Clinker brick: kenmerken, typen en gebruik

 Clinker brick: kenmerken, typen en gebruik

Clinker-baksteen is een van de meest betrouwbare en duurzame materialen. Vanwege de hoge sterkte overtreft deze de gebruikelijke keramische blokken aanzienlijk. Verhoogde technische en mechanische, aangepaste en decoratieve parameters maken dit materiaal optimaal voor gevels.

Wat is het?

Klinkerblokken zijn een moderne variëteit van keramische stenen, die worden gekenmerkt door een verhoogde dichtheid door speciale technologie.De naam van dit materiaal dat wordt ontvangen door het karakteristieke vermogen ervan om een ​​behoorlijk piepend geluid te maken wanneer het lichtjes wordt geraakt met een metalen voorwerp - vertaald uit het Duitse "blad" betekent "zuivere bellen".

Door zijn esthetische aantrekkingskracht, unieke textuur en gevarieerd kleurenpalet worden de producten gebruikt voor het bekleden van gevels en binnenhuisarchitectuur. De grondstof voor klinkerproductie is speciale klei met unieke fysisch-technische eigenschappen, het wordt gebrand bij een temperatuur van meer dan 1000 graden tot maximaal sinteren. Tijdens deze behandeling wordt een glasachtige massa op het oppervlak gevormd, waardoor de steen er zo aantrekkelijk uitziet.

De geschiedenis leert dat er voor het eerst in het midden van de 18e eeuw in Nederland klinkerblokken werden geproduceerd. In die tijd zat Europa onder een bouwhausse, wat leidde tot een tekort aan bouwmaterialen. Als gevolg daarvan moesten ingenieurs en technologen in die tijd zoeken naar nieuwe opties voor de productie van blokken en bakstenen. Voor het eerst werd het product gebruikt voor het bestraten van wegen, in termen van uiterlijke en fysieke kenmerken, het leek meer op een geplaveide weg, maar het was veel gemakkelijker te leggen en veel goedkoper.Dit alles leidde tot de hoge populariteit van het product tijdens de aanleg van stedelijke wegen.

Het begin van de XIXe eeuw werd gekenmerkt door een scherpe sprong in de groei van de grootste Europese steden. De bestaande groeven konden het tempo van de bouw niet aan en konden de stad niet de benodigde hoeveelheid materialen leveren voor de bouw van nieuwe gebouwen. Dit leidde tot de behoefte om te zoeken naar een nieuw materiaal, dat in zijn operationele parameters erg lijkt op natuurlijke natuursteen, maar tegelijkertijd snel, eenvoudig en in elk volume geproduceerd kon worden. Dit bracht wetenschappers op het idee om klinker niet alleen voor wegen te gebruiken, maar ook om huizen te bouwen.

In deze periode ontstonden kleine artels, die de release van dit materiaal onder de knie hadden - in de loop van de tijd werden de meesten de grootste bedrijven die een wereldnaam ontvingen. Velen van hen worden nog steeds beschouwd als leiders in het segment van de productie van bouwmaterialen. Laten we dus kijken wat een klinkersteen is.

Dit is een bouwsteen, die wordt gekenmerkt door een hoge sterkte, een lage wateropname en een uitzonderlijk decoratief effect.Een set van dergelijke eigenschappen maakt het geschikt voor gebruik in agressieve externe omgevingen voor binnen- en buitendecoratie. De klinkersteen wordt gekenmerkt door een regelmatige vorm en lijkt op een parallellepipedum met een ruw oppervlak. Het kleurenschema is vrij breed - van stroschaduwen tot rijke chocolade.

Vanwege het feit dat het materiaal in de productiefase wordt blootgesteld aan temperaturen tot 1400 graden, verkrijgt de steen een verhoogde dichtheid, die 1 ton per vierkante centimeter is. Deze steen is bestand tegen schimmels, rot, schimmels en andere micro-organismen die het materiaal zelf kunnen vernietigen en een bedreiging kunnen vormen voor het menselijk leven en de gezondheid. De productie van klinkerstenen voldoet aan de huidige voorschriften en bouwnormen in GOST 32311.

Technische specificaties

Technische kenmerken van baksteenklinkers vanwege de eigenaardigheden van de productie. Eerst moet u weten dat voor de vervaardiging van dergelijke producten alleen een speciale soort klei wordt gebruikt, die "mager" wordt genoemd. Voor dit doel worden minerale materialen van magmatische oorsprong gebruikt.Het mengsel wordt gebakken in ovens bij een temperatuur van 1000 tot 1400 graden tot het stadium van een glasfase - dit is het verschil tussen het klinkerblok en het gebruikelijke blok, dat wordt afgevuurd op 600-800 graden.

De unieke productietechnologie stelt ons in staat om een ​​hoge mate van sterkte, weerstand tegen sterke mechanische schade en langdurige slijtage te bereiken in een mate die de overeenkomstige parameter van zelfs het hoogste kwaliteit beton overtreft. Als gevolg van blootstelling aan verhoogde temperaturen krijgt het product een speciale hygroscopiciteit, zodat de waterabsorptiecoëfficiënt slechts 8% is. Ter vergelijking, voor een gewone rode keramische steen ligt deze parameter in het bereik van 20-25%.

Laten we dieper stilstaan ​​bij de kenmerken van de productiecyclus voor de productie van klinkerstenen. Voor de vorming van dergelijke blokken worden kleisoorten met een overschat alumina-gehalte gebruikt, waarvan het aandeel 20-25% is. De aanwezigheid van deze componenten op vele manieren vermindert de viscositeit van het ruwe materiaal, waardoor de vervorming van het eindproduct bij het bakken van klei wordt voorkomen. Als de productie grondstoffen met een laag gehalte aan oxiden is, dan is het voorverrijkt met kaolien.

IJzeroxide is ook aanwezig in de klei, het aandeel bereikt ongeveer 8%, waardoor de baksteen een nogal karakteristieke kleur krijgt. Tegelijkertijd moet de hoeveelheid van deze stoffen niet hoger zijn dan de vastgestelde normen, anders zal er een vaste laag op het oppervlak van het blok verschijnen, die de afgifte van koolstofdioxide van binnenuit belemmert, wat leidt tot de vorming van onregelmatigheden, blaren en vervormingen.

Grondstoffen mogen ook niet meer dan 8% calcium bevatten. Als de concentratie van dit onderdeel te hoog is, zal de sintertijd afnemen en dit zal op zijn beurt leiden tot ernstige vervormingen van het eindproduct. Bovendien neemt de kans op het verschijnen van poriën in inwendige holten toe, hetgeen de snelheid van waterabsorptie verhoogt en de levensduur van de steen verkort. De concentratie van magnesiumoxide in de klei zou op het niveau van 3-5% moeten blijven, als het aandeel van de stof hoger is, dan kan het de klei krimpen en de voltooide blokken buigen.

  Clinker-producten worden gemaakt door twee hoofdmethoden: extrusie of extrusie. In het eerste geval worden alle voorbereide grondstoffen geroerd totdat een homogene massa wordt verkregen en vervolgens rechtstreeks naar een speciale container gestuurd, die een extruder wordt genoemd.Hier wordt het materiaal aan druk onderworpen en via een speciaal vormgat wordt de klei op een transportband geperst in de vorm van een rechthoekige strook met uitgesproken geometrische parameters.

  Deze volumestrook, die langs de riem beweegt, wordt in afzonderlijke blokken gegoten - dit is hoe de zogenaamde ruwe stenen worden gemaakt, ze worden verzonden voor drogen, waarbij de vochtigheid daalt tot 2-3%, en dan worden ze verbrand. Het belangrijkste voordeel van deze technologie is om bakstenen van hoge kwaliteit te verkrijgen met uitgesproken geometrische lijnen en afmetingen. Tegelijkertijd vereist een dergelijke productiecyclus hoge energiekosten, die in het algemeen de productiekosten verhoogt.

  Door op te drukken kunt u goedkopere producten krijgen, omdat dit de energiekosten aanzienlijk verlaagt. De essentie van de methode is dat de kleimassa wordt gedroogd, geplet tot een poeder, in speciale vormen wordt gegoten en aan hoge druk en pers wordt onderworpen. De afgewerkte blokken worden vervolgens afgeleverd in speciale kamers voor het afwerken van de droging, waar ze ongeveer twee dagen worden bewaard wanneer ze worden verwarmd tot 85 graden.Pas daarna worden de stenen naar de oven gestuurd om te vuren.

   Als gevolg van deze technologie is de klei bijna volledig gesinterd, en als gevolg daarvan wordt een vrij sterk klinkerblok met de vereiste decoratieve eigenschappen gevormd. Functies van technologie maken het product duurzamer. De belangrijkste fysisch-technische eigenschappen van klinkersteen zijn:

   • mechanische sterkte - 25 MPa;
   • waterabsorptiegraad - minder dan 6%;
   • materiaaldichtheid - varieert van 1600 tot 2100 kg / sq. m;
   • vorstbestendigheid - F 300;
   • thermische geleidbaarheid - ongeveer 1,17 W / ms;
   • druksterkte - van 250 tot 350 kg / sq. cm;
   • thermische geleidbaarheid - 1,15 V / Mk;
   • Duur van de operatie - tot 150 jaar.

   Natuurlijk, voor de gemiddelde consument zullen deze parameters weinig zeggen, maar voor de professional zijn ze erg belangrijk.

   Voor- en nadelen

   Verhoogde weerstand tegen langdurige vorst en verminderde wateropname - dit alles zorgt voor het grote voordeel van de klinkersteen, die bestaat uit de duur van het gebruik. Laten we stilstaan ​​bij deze en andere voordelen van het materiaal in een beetje meer detail.

   sterkte

   In tegenstelling tot traditionele keramiek, onderscheidt het klinkerblok zich door een veel grotere indicator van buigsterkte, evenals compressie en abrasie.Merksterkte van het materiaal komt overeen met de M300, zodat de producten vele decennia hun oorspronkelijke uiterlijk behouden.

   Lage wateropname

   Eenmaal ingebouwd in een bouwmateriaal, heeft vocht het meest nadelige effect op het en vernietigt de structuur van binnenuit. Vanzelfsprekend, hoe minder water er in de structuur komt, hoe duurzamer en betrouwbaarder dit materiaal zal zijn. Van alle soorten stenen is het klinker die zich onderscheidt door minimale waterabsorptie, die gemiddeld 3-6% bedraagt, dus zelfs langdurig contact met het waterige medium zal niet leiden tot vernietiging en vervorming van de blokken.

   Vorstbestendigheid

   Clinker is bestand tegen maximaal 200 cycli bevriezen en ontdooien, het materiaal bezwijkt niet zelfs bij extreem lage temperaturen, dus het kan worden gebruikt in de meest noordelijke regio's van ons land.

   Slijtvastheid

   De klinkerblokken verliezen hun fysieke en technische eigenschappen niet onder invloed van zouten, logen en zuren. Ze blijven ongewijzigd ook onder UV-straling.

   Kleurenpalet

   Clinker-stenen zijn er in een breed scala aan kleuren die zelfs de meest veeleisende huiseigenaren tevreden kunnen stellen.In de loop van de productie passeert de grondstof de stadia van jacht en ruiling, waardoor hij exclusieve facturen ontvangt.

   Milieuvriendelijkheid

   Klinkerproducten worden alleen gemaakt van natuurlijke materialen, zelfs unieke tinten worden bereikt door verschillende soorten klei te mengen. Daarom voldoen de afgewerkte producten aan alle vereisten van milieuveiligheid, stoten geen giftige stoffen uit en bevatten geen straling.

   Laten we eens kijken welke andere problemen het gebruik van klinkersteen in de bouw kunnen oplossen. Zeker, veel mensen merkten dat de gevels van zelfs nieuwe gebouwen vaak bedekt zijn met een lelijke witte bloem (uitbloeiing). Dit fenomeen is te wijten aan het feit dat in de klei aanwezige zouten en sulfaten in de loop van de tijd beginnen op te duiken. Dit soort gedrag is volkomen ongebruikelijk voor een klinker, hoewel het bronmateriaal, net als elk ander, al deze componenten bevat. Echter, tijdens de verwerking ervan blijven ze gewoon niet: sulfaten en zouten onder invloed van temperaturen van 1400 graden volledig gesinterd en beginnen deel te nemen aan de smelt.

   Een ander probleem met blokken zijn "schoten", ze worden geassocieerd met de aanwezigheid van calcium- en magnesiumzouten in de structuur van de kleigrondstoffen.Deze stoffen gaan veel eerder dan alle andere componenten van de grondstoffen in een gesmolten toestand en beginnen te werken als oplosmiddelen voor alle andere componenten. Er is maar een klein "maar" - misschien is dit alleen bij verhitting van meer dan 1000 graden, en dit is de situatie waarin de klinkersteen wordt verbrand.

   Bij de productie van conventionele producten wordt een lager temperatuurregime gebruikt, daarom blijven de oxiden volledig in de blokken, omdat ze in contact komen met water, beginnen ze in volumes toe te nemen, wat leidt tot het optreden van oppervlaktefouten. In de mensen worden ze ook wel dutikami of shots genoemd. Alles zou goed zijn als deze verschijnselen het uiterlijk alleen maar verergeren, maar ze leiden tot de vorming van scheuren - en dit vermindert de levensduur van de constructie als geheel aanzienlijk.

   Dergelijke uitzonderlijke kwaliteiten leidden tot nogal hoge kosten van klinkerstenen, wat het belangrijkste nadeel van blokken kan worden genoemd. Niet elke Rus kan klinker kopen. Bovendien vereist klinker het gebruik van speciale hechtmiddelsamenstellingen, traditionele cement en kalkmengsels zijn hier niet geschikt. Nou, nog een minpuntje isdat in verschillende partijen de schaduw kan verschillen, dus wanneer je bouwmaterialen koopt, probeer dan alles uit één release te halen, hiervoor moet je precies van tevoren weten hoeveel stenen je nodig hebt.

   types

   De gepresenteerde varianten van klinkermateriaal verklaren de eigenaardigheden van het gebruik van alle soorten van dergelijke producten.

   • Geveltegels - het is een aparte ondersoort van geconfronteerd met klein stuk materiaal, dat wordt gebruikt als een bekledingsmateriaal voor verschillende interieurwerken in elk type pand.
   • Technische klinker vond breed gebruik voor de decoratie van tuinpaden, evenals trottoirs, gronden zowel op straat en binnen het terrein. Een apart type van dergelijk materiaal is straatstenen - het heeft dezelfde gebruiksrichting, maar heeft hogere kosten.
   • Waterdichte klinker - dit product wordt universeel aangekocht voor de constructie van hydraulische constructies, die worden gebruikt in omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid.

   Gespecialiseerde klinker stelt u in staat om binnen- en geveldecoratie van oppervlakken te produceren met een verscheidenheid aan vormen.Producten behoren in de regel tot de categorie van de kleine onderdelen, daarom kunnen ze verschillende hoekelementen van decoratieve oppervlakken vormen.

   Opgemerkt moet worden dat de vervaardiging van alle soorten klinker (naast de gevel één) niet wettelijk gestandaardiseerd is, daarom wordt het uitgevoerd in volledige overeenstemming met de technische voorwaarden van een bepaalde fabrikant. Clinker-blokken worden in verschillende formaten geproduceerd - van klassiek tot niet-traditioneel, met deze functie kunt u ontwerpideeën implementeren.

   Standaardformaten zijn:

   • basissteen - 24x11.5x7.1cm;
   • enkel - 25x12x6,5 cm;
   • Euro - 25x8,5x6,5 cm;
   • half - 25x6.2x6.5 cm

   Voor niet-standaardformulieren zijn afwijkingen van de opgegeven indicatoren toegestaan. Het gewicht van stenen varieert van 1,6 tot 3,3 kg. De klinkerblokken kunnen hol en corpulent zijn, en afhankelijk van de productietechnologie zijn er stenen gemaakt met handvorm en transportbandstenen.

   ontwerp

   Bij het kiezen van gezichtsmiddelen is het kleurbereik en de textuur van stenen vrij belangrijk. Het gebouw, vooral als het een woongebouw is, moet niet alleen sterk en duurzaam zijn, maar ook aantrekkelijk.Dat is de reden waarom eigenaren van huisjes en privé-huizen vrij vaak klinkerblokken kopen, waardoor je de nodige kleuren en tinten kunt kiezen, zodat het huis echt exclusief wordt.

   Het is mogelijk om alle tonen waarin deze producten worden geproduceerd al heel lang op te noemen, het kleurenpalet heeft enkele tientallen tinten, waaronder wit, stro, geel, bruin, grijs, chocolade, rood, bruin, terracotta, paars, blauw, zwart en vele anderen. Bakstenen kunnen met elkaar worden gecombineerd, waardoor een interessante mix van verschillende kleuren en tinten ontstaat en sommige fabrikanten produceren zelfs stenen met vloeiende overgangen, bijvoorbeeld van rood naar violet.

   Texturen kunnen ook de meest uiteenlopende zijn: glad, geperforeerd, gegroefd, met dressing, 'onder de steen' enzovoort. Heel populair zijn de "antieke" stenen - dat wil zeggen, kunstmatig verouderd. Het is opmerkelijk dat om dergelijke effecten te bereiken het oppervlak van het blok nergens mee bedekt is. Alle tinten worden verkregen door verschillende kleisoorten en de effecten van verschillende temperatuurregimes tijdens het bakken te combineren.

   Toepassingsgebied

   Klinkers worden vaak gebruikt voor het bekleden van gevels van gebouwen en structuren van verschillende doeleinden, van grote winkel- en kantoorcomplexen tot kleine particuliere huizen. In de afgelopen jaren zijn overal vanuit deze units omheiningen en hekken in de privésector gebouwd, bovendien is het materiaal geschikt voor het aanbrengen van plinten en kelders, het is ook onmisbaar voor binnenhuisinrichting. Laten we stilstaan ​​bij de meest populaire opties voor het gebruik van klinker.

   gevel

   Moderne bouwtechnieken omvatten in toenemende mate de constructie van drielaagse wanden, die bestaan ​​uit de hoofdsteen, isolatielaag en klinkerbekleding. Dit ontwerp voldoet volledig aan alle eisen voor de bouw van woongebouwen, terwijl dit gebouw er indrukwekkend en stijlvol uitziet. Een dergelijke gevel wordt gekenmerkt door weerstand tegen verschillende mechanische beschadigingen en nadelige natuurlijke invloeden, en een lage waterabsorptie beschermt de wanden tegen vernietiging, reproductie van de schimmel en gevaarlijke schimmelgezondheid. Het is opmerkelijk dat de bekleding van een dergelijk materiaal gemakkelijk kan worden gedemonteerd, dus indien nodig kunt u de isolerende coating eenvoudig en gemakkelijk vervangen.

   wanden

   Klinkerblokken worden vaak aanbevolen om te worden gebruikt voor de constructie van muren, zodat de structuur steviger, sterker en zeer duurzaam wordt. In dit geval bestaat de overlap uit twee lagen - het leggen van de gebruikelijke keramische of silicaatstenen en metselwerk gevelklinkers. In dit geval worden beide wanden aan elkaar bevestigd met behulp van roestvrij stalen of gegalvaniseerde stalen ankers.

   Andere toepassingen

   Naast gevelbekledingen en muurconstructies, kan het klinkerproduct worden gebruikt om een ​​verscheidenheid aan architecturale en ontwerpideeën te implementeren. Clinker wordt gebruikt om straatbarbecues, barbecues, en ook fornuizen, kolommen en hekken te bouwen. Vooral populair was het materiaal in de rangschikking van trottoirs, paden en stoepranden. Vanwege het rijke kleurenpalet past het perfect in het landschapsontwerp en creëert het vrij stijlvolle accenten in de inrichting van de omliggende gebieden, stadsparken en pleinen.

   houdende

   Werkzaamheden aan de installatie van klinkerblokken moeten worden uitgevoerd in overeenstemming met de technologische vereisten. De eerste laag wordt meestal ingedeeld zonder het gebruik van een speciale oplossing.Dit is nodig om een ​​gelijkmatige en duidelijke markering van verticale naden te verkrijgen. In de regel bedraagt ​​de breedte ongeveer 1 cm. Nadat alle markeringen volledig op de gevel zijn aangebracht, zal de eerste horizontale naad, die ongeveer 1,5-2,5 cm breed is, merkbaar worden.De baksteen is in hele lagen opgemaakt, rekening houdend met hun gemiddelde hoogte.

   Bij het vormen van ventilatiegaten in de muur, is het noodzakelijk om voorwaarden te creëren voor de vrije beweging van lucht in het onderste deel van een dergelijke plaatsing. Om dit te doen, moet elke vier rijen een verticale naad niet gevuld hebben. Bij het maken van elke volgende laag mortel moet je er zo uitzien dat het de vrije luchtruimte er niet mee vult, hiertoe wordt het met een troffel in de blokken gedrukt. Alle volgende lagen moeten in het midden van elke laag worden gelegd. Wanneer het leggen is voltooid, is het noodzakelijk om de mortel ongeveer 1,5-2 cm uit de naden te schrapen, hiervoor gebruiken ze meestal een troffel.

   fabrikanten

   Klinkerstenen worden geleverd aan ons land vanuit China, Duitsland, Nederland, Polen en Spanje, hoewel in de afgelopen tijd sommige Russische fabrikanten de productie van dergelijke blokken onder de knie hebben. In de regel kunnen exclusieve producten alleen onder de bestelling worden gekocht, maar budgetopties zijn verkrijgbaar bij elke ijzerhandel in elke stad in Rusland.

   • CRH Company - Dit is een van de wereldleiders in het segment baksteenproductie. Het merk is al meer dan 40 jaar actief op de markt en verenigt onder zijn vleugels een groot aantal industriële ondernemingen in verschillende landen.
   • ADW Klinker - deze onderneming verkoopt haar producten al ongeveer 10 jaar op het grondgebied van ons land en al die tijd heeft zij onvermoeibaar haar productportfolio uitgebreid. Een onderscheidend kenmerk van de producten van dit merk is een gedurfd kleurengamma, dat wordt bereikt door de eigenschappen van de gebruikte grondstoffen. Feit is dat in de productie alleen witte klei en minerale additieven met meerdere componenten worden gebruikt, waardoor u bijna elke gewenste schaduw krijgt.
   • ADW Klinker - dit merk is de laatste jaren snel aan populariteit aan het winnen vanwege zijn echt Duitse kwaliteit. Producten van deze fabrikant kunnen worden gebruikt in gebieden met de strengste winters, terwijl alle operationele functies volledig worden behouden.
   • Daas Baksteen - Dit is een Nederlands bedrijf met meer dan een eeuw geschiedenis.De baksteen van deze onzin wordt gekenmerkt door felle kleuren en prachtige kleuren. Producten zijn gemaakt als verfvlekken of penseelstreken.
   • Rauf Company - dit is misschien de enige bekende binnenlandse fabrikant van klinkerstenen. Helaas is onze productie van dit soort bouwmaterialen nog niet zo ontwikkeld als in Europa, maar Russische fabrikanten hebben de consument iets te bieden. Binnenlandse bakstenen van dit merk voldoen aan alle Europese normen, maar de prijs voor hen is veel lager en betaalbaarder, aangezien douanekosten, transportkosten en andere aanzienlijke kostenposten niet zijn inbegrepen in de kostprijs.
   • Naar de mening van onze landgenoten heeft het Russische bedrijf LSR zichzelf ook goed aanbevolen.

   Mooie voorbeelden in het interieur

   Sommige mensen denken dat baksteen niet de plaats is in het interieur, in de overtuiging dat dit een nogal "ongemakkelijk" materiaal is - alsof we op straat zijn, niet thuis. Tegelijkertijd zullen velen beweren dat dit het belangrijkste voordeel is van klinker. Sinds het contact van koude steen zorgt een warm, gezellig tapijt met zacht meubilair en vloeiende gordijnen voor een echte hoge stijl.

   Wat klinkersteen is, zul je leren van de onderstaande video.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer