Kenmerken van gas silicaat bakstenen

Op de markt voor bouwmaterialen is silicaatsteen relatief recent verschenen, maar heeft het al immense populariteit weten te verwerven bij onze landgenoten. Dankzij de technische eigenschappen kunnen gebouwen en structuren worden opgetrokken die aan alle moderne kwaliteitscriteria voldoen. En als we het materiaal beschouwen vanuit het oogpunt van prijs / kwaliteit, zullen de gas-silicaatproducten zeker een van de toonaangevende plaatsen innemen.

Wat is het?

Om zo eenvoudig mogelijk te spreken, is de gassilicaatsteen een van de varianten van poreus beton. Bij de uitgang is het materiaal vrij poreus, maar tegelijkertijd zijn de sterkte-eigenschappen volledig in overeenstemming met de parameters van beton. Het grootste verschil zit in het gewicht. Gas silicaatblokken zijn minder zwaar - de parameterreductie wordt bereikt door de holtes in de poriën.

In de 18e eeuw voegden bouwers vaak stieren- of varkensbloed toe aan beton en verkregen ze een prototype van modern cellenbeton: toen componenten werden gemengd, kwam bloedproteïne in een chemische reactie met andere stoffen terecht en als resultaat verscheen er schuim, dat in vaste toestand veranderde in een duurzaam bouwmateriaal.

Een van de beroemdste ingenieurs in de Sovjet-Unie, M. N. Bryushkov, merkte in de jaren dertig van de vorige eeuw op dat wanneer geperste planten werden toegevoegd aan cement dat de "zeepwortel" wordt genoemd en dat groeit in de republieken van Centraal-Azië, het mengsel onmiddellijk begint te schuimen en groeien in omvang. Toen bevroren, bleef de porositeit, en de kracht aanzienlijk toegenomen. De Zweedse technoloog Albert Erikson speelde echter de belangrijkste rol bij het maken van het gassilicaat en creëerde een unieke technologie voor de productie van materiaal door gasvormende chemische componenten aan cement toe te voegen.

Tegenwoordig worden gas silicaat bakstenen gemaakt van cement met de toevoeging van zand en gehydrateerde kalk. Vervolgens wordt het mengsel door autoclaven gevoerd en onderworpen aan schuimen met de toevoeging van speciaal magnesiumstof en aluminiumpoeder.

De afgewerkte substantie wordt in vormen gegoten, onderworpen aan drogen en verharden, wat op twee manieren wordt bereikt:

 • in natuurlijke omstandigheden;
 • in de autoclaaf onder invloed van hoge temperatuur en sterke druk.

Betere blokken worden verkregen door op een autoclaaf te drogen. In dit geval worden ze duurzamer en bestand tegen externe ongunstige omstandigheden.

Aldus kan worden gezien dat het gas-silicaatblok een tamelijk ongecompliceerde samenstelling is van goedkope en universeel verkochte componenten, zodat het materiaal zeer voordelig is in de woningbouw.

Kenmerken en samenstelling

De samenstelling van gas silicaatmateriaal omvat de volgende componenten.

 • Portlandcement van de hoogste kwaliteit, geproduceerd in overeenstemming met de toepasselijke staatsnormen. Het bestaat uit calciumsilicaat (het aandeel is ten minste 50%), evenals tricalcium-aluminium (6%).
 • Regulerend zand. Dit merk wordt gekenmerkt door een minimale hoeveelheid slib en verschillende insluitsels van klei, waarvan de inhoud niet meer dan 2% mag zijn. Omvat ook kwarts, ongeveer 7-8%.
 • Technisch water.
 • Calciumkalk, de "ketel" genoemd, om poreus beton te maken vereist een samenstelling die niet lager is dan de categorie van het derde leerjaar. De mate van uitsterven van een dergelijke component is 10-15 minuten, terwijl het percentage burnout niet hoger is dan 2%. Boiler bevat ook oxiden van calcium en magnesium, het totale aandeel bereikt 65-75% of meer.
 • Aluminiumpoeder - wordt toegevoegd voor verhoogde gasvorming, materialen zoals PAP-1 en PAP-2 worden gebruikt.
 • Sulfonic C is een component gerelateerd aan oppervlakte-actieve stoffen.

De samenstelling en eigenschappen van de technologie bepalen de eigenschappen van het materiaal, waaronder ze zowel positief als negatief noteren.

De voordelen van gas silicaat bakstenen omvatten de volgende karakteristieken.

 • Lage thermische geleidbaarheid. Bij de productie van het materiaal is het initiële mengsel verzadigd met een groot aantal bellen vanwege het gehalte aan aluminiumpoeder, wanneer ze bevriezen, worden ze omgezet in poriën, wat de thermische geleidbaarheid aanzienlijk beïnvloedt. Dat wil zeggen, hoe meer poriën, hoe beter het materiaal warmte vasthoudt.

Laten we het uitleggen met eenvoudige voorbeelden. Als je met strenge winters in de noordelijke regio's woont, dan is een 50 cm dikke muur voldoende om de warmte binnenin de leefruimte te houden.Je kunt er meer hebben, maar in de regel is er een barrière van een halve meter.Op plaatsen met een warmer klimaat, kan de dikte 35-40 cm zijn, in dit geval, zelfs op koele nachten, zullen de kamers een gunstig microklimaat en een gezellige sfeer behouden.

 • Niet minder belangrijk kenmerk van gasbeton is een goede damppermeabiliteit. Als de luchtvochtigheid in de kamer hoger is dan buiten het huis, dan beginnen de wanden overtollig vocht uit de lucht te absorberen en naar buiten te sturen. Als de situatie omgekeerd is, gebeurt alles precies het tegenovergestelde: gas silicaat bakstenen absorberen vocht van buitenaf en dragen het over naar de kamer, dit geldt vooral als de verwarming wordt ingeschakeld, wanneer de lucht in de verwarmde kamer te droog wordt.
 • Voor woongebouwen is cruciale brandwerendheid van het materiaal. De wanden van gas silicaat zijn bestand tegen contact met de vlam gedurende ongeveer 3 uur, in de regel is deze tijd voldoende om het vuur te blussen, daarom, in geval van brand, is de kans om het huis te redden vrij groot.
 • Het lage gewicht van stenen behoort ook tot de onbetwiste voordelen van het materiaal. Het is gemakkelijk te transporteren, op te tillen tot een hoogte, bovendien zorgt het ontwerp niet voor een grote belasting van de fundering, en dit verhoogt de levensduur van het huis aanzienlijk.
 • Gas-silicaatblokken komen vrij uit natuurlijke componenten, dus het materiaal is milieuvriendelijk. Het is heel goed mogelijk om het te gebruiken in de bouw van kleuterscholen en onderwijsinstellingen, poliklinieken, woonwijken en andere gebouwen, waar de afwezigheid van giftige afscheidingen van fundamenteel belang is.
 • Nou, een mooie toevoeging is een uitstekende geluidsisolatie, wat mogelijk is door dezelfde porositeit van gas silicaat.

Om een ​​zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de eigenschappen en eigenschappen van het materiaal, is het nuttig om de tekortkomingen te vermelden.

 • Het materiaal heeft een vrij lage weerstand tegen lage temperaturen. Zonder extra oppervlaktebehandeling is de compositie bestand tegen niet meer dan 5 cycli bevriezen en ontdooien, waarna het zijn sterkte vrij snel begint te verliezen.
 • Gas silicaat bemoeilijkt reparatiewerkzaamheden, het is bijvoorbeeld onmogelijk om de deuvel in een dergelijk materiaal te schroeven, het begint onmiddellijk uit te vallen en dienovereenkomstig wordt zelfs het ophangen van een plank in een huis met gas silicaatwanden een ontmoedigende taak.
 • Bovendien hecht het gasvormige silicaat niet aan de pleister van zandcement, dus het is onmogelijk om de muur met dergelijk materiaal af te werken.het zal in zeer korte tijd afvallen.
 • De poriën absorberen het vocht intensief en behouden het in zichzelf. Dit leidt tot de geleidelijke vernietiging van het materiaal van binnenuit, en creëert ook een omgeving die gunstig is voor de reproductie van schimmels, schimmels en andere schadelijke bacteriën.

Met de juiste verwerking van het materiaal kunnen echter veel fouten worden genivelleerd, zodat gas silicaat zijn populariteit onder de Russen niet verliest. En de lage prijs wordt nog steeds een doorslaggevende factor bij het kiezen van bouwmaterialen in onze moeilijke tijden.

Gewicht en afmetingen

Een van de belangrijkste voordelen van gasbeton bouwmaterialen is hun grootte, die aanzienlijk groter is dan alle andere soorten stenen. Vanwege deze afmetingen is de constructie van gebouwen veel sneller. Volgens sommige schattingen kan het voorschot maximaal 4 keer zijn, terwijl het aantal verbindingen en verbindingen minimaal is, en dit vermindert op zijn beurt aanzienlijk alle arbeidskosten voor constructie en het verbruik van bevestigingsoplossing.

De standaardgrootte van gas silicaat bakstenen is 600x200x300 mm. Ook bouwen bouwers een half blok aan de muur met parameters 600x100x300 mm.

Verschillende fabrikanten kunnen producten met verschillende parameters vinden:

 • 500x200x300 mm;
 • 600x250x250 mm;
 • 600x250x75 mm, etc.

In hardware-winkels kun je bijna altijd producten vinden van precies de maat die je nodig hebt.

Wat het gewicht betreft, is de verhouding hier duidelijk: hoe groter de steen, des te groter zijn massa. Dus de standaardeenheid weegt 21-29 kg, de verschillen kunnen worden bepaald door de dichtheid van een bepaald schuimblok. Gewicht is een van de belangrijkste materiële voordelen. Het gewicht van 1 m3 gas silicaat is dus ongeveer 580 kg, en 1 m3 gewone rode baksteen is 2048 kg. Het verschil is duidelijk.

Toepassingsgebieden

Afhankelijk van de technische parameters van gas silicaat bakstenen, grotendeels bepaald en de reikwijdte van het gebruik ervan.

 • Blokken met een dichtheid tot 300 kg / m3 worden meestal gebruikt voor isolatie in houten huizen als de bovenste laag.
 • Blokken met een dichtheid tot 400 kg / m3 zijn ontworpen voor de installatie van dragende wanden en scheidingswanden in een constructie van één verdieping. Het kunnen zowel huizen als bijgebouwen zijn.
 • Gasunits met een dichtheid van 500 kg / m3 zijn optimaal voor gebouwen en constructies in 3 verdiepingen.
 • Voor een constructie met meerdere verdiepingen worden blokken met een indicator van 700 kg / m3 genomen en is een grondige versterking van de hele constructie vereist.

Het gebruik van gasvormige silicaatblokken maakt het mogelijk om het totale kostenniveau te verlagen, terwijl de constructies vrij onpretentieus zijn in onderhoud en bediening. Het is echter belangrijk dat alle technologie volledig wordt gerespecteerd. Eventuele afwijkingen zijn beladen met het instorten van het gebouw, dus het gebrek aan versterking of oneigenlijk gebruik van afwerkingsmaterialen kan tot een grote tragedie leiden.

Rekening houdend met het feit dat cellenbeton een redelijk betaalbare prijs heeft en de installatie ervan een minimum aan tijd vergt, kun je zelfs een huis bouwen met je eigen handen zonder de arbeid van dure ingehuurde professionals aan te trekken. Daarom wordt het materiaal vaak gebruikt voor de bouw van zomerhuizen, kleine huizen en baden. Laten we het even uitleggen: een blokhuis wordt minstens vier keer sneller gebouwd dan een stenen huis. Bovendien is bij het werken met stenen de aanwezigheid van assistenten vereist, die de mortel zullen kneden en stenen meenemen, die overigens veel groter zijn dan blokken (in blok één is 16 stenen).

Dus een logische conclusie doet zich voor - het gebruik van gas-silicaat blokken is winstgevend en economisch verantwoord. Daarom hebben de afgelopen jaren veel ontwikkelaars hun keuze gemaakt ten gunste van dit materiaal. Professionals bevelen echter aan om enkele aanbevelingen te volgen bij het gebruik van cellenbeton.

 • Bij het kopen moet u persoonlijk alle gekochte blokken controleren. Verschillende fabrikanten laten afwijkingen van de GOST-normen toe, waardoor chippen, scheuren en oneffenheden van de coating vaak worden gevonden op goedkope stenen.
 • Bij het plaatsen van 2 of meer verdiepingen, is het noodzakelijk om versterkende ondersteunende kolommen te installeren.
 • Plafonds en wanden van cellenbeton mogen niet worden opengelaten, ze vereisen een verplichte bekleding, anders wordt de prestatie van het materiaal elk jaar aanzienlijk verminderd.
 • Constructies gemaakt van cellenbeton zijn ten strengste verboden om te bouwen op bodems met een zwak draagvermogen. Tijdens de bouw is het noodzakelijk om de stripfundering uit te rusten, deze is optimaal voor werken met dergelijke materialen. Houd er rekening mee dat gas silicaat een nogal fragiel materiaal is, daarom begint het bij elke verplaatsing van de grond te barsten, dus is het bij het bouwen van een huis belangrijk om alle parameters van de fundering correct te berekenen en het meest resistente merk beton te selecteren.
 • Bij het vormen van de eerste rij metselwerk is het van het grootste belang om de basis van hoge kwaliteit waterdicht te maken om het binnendringen van vocht in de wanden volledig te elimineren.
 • De vereiste grootte van gas silicaat blokken moet van tevoren worden berekend, de naden mogen niet samenvallen, omdat dit kan leiden tot een aanzienlijke verzwakking van het metselwerk.
 • Blokjes met een lage dichtheid kunnen bij hoge druk worden afgebroken, wat betekent dat het belangrijk is om voor aanvang van de bouwwerkzaamheden de belasting op het materiaal te berekenen en een gedetailleerd plan te maken.

Zie de volgende video voor informatie over hoe een gas silicaatblok wordt gebruikt in de constructie.

Comments
auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer