Houten baksteen: de voor- en nadelen, productietechnologie

 Houten baksteen: de voor- en nadelen, productietechnologie

Nieuwe bouwmaterialen verschijnen bijna elk jaar in de winkelrekken van winkels en winkelcentra, en soms meer. Tot op heden evolueert onderzoek op het gebied van constructie naar een meer milieuvriendelijk en tegelijkertijd betrouwbaar materiaal. Bovendien, hoe goedkoper de kosten van nieuwe bouwmaterialen, hoe beter toegankelijk en populair het op de markt zal zijn. Een aanzienlijke bijdrage aan deze studies werd geleverd door huisspecialisten die het product 'houten baksteen' hebben gemaakt.

Wat is het?

De naam van de ongebruikelijke steen die werd ontvangen voor de gelijkenis met de bekende bouwmaterialen. In feite is het qua samenstelling en eigenschappen het dichtst bij een houten balk, die er in kleinere afmetingen en installatiemethode van verschilt.Visueel ziet het materiaal eruit als brede blokken van 65x19x6 cm, aan alle kanten zijn er kleine groeven en sluitingen die de blokken aan elkaar bevestigen. Er zijn opties met gladde randen, maar ze worden niet gebruikt voor de constructie van dragende wanden, maar alleen scheidingswanden of bekleding.

De productietechnologie van zo'n ongebruikelijke baksteen bestaat uit verschillende fasen en is als volgt.

 • Een naaldboom (ceder, lariks, spar of grenen), gezaagd in planken, wordt naar de plaats van productie gebracht en in speciale kamers gelegd om te drogen. Het vochtgehalte van het hout wordt teruggebracht tot slechts 8-12%, waardoor bakstenen de warmte beter binnen kunnen houden.
 • Gedroogd hout wordt op speciale zagen bewerkt. Met hun hulp wordt lang materiaal verdeeld in afzonderlijke blokken, waarin groeven en groeven worden gesneden. Randen worden zo bewerkt dat ze er decoratief uitzien en vrijwel zonder spleten in het dok liggen. Deze verbindingsmethode ziet er zo netjes uit dat er geen externe afwerking nodig is van zowel de zijwanden als de gevel van een woonhuis, in tegenstelling tot een gewone bar of baksteen.
 • De afgewerkte steen wordt onderworpen aan afwerkingsschuren, zodat het oppervlak zo gelijkmatig en glad mogelijk is. Een dergelijk oppervlak kan worden vergeleken met het oppervlak van houten meubels, die in een fabriek zijn gemaakt en niet met de hand. De afgewerkte steen is meestal niet geverfd, alleen getint met speciale composities, evenals impregnaties om te beschermen tegen de effecten van de externe omgeving en ongedierte.

Door de kwaliteit van het materiaal zijn houten stenen, zoals gewoon hout, onderverdeeld in variëteiten. De laagste van hen is gemarkeerd met de letter "C" en de hoogste heeft het naschrift "Extra". Het verschil tussen het laagste en het hoogste cijfer kan ongeveer 20-30% zijn. Op zichzelf is een kubieke meter van dit nieuwe bouwmateriaal 2-3 keer duurder dan gewone stenen, maar het gewicht is veel minder, waardoor bespaard kan worden op de dikte en diepte van de fundering die wordt gegoten voor de bouw van een huis of een huisje. Van binnenuit kan dergelijk materiaal op een van de beschikbare manieren worden afgewerkt: om het te bekleden met gips en verf, om de gipsplaat te monteren of om het behang te lijmen.

Voor- en nadelen

De wildgroei in de markten en winkels van een dergelijk veelzijdig materiaal, zoals houten baksteen, heeft veel problemen en ongemakken opgelost die verband hielden met de bouw van zowel bakstenen als houten huizen. Dit komt door het grote aantal voordelen van dit materiaal in vergelijking met andere producten.

 • De bouw van een houten blokhut in één jaar is eenvoudigweg onmogelijk, omdat men moet wachten op het drogen van zowel massieve stammen als hout dat in een hout wordt gezaagd. Een baksteen gemaakt van hout doorloopt een stadium van drogen terwijl deze nog in productie is, dus het bouwen van een huis onder het dak kan in slechts een paar weken worden gedaan en vervolgens doorgaan naar de installatie van het dak.
 • In tegenstelling tot hout, worden baksteenblokken tijdens het drogen niet vervormd, omdat ze klein zijn. Dit vermindert niet alleen het aantal defecten in het productieproces, maar stelt u ook in staat om een ​​stevige passing te behouden op de plaats van bevestiging van de groeven zonder scheuren en gaten. Dientengevolge zijn een kleinere hoeveelheid thermisch isolatiemateriaal en een interne decoratieve coating vereist.
 • Installatie van houten bakstenen wordt uitgevoerd zonder het gebruik van speciale bouwmachines en kan niet alleen door professionals, maar ook door beginners worden uitgevoerd. Bovendien heeft het houten metselwerk geen gipsmix, kit en kit nodig, wat niet alleen geld bespaart, maar ook de tijd besteed aan de constructie van het wandgedeelte.Een van de duurste elementen van een bakstenen houten huis zal de basis en stijve structuren zijn van gelamineerd fineerhout en kronen, die zullen zijn gebaseerd op metselwerk.
 • In tegenstelling tot hout of boomstammen, maakt de kleine afmeting van een steen het oprichten van elementen niet alleen rechthoekig, maar ook rond of onregelmatig van vorm, zoals het geval is met gewoon metselwerk. Dergelijke huizen zien er ongewoner en decoratiefer uit dan gewone vierkante blokhutten.
 • De prijs van één kubieke meter houten elementen is iets hoger dan die van gewone stenen, maar is 2-2,5 keer lager dan gelijmd gelamineerd hout. Tegelijkertijd blijft hout, dat in blokken wordt gezaagd, een milieuvriendelijk materiaal dat de warmte in de wintervorst en de koelte in de zomerse hitte perfect behoudt.

Natuurlijk, net als elk ander materiaal, is een baksteen gemaakt van hout niet zonder nadelen. Ten eerste vereist een dergelijk materiaal een bekwaam professioneel project, omdat zonder een juiste berekening van de belastingen het risico bestaat dat de wand valt. Ten tweede wordt de bouw van te grote of hoge gebouwen gemaakt van houten blokken niet aanbevolen, omdat dergelijke structuren niet erg stabiel zullen zijn.Bovendien is in de noordelijke regio's van ons land de luchttemperatuur in de winter te laag en zal dergelijk materiaal niet de noodzakelijke isolatie bieden. In Novosibirsk of Yakutsk is het onwaarschijnlijk dat ze woonhuizen zullen bouwen met dit nieuwe, verwarde materiaal.

Kan ik het zelf doen?

Zowel professionele bouwers als fabrikanten van een dergelijk innovatief materiaal twijfelen aan het idee om houten bakstenen thuis te maken. Om dit te doen, moet je in de achtertuin een hele productiehal hebben met zeer nauwkeurige maal- en freesmachines. Bovendien zult u bepaalde grondstoffen moeten kopen, die aan een hele lijst met vereisten moeten voldoen. Vrijwel niemand heeft zulke kansen en degenen die ze hebben, zijn hoogstwaarschijnlijk al bezig met de productie en verkoop van dit materiaal.

Alle deskundigen zijn het erover eens dat het leggen van dergelijk materiaal gemakkelijk kan worden gedaan door eigen inspanningen, als u bepaalde regels volgt.

 • Het leggen van baksteen moet uitsluitend in rijen gebeuren.
 • Het blok moet alleen op het slot passen en niet andersom.
 • Het leggen gebeurt in twee rijen, waartussen het isolatiemateriaal wordt gelegd. Dit kunnen speciale blokken zijn uit een ijzerhandel of gewoon zaagsel.
 • Elke 3 blokken is het noodzakelijk om travestie te doen om meer stabiliteit en betrouwbaarheid aan de elementen te geven. Zo'n ligatie is gemaakt van hout, net als het leggen zelf, en wordt zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde gedaan.

Elke rij dressing moet met de helft van de steen worden verschoven, zodat deze niet verticaal op de aangrenzende rijen valt. Dit zal niet alleen het ontwerp versterken, maar u ook in staat stellen om een ​​mooie foto te maken aan de voorkant van het metselwerk.

beoordelingen

Op verschillende bouwfora en sites kun je veel positieve feedback vinden. Er zijn echter mensen die twijfelen aan de betrouwbaarheid van een dergelijk ontwerp en zelfs ontevreden zijn over het resulterende gebouw. Meestal is dit te wijten aan de keuze van de oneerlijke leverancier, die de laagste houtsoort heeft verklaard onder het teken "Extra". Of misschien komt het doordat de koper de gemiddelde temperatuur in de regio niet heeft berekend en een land of landhuis uit dit materiaal heeft gebouwd in het klimaat waarvoor het niet was bedoeld.

Gebruikers noteren niet alleen de schoonheid en betrouwbaarheid van houten bakstenen, maar ook de veelzijdigheid ervan. Met de hulp worden niet alleen woonhuizen gebouwd, maar ook verschillende bijgebouwen, badhuizen en zelfs garages. Blokken, vergelijkbaar met stukken van een kinderontwerper, zijn perfect voor het bouwen van een tuinhuisje of een gesloten veranda in de tuin, voor het plaatsen en afwerken van interne scheidingswanden. Van hen kun je een hek maken of een bloembed neerleggen. Degenen die hun site willen decoreren met een ongewoon decor, kunnen er ongebruikelijke ontwerpen van maken in de vorm van verschillende vormen, banken en schuren.

Houten baksteen zal een echte vondst zijn voor diegenen die houden van niet-standaard ontwerpoplossingen en tegelijkertijd op zoek zijn naar natuurlijke materialen. Het is gemakkelijk te combineren met steen, tegels en andere bouwmaterialen. En zelfs een persoon die minimale ervaring heeft in de bouwsector, zal het hoofd bieden aan de constructie van een huis van dergelijk materiaal.

Voor houten bakstenen, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer