen.Lichtgewicht stenen van categorie SB 5 moeten dus 3,5 kg wegen. Het wordt gebruikt om de kachel af te maken, te barbecueën, open haarden te maken en te barbecuen. Chamotte categorie SHA 5 heeft een gewicht van 3,4 kg. Het is bedoeld voor individuele woningbouw.

De blokken ША 5 en ШБ 5 moeten dezelfde afmeting hebben - 230х114х65 mm. De blokken ША 6, bedoeld voor het leggen van de warmte- en verwarmingsapparatuur, worden ook geproduceerd volgens de standaardafmetingen - 230х114х40 mm. In dit geval is de massa van een dergelijk product 3,4 kg. De zwaarste items zijn Sha 8. Ze zijn nodig voor de vorming van intern metselwerk in verwarmingsovens en rookkanalen.

Rekenvoorbeeld

Laat de geplande constructie van de ovenhoogte van 2400 mm (met een basis van 24 stenen). Elke rij heeft een hoogte van 70 mm en 300 mm wordt afgetrokken van de geplande hoogte voor "snijden". Totaal blijft 30 rijen metselwerk, en na vermenigvuldiging met 2/3 (de gebruikelijke verhouding in de constructie van de "Dutch") blijven er slechts 20 rijen over. Het resultaat is 480 stenen (plus 50 voor "snijden").

Als u chamotte baksteen SB-5 straight bestelt, dan bevat 1 pallet 385 blokken met een totaal gewicht van 1309 kg. De totale vraag in dit geval is 530 stenen met een totale massa van 1802 kg.Het kan worden geconcludeerd: het is verplicht om 1,37 pallets met bouwstenen te gebruiken. Je kunt ze in een auto van het type "Gazelle" brengen, maar de auto zal overbelast raken.

Als u directe chamotte ShB-8 bestelt, vallen 297 blokken met een totaal gewicht van 1188 kg in één bak. De ernst van een enkel product is 4 kg. Zo wegen 530 stuks 2120 kg. Daarom moet je een volwaardige truck bestellen om een ​​partij vuurvaste stenen naar het object te brengen. Natuurlijk, in werkelijkheid, de grootte van de ovens en het aantal blokken dat wordt gebruikt voor metselwerk varieert, is het ook de moeite waard om de schoorsteen te beschouwen, maar het algemene principe van tellen blijft ongewijzigd.

Je leert meer over fireclay bricks uit de video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer