Hoe de hoeveelheid sintelblok te berekenen?

Beginnende bouwers worden vaak geconfronteerd met het probleem van de juiste berekening van de benodigde hoeveelheid materiaal. Om niet te worden verward met de cijfers, is het noodzakelijk om rekening te houden met de afmetingen van het materiaal en de toekomstige structuur, de benodigde snijdematerialen, puin en andere kenmerken. Ons artikel is gewijd aan de subtiliteiten van de berekening van een dergelijk bouwmateriaal als een sintelblok.

Voors en tegens van het materiaal

Het verschijnen van sintelblokken houdt rechtstreeks verband met het natuurlijke menselijke verlangen naar niet-afvalproductie. In de USSR ontwikkelde zich in de naoorlogse jaren de productie in een hoog tempo. Metallurgische fabrieken letterlijk begroeid met bergen slakken. Toen werd besloten om dit afval te gebruiken om bouwmaterialen te maken.

Slak diende als een vulmiddel voor het cement-zand mengsel. De resulterende massa werd gevormd tot grote "stenen".De afgewerkte blokken waren te zwaar - woog 25-28 kg. Om het gewicht te verminderen maakten ze holtes. Holle stukken waren iets eenvoudiger - van 18 tot 23 kg met standaardafmetingen.

De naam van sintelblokken wordt tegenwoordig gebruikt, hoewel niet alleen slak, maar ook andere componenten als vulstoffen worden gebruikt. In moderne blokken kunt u granietresten of puin, riviergrind, glasbreuk of geëxpandeerde klei, vulkanische massa vinden. De vrijgave van sintelblokken is meestal actief in kleine bedrijven. Kleine particuliere ondernemingen produceren bouwstenen op vibromachines en vullen verschillende vormen tegelijk met cementmengsel. Na het vormen en aanstampen winnen de "stenen" minstens een maand aan kracht.

Slakkenblokken hebben bepaalde voor- en nadelen.

 • Het voordeel van een bouwblok voor blokken is allereerst de lage kosten. Daarom is er veel vraag naar het materiaal.
 • Dit bouwmateriaal heeft andere positieve eigenschappen. Blokken veranderen bijvoorbeeld niet van grootte na het leggen. De structuur krimpt niet, wat betekent dat de ontwerpberekening tijdens de constructie niet wordt aangepast.
 • De sterkte en hardheid van de "grote steen" bepalen de levensduur. Dit is niets minder dan 100 jaar! Duurzaamheid is niet berekend, maar beproefd. Er zijn veel gebouwen in het midden van de vorige eeuw, "stevig op hun voeten staan". De huizen tuurden niet en brokkelden af, alleen de gevels behoeven herinrichting.
 • Blokken reageren slecht op dalingen van ultraviolet en temperatuur. Het materiaal is niet eetbaar voor knaagdieren en insecten.
 • Vanwege de grotere afmeting vindt de constructie in een snel tempo plaats. Veel minder metselwerk wordt gebruikt voor het leggen van blokken dan, bijvoorbeeld, een bakstenen muur van vergelijkbare afmetingen.
 • Achter een sintelblokmuur is lawaaierig straatgeluid te horen, omdat het geluiden kan absorberen.
 • Ten slotte kunnen met eenvoudige apparatuur en wensen, blokken thuis worden gemaakt, waardoor de constructie nog duurder wordt.

De nadelen van een bouwmateriaal zijn niet minder dan verdiensten.

Deze omvatten de volgende kenmerken.

 • Eenvoudig uiterlijk.
 • Probleemoplossende muren vanwege de holtes in het lichaam van het blok.
 • De behoefte aan voering om de structuur aantrekkelijk te maken en het bouwmateriaal te beschermen tegen blootstelling aan externe vochtigheid.
 • Kwetsbaarheid.Als het apparaat valt tijdens het werk, tijdens transport of tijdens het laden, kan het apparaat breken.
 • Hoge thermische geleidbaarheid. Zonder extra isolatie houdt de structuur de warmte slecht vast.
 • Brede tolerantie limieten. Maten kunnen aanzienlijk afwijken van de nominale waarden.

afmeting

De afmetingen van sintelblokken zijn rechtstreeks afhankelijk van hun type.

Standaard slakkenblokken zijn producten met de volgende parameters, gemeten in millimeters:

 • lengte - 390;
 • breedte - 190;
 • hoogte - 188.

Vanwege het kleine verschil tussen breedte en hoogte worden beide waarden vaak verondersteld hetzelfde te zijn, gelijk aan 190 mm.

Vergelijkbare maten hebben holle en corpulente producten. De eerste, als lichtere, worden uitsluitend gebruikt voor het leggen van wanden. Dit laatste kan niet alleen dienen als bronmateriaal voor wanden, maar ook voor funderingen, kolommen of andere structurele elementen van gebouwen die het zwaarst worden belast.

De semi-blokken van slakken zijn altijd hol. Algemene afmetingen kunnen alleen verschillen in dikte (breedte). De lengte is constant en blijft gelijk aan 390 mm, hoogte - 188 mm.

Dikkere halve blokken hebben een breedte van 120 mm en dunner - slechts 90 mm. De laatste worden soms longitudinale slakkenblokken genoemd.Het bereik van de semi-blokken is interne muren, partities.

Verkrijgbaar in de slakkenfamilie "reus" - een bouwsteen, vergroot in omvang. De afmetingen zijn 410x215x190 millimeter.

berekening

Voor de constructie van een object (huis, garage of andere hulpstructuur) is informatie nodig over het aantal sintelblokken. Overtollig bouwmateriaal is nutteloos en een tekort kan leiden tot uitvaltijd en extra kosten voor het laden, transporteren en ontladen van het sintelblok. Bovendien kunnen verschillende batches zelfs van dezelfde fabrikant enigszins verschillen. Wat te zeggen over het kopen van de ontbrekende blokken van een andere leverancier!

Problemen met de constructie van het gebouw door gebrek aan basismateriaal zijn gegarandeerd niet, als u vooraf de berekening van de behoefte aan slakkenstenen met maximale nauwkeurigheid uitvoert. Natuurlijk zul je meer moeten kopen. Ten eerste omdat het altijd een voorraad nodig heeft. En ten tweede verkopen de blokken niet per stuk. Fabrikanten stapelen ze op pallets en bevestigen ze zodat bij levering aan de koper het product niet breekt en het handig is om het in het transport te laden.

Indien nodig kunt u het materiaal en het stuk kopen.Het gebrek aan betrouwbare bevestiging is echter beladen met chippen en zelfs complete vernietiging. Om de behoefte aan bouwstenen, bijvoorbeeld voor een huis, te berekenen, moet u de afmetingen van dit gebouw weten.

Allereerst moet je het schoolcurriculum onthouden, meer bepaald de definitie van gebieden en volumes. De taak is eenvoudig, voor iedereen toegankelijk en vereist geen technische kennis.

Het aantal benodigde sintelblokken kan op twee manieren worden berekend.

 • Op volume. Het volume van de wanden van het gebouw wordt bepaald, het aantal stenen in 1 m3 wordt berekend. Het volume van het gebouw in kubieke meters wordt vermenigvuldigd met het aantal blokken in één kubus. Het blijkt de benodigde hoeveelheid slakkenblokken voor het hele huis.
 • Per gebied. Berekent het oppervlak van de muren van het huis. Het aantal blokken per 1 m2 metselwerk is gevonden. Het oppervlak van de muren van het huis wordt vermenigvuldigd met het aantal stukken sintelblok op een vierkante meter.

Als u het aantal standaardblokken op een vierkante meter wilt tellen, worden twee formaten in aanmerking genomen: lengte (390 mm) en hoogte (188 mm). We vertalen beide waarden in meters en vermenigvuldigen samen: 0,39 mx 0,188 m = 0,07332 m2. Nu komen we erachter: hoeveel sintelblokken vallen op elke vierkante meter. Hiervoor is 1 m2 gedeeld door 0,07332 m2. 1 m2 / 0,07332 m2 = 13,6 stuks.

Vergelijkbare berekeningen worden uitgevoerd om de hoeveelheid bouwmateriaal in één kubus te bepalen. Alleen hier zijn alle blokgroottes betrokken - lengte, breedte en hoogte. Bereken het volume van één sintelblok, gezien de afmetingen niet in millimeters, maar in meters. We krijgen: 0,39 mx 0,188 mx 0,190 m = 0,0139308 m3. Het aantal stenen in 1 kubus: 1 m3 / 0.0139308 m3 = 71.78 stuks.

Nu moet je het volume of de oppervlakte van alle muren van het huis vinden. Bij het berekenen van deze parameters is het belangrijk om niet te vergeten rekening te houden met alle openingen, inclusief deur en raam. Daarom wordt elke constructie voorafgegaan door de ontwikkeling van een project of op zijn minst een gedetailleerd plan met deuren, ramen, openingen voor het leggen van verschillende technische communicaties.

Overweeg de berekening van de behoefte aan de thuisvolume-methode.

 • Stel dat een huis vierkant wordt gepland, met een lengte van elke muur van 10 meter. De hoogte van een gebouw met één verdieping is 3 meter. De dikte van de buitenwanden is de dikte van één sintelblok, dat wil zeggen 0,19 m.
 • Zoek het volume van alle muren. Twee parallelle wanden zijn in de lengte gelijk aan tien meter. De andere twee zullen korter zijn door de dikte van de reeds opgenomen wanden: 10 m - 0.19 m - 0.19 m = 9.62 m. Het volume van de eerste twee wanden: 2 (aantal wanden) x 10 m (muurlengte) x 3 m (muurhoogte) x 0,19 m (wanddikte) = 11,4 m3.
 • Laat ons het volume van twee "ingekorte" muren berekenen: 2 (aantal wanden) x 9,62 m (muurlengte) x 3 m (muurhoogte) x 0,19 m (wanddikte) = 10,96 m3.
 • Totaal volume: 11,4 m3 + 10,96 m3 = 22,36 m3.
 • Stel dat het huis twee deuren heeft met een hoogte van 2,1 m en een breedte van 1,2 m, evenals 5 ramen met een afmeting van 1,2 mx 1,4 m. We moeten het totale volume van alle openingen vinden en aftrekken van de eerder verkregen waarde.

Het aantal deuropeningen: 2 stuks. x 1,2 m x 2,1 m x 0,19 m = 0,9576 m3. Het volume van raamopeningen: 5 st. x 1,2 m x 1,4 m x 0,19 m = 1.596 m3.

Het totale volume van alle openingen in de wanden: 0.9576 m3 + 1.596 m3 = 2,55 m3 (afgerond tot op twee decimalen).

 • Door aftrekken verkrijgen we het benodigde volume sintelblokken: 22,36 m3 - 2,55 m3 = 19,81 m3.
 • We vinden het aantal blokken: 19,81 m3 x 71,78 pcs. = 1422 stks. (afgerond op gehele waarde).
 • Aangezien er 60 stukjes op het palet standaard sintelblokken liggen, kunt u het aantal pallets krijgen: 1422 st. / 60 stks = 23 pallets.

Hetzelfde principe wordt gebruikt om de behoefte aan bouwmateriaal voor binnenmuren te berekenen. Bij andere afmetingen, bijvoorbeeld een andere dikte van de wanden, moeten de berekende waarden worden aangepast. Het moet worden begrepen dat de berekening een benaderend aantal sintelblokken geeft, een feit verschilt bijna altijd van de berekening in de ene of andere richting, maar slechts in geringe mate.De bovenstaande berekening wordt uitgevoerd zonder rekening te houden met de naden, die 8 tot 10 mm bedragen en een marge van ongeveer 10-15% van de berekende waarde.

Informatie over de benodigde hoeveelheid materiaal is nuttig voor het bepalen van de materiaalkosten van acquisitie en constructie, alsmede voor de toewijzing van territorium voor opslag.

Hoe je het aantal sintelblokken in 1 m3 kunt berekenen, zie onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer