Versterking van metselwerk: technologie en details van het proces

Op dit moment is het versterken van metselwerk niet verplicht, omdat het bouwmateriaal wordt geproduceerd volgens moderne technologieën, met behulp van verschillende componenten en additieven die de bouwsteenstructuur verbeteren, waardoor een betrouwbare verbinding tussen de elementen wordt verkregen.

De sterkte van beton wordt ook verhoogd, waardoor er geen gaas meer nodig is om rijen stenen te verstevigen. Maar om een ​​betere stabiliteit te garanderen voor bepaalde soorten gebouwen volgens SNIPs, wordt het gebruik van wapeningsnetten aanbevolen.

Speciale functies

Voordat u bepaalt waarom u een raster nodig hebt, moet u rekening houden met de verschillende typen van dit product, die worden gebruikt bij de constructie van gebouwen.Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen en daarom moet u weten waar het netwerk het best kan worden toegepast.

Versterking wordt uitgevoerd om de sterkte van de gehele structuur te verbeteren. Het laat ook niet toe dat de wanden barsten wanneer de fundering krimpt, hetgeen optreedt gedurende de eerste drie tot vier maanden na de constructie van de constructie. Door het gebruik van wapeningsnet kunt u alle lasten uit het metselwerk verwijderen, maar het is noodzakelijk om alleen metalen of basaltproducten te gebruiken.

Om het gebouw te versterken en krimp te elimineren, kunnen verschillende verstevigingsopties worden geselecteerd, ongeacht het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. Het wapeningsnet helpt bij het bouwen van muren met een hogere kwaliteit, het wordt aanbevolen om deze op een afstand van 5-6 rijen stenen te leggen.

Ook zijn de armaturen gemaakt van halve bakstenen muren. Hiervoor moet je het rooster door 3 rijen plaatsen. In ieder geval wordt de stap van de installatie bepaald door de sterkteklasse van de structuur, het raster zelf en de kelder.

Meestal wordt BP-1 mesh gebruikt om bakstenen muren te versterken. Het kan ook worden gebruikt voor andere soorten bouwwerkzaamheden en kan op verschillende mortieren worden gelegd, waaronder lijm voor keramische tegels.Een dergelijk rooster heeft een celgrootte in het bereik van 50 tot 100 mm en een draaddikte van 4-5 mm. Cellen kunnen vierkant of rechthoekig zijn.

Het product is duurzaam en bestand tegen agressieve stoffen of vocht. Het heeft een verhoogde slagsterkte en kan zijn integriteit behouden in het metselwerk, zelfs met gedeeltelijke schade aan de basis, waardoor het snel kan worden hersteld. Het rooster draagt ​​niet bij aan de verslechtering van de isolatie van het metselwerk en kan tot 100 jaar meegaan. Door de installatie kan het trillingsniveau van de constructie worden verminderd, het hecht zich perfect aan het beton. Verkocht op rollen, wat het transport vergemakkelijkt.

Mesh eigenschappen

Afhankelijk van het gebruikte materiaal is het wapeningsnet:

 • basalt;
 • metaal;
 • glasvezel.
bazalt
metaal
glasvezelversterkt kunststof

Het productiemateriaal wordt geselecteerd op basis van de ontwerpkenmerken van de structuur waar wapening wordt toegepast. Het laatste gaas heeft de laagste sterkte en het eerste en tweede nadeel is dat ze kunnen corroderen tijdens bedrijf. Metaalgaas wordt vaak gebruikt voor verticale wapening.Het is vrij sterk, maar kan problemen veroorzaken bij het leggen in de muur, en daarom is het met dergelijk materiaal zeer voorzichtig om te werken.

De beste optie voor het versterken van stenen wordt als basaltmaas beschouwd.die qua duurzaamheid verschilt en metaalproducten in de parameters overtreft. Ook worden tijdens de productie polymeercomponenten aan dit gaas toegevoegd, wat corrosie voorkomt en de weerstand tegen schadelijke factoren vergroot.

Sterke en zwakke punten

Alle roosters die tegenwoordig worden verkocht, worden geproduceerd in overeenstemming met de vereisten van SNiP's en daarom is het voor het waarborgen van hun duurzaamheid alleen nodig om de normen voor het leggen van bakstenen en muren in acht te nemen. Zo'n rooster is bestand tegen een aanzienlijke breukbelasting, wat een belangrijke factor is voor bakstenen muren. Het is ook lichtgewicht en past gemakkelijk in muren.

Andere voordelen zijn ook:

 • goed uitrekken;
 • klein gewicht;
 • lage kosten;
 • bruikbaarheid.

Het nadeel is alleen dat het nodig is om het rooster op de juiste manier te leggen, afhankelijk van het type muur en de kenmerken van de fundering.Daarom moeten specialisten met dergelijke materialen werken om een ​​maximaal effect van de constructie te garanderen. Als het analfabeet en verkeerd is om versterkingsmateriaal te leggen, dan zal dit alleen de werkkosten verhogen, maar zal het verwachte resultaat niet opleveren en zal de sterkte van de muur niet verbeteren.

types

Versterking kan in de volgende varianten worden uitgevoerd.

kruis

Dit type wandversterking omvat het gebruik van versterkende elementen op het oppervlak van een baksteen om de druksterkte ervan te vergroten. Het wordt aanbevolen om speciale soorten gaas te kiezen met een diameter van 2 tot 3 mm. Of conventionele fittings die in staven (6-8 mm) worden gesneden, kunnen worden gebruikt. Gebruik indien nodig de gebruikelijke staaldraad als de hoogte van de muur niet erg groot is.

Laterale wapening wordt meestal uitgevoerd bij de constructie van kolommen of scheidingswanden en alle elementen van het versterkingsmateriaal worden op een afstand geïnstalleerd, afhankelijk van het type constructie. Het is noodzakelijk om ze door een klein aantal rijen stenen te leggen en ze tegelijkertijd te versterken met beton bovenop. Om ervoor te zorgen dat het staal tijdens de gebruiksperiode niet corrodeert, moet de dikte van de oplossing 1-1,5 cm zijn.

staaf

Voor dit type oppervlaktewapening wordt wapening gebruikt, die is gemaakt van metalen staven gesneden in een lengte van 50-100 cm. Een dergelijke versterking wordt in 3-5 rijen in de wand gelegd. Deze optie wordt alleen gebruikt voor gewone legsteen en plaats de staven op een afstand van 60-120 mm van elkaar in een verticale of horizontale positie.

In dit geval moet het versterkingsmateriaal de voeg tussen de stenen bereiken tot een diepte van 20 mm. De diameter van de staven wordt bepaald op basis van de dikte van de naad. Als het nodig is de leging te versterken, is het mogelijk om naast de staven ook stalen stroken te gebruiken.

lengte-

Deze wapening is verdeeld in inwendig en uitwendig en de elementen in het metselwerk bevinden zich afhankelijk van de locatie van de versterkende delen. Vaak worden ook staven met een diameter van 2-3 mm extra gebruikt voor dit type versterking, ze worden geïnstalleerd op een afstand van 25 cm van elkaar. U kunt ook de gebruikelijke stalen hoek gebruiken.

Om dergelijke elementen te beschermen tegen de effecten van negatieve factoren, is het aan te raden om ze te bedekken met een laag mortel van 10-12 mm dik. Installatie van wapeningselementen wordt gemaakt om de 5 rijen stenen of volgens een ander schema, afhankelijk van de kenmerken van het metselwerk.Om de verplaatsing en vervorming van de staven te voorkomen, moeten ze extra aan de stenen worden bevestigd. Als tijdens de werking van de constructie een aanzienlijke mechanische belasting wordt aangenomen, is het mogelijk om elke 2-3 rijen verstevigingscomponenten te installeren.

Handige tips

 • Voor het gevelmetselwerk van vandaag kunt u verschillende soorten roosters gebruiken en ze tegelijkertijd in verschillende variaties leggen, zodat de muren indien nodig kunnen worden bekleed met decoratieve materialen. Om dit te doen, kunt u bovendien een kleine hoeveelheid gaas buiten de plaatsing laten voor de installatie van thermische isolatie.
 • Het is verplicht om de afzonderlijke elementen van het wapeningsnet aan elkaar te lijmen in het metselwerk.
 • Experts merken op dat bij het verstevigen elke netvorm met vierkante, rechthoekige of trapeziumcellen kan worden gekozen.
 • Soms kan het gaas onafhankelijk gemaakt worden door de grootte van de cellen en de doorsnede van de draad te veranderen.
 • Bij het installeren van een dergelijk versterkingselement, is het noodzakelijk om het zeer goed in de oplossing te dompelen, zodat het aan beide zijden wordt bekleed met een samenstelling van ten minste 2 mm dikte.
 • Gewoonlijk wordt het versterkende element door 5 rijen stenen gemonteerd, maar als het een niet-standaardstructuur is, wordt de versterking vaker gemaakt, afhankelijk van de dikte van de muur.
 • Alle werkzaamheden aan de wapening worden samen gedaan en het materiaal wordt overlappend gelegd. Daarna wordt het met een mortel gefixeerd en worden er stenen bovenop gelegd. Tijdens het werk moet worden opgemerkt dat het materiaal niet verschuift en niet vervormt, omdat de sterkte van de wapening afneemt.
 • Alle producten voor versterking zijn gemaakt in overeenstemming met GOST 23279-85. Het reguleert niet alleen de kwaliteit van deze producten, maar ook hun sterkte en het gehalte aan polymeervezels in de samenstelling.
 • Indien nodig kan de wapening worden gelegd met behulp van een cementsamenstelling, maar dit vermindert de thermische geleidbaarheid van de structuur zelf en de geluidsisolatie ervan.
 • Als het nodig is om het wapeningsnet te gebruiken bij het leggen van sierstenen, is het raadzaam om producten van geringe dikte (maximaal 1 cm) te gebruiken, die kunnen worden verdronken in een kleine laag mortel. Dit zorgt voor een aantrekkelijk zicht op de muur en verhoogt de werkingsduur van de gehele constructie, waardoor de stabiliteit wordt verbeterd met een minimale mortellaag.

  Zoals u kunt zien, ondanks het feit dat het legproces nogal gecompliceerd is en de deelname van specialisten vereist, kan de versterking van de wanden onafhankelijk worden uitgevoerd, met inachtneming van de nodige regels en voorschriften.Bij de uitvoering van maatregelen moet eraan worden herinnerd dat de versterking van structuren tijdens de constructie van structuren ook van toepassing is op bouwwerkzaamheden. Daarom moeten alle acties worden uitgevoerd rekening houdend met de vereisten van SNiP en GOST, die de levensduur van het gebouw zullen verlengen, ondanks de stijging van de kosten van de bouw ervan.

  Lees meer over de versterking van metselwerk in de video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer