Facing brick: types, ontwerp en tips bij het kiezen

Facing brick: types, ontwerp en tips bij het kiezen

De gevelsteen heeft fijne decoratieve eigenschappen en wordt veel gebruikt voor het afwerken van de gevels van gebouwen en binnenruimtes. Het materiaal is beschikbaar in een breed scala, in een breed scala aan kleuren en texturen, wat de selectie van de gewenste optie aanzienlijk vereenvoudigt en het nog populairder maakt.

Speciale functies

De gevelsteen is een universeel afwerkingsmateriaal, dat het mogelijk maakt om de gebreken van het metselwerk van de dragende muren te verbergen, bovendien de gevel warm te maken en het gebouw een spectaculaire en nobele uitstraling te geven.Het huis, bekleed met decoratieve baksteen, wordt het middelpunt van de aandacht en ziet er zeer toonbaar uit. Het belangrijkste verschil tussen een frontsteen en gewone silicaat- of keramische producten is de oppervlaktestructuur, het kleurbereik en de samenstelling.

In de rol van grondstoffen voor de productie van bekledingsmodellen zijn kalksteen, cement en rode klei, en additieven, weekmakers, pigmenten en kleurstoffen worden als aanvullende componenten gebruikt. De aanwezigheid van bepaalde componenten, evenals hun percentageverhouding, wordt bepaald door het type gezichtssteen en de technologie van zijn vervaardiging.

De hoge vraag van consumenten naar bekledingsmateriaal is te danken aan een aantal van haar onmiskenbare voordelen. Onder hen zijn de hoge decoratieve eigenschappen van bakstenen, wat wordt verklaard door een breed kleurenpalet en een grote verscheidenheid aan vormen, texturen en ontwerp. Bovendien vermindert het gelijnde oppervlak het warmteverlies van het gebouw aanzienlijk en laat het geen externe geluiden van de straat binnen.

De voordelen omvatten de hoge thermische stabiliteit van de meeste modellen, evenals hun vermogen om plotselinge temperatuurveranderingen te weerstaan.De met baksteen beklede gevel verdraagt ​​hoge vochtigheidsomstandigheden en is niet bang voor frequente en langdurige neerslag. Vanwege de hoge stabiliteit van de gezichtsteen tegen de agressieve omgevingsomstandigheden, kan het materiaal worden gebruikt in alle klimaatzones, inclusief gebieden met een sterk continentaal klimaat en noordelijke gebieden.

Naast tal van voordelen heeft het materiaal echter verschillende nadelen. De nadelen zijn onder meer het risico van overmatige belasting van de ondergrond, de hoge kosten van bepaalde soorten en de noodzaak om dure lijmen voor de bekleding te gebruiken. De gebruikssfeer van een gevelsteen is tamelijk uitgebreid. Behalve naar de kelder en de gevel wordt het materiaal actief gebruikt bij de constructie van hekken en kolommen, maar ook voor het afwerken van kleine architecturale vormen: bogen, tuinhuisjes en tuin- en parkhekken.

De hele gevelsteen is verkrijgbaar in 2 versies: corpulent en hol. Holle modellen wegen 30% minder dan hun full-bodied tegenhangers en hebben hogere thermische isolatie-eigenschappen en lagere prijs. Het gebruik van holle bakstenen met 15% verhoogt de warmtebesparende eigenschappen van de bekleding in vergelijking met het gebruik van vaste producten.Daarom moet u bij het gebruik van full-bodied-modellen als afwerking de nodige maatregelen nemen voor extra weatherization van de gevel.

types

De classificatie van gevelstenen is gemaakt volgens de fabricagetechnologie. In totaal zijn er vier variëteiten, die elk alleen hun inherente prestaties en decoratieve eigenschappen hebben.

Keramische steen

De grondstof voor de productie van dit materiaal is rode klei. De essentie van de productiemethode wordt gereduceerd tot de formatie door een speciale pers van onbewerkte kleien met hun verdere droging en verhitting in speciale ovens. Naast klei bevat het materiaal minerale additieven en weekmakers, die dienen om de werkkwaliteit van de afgewerkte steen te verbeteren. Koolstof, slakken, as en kwartszand worden als dergelijke additieven gebruikt. Het belangrijkste verschil in de productietechnologie van facing stone is de grondige verwerking van alle componenten vóór het mengen. Op het afgewerkte product mogen geen merkbare buitenlandse insluitsels en zichtbare gebreken voorkomen.

Het oppervlak van de keramische gezichtsproducten is anders. Naast het matte en glanzende ontwerp met een gladde textuur, biedt de ovenmethode voor het maken van reliëfmodellen met imitatie van natuursteen. Het kleurenpalet van aardewerk is ook gevarieerd. Als kleurstoffen worden minerale componenten gebruikt, zoals chroomoxide, fijngemalen ijzer of mangaanerts en verschillende pigmenten.

De afwezigheid van toxische en toxische componenten, evenals de natuurlijke oorsprong van de belangrijkste grondstoffen, maken de keramische steen volledig veilig en milieuvriendelijk en kunnen niet alleen voor buiten worden gebruikt, maar ook voor interieurdecoratie. Bovendien absorberen keramiek geen vocht en zijn ze ademend, waardoor het vermogen van het materiaal om te "ademen" en het risico van schimmel en schimmel wordt geëlimineerd.

De voordelen van keramische bekleding zijn absolute brandveiligheid, hoge geluiddichte eigenschappen, weerstand tegen temperatuurschommelingen, installatiegemak en de aanwezigheid op de markt van een enorm assortiment keramiek voor elke portemonnee en smaak. De nadelen zijn onder meer redelijk hoge kosten en de kans op het kopen van producten van lage kwaliteit.Dit laatste wordt veroorzaakt door een schending van de technologie van kneden en bakken van klei, waardoor de steen vrij fragiel en lelijk wordt.

Om uzelf te beschermen tegen de aankoop van defect materiaal, moet u de diensten gebruiken van bewezen leveranciers die producten van betrouwbare fabrikanten kopen.

Klinkersteen

Klinkerstenen zijn een verscheidenheid van keramiek en zijn ook gemaakt van klei. Het belangrijkste verschil met conventionele keramische stenen is de kwaliteit van de grondstoffen en de baktemperatuur. De basis van de klinkerproducten is vuurvaste klei en warmtebehandeling vindt plaats bij zeer hoge temperaturen, tot 1200 graden. De op deze manier gemaakte baksteen onderscheidt zich door een verhoogde dichtheid en minimale waterabsorptie. Dit maakt het gebruik van klinkermateriaal mogelijk, niet alleen voor het ontwerp van de kelder en de bekleding van gevels, maar ook voor het bestraten van trottoirs, paden en bruggen.

Clinker-baksteen gaat goed om met agressieve omgevingsinvloeden en is bestand tegen maximaal 100 vries-ontdooicycli, waardoor het een van de duurzaamste materialen is die het meest geschikt zijn.De onbetwiste voordelen van klinkerproducten zijn lage hygroscopiciteit, weerstand tegen vervaging in de zon, uitstekende thermische isolatie-eigenschappen en hoge decoratieve kenmerken. De nadelen zijn onder andere een voldoende groot gewicht aan producten, waardoor de belasting van de fundering aanzienlijk toeneemt en de thermische geleiding hoog is. Bovendien zijn de hechtende eigenschappen van klinker niet erg hoog. Dit is te wijten aan slechte absorptie van het materiaal, waardoor het aanbrengen van kleefstoffen en stopverfverbindingen zeer moeilijk is.

Hyper geperst steen

Hyper pressed stone wordt geproduceerd door onverbrand persen. Een mengsel van graniet zeven, shell rock, cement en water wordt gebruikt als grondstof voor de vervaardiging ervan. In termen van de structuur en samenstelling is het materiaal beton van bijzondere sterkte, gemaakt in de vorm van een baksteen. Door de verhoogde sterkte en uitstekende weersbestendigheid, is de hypergeperste steen een ideale optie voor uitwendig ontwerp en in zijn operationele eigenschappen is hij niet onderdoen voor klinkerproducten.

Extern, hyperpressed baksteen is zeer vergelijkbaar met natuursteen en ziet er spectaculair uit metselwerk.In het proces van het maken van concrete oplossing is gemakkelijk vermengd met een verscheidenheid aan kleurstoffen en is aanwezig in de markt van afwerkingsmaterialen in een breed kleurenpalet.

Naast duidelijke voordelen heeft beton echter nog steeds nadelen. De nadelen zijn de waarschijnlijkheid van scheuren, die wordt veroorzaakt door de temperatuuruitzetting van het materiaal, evenals het verlies van kleur dat in de loop van de tijd steeds duidelijker merkbaar wordt. Bovendien heeft de betonnen steen een voldoende groot gewicht, waardoor de fundering en ondersteunende structuren extra worden belast.

Het nadeel is een lage damppermeabiliteit, die extra maatregelen vereist om de ventilatie van de gevel te waarborgen.

Silicaat baksteen

Silicaatsteen was vooral aan het eind van de vorige eeuw populair. Ze bekleedden de oude houten gebouwen, waardoor ze een onherkenbaar uiterlijk kregen en het leven verlengden. Het materiaal was opmerkelijk voor een brede consumentenbeschikbaarheid en lage prijs. Tot op heden heeft silicaatsteen plaatsgemaakt voor het kampioenschap van meer moderne gevelbekledingsmaterialen en is het steeds minder gebruikt als afwerkingsmateriaal.Dit is in de eerste plaats te wijten aan niet al te expressieve decoratieve kwaliteiten van producten en een vrij groot gewicht.

De belangrijkste soorten grondstoffen voor de productie van silicaat zijn geblust kalk en kwartszand. De productietechnologie van het materiaal bestaat uit het vormen van plano's met hun daaropvolgende plaatsing in speciale autoclaven, waarbij de samenstelling hardt onder invloed van hoge temperatuur en druk. Het voordeel van de silicaatbaksteen vooraan is een hoge index van vorstbestendigheid, waardoor het materiaal gemakkelijk meer dan 75 vries-ontdooicycli kan overbrengen zonder verlies van integriteit en werkkwaliteiten.

Bovendien is de baksteen absoluut onschadelijk voor de menselijke gezondheid, vanwege de afwezigheid in de samenstelling van toxische additieven en synthetische kleurstoffen. Er is ook een hoge biologische weerstand van het materiaal vóór blootstelling aan schimmel en meeldauw. Bovendien, silicaat is niet interessant voor knaagdieren en insecten, perfect geluiddichte kamer en is compatibel met alle soorten oplossingen. De voordelen zijn ook lage kosten, eenvoudige installatie, duidelijke geometrische vormen en standaardafmetingen.

De nadelen van silicaatmodellen zijn onder meer hoge permeabiliteit, bereiken van 8%, verhoogde thermische geleidbaarheid en te veel gewicht. Full-bodied-modellen wegen bijna 30% meer keramiek en vereisen een solide basis en sterke wanden.

afmeting

De afmetingen van elk type gevelsteen worden strikt bepaald door de normen van de staatsnorm en worden altijd beschreven in de bijbehorende documentatie. Dit vergemakkelijkt aanzienlijk de berekening en aankoop van de juiste hoeveelheid materiaal. De normen van een enkele norm werden gedefinieerd in de eerste helft van de vorige eeuw, namelijk in 1927, en zijn sindsdien ongewijzigd gebleven. De norm is van toepassing op zowel gewone bouw- als gelaatsmodellen en heeft de volgende betekenissen: de afmetingen van een silicaat en een keramische enkele steen zijn 250x120x65 mm, dubbel - 250x120x138, verdikt of anderhalve - 250x120x88 mm.

GOST biedt echter niet-standaard opties, waarvan de meest populaire smalle 0.7NF-markeerproducten zijn, waarvan de afmeting 250x85x65 mm is. De anderhalve versie van dergelijke kopieën heeft afmetingen van 250x85x88 mm. Deze producten worden gebruikt bij de restauratie van oude gebouwen, waardoor de belasting van de fundering aanzienlijk wordt verminderd.De afmetingen van de klinkerssteen verschillen enigszins van de grootte van silicaat en keramiek en naast de standaard 250x120x65 hebben ze varianten 250x90x65 en 250x60x65 mm. Zoals u kunt zien, verandert alleen de hoogte van het product en blijft de lengte met de breedte hetzelfde. Een uitzondering is het langwerpige model met afmetingen van 528x108x37 mm, wat meer dan twee keer zo lang is als de basisvarianten.

Onverbrande hypergeperste baksteen is ook verkrijgbaar in vier maten: 250x120x65, 250x90x65, 250x60x65 en 250x120x88 mm. Naast de Russische GOST is de Europese standaard ruim vertegenwoordigd op de markt, waarin er twee categorieën zijn: NF en DF. De NF-index staat voor producten van het traditionele formaat met een afmeting van 240x115x71 mm, terwijl de DF dunne modellen omvat die overeenkomen met de architectonische klassiekers met afmetingen van 240x115x52 mm. Om problemen met het afbinden van naden te voorkomen wanneer u naar de gevel kijkt, is het raadzaam producten van slechts één van de normen aan te schaffen.

Met standaardisatie van maten kunt u de benodigde hoeveelheid materiaal berekenen voor een bepaald gebieden bereken ook het gewicht van de bekleding. Voor het afwerken van een vierkant van het oppervlak zijn dus 61 enkele (25x12x6,5 cm), 45 één-en-een-halve (25x12x8,8 cm) en 30 dubbele stenen met een afmeting van 25x12x13,8 cm vereist.Deze berekeningen zijn echter exclusief naden. Rekening houdend met hen, zal het vereiste aantal producten eruitzien als respectievelijk 51, 39 en 26 stuks.

Het gewicht aan de voorkant wordt individueel berekend, rekening houdend met het type materiaal en de dikte ervan. Het gewicht van afzonderlijke modellen begint bij 1,7 kg, terwijl dubbele full-bodied silicaatproducten 6 kilogram kunnen bereiken.

Kleurenpalet

De moderne markt van bekledingsmaterialen vertegenwoordigt een enorme hoeveelheid baksteenkleurstoffen. Keramische modellen worden voornamelijk gepresenteerd in rode en bruine tinten, maar de variëteit van hun tinten is zo groot dat het niet moeilijk is om voor elke smaak een materiaal te kiezen. Maar ondanks de grote verscheidenheid aan kleurenoplossingen geven veel consumenten de voorkeur aan natuurlijk, zonder het gebruik van kleurstoffen en pigmenten, de kleur van klei.

Bij het kiezen van producten van natuurlijke kleuren moet u echter heel voorzichtig zijn. De stenen van verschillende partijen verschillen vaak van elkaar, wat erg opvalt aan de gevel en het uiterlijk bederft. Het verschil in kleur is te wijten aan de kwaliteit en verhouding van additieven die worden gebruikt bij het mengen van kleien, evenals een schending van de schiettechnologie.

Hyper pressed bricks verschillen misschien in het breedste kleurenpalet. Het materiaal wordt in de gewenste kleuren geverfd door toevoeging van kleurstoffen en pigmenten. Deze technologie maakt het mogelijk om dezelfde egale kleur te bereiken door het hele volume van bakstenen, en afhankelijk van de noodzakelijke proporties van de vervende componenten, zijn producten uit verschillende partijen absoluut niet van elkaar te onderscheiden qua kleur.

Concrete vraag naar perzik- en beige kleuren, maar ook naar modellen van stro, ivoor en lichte chocolade. Zwart-witte bakstenen zien er ook goed uit voor de gevel en liefhebbers van niet-standaard oplossingen zullen de bordeaux, terracotta en groene tinten kunnen waarderen.

Kleurstoffen van silicaatstenen geproduceerd volgens hetzelfde principe als het beton. Pigment of kleurstof met behulp van een speciale dispenser wordt toegevoegd tijdens het mengen. Het is echter vermeldenswaard dat gekleurde stenen iets minder sterk zijn dan ongeverfd silicaat. Dit komt door een aanzienlijk deel van de verf in het totale volume aan grondstoffen, en om te voorkomen dat de prestaties van het materiaal verminderen, schilderen veel fabrikanten slechts een van de zijkanten.De meest populaire kleuren van silicaatsteen zijn wit, geel en roze.

Vormen en texturen

Het oppervlak van de gevelsteen beïnvloedt ook het algehele uiterlijk van de gevel. En als silicaatmodellen een grotendeels vlak oppervlak hebben, dan zijn keramische en klinkerproducten vertegenwoordigd in een grote verscheidenheid aan texturen en reliëfs. Tekening figuur figuur geproduceerd in het stadium van de vorming van blanks, en stuur ze dan naar de oven. In totaal zijn er vijf technologieën voor het versieren van bakstenen.

 • De methode van gunning wordt toegepast op de onbewerkte klinkermodellen van decoratieve chips. Vervolgens worden de losse stukken verzonden om te bakken en het minerale kruim wordt gesinterd met de randen van de baksteen en vormt een interessante textuur.
 • De engobing-techniek bestaat uit het aanbrengen van een vloeibare keramische massa op het oppervlak van stenen die zijn gedroogd vóór het bakken. Vervolgens wordt het product naar de oven gestuurd en verkrijgt het een dunne keramische coating die lijkt op een glasachtige film aan de uitgang.

Soms worden keramische mengsels niet op de hele staaf toegepast, maar alleen op de afzonderlijke delen, wat resulteert in vloeiende kleurovergangen die de aandacht trekken met hun ongebruikelijkheid.

 • De methode van beglazing is om een ​​speciale samenstelling toe te passen op basis van glaspoeder op het ongebakken oppervlak van de steen. Daarna gaat de staaf naar het vuren en als gevolg daarvan wordt op het oppervlak een glasachtige film gevormd die dikker en sterker is dan in het vorige geval.

Geglazuurde modellen worden niet alleen voor gevels gebruikt. Het materiaal heeft een brede toepassing gevonden in de bekleding van ovens, kolommen en het interieur.

 • De techniek van getextureerde afzetting bestaat uit het vormen van het gewenste patroon of patroon op natte blanco's met hun daaropvolgende afvuren. Deze methode wordt gebruikt bij het ontwerp van het oppervlak van de steenantiek en om een ​​imitatie van verschillende texturen te creëren.
 • Afgebroken of geroeste baksteen wordt verkregen als resultaat van mechanische bewerking van oppervlakken die het splijten van een natuursteen nabootsen. Producten zien er heel natuurlijk uit en vanaf een bepaalde afstand zijn ze visueel niet te onderscheiden van het prototype. Populaire kleuren van steekmodellen zijn grijstinten en bruin.

Samen met traditionele modellen van gevelstenen, gevormd of, zoals het ook wordt genoemd, is er veel vraag naar gevormde steen.Het materiaal wordt in een grote verscheidenheid van vormen en kleuren geproduceerd en wordt gebruikt voor het bekleden van complexe architecturale elementen, zoals kolommen, houtkachels, bogen en tuinhuisjes. Voorgestelde producten kunnen ongelijke oppervlakken combineren en zijn onmisbaar bij open haarden en deuropeningen.

Hoe te kiezen?

Het belangrijkste criterium voor de keuze van gevelstenen is het vermogen van de fundering om extra gewicht te laden. Meestal wordt, rekening houdend met het gewicht van de ondersteunende structuren, de dakbedekking en bekleding berekend in de ontwerpfase, maar als u de voltooide constructie moet afwerken, moet u de documentatie ophalen en de prestatiekenmerken en de toegestane belasting van de fundering bekijken.

Als de basis van het huis gewapende betonblokken zijn, kun je een steen kopen op basis van persoonlijke voorkeuren. Maar wanneer u oude huizen met een stripfundering onder ogen ziet, is het beter om te kiezen voor holle keramische enkele modellen.

Het volgende criterium voor de materiaalkeuze zijn de kosten. Dus, de prijs van een lichte keramische steen is 12-20 roebel, terwijl je voor een anderhalf hol model betaalt van 20 tot 28 roebel.

De kosten van klinkerproducten zijn iets hoger. Een product met een glad oppervlak van 250x85x65 mm kost niet minder dan 29 roebel en een model van dezelfde grootte, maar met gegolfde reliëfdruk, kost 35 roebel. Hyper-pressed betonnen stenen kosten dezelfde hoeveelheid. Gladde modellen kunnen worden gekocht voor 23-25 ​​roebel, ondanks het feit dat de prijs van facturen varieert van 25 tot 30 roebel per steen.

Als het geld dat wordt toegewezen voor de confrontatie met het huis niet erg veel is, is het mogelijk om stil te staan ​​bij gekleurde silicaatmodellen. Hun kosten met een soepele uitvoering zijn slechts 15 roebel. Getextureerde silicaatstenen zullen wat meer kosten. Hun kosten liggen in het bereik van 24-26 roebel. De duurste zijn producten van buitenlandse fabrikanten, waarbij de prijs van een enkele steen kan oplopen tot 130 roebel.

fabrikanten

Tot op heden zijn veel ondernemingen bezig met de productie van gevelstenen in Rusland, maar de productie van slechts enkele van hen heeft de meeste positieve feedback.

 • "Belebeevsky-steenfabriek" Betrokken bij de productie van bekledingsmateriaal gedurende 23 jaar. Het bedrijf heeft een eigen kleigroeve en is gespecialiseerd in de productie van keramische holle modellen.Gedurende het jaar produceert de fabriek 60 miljoen stenen en is de leider van de binnenlandse markt.
 • "Golitsyn Ceramic Products Plant" produceert voorste steen in een breed bereik. Samen met de massaproductie lanceerde het bedrijf de productie van exclusieve tweekleurige premium-klasse modellen, evenals semi-antieke reliëfproducten.
 • "Zheleznogorsk baksteenfabriek" Het is ook goed bekend op het grondgebied van Rusland en de buurlanden. Het bedrijf bestaat sinds 1994 en heeft sinds de oprichting ervan de erkenning van consumenten weten te winnen. De capaciteit van de plant is 40 miljoen stuks per jaar, en het bereik wordt vertegenwoordigd door enkele tientallen modellen met imitatie van fluweel, steen en houtvezelpatroon. Daarnaast produceert het bedrijf een enorme hoeveelheid gevormde massieve stenen, evenals hol convex en gedessineerd.
 • "Kirov-steenfabriek" produceert tot 100 miljoen stukjes silicaatbekleding in verschillende tinten. Het bedrijf heeft de productie van holle en massieve producten met een reliëfoppervlak en het effect van spaanderstenen vastgesteld.
 • Markinsky Brick Factory heeft ook een eigen groeve en houdt zich bezig met de productie van milieuvriendelijke gevelstenen. Met unieke kleisoorten kunt u producten maken zonder het gebruik van pigmenten en kleurstoffen, terwijl u modellen met een zachte en diepe kleur ontvangt. Het bedrijf maakt gebruik van hoogtechnologische buitenlandse apparatuur en een elektronisch controlesysteem voor elke partij.

Gefabriceerde producten hebben zowel een glad als reliëf oppervlak, gemaakt in de vorm van een riftextuur, riet of rots. De fabriekscapaciteit is 65 miljoen eenheden per jaar.

Mooie toepassingsvoorbeelden

De moderne markt van bekledingsmaterialen biedt een enorm scala aan gevelstenen. Een grote verscheidenheid aan kleuren en texturen vergemakkelijkt de selectie enorm en stelt u in staat de meest gewaagde ontwerpbeslissingen te implementeren.

 • De klinkersteen op de gevel oogt elegant en nobel.
 • Voordelige, maar esthetische silicaatsteenafwerking.
 • Het brede kleurenpalet van hypergeperste producten werkt fascinerend.
 • Keramische steen tegenover de gevel ziet er stijlvol en modern uit.
 • Geconfronteerd met baksteen met het effect van beglazing is zeer harmonieus in de buitendecoratie van openbare gebouwen.

Hoe je een gevelsteen correct plaatst, zie de volgende video.

Comments
auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer