Wat is een flexibele steen en hoe gebruik je het?

Voor iedereen die de esthetische kwaliteiten van bakstenen waardeert, kunnen zogenaamde flexibele stenen een interessant materiaal zijn, niet alleen voor gevels, maar ook voor interieurdecoratie. Dit moderne materiaal is handig in het werk en biedt geweldige mogelijkheden voor het decoreren van verschillende oppervlakken.

Wat is het?

In de kern bestaat een flexibele steen uit een verscheidenheid aan tegels die, van opzij, opmerkelijk veel op baksteen lijken. De technologie voor het vervaardigen van een dergelijk product omvat het gebruik van fijn kwartszand en speciale harsen met de toevoeging van verschillende pigmenten die het product een bepaalde schaduw geven. Elke tegel heeft een gelakte beschermende laag die niet toelaat om het uiterlijk te bederven onder invloed van ultraviolette straling en mechanische impact.

Een dergelijk afwerkmateriaal buigt goed, waardoor het op gebogen oppervlakken kan worden gebruikt. Dankzij dit kunt u verschillende nissen en uitsteeksels, kolommen en andere elementen van het gebouw mooi afwerken. Er zijn verschillende tegelstandaarden die van elkaar verschillen. Dit zijn 240 × 71, 240 × 65, 210 × 50 millimeter. De dikte van het product is 4 millimeter.

U kunt een "baksteen" van twaalf kleuren kiezen. Deze zijn wit, geel, baksteen, bruin, oranje, roze enzovoort. Fabrikanten bieden ook de mogelijkheid om materiaal in een door de klant gewenste kleur te maken. Voor afwerking kun je niet alleen individuele tegels kopen, maar ook het materiaal op het rooster. De flexibele steen is voorgemonteerd tot hele secties, die tijdens de installatie snel aan de muur kunnen worden gelijmd, waardoor het werkproces aanzienlijk wordt versneld.

Sterke en zwakke punten

De buitenste flexibele stenen hebben veel voordelen.

 • Het is goed bestand tegen zonlicht. Dankzij de pigmenten die worden gebruikt als de kleur niet doorbrandt.
 • Handhaaft mechanische belastingen. Het vormt geen scheuren en spaanders.
 • Vocht passeert de flexibele steen niet.
 • Ecologisch veilig.
 • Rustig bestand tegen enorme temperatuurdalingen van plus vijfentachtig graden tot min vijfendertig.
 • Het heeft een lage thermische geleidbaarheid.
 • De levensduur van dergelijke afwerkingen is een kwart eeuw.

Naast de verdiensten heeft dit materiaal zijn nadelen. Uit consumentenrecensies blijkt dat een dergelijke afwerking op de gevel moeilijk is op te ruimen van het vuil dat onvermijdelijk optreedt als gevolg van neerslag, stofafzetting, enzovoort.

Zo'n tegel wordt met moeite weggespoeld, terwijl reinigingsmiddelen op basis van alkali de beschermende laag van flexibele stenen kunnen bederven. Dit materiaal voor binnenhuisdecoratie is vergelijkbaar met de gevelwaardigheid.

 • Deze flexibele baksteen is bestand tegen wrijving, schokken en andere mechanische belastingen.
 • Veilig voor de menselijke gezondheid.
 • Het heeft een interessante uitstraling waardoor de ontwerper van het interieur zijn creatieve ideeën volledig kan realiseren.
 • Vervaagt niet.
 • Dient vele jaren.
 • Bestand tegen hoge temperaturen.
 • Eenvoudig te installeren omdat het eenvoudig wordt gesneden. Afwerking vereist geen speciale elementen om het oppervlak in de hoeken te rangschikken.
 • Je kunt zo'n baksteen snel en probleemloos "inrichten".
 • De prijs van flexibele baksteen "bijt niet."

Onder de tekortkomingen, evenals met een flexibele gevelsteen, kunnen een aantal problemen worden geïdentificeerd.

 • Dit is de moeilijkheid in zorg die gepaard gaat met het gebruik van alkalische wasmiddelen.
 • Afwerken onder een steen kan niet worden gebruikt bij registratie in veel moderne stijlen.
 • Er is een flexibele steen voor een onredelijk hoge prijs. Tegelijkertijd kun je tegen een kleine vergoeding gemakkelijk goedkoop materiaal tegenkomen dat snel zal teleurstellen.
 • "Bakstenen" van dezelfde kleur uit verschillende partijen verschillen soms van uiterlijk, wat in strijd is met de kwaliteit van de afwerking.

Toepassingsgebied

Als we het hebben over een flexibele baksteen voor de gevel, heeft dit materiaal zijn voordelen ten opzichte van de beproefde keramische tegels, omdat het gewicht van het materiaal veel lager is. Het is niet verschrikkelijk om met deze "baksteen" zelfs een ouderwetse gevel af te werken. Het materiaal is goed gebonden met steen, gips, beton of houten basis, het verwijderen van scheuren en stoten uit de ogen.

In gebouwen worden flexibele stenen het meest gebruikt voor het bekleden van gangen, gangen, balkons en keukens. Het is ook een uitstekend materiaal voor het decoreren van open haarden en ongewone kromlijnige architecturale elementen.Het is mogelijk om de hele wand met dergelijk materiaal te bedekken, en het is mogelijk om bijvoorbeeld alleen hoeken te versieren. Kies voor het afwerken vaak tegels met verschillende tinten. Hiermee kunt u een ongebruikelijk ontwerp in de kamers maken.

Hoe te kiezen?

Bij het kiezen van een flexibele steen voor het versieren van de kamer moet je een paar regels volgen. Afwerkingsmateriaal moet goed passen in de algemene stijl van de kamer. Wanneer u kleuren kiest, moet u rekening houden met het algehele kleurenschema dat is gekozen om een ​​beeld van de ruimte te creëren.

Als u een flexibele steen kiest, moet u de kwaliteit ervan nauwkeurig beoordelen. Het is noodzakelijk om de begeleidende documentatie voor het materiaal zorgvuldig te bestuderen, die alle kenmerken van een flexibele steen laat zien. Koop niet voor een lage prijs. Je moet er ook voor zorgen dat het afwerkingsmateriaal geen schadelijke stoffen bevat, wat erg belangrijk is als het gaat om het ontwerp in het gebouw.

Hoe de kamer te versieren?

Het plaatsen van flexibele stenen behoort niet tot de categorie van complexe procedures. Een persoon zonder speciale bouwopleiding of vele jaren ervaring op dit gebied kan het werk van het afwerken van dergelijk materiaal aan. Een duur speciaal gereedschap is hier ook niet nodig.Speciale lijm voor flexibele stenen is vereist. Het kan een poeder zijn dat moet worden verdund in een bepaalde hoeveelheid water, of het kan een mengsel zijn dat klaar is voor gebruik.

Als u aan de slag gaat, moet u eerst het oppervlak voorbereiden waarop een flexibele steen zal worden gelegd. Om dit te doen, zal het het stof moeten nivelleren en reinigen. Voor uitlijning wordt de gebruikelijke oplossing gebruikt die voor dergelijke doeleinden is bedoeld. Vervolgens wordt de muur geprimed met antiseptica. Afwerking door een flexibele steen wordt uitgevoerd bij een temperatuur van niet minder dan vijf graden warmte. Als de kamer te koud is, zal het afwerkmateriaal normaal niet aan het oppervlak blijven kleven.

De markering wordt aangebracht op de muur, bedekt met een lijmoplossing met een dikte van ongeveer twee millimeter. Gebruik hiervoor een spatel met tanden, zodat u de lijm in een gelijkmatige laag op de muur kunt verdelen. Vervolgens worden de tegels in rijen gelegd. De eerste kan met het geheel worden gestart, in de tweede rij - lijm eerst de helft. Om een ​​hele flexibele baksteen te zagen, volstaat het om een ​​goed gescherpte schaar te gebruiken. Dankzij deze methode om een ​​"patroon" te vormen, is het mogelijk om metselwerk te imiteren.

Het is belangrijk om de nauwkeurigheid in het werk te observeren, zodat de openingen tussen de tegels hetzelfde zijn. Als de naden ongelijk zijn, zal de hele look worden verwend. In bochten buigt de tegel, waardoor hij fraai is vormgegeven. Als het moeilijk is om met elk afzonderlijk element te werken of als er geen tijd voor is, kunt u gebruikmaken van flexibele stenen in het raster. Dit zal de zaak aanzienlijk vereenvoudigen, en het resultaat kan waardevoller zijn. Om een ​​mooie uitstraling aan de naden te geven, heb je geen voegen nodig. De lijm erin is uitgelijnd met het gebruik van een dunne natte borstel, die het overtollige verwijdert.

Hoe te geven?

Het gemak van een flexibele steen is dat hij gemakkelijk te vervangen is. Het is mogelijk om een ​​dergelijke bedekking te wassen met een gebruikelijke natte lap of een spons, maar zonder fanatisme. Sterke druk is in staat om de elementen van "metselwerk" te vervormen. Om geen inspanningen te leveren, moet natte verwerking systematisch worden uitgevoerd. Op het oppervlak zal dan niet een grote hoeveelheid stof kunnen worden opgehoopt, wat moeilijk te schuren zal zijn. Dankzij eenvoudige procedures kan een dergelijke coating lang dienen en alsjeblieft in het oog springen.

In de volgende video vindt u een masterclass over het leggen van flexibele stenen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer