Brick-leggereedschappen: patronen en gereedschappen

 Brick-leggereedschappen: patronen en gereedschappen

De vorming van hoogwaardig en betrouwbaar metselwerk is geen gemakkelijke taak, maar u kunt het aan zonder de betrokkenheid van een team van ervaren vakmensen. Het belangrijkste is om geschikte gereedschappen en armaturen te gebruiken die de installatie eenvoudiger en sneller maken.

Laten we in meer detail bekijken welke sjablonen en gereedschappen kunnen worden gebruikt bij het maken van een bouwsteenstructuur.

Doel en kenmerken van apparaten

Net als bij andere constructiewerken, is het gebruikelijk om speciale gereedschappen en armaturen te gebruiken bij het maken van metselwerk. De meeste worden meestal in gespecialiseerde winkels gekocht, maar het is toegestaan ​​om zelfgemaakte apparaten te gebruiken. Natuurlijk worden de laatste vaker aangepakt door meer ervaren meesters die dergelijke werken vaak tegenkomen.

Laten we in meer detail bekijken welke standaardtools bestaan, wat hun doel is.

 • Troffel (of troffel). Dit apparaat is een compact mes met een plat oppervlak voor een comfortabeler houvast. Het is noodzakelijk om de bindmiddelsamenstelling op bakstenen blokken te leggen. Vervolgens wordt deze samenstelling netjes verdeeld door de troffelmachine. Met behulp van dit apparaat worden de extra stukjes van de oplossing verwijderd.
 • verbeelding. Dit apparaat lijkt op een smalle groef die op het handvat is bevestigd. De verbinding is vereist voor het gieten van naden van hoge kwaliteit, controle over het niveau van hun dikte, het reinigen van overtollige stukken van de compositie. De gewrichten zijn convex en concaaf. Bovendien is het belangrijk om bij het kiezen van dit apparaat rekening te houden met zijn profiel.
 • Kleine hamer. Een goed gekozen hamer zal nodig zijn om stenen delen te trimmen om ze de vereiste dimensionale parameters en vormen te geven. Met behulp van deze tool is het ook mogelijk om kleine onnauwkeurigheden bij de installatie te corrigeren op een nog niet-gefixeerde (of niet volledig vaste) bindmiddeloplossing.
 • Gebouw niveau. Zonder dit apparaat is het meeste constructiewerk niet voltooid. Met dit niveau kunt u de horizontale of verticale basis waarmee u werkt controleren. De meest populaire zijn bellen- en lasermodellen. Deze laatste kostten natuurlijk meer, maar ze zijn gemakkelijker te gebruiken.
 • schietlood. Dit apparaat is een belasting in de vorm van een kegel of kogel. Het zit vast aan draden die geen elasticiteit hebben. Dankzij het schietlood heeft de meester de mogelijkheid om de verticaliteit te regelen van de constructies die worden opgericht met betrekking tot de verplaatsing van het bevestigingspunt van de draad in het horizontale gedeelte.
 • Sjabloon, latten, regel en andere apparaten die nodig zijn om de conformiteit van de vorm van de constructie te controleren.
 • prichalku. Dit item is een inelastische draad van hoge dichtheid.Het strekt zich uit langs de rijen metselwerk en wordt gebruikt als een oriëntatiepunt van lineariteit.
 • poryadovkoy. Simpel gezegd, dit is een grote liniaal die overeenkomt met de kleinste breedte van een aantal blokken.
 • cuvette. Anders wordt dit hulpmiddel de dispenser genoemd. Het is een kleine tank zonder bodem. De muren erin kunnen zowel recht als afgeschuind zijn. Met het gebruik van de dispenser is het mogelijk om de vereiste hoeveelheid van de bindmiddeloplossing voor een specifiek gedeelte van de naad correct te meten en onmiddellijk de vereiste lengte en breedte te geven.
 • De dispenser-poryadovkoy. Dit is een cuvette, aangevuld met markeringsmechanismen. Bovendien worden dergelijke apparaten vaak onderscheiden door een instelbare lengtemaat en de aanwezigheid van ondersteuningsmechanismen.
 • Complexe dispenser. Zo'n "assistent" bestaat uit een niveau en andere instrumenten. Het kan ook extra componenten bevatten die nodig zijn voor het vormen van de naden van het figuurtype.

Met behulp van een complexe dispenser kunnen metselwerksamenstellingen worden geëgaliseerd en vastgehouden.

Sjabloon maken

De sjabloon kan een zeer nuttig en effectief apparaat zijn voor het snel leggen van stenen. Je kunt het zelf maken.Natuurlijk kunt u kant-en-klare modellen kopen in de ijzerhandel. In de regel hebben dergelijke producten het vermogen om alle dimensionale parameters aan te passen. Als u geld wilt besparen, is het beter om door te gaan naar de onafhankelijke productie van de sjabloon.

Eerst moet je stilstaan ​​bij de geometrische basisparameters van het metselwerk (wat betekent hoogte en breedte). In dit geval hangt veel af van het materiaal dat in de constructie wordt gebruikt. Gebaseerd op de technologie van leg- en gebruikte blokken, worden de afmetingen van de patroonnis onthuld.

Voor de constructie van de sjabloon hebt u nodig:

 • een doos met plastic van de juiste grootte (of een stuk multiplex);
 • een potlood;
 • niveau;
 • lijn;
 • een oefening (het is beter om een ​​elektrisch gereedschap te gebruiken - het is handiger en sneller om ermee te werken);
 • bevestigingselementen;
 • speciale hoeken van staal;
 • schroevendraaier;
 • schroevendraaier;
 • hamer.

Als u in staat was om een ​​geschikte plastic doos te vinden, dan wordt de sjabloon veel eenvoudiger gemaakt. Bovendien is kunststof zelf een duurzamer en sterker materiaal, maar het is licht genoeg, wat erg belangrijk is bij het uitvoeren van metselwerk.Als u een dergelijk reservoir niet hebt gevonden, kunt u zelf een model van de vereiste afmetingen maken van gelamineerd spaanplaat, multiplex of latten.

Eerst moet je een eenvoudige doos bouwen zonder bodem. De breedte moet iets groter zijn dan het metselwerk zelf.

Het ontwerp moet uit verschillende hoofdcomponenten bestaan.

 • Frame met langswanden van hout. De opening tussen de houten planken moet overeenkomen met de wanddikte. Aangezien deze stroken prominente lagere delen zullen hebben, zal het handig zijn om ze te gebruiken om de stenen uit te lijnen tijdens het leggen.
 • Handvatten om te dragen. Dankzij deze details zal het veel gemakkelijker en handiger zijn om het apparaat te gebruiken.
 • Transversale delen. Ze zijn in principe gemaakt van speciaal stripstaal. Met dit element houdt u de controle over de lineariteit van het metselwerk.

Patronen voor metselwerk worden ook dispensers genoemd, omdat het met hun hulp mogelijk is om de hoeveelheid mortel goed te meten.

Mason's Toolkit

Op de moderne markt van bouwmaterialen en -gereedschappen zijn er veel praktische en eenvoudig te gebruiken items, waarbij het maken van metselwerk vaak wordt vereenvoudigd.Het is de moeite waard om in meer detail te bekijken welke gereedschappen gewoonlijk worden gebruikt door professionele metselaars bij het leggen van stenen, bij het maken van naden tussen individuele blokken en bij het strekken van een koord.

Voor het leggen van stenen

Deze categorie omvat apparaten die zijn aangeschaft voor de vervaardiging van muurfunderingen en voor het bekleden van bakstenen gevels. Zonder deze apparaten kan de metselaar niet efficiënt en effectief werken. In dit geval wordt een troffel, troffel genoemd, als onmisbaar beschouwd. Zoals eerder vermeld, is het een driehoekige spatel met een gebogen handvat. De standaardlengte van een dergelijk blad bereikt ongeveer 18-19 cm.

Ook de metselaar heeft een troffel nodig voor het metselwerk. Ze zijn gelegd bindmiddel oplossing van de gewenste dikte op een bakstenen basis. Bovendien worden de voegen tussen de afzonderlijke stenen besmeurd met een troffel. Ze verwijderen ook de overtollige oplossing.

De troffelhendel moet zo comfortabel en non-slip mogelijk zijn om het gemakkelijk te kunnen gebruiken.

De tweede belangrijkste is hamer houweel. De lengte is meestal 30 cm.. De ene kant van dit gereedschap kan opzij worden gezet voor het tikken van stenen, zodat het materiaal zo dicht mogelijk in de juiste positie past, en het tweede - om stenen te hakken en te hakken.

Een schop voor de oplossing is nog steeds verse bouwsamenstelling wordt gemengd tot een uniforme consistentie. Bovendien wordt haar mengsel op een muurbasis geplaatst, als deze breder is dan 1 steen.

Bovendien moet de metselaar het metselwerk onder controle houden, zodat het perfect vlak is.

Gebruik hiervoor:

 • niveau;
 • kelderen;
 • square;
 • poryadovkoy.

Om de naden te vullen

Het maakt niet uit of u blokken legt voor het bouwen van muren, pilaren, spiraalvormige bogen of kolommen. In elk geval moet u de naden tussen de afzonderlijke stenen deskundig hanteren en ze afdichten met speciaal gereedschap.

Het is nogal moeilijk om de naden tussen de blokken een esthetisch uiterlijk te geven zonder het gebruik van speciale apparaten. Gebruik hiervoor meestal de verbinding. De lengte van dit apparaat kan 130-150 mm bereiken. In de regel is de verbinding een dunne en smalle plaat die lijkt op een klein mes.

Met het gebruik van voegwerk is er een mogelijkheid om de verbindingen van bijna elk type te slijpen.

Deze kunnen zijn:

 • enkele snede;
 • dubbel gesneden;
 • rond;
 • hol;
 • voegen bij het trimmen.

Op basis van de parameter van de naaddikte, de structuur en locatie kunnen verbindingen van verschillende afmetingen worden gebruikt. Ze kunnen ook variëren in doorsnede-profiel.Ook het afwerken en voegen van voegen tussen afzonderlijke stenen kan met een troffel worden uitgevoerd.

Om het snoer uit te rekken

Als we het hebben over het leggen van stenen blokken voor de constructie van de muurbasis, bereid dan eerst de hoekstukken voor. Verzamel vervolgens de resterende elementen van de structuur.

De koordwerf maakt het in dit geval mogelijk om alle stenen op één niveau te leggen. Kortom, het snoer is gemaakt van vislijn, capron of een zeer sterke draad. Meestal is het bevestigd met gewone nagels aan het metselwerk of onmiddellijk te bestellen.

In de regel wordt de draad uitgerekt op een afstand van ongeveer 2-3 m boven de rand van de vorige rij. Dit is nodig zodat er geen contact is met de opgelegde stenen in lengte.

Professionele tips

Bij het kiezen van een troffel moet men in gedachten houden dat er twee soorten gereedschap zijn:

 • K-B - opties met een driehoekig mes;
 • KP - apparaten met afgeronde hoeken en een puntige basis.

Het overzetten van de metselwerksamenstelling met een ideaal gelijkmatige laag van de vereiste hoogte kan moeilijk zijn, zelfs voor ervaren vakmensen. Daarom raden deskundigen aan om een ​​speciale sjabloon te gebruiken.Als u het niet zelf wilt doen, kunt u een kant-en-klare versie kopen in de winkel.

Verschillende sjablonen kunnen tegelijkertijd worden gebruikt, vooral als we het hebben over de constructie van een groot object. Onder dergelijke omstandigheden kunnen niet alleen houten, maar ook metalen of plastic producten worden gebruikt.

Een reeds gereed patroon kan niet alleen worden gebruikt voor het aanleggen van de juiste rijen stenen, maar ook voor het leggen van verschillende blokken, bijvoorbeeld belucht of slakken.

Om de dispenser van hout of kunststof langer te laten "leven", moeten beschadigde onderdelen tijdig worden vervangen.

Varianten van hout moeten worden behandeld met vernis, gekenmerkt door een hoge slijtvastheid. Het kan bijvoorbeeld een effectieve parketcompositie zijn. P

Wanneer u zelf een sjabloon maakt, kunt u van tevoren enkele eenvoudige tekeningen maken. Het zal dus gemakkelijker zijn om een ​​structuur te maken. Bij de voltooiing van het werk moeten alle gereedschappen goed worden gereinigd van resterende oplossingen en mengsels. Als dit niet gebeurt, zullen ze snel falen.

Bekijk de sjabloon voor het leggen van stenen, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer