Vuursteen: kenmerken en variëteiten

 Vuursteen: kenmerken en variëteiten

Gewone baksteen is geschikt voor de bouw van ver van alle structuren en structuren. Dus voor de vervaardiging van kachels of open haarden, evenals industriële voorzieningen, is het gebruikelijk om niet een standaard, maar een speciaal vuurvast materiaal te gebruiken dat niet bang is voor hoge temperaturen.

Vandaag zullen we deze bouwmaterialen van naderbij bekijken en ontdekken welke eigenschappen ze bezitten.

Functies en samenstelling

De steen is een van de meest populaire en vaak gevonden bouwmaterialen en bezit een aantal positieve eigenschappen. Leuke bakstenen huizen zijn te vinden op bijna elke straat, dus de vraag naar dergelijke producten is niet aan twijfel onderhevig.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat standaard soorten stenen niet geschikt zijn voor alle klussen.

In hoge temperaturen kunnen traditionele stenen snel onbruikbaar worden en vervormingen en vernietigingen ondergaan. Het is hier gebruikelijk om te verwijzen naar een meer praktisch en slijtvast vuurvast materiaal, dat in dergelijke omstandigheden zijn positieve eigenschappen niet zal verliezen. Gelukkig kun je in onze tijd dergelijke producten in veel winkels vinden.

Hittebestendige baksteen - de perfecte oplossing bij het maken van de grond, het isoleren van een open vlam. Bovendien worden deze resistente materialen gebruikt voor het geval u de binnenwanden van huishoudelijke kachels, leidingen, schoorstenen, open haarden of leidingen moet afsnijden. De taak van het leggen van deze baksteen (voering) wordt meestal gedaan door ervaren vakmensen.

Veel van de technische kenmerken van vuurvaste stenen zijn zeer verschillend van de kwaliteiten van keramische of silicaatstenen. Het belangrijkste ingrediënt in deze bouwmaterialen is klei. De resterende componenten in de samenstelling van dergelijke producten vallen op verschillende onzuiverheden en gespecialiseerde additieven.Alle toevoegingen in de samenstelling van deze materialen worden echter gekenmerkt door het feit dat zij hun positieve eigenschappen behouden, zelfs onder de normale werking van hoge temperatuurwaarden.

Hoogwaardige vuurvaste stenen worden vaak gebruikt in de industriële productie. Om deze reden moet dit bouwmateriaal aan een aantal relevante eisen voor de kwaliteit ervan voldoen.

Bij het kiezen van een geschikte vuurvaste steen, is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen enkel defect of schade aan het oppervlak is. Dergelijke tekortkomingen kunnen leiden tot slechte gevolgen, bijvoorbeeld voor het falen van een bepaalde structuur. Gewoonlijk lokt dit feit extra geld uit.

De belangrijkste kenmerken en eigenschappen van deze betrouwbare materialen zijn de volgende parameters.

 • Deze producten worden gekenmerkt door een lage thermische geleidbaarheid. Vanwege deze kwaliteit worden de noodzakelijke temperatuursomstandigheden altijd binnen de warmteapparatuur gehandhaafd.
 • Zo'n baksteen is niet bang voor contact met hoge temperaturen. Zelfs onder de invloed van sterke hitte verliezen dergelijke materialen hun positieve eigenschappen niet en falen ze niet.
 • Ook deze stenen onderscheiden zich door de aanwezigheid van thermische traagheid. Het warmt op in de kortst mogelijke tijd en koelt langzaam af.
 • De vuurvaste steen wordt gekenmerkt door een optimale warmtecapaciteit, die voldoende is voor de accumulatie van warmte en de verdere overdracht ervan.
 • De hittebestendige baksteen is niet bang voor heet gas of metalen of slakken. Niet elk bouwmateriaal kan bogen op dergelijke eigenschappen.
 • Volumetrische parameters van dergelijke producten blijven ongewijzigd. Ze zijn niet onderhevig aan krimp of extra groei.

Dergelijke materialen zijn gemaakt in overeenstemming met GOST en regelgevende documenten. Zoals eerder vermeld, is de basis van de samenstelling van deze producten vuurvaste klei van een speciale kwaliteit. Meestal duurt het ongeveer 70% van het totale steenvolume.

Gebruik voor het verkrijgen van blokken met verschillende technische kenmerken in de massa van het vormstuk enkele soorten additieven, zoals:

 • cokes boetes;
 • grafiet;
 • kwartspoeder van een grote fractie.

Vuurvaste stenen worden geproduceerd met behulp van de methode van semi-droog persen. Tegelijkertijd worden eerst de nodige grondstoffen voorbereid, de klei grondig vermalen en gekneed. Voer vervolgens het mengsel in.De samenstelling wordt aangepast tot een uniforme consistentie. Op dit moment wordt er water aan toegevoegd (niet meer dan 10%). Dit onderdeel is nodig om de oplossing het juiste vochtniveau te geven.

De voorbereide massa wordt overgebracht naar een speciale bunker. Daarna wordt de compositie naar de dispenser gestuurd, heen en weer bewegend. Wanneer de onderdelen worden gevormd, worden ze meestal rechtstreeks naar de onderste stempel van de mal gestuurd die met het werkstuk naar beneden valt. Daarna daalt de bovenste helft van de pers op de stenen. Producten staan ​​onder zulke druk dat ze meer dicht zijn.

De lagere stoot aan het einde van productiewerk drukt de baksteen uit de mal. Op dit moment gaat de slede met de dispenser naar het vuur op een temperatuur van 1000 graden. Als de stenen worden geproduceerd in overeenstemming met deze technologie, hoeven ze niet te worden gedroogd, dus nemen ze minder tijd in beslag om voor te bereiden. Bovendien is de beschreven methode veel goedkoper dan plastic gieten.

Voors en tegens

Vuurvaste stenen hebben, net als andere bouwmaterialen, zowel positieve als negatieve kanten.

Eerst moet je bekend zijn met het positieve:

 • In de meeste gevallen zijn deze producten lichtgewicht, dus werken met hen is handig;
 • zijn van hoge sterkte - ze zijn erg moeilijk te beschadigen of breken;
 • bestand tegen zeer hoge temperaturen;
 • verschillen in warmtecapaciteit en thermische traagheid;
 • kan verschillende vormen en maten hebben;
 • zonder gevolgen overdrachttemperatuurschommelingen;
 • wees niet bang voor negatieve externe factoren;
 • hebben een aantrekkelijk uiterlijk en verschillende kleuren, bijvoorbeeld wit of rood (de meest populaire opties).

  Nu moet u zich vertrouwd maken met de tekortkomingen van deze producten:

  • ze zijn vrij moeilijk te snijden en te zagen, omdat ze een hoge sterkte hebben;
  • hebben hogere kosten dan standaardproducten.

  Technische specificaties

  Moderne hittebestendige baksteen heeft zijn eigen technische kenmerken, die u beslist moet kennen als u met dit bouwmateriaal gaat werken.

  Overweeg een lijst met de belangrijkste kenmerken die inherent zijn aan dergelijke stenen.

  • Lage thermische geleidbaarheid - dankzij een baksteen van dit type zal het mogelijk zijn om de vereiste temperatuur in het binnenste gedeelte van thermische eenheden te handhaven.
  • Hittebestendigheid is het belangrijkste technische kenmerk en onderscheidende kenmerk van dit bouwmateriaal. Hittebestendige baksteen is bestand tegen de gevolgen van temperaturen van meer dan 1500 graden.
  • De moderne brandwerende baksteen is niet bang voor agressieve chemicaliën.
  • Dergelijke producten verlaten planten met de volgende afmetingsparameters: 23 x 6,5 x 6,5 cm, 230 x 114 x 75 mm, 230 x 114 x 40 mm, 250 x 124 x 65 mm en 345 x 150 x 75 mm. Afwijkingen van de opgesomde dimensionale parameters zijn toegestaan, maar erg klein. De dikte van een steen kan bijvoorbeeld niet meer dan 2 mm, lengte - tot 5 mm, breedte - tot 3 mm verschillen.
  • De thermische geleidbaarheid van dergelijke bouwmaterialen is tamelijk laag.

  types

  Je moet niet denken dat de hittebestendige baksteen geen ondersoort heeft. Op de markt kunt u verschillende soorten vergelijkbare producten ontmoeten. Laten we nader kennismaken met de meest populaire en veelgevraagde producten en hun eigenschappen.

  De basisvarianten van dit materiaal omvatten de volgende opties.

  • Hoofdsteen. Materialen met deze naam worden gebruikt in combinatie met kalk-magnesiumoxide-oplossing. Gebruikt in de staalindustrie.
  • koolstofhoudend. Materiaal van dit type fungeert meestal als een basis voor domeinstructuren.
  • kwarts. De samenstelling van deze opties omvat componenten zoals kwarts en zandsteen. De opgegeven steen is niet ontworpen voor de buurt met andere bouwmaterialen. Uitzonderingen op deze regel - metaal, vuur. Elke base beïnvloedt de kwartssteen extreem negatief.
  • aluminiumcement. Deze steen wordt als de meest voorkomende beschouwd. Het is bestand tegen de gevolgen van temperaturen van 1000 tot 1300 graden. Alumina-blokken staan ​​bekend om hun vermogen om naadloos de effecten van temperatuurschokken te weerstaan. Vaak worden deze grondstoffen gebruikt bij de productie van kachels (zowel huishoudelijke als industriële) en ovens.
  • V. De opgegeven steen wordt meestal geproduceerd met afmetingen van 300x300x300 mm. Vaak worden deze bouwmaterialen gebruikt bij de vervaardiging van industriële structuren. Het is gelabeld als SHCU.
  • Half zuur. De gespecificeerde steen wordt uitgegeven met markering PB. De vuurvastheid is beperkt tot 1670 graden Celsius. Wat betreft de porositeit van semi-zuur materiaal, is het 24%. Het gehalte aan extra componenten in deze producten varieert van 14 tot 28%.
  • magnesiet. Magnesietstenen kunnen uitstekende vuurvaste eigenschappen bezitten.Bij hun productie wordt een dergelijke component als magnesiet verbrand onder invloed van hoge temperaturen (1500-1600 graden). Als resultaat van deze behandeling worden zeer sterke en hittebestendige producten verkregen, die toelaatbaar zijn voor gebruik in industriële gebieden.
  • lichtgewicht. De lichtgewicht baksteen is nu niet minder populair. Dit slijtvaste en duurzame materiaal draagt ​​gemakkelijk de effecten van agressieve chemicaliën, heeft een laag gewicht. In principe worden dergelijke lichte grondstoffen gebruikt voor de fabricage van verdampers, condenspotten, boilers en andere apparaten. Het is gemakkelijk en handig om met hem samen te werken, omdat het heel weinig weegt, vooral in vergelijking met analogen.

   Daarnaast zijn er nog andere subtypen van slijtvaste vuurvaste stenen, bijvoorbeeld:

   • Silicon;
   • aluminiumsilicaat;
   • mulliet;
   • dinas;
   • korund en anderen.

   Populaire merken

   Alle vuurvaste stenen zijn gelabeld in overeenstemming met hun eigenschappen en samenstelling. Dus de eerste letter in het merk geeft de naam en een bepaald type product aan. Als dit de letter "Ш" is, is de steen vuurgevecht, als "D" dinas is en als "M" mulliet is.

   Wat betreft de tweede letter in het markeren van hittebestendige bouwmaterialen, het is ontworpen om de hoogste temperatuur aan te tonen waarvoor de steen is ontworpen. Bijvoorbeeld De meest populaire producten zijn:

   • Sha, Hut 1400;
   • SB 1350;
   • ШУС, ШВ 1250;
   • PB (halfzure weergave) 1250;
   • PV 1250.

   Dimensionale parameters van hittebestendige stenen worden herkend door een digitale aanduiding, die voorafgaat aan de eerste tweeletteraanduidingen van het merk van het product. Het product ША 5 wordt bijvoorbeeld geproduceerd met afmetingen van 230х114х65 mm, en producten met de markering ША 8 hebben de afmetingen 250х124х65 mm.

   Er zijn ook producten met markeringen SB 22, die een trapezoïdale vorm hebben. Hun dimensionale parameters bereiken 230x114x65x55 mm. Nadat de numerieke aanduidingen in de markering alfabetische tekens zijn die de afkorting vormen van de fabriek die het product heeft vervaardigd.

   Hoe te kiezen?

   De keuze van vuurvaste stenen moet met name op verantwoorde wijze worden benaderd, omdat er zeer belangrijke taken aan worden toegewezen. Dit bouwmateriaal moet naadloos naast elkaar kunnen bestaan ​​naast hoge temperaturen en soms open vuur.

   Bij het kiezen van een vuurvaste steen is het noodzakelijk om te vertrouwen op de volgende belangrijke criteria.

   • Grootte, gewicht. Het is uiterst belangrijk om hoogwaardige materialen van geschikte afmetingen te selecteren. Het is raadzaam om de hoeveelheid materialen die u nodig hebt te berekenen voordat u koopt. Het is beter om ze met een kleine marge te kopen om niet met een tekort aan bouwmaterialen geconfronteerd te worden.
   • mark. Op de verpakking met stenen altijd het merk aangeven waartoe ze behoren. Je kunt dit merkteken niet zonder aandacht laten, omdat het ervan afhangt, het materiaal geschikt is voor bepaalde werken of niet.
   • Kwaliteitsbakstenen. Een van de belangrijkste functies wordt ingenomen door de kwaliteit van brandwerende stenen. In geen geval mogen er defecten aan het apparaat zijn, anders zal de constructie van dit bouwmateriaal niet de meest betrouwbare en robuuste zijn, wat tot zeer trieste gevolgen kan leiden.
   • Aantal poriën. In vuurvaste stenen mogen er niet te veel poriën in de structuur zitten. Dit kan de hygroscopiciteit van de blokken verhogen, hetgeen ongewenst is voor ovens. Door de indrukwekkende hygroscopiciteit kan de steen worden verbrijzeld en vervormd, en daarmee zal de gehele structuur instorten.
   • oppervlak. Bekijk het oppervlak van de brandwerende steen van dichterbij. Het mag geen opvallende gloed hebben.Als dit nog steeds zichtbaar is, geeft dit aan dat het werkstuk in het productieproces perekaleny was.
   • klinken. Niet elke consument weet dat de kwaliteit van een steen kan worden bepaald door het geluid dat eruit voortkomt wanneer het wordt geraakt. Om de staat van het materiaal te controleren, tikt u er lichtjes op, bijvoorbeeld met een ijzeren voorwerp. Het geluid van de baksteen moet helder en sonoor klinken. Als hij doof is, is de aankoop van dergelijke bouwmaterialen beter om te weigeren.
   • kleur. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de kwaliteit niet afhangt van de kleur van de hittebestendige baksteen. Een bouwmateriaal kan bijna elke tint hebben, bijvoorbeeld beige, geel, rood of beige. U hoeft alleen een partij te kopen waarin alle stenen dezelfde kleur hebben. Als in de gelegde rij minstens 1 stuk van een andere kleur blijkt te zijn, dan zal het scherp afsteken tegen de algemene achtergrond.
   • Verkooppunt. Experts raden sterk aan vuurvaste stenen alleen te kopen in vertrouwde winkels met een goede reputatie in de stad waar u woont.

   Het is raadzaam om de verkoperskwaliteitscertificaten voor geselecteerde producten te vragen.Als u de presentatie van documenten wordt geweigerd, is het beter om te weigeren een steen te kopen - deze kan van slechte kwaliteit zijn.

   Hoe te snijden?

   Veel gebruikers vragen zich af wat er effectief door een vuurvaste steen kan worden gesneden. En deze vraag is zeer relevant, omdat dit materiaal zeer sterk is en niet het meest flexibel in snijden.

   Veelvoorkomende hittebestendige vuurvaste stenen worden bijvoorbeeld meestal gesneden met behulp van een gespecialiseerde machine.

   Het is ook toegestaan ​​om de slijpmachine toe te passen met een segmentkleurige diamantschijf erop. Deze tool heeft echter geen koelmiddeltoevoerfunctie.

   Het probleem kan worden opgelost als de stenen van tevoren worden aangebracht in een tank gevuld met water gedurende ongeveer 20 minuten. Na deze procedure zullen ze gemakkelijk te verwerken zijn, alsof een gereedschap met een vloeistoftoevoer is gebruikt.

   Handige tips

   Gebruik alleen vuurvaste bakstenen van hoge kwaliteit met ideale dimensionale parameters. De nauwkeurigheid van de vormen en afmetingen van deze producten wordt bepaald door GOST 8691-73. Houd er rekening mee dat slechts minimale afwijkingen van de norm zijn toegestaan.

   Houd er rekening mee dat hittebestendige koolstofstenen en opties op basis van vuurvaste metalen meestal niet worden gebruikt bij de constructie van conventionele huishoudelijke kachels, bekleding van verbrandingskamers of de fabricage van versterkingsstructuren. Dergelijke soorten zijn meestal alleen toegestaan ​​als het gaat om industriële voorzieningen.

   Als u tegenover een open haard met een vuurvaste steen of een oven in huis staat, moet u op de staat van de oude voegen letten. Als ze droog zijn, moeten ze worden gefinaliseerd, anders kan de afwerking later van de basis verdwijnen.

   Denk eraan - bij het vallen mogen hoogwaardige vuurvaste stenen niet afbrokkelen. Het moet opbreken in vrij grote stukken.

   Het wordt niet aanbevolen om materialen met een witte coating op het oppervlak te gebruiken - dit zijn kalksteenafzettingen. Materialen met soortgelijke defecten in bouwwerkzaamheden mogen niet worden gebruikt.

   Verwar fireclay en ovenstenen niet. Kiln opties maken van rode klei. Ze hebben geen ongevoelige eigenschappen.

   Lees meer over vuurvaste stenen, geschikt voor het leggen van kachels of open haarden, leer van de onderstaande video.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer