Maten en functies van rode baksteen

 Maten en functies van rode baksteen

Bij het bepalen van de grootte van rode baksteen is de dikte van een standaard enkelvoudig gewoon product van groot belang bij het uitvoeren van constructiewerkzaamheden van enige complexiteit. Het leggen van muren en vele andere activiteiten vereisen het gebruik van dit praktische en veilige materiaal. De hoogte, lengte en andere afmetingen van een gewone baksteen en een halve steen zijn in veel opzichten afhankelijk van het type waartoe het geselecteerde type materiaal behoort. Het is deze factor die grotendeels alle kenmerken van het bouwen van keramische blokken beïnvloedt.

Speciale functies

Solid red brick is een volledig uniek bouwmateriaal dat de mogelijkheden van natuurlijke en kunstmatige componenten combineert. Het wordt geproduceerd onder invloed van hoge temperaturen, wordt gevormd uit gespecialiseerde kleisoorten en biedt u de optimale balans tussen sterkte, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. De afwezigheid van lege ruimtes in het voltooide keramische product verschaft het een uniforme samenstelling en maakt het mogelijk zelfs met geringe mechanische schade de oorspronkelijke sterkte-eigenschappen te behouden. Dit is van groot belang in gevallen waar het gaat om de constructie van massieve wanden die worden blootgesteld aan de meest intense belastingen.

Bij gebruik in de constructie van de fundering, voorkomt massieve baksteen scheurvorming en vernietiging van de structuur onder invloed van grondwater, vorst, zwelling van de grond. In dit geval is het legproces veel handiger en efficiënter. Een corpulent keramisch blok kan bijvoorbeeld met een hamer op een rij worden bevestigd. Maar er zijn kleine nadelen. In vergelijking met holle tegenhangers, is rode baksteen beter geleiden en geeft warmte af, heeft zijn eigen kenmerken van geluidsisolatie.De massa van elk product is ook van belang. In dit geval varieert het van 3,3-3,6 kg. De exacte massa hangt af van de grootte en ontwerpeigenschappen.

species

Er zijn verschillende soorten gewone rode baksteen. In totaal kunt u meer dan 15.000 varianten van dergelijke keramische producten vinden. Klassieke variëteiten van gewone baksteen met een volle body worden meestal aangeduid als M-150. Voor de bouw van de kelder van de kelderconstructie gebruikt markering M-125. Voor het maken van haarden en andere apparaten voor luchtverwarming worden speciale keramische producten van het type oven gebruikt.

Ze zijn bestand tegen contact met open vuur, in tegenstelling tot de gebruikelijke massieve of holle producten hebben ze hittebestendigheid en een aanzienlijke mate van veiligheid. Er is ook een optie voor dubbel of zabutovnychny - "brood", gebruikt bij de constructie van ondersteunende structuren van gebouwen en structuren. Voor de vorming van de laag metselwerk wordt speciale baksteen gebruikt. Het gaat om de daaropvolgende afwerking van de muur met bekledingsmaterialen.

afmeting

De normale grootte van de rode steen wordt bepaald door de huidige vereisten van GOST 530-2007.NF - dit is precies wat de etikettering van een typisch product eruit ziet. De grootte van dit standaardproduct is 250 x 120 x 65 mm. Bij wanden met dwarse langsrichting wordt aanbevolen deze optie te gebruiken. Maar niet alleen wordt het gebruikt bij het rangschikken van muren of funderingen. De dikte van eurokirpich is bijvoorbeeld gelijk: 65 mm, maar de afmetingen zijn 250 x 85 mm.

Voor producten van het oude monster worden de afmetingskenmerken individueel berekend. Voor ovenproducten is er een standaard GOST 8426-75. Het wordt gebruikt voor het maken van verdikte producten, waarvan de breedte 88, lengte 250 en hoogte 120 mm is. Voor enkele rode bakstenen zijn er voorschriften die hem het nodige installatiegemak bieden. Aangezien er ook anderhalf en dubbele producten zijn, is het noodzakelijk om dit moment in aanmerking te nemen bij het selecteren en kopen van het geselecteerde materiaal. Bijvoorbeeld, in dubbele keramische blokken, bereikt de dikte 138 mm. Voor anderhalf producten is deze indicator 88 mm.

Naast de standaard baksteen is er ook een niet-standaard. Dezelfde variant van de euro impliceert het gebruik van een steen, die aan de brede zijde niet 120, maar 60 mm heeft. Er is ook de praktijk van directe vervaardiging van op maat gemaakte keramische producten.Dus, niet-standaard opties worden gebruikt als basis voor het leggen van het dak, het versieren van de gevel, het versieren van binnen- of buitenoplossingen. Er zijn vakmensen die producten met de hand maken - in dit geval is het onmogelijk om over productstandaardisatie te praten.

Toegestane standaardafwijkingen

Bij de productie van rode baksteen worden bepaalde normen en voorschriften gebruikt om standaardconforme producten te onderscheiden van duidelijke en voor de hand liggende defecten. De mate van mechanische schade die beschikbaar is, is bijvoorbeeld van belang. Hoe hoger het is, hoe waarschijnlijker het feit van afwijzing zal zijn. Maar alles moet afzonderlijk worden beschouwd.

  Waarom u geen gebrekkige producten kunt gebruiken - dit hoeft niet te worden uitgelegd. Ze zijn echt gevaarlijk voor de hele structuur en kunnen na verloop van tijd leiden tot de vernietiging van een gebouw of structuur. Overtreding van de aanbevelingen in de SNiP of GOST maakt het onmogelijk om nauwkeurige berekeningen uit te voeren. Productparameters zijn willekeurig. Ja, en de dimensie om te voldoen is vrij moeilijk. Onder de toegestane afwijkingen van de norm zijn de volgende.

  • De aanwezigheid van kleine stukjes keramisch materiaal op het oppervlak van de ribben. Een lichte afname van de hoek op één of twee vlakken kan ook worden gemaakt. De lengte van het defect mag niet groter zijn dan 1,5 cm. Wanneer deze parameters worden overschreden, is het gebruik van stenen niet toegestaan.
  • De ruwheid van de vlakken, uitgedrukt in de kromming van de afwijking van een gegeven geometrie, is alleen toegestaan ​​als deze indicator niet groter is dan 3 mm. In alle andere gevallen worden de prestaties van het metselwerk geschonden.
  • Barsten op het oppervlak van keramische steen. Onder de aanvaardbare opties - slechts een enkele detectie van kraken en uitsluitend op de longitudinaal gelegen randen. De maximale diepte van de scheur is 30 mm. Diepere schade vertaalt een steen automatisch in de categorie defecte goederen.

  toepassingsgebied

  Onder de toepassingsgebieden van massieve rode baksteen zijn de volgende opties.

  • Voor de dop. Hier is dit materiaal echt onvervangbaar, zelfs een gespecialiseerde versie van dit type product is geproduceerd, in staat om de nodige weerstand te bieden tegen externe invloeden.De afwezigheid van holtes voorkomt de vervorming ervan, geeft de afgewerkte basis van het huis of de garage een hoge sterkte, bruikbaarheid en betrouwbaarheid. Metselwerk met de juiste formatie zorgt voor een hoge sterkte en duurzaamheid, voorkomt erosie van de structuur, het uiterlijk van schimmels en schimmel op de wanden.
  • Voor de kachel. Keramische blokken geven warmte goed af bij verhitting en kunnen deze lange tijd bewaren. Brandbestendigheid voor dit materiaal is echt een belangrijke factor. Daarom wordt klei, die aanvankelijk een warmtebehandeling ondergaat, de beste oplossing voor het maken van steen voor het bouwen van een haard waarin een open vlam zal branden.
  • Voor de stichting. Hier zijn de vereisten bijna hetzelfde als voor de keldervariant. De focus ligt bijvoorbeeld op de sterktekarakteristieken van het product, het vermogen om de effecten van vocht en vorst te weerstaan.
  • Voor liftschacht. Het vereist bepaalde sterkte-eigenschappen, naleving van vocht en ventilatie. Dat keramische blokken een uitstekende oplossing zijn voor de succesvolle werking van liftinstallaties gedurende een lange tijd.
  • Voor de constructie van trappenhuizen. Hier zijn de sterkte, geluidsisolerende eigenschappen en de universaliteit van stenen ook absoluut onmisbaar. Ladderstructuren met een complexe vorm, met ongewone geometrische kenmerken, kunnen in relatief korte tijd en zonder extra inspanningen worden gebouwd.
  • Voor de kelder. Hier wordt baksteen voornamelijk gebruikt als een onderdeel van de binnenbekleding, wordt het gebruikt als een structureel element, het maakt het mogelijk om een ​​uitstekend resultaat te garanderen bij het gebruik van zowel bij het leggen van baksteen als bij het maken van dikkere wanden.
  • Voor de vorming van geventileerde gevels. Het ontwerp van de buitenmuur van een gebouw of structuur vereist het behoud van een bepaald niveau van luchtuitwisseling. Het is baksteen die helpt om het gewenste resultaat te bereiken en het gewenste niveau van kracht te behouden zonder de gespecificeerde prestatie-eigenschappen te verliezen.
  • Partities maken binnen gebouwen en structuren. Het is in dit geval de rode steen die het mogelijk maakt om de beste voorwaarden te verkrijgen voor de snelle en hoogwaardige constructie van zowel massieve als gedeeltelijke wanden.Het is de moeite waard er op te letten dat het hekwerk van balkonstrukturen, kolommen en ondersteunende elementen in het interieur vaak van dit materiaal wordt gemaakt.

  De kennis van de afmetingen en kenmerken van een rode keramische steen maakt het mogelijk om de meest exacte praktische toepassing te vinden. Nuttige informatie over alle kenmerken van het bouwmateriaal is de sleutel tot het behalen van de gespecificeerde sterkte-eigenschappen voor gebouwen en constructies. Ongeacht hoe moeilijk het project is, om nauwkeurige berekeningen te verkrijgen, hebben zowel de ingenieur als de gewone meester altijd alleen het noodzakelijke minimum aan informatie nodig. Bovendien is de reikwijdte van full-bodied rode baksteen zo groot dat deze niet beperkt is tot de banale constructie van muren of hekken. Dienovereenkomstig ligt de waarde van dit materiaal precies in de handige afmeting en unieke kenmerken ervan.

  Je kunt meer informatie over rode bakstenen vinden in de onderstaande video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer