Vuurgevelstenen: kenmerken, variëteiten en subtiliteiten van gebruik

 Vuurgevelstenen: kenmerken, variëteiten en subtiliteiten van gebruik

Bij het bouwen van een kachel of open haard in een huis, komt de noodzaak om materialen die bestand zijn tegen vuur op de voorgrond te treden. Dat is de reden waarom de meeste kopers hun keuze maken in het voordeel van vuurvaste stenen. Dit bouwmateriaal is bestand tegen extreem hoge temperaturen en directe langdurige blootstelling aan de vlam. Het is opmerkelijk dat de chamotte niet is vervormd en niet verkruimelt, zelfs niet bij langdurige verhitting.

Wat is het?

Chamotte baksteen wordt gekenmerkt door een zeer ongecompliceerde samenstelling, het is gebaseerd op gemalen gedroogd chamotte poeder, waarvan de concentratie 65-70% is.Deze substantie wordt geproduceerd uit eenvoudige witte klei, die wordt onderworpen aan reiniging en langdurige vuren, waardoor deze uitgesproken vuurvaste eigenschappen vertoont. Bovendien worden cokes- en grafietvulstoffen en grofkorrelige kwartskorrels in de grondstoffen gebracht. De originele componenten worden grondig gemengd, vervolgens gegoten en verzonden voor bakken en vormen.

Het zijn de kenmerken van het bakken en bepalen de fundamentele operationele parameters van het materiaal. De duur van het bakmateriaal is van groot belang. Dus als het onbewerkte materiaal overbelicht wordt in een thermische oven, verschijnt er een glasachtige film op het oppervlak. Het is behoorlijk duurzaam en geeft het materiaal een specifieke weerstand tegen mechanische schade, maar tegelijkertijd neemt de vuurvastheid af.

Als daarentegen het vuren onvoldoende is, zal dergelijk materiaal goed worden opgenomen en vocht van binnen behouden, en daarom zal de sterkte zeer twijfelachtig zijn. De beste baksteen voor kachels en open haarden kan alleen worden verkregen als je vasthoudt aan de "gulden middenweg".

De productie van vuurvaste stenen wordt geregeld door de huidige normen, terwijl de grootte en het gewicht ervan vaak aanzienlijk kunnen variëren: van 2,5 tot 6 kg, en de parameters zijn 230x111x65 mm, en ook 300x150x65 en 250x123x65 mm.Bovendien verschillen de producten in de dichtheid en porositeit van de structuur.

kenmerken van

In vuurvaste bouwmaterialen, gemaakt door bestaande technologie, Er zijn een aantal operationele kenmerken:

 • de kleur van het product moet lichtgeel zijn, in plaats van riet bedekt met een mengsel van bruine insluitsels;
 • baksteenstructuur is alleen korrelig;
 • wanneer je een steen raakt, hoor je een rinkelen als een metalen;
 • het materiaal wordt gekenmerkt door een hogere mate van sterkte, daarom blijft bij minimale schade de structuur van de vuurlaag ongewijzigd.

Professionele bouwers en finishers benadrukken zowel de voor- als nadelen van een dergelijke baksteen.

De voordelen omvatten de volgende opties.

 • De strikte geometrie van de onderdelen, het is uitermate belangrijk bij het gebruik van materialen met een wigvormige afschuining.
 • Hittebestendigheid. De interne structuur van de baksteen heeft geen invloed op de langdurige blootstelling aan verhoogde temperaturen, dit materiaal is bestand tegen hitte tot 1500 graden of meer. Opgemerkt moet worden dat verwarming van meer dan 1000 graden uit alle soorten stenen in principe extreem chamotte kan weerstaan.
 • Lage thermische geleidbaarheid.Deze eigenschap, evenals de lage dichtheid van individuele soorten materiaal, maken een dergelijke steen de beste optie voor het installeren van schoorstenen en verschillende leidingen.
 • Fortress. Fireclay-materialen zijn bestand tegen zelfs vrij sterke mechanische effecten.
 • Chemische weerstand Chamotte-producten worden goed getolereerd door een verscheidenheid aan zuur-baseoplossingen en weerstaan ​​vele andere chemische reagentia.

  Niets perfects is echter nog uitgevonden en de vuurvaste baksteen was geen uitzondering. Er zijn negatieve aspecten verbonden aan het gebruik ervan.

  • Als de schiettechnologie onjuist wordt waargenomen, veranderen de afmetingen van de producten en hun kwaliteitsniveau aanzienlijk.
  • Fireclay-materialen verschillen niet in lage kosten, dus ze kunnen niet als betaalbaar worden beschouwd voor de meeste van onze landgenoten.
  • Niet alle mortels zijn geschikt voor metselwerk. Meestal wordt een speciale samenstelling met de naam "mortel" gebruikt en deze moet heel voorzichtig worden aangebracht, zodat de laag erg dun is.
  • Verhoogde sterkte beperkt de mogelijkheid om materiaal te snijden aanzienlijk.Zagen is alleen mogelijk met een speciale diamantschijf op de steen.

  Opgemerkt moet worden dat de bestaande negatieve kanten de populariteit van het materiaal niet verminderen en het gebruik ervan bij de opstelling van open haarden en huishoudelijke fornuizen niet beperken.

  toepassingsgebied

  Fireclay-stenen worden veel gebruikt in de industrie en worden vaak gebruikt voor de constructie van verschillende soorten brandstofkamers en technologische boilers. Het is in hen dat de kolen worden verbrand.

  Het materiaal is ook gebruikelijk in het dagelijks leven, hier heeft het zijn toepassing gevonden voor de constructie van inbouwhaarden, keukenhaarden en houtkachels. Voor schoorstenen bevelen deskundigen ook het nemen van vuurbestendige chamotteblokken aan, ze kunnen niet alleen hete lucht weerstaan, maar ook ongunstige weersomstandigheden.

  Er zijn veel geruchten en mythen over de eigenschappen van het materiaal. Er wordt aangenomen dat het bij verhitting schadelijke componenten en zelfs straling uitstraalt. Experts weerleggen al deze theorieën volledig. Bovendien, als de laatste verklaring in principe nog steeds mogelijk is in theorie (als de steen wordt gemaakt van klei, wordt gewonnen in een gebied dat is blootgesteld aan stralingsverontreiniging), dan is het onmogelijk om in de eerste te geloven.Hoogstwaarschijnlijk is de reden voor het verschijnen van dergelijke geruchten als volgt: sommige soorten brandwerende materialen en zelfs bij blootstelling aan hete lucht beginnen giftige stoffen af ​​te geven. Dit is echter niet van toepassing op het chamotte-blok, omdat het oorspronkelijk is gemaakt als materiaal voor huishoudelijk gebruik.

  types

  Chamotte-stenen verschillen om verschillende redenen:

  • door gieten;
  • door het uiterlijk van het eindproduct;
  • op porositeit.

  Afhankelijk van de variant van de vorming van grondstoffen, zijn er verschillende soorten vuurvaste stenen:

  • gegoten semi-droge methode;
  • gesmolten;
  • thermoplastisch geëxtrudeerd;
  • gegoten;
  • heet ingedrukt

  Afhankelijk van het type baksteen zijn er gevormde, gevormde, wigvormige, gebogen en trapeziumvormige typen. De meest populaire is chamotte in de vorm van een rechthoek, maar bij het plaatsen van gebogen structuren is het beter om wigmateriaal te gebruiken. Afhankelijk van het niveau van porositeit zijn er:

  • baksteen met hoge dichtheid - met gruisindicatoren van maximaal 3%;
  • hoge dichtheid - in dit geval is de granulariteit gedifferentieerd van 3 tot 10%;
  • dicht - met een porositeitsparameter van 10 tot 16%;
  • vuurvast gecompacteerd - met een porositeitsparameter op het niveau van ongeveer 16-20%;
  • medium dicht - onderscheiden door korrelgrootte op het niveau van 20-30%;
  • zeer poreus - in dit geval komt de korreligheidsindex overeen met 30-45%;
  • lichtgewicht - met verbeterde korrelparameters 45-85%;
  • ultra lichtgewicht - in dit geval is de korrel meer dan 85%.

  Afzonderlijk is het noodzakelijk om stil te staan ​​bij deze variant van vuurvaste stenen, als vrij populaire lichtgewichtproducten. Deze stenen worden meestal gebruikt in plaats van isolatie. Ze bestaan ​​uit speciale olieachtige klei, maar ook uit turf, schaafsel of zaagsel en enkele andere organische componenten. In het proces van warmtebehandeling, ze volledig burn-out, verlaten in plaats van zichzelf poriën van verschillende grootte. Als resultaat van deze technologie wordt een poreus materiaal met een hoge energie-efficiëntie verkregen.

  Lichtgewicht bakstenen zijn volledig gemaakt van organisch materiaal, daarom worden ze als veilig voor het milieu beschouwd, ze geven geen schadelijke en giftige stoffen af ​​en zijn daarom geschikt voor gebruik in woonwijken. Overigens heeft een speciale structuur geen invloed op de hittebestendigheid van het materiaal: een lichtgewicht baksteen kan zelfs weerstand biedenExtreem hoge blootstelling tot 1800 ° C.

  Wat de vorm betreft, dergelijke stenen zijn wigvormig of rechthoekig. Om ervoor te zorgen dat het materiaal volledig zijn oorspronkelijke operationele kenmerken volledig behoudt, moet het worden onderscheiden door een strikte geometrie met vloeiende hoeken en randen.

  Lichtgewicht bakstenen worden meestal gebruikt om een ​​warmte-isolatielaag te vormen bij het uitrusten van elektrische ovens, evenals verdampingsinstallaties en verwarmingstoestellen. Het wordt vaak gekocht voor warmtekrachtboilers en stoomleidingen. Tegelijkertijd kan een dergelijke bescherming het warmteverlies aanzienlijk verminderen (met 25-75%) en daardoor de omvang van thermische apparaten verminderen. Deskundigen merken op dat als we vuurvaste materialen voor voeringovens nemen, de verwarmings- en koelperiode met 5 keer zal afnemen, terwijl alle verwarmingskosten in continu werkende ovens met 10-15% worden verlaagd en met 45% in die welke van tijd tot tijd werken .

  stamps

  Alle fireclay-producten in Rusland zijn onderworpen aan verplichte etikettering, die wordt toegepast op een van de zijden van de steen. Fabrikanten maken het meestal uit verschillende letters en cijfers, met een totaal aantal tekens variërend van 5 tot 47. Tekenen in de markering betekenen de chemische en fysieke kenmerken van het materiaal. Je ziet meestal de volgende notatie.

  • ША / ШБ / ШАК - bakstenen van algemeen gebruik vallen onder deze benaming, die extreem hoge sterkte parameters hebben en bestand zijn tegen verwarming tot 1700 ° C. Dergelijke merken zijn erg populair onder ontwikkelaars, omdat ze een optimale prijs / kwaliteitverhouding hebben.
  • ШВ / ШУС is een markering voor industriële chamotte. Het wordt gekenmerkt door een hoge warmtecapaciteit, daarom is het optimaal voor het aanbrengen van gasdoorgangen van warmtegeneratoren, evenals voor het afschermen van convectieve mijnen.
  • Hoofdkwartier - dergelijke materialen worden gebruikt bij de constructie van industriële procesapparatuur voor de productie van cokes.
  • SL is een baksteen die wordt gekenmerkt door een hoge mate van porositeit. Het wordt meestal gebruikt voor de bekleding van industriële ovens en kan zijn operationele eigenschappen behouden bij langdurige blootstelling aan hoge temperaturen (tot 1300 ° C).
  • SCU - is een brandwerende eindblokken, die op grote schaal worden gebruikt voor de vervaardiging van draaiende delen van industriële ovens.
  • PB - is een gewone chamotte, die veel wordt gebruikt in het dagelijks leven.
  • PV - omvat de producten die de toepassing bij installatie van schoorstenen en een intern deel van huisopeningen vonden.

  De cijfers geven de afmetingen van bakstenen aan in strikte overeenstemming met de geldende voorschriften en normen. Onder de aanduiding ShB-8 is bijvoorbeeld een baksteen met afmetingen van 250x124x65 mm bedekt en is de ShA-5 een product met de parameters 230x114x65 mm.

  Hoe te kiezen?

  Chamotte baksteen is vrij duur, dus je moet zijn aankoop serieus nemen. Als u materiaal van lage kwaliteit koopt, loopt u het risico dat u gewoon al uw geld verliest. Als u zich in een bouwwinkel met een goede reputatie bevindt, garandeert dit niet dat u het perfecte product zonder externe gebreken wordt aangeboden, dus let bij het kiezen op alle belangrijke details.

  • De basisindicator voor de kwaliteit van het product is de kleur, het moet strogeel zijn. Als je lichtere, bijna witte blokken voor je hebt, zie je hoogstwaarschijnlijk een steen die niet in een oven wordt gebrand, die goed vocht absorbeert en van binnenuit wordt vernietigd. En de hitte daarin wordt veel slechter geaccumuleerd, wat betekent dat de functionaliteit een grote vraag zal zijn.
  • De steen moet een vrij gladde afwerking en een perfecte vorm hebben. Velen geloven dat deze eisen worden bepaald door de esthetische component van het project, maar dit is verre van het geval. Het is een feit dat bij het plaatsen van een open haard of kachel het binnenoppervlak glad moet zijn, elk reliëf als gevolg van het behoud van mortelresten of de uitzetting van stenen leidt tot het creëren van barrières voor de stroming van verwarmd gas. Als het defect niet wordt geëlimineerd, begint er een ongelijke warmtedistributie, met als resultaat dat het stuwkrachtniveau onvoldoende zal zijn en de warmteoverdracht dramatisch zal dalen.
  • Kiln heeft een zeer sterke verbinding van vuurvaste stenen, een klein aantal naden en een strakke afdichting. Als het gebruikte materiaal barstjes, spanen en andere defecten bevat, is het onmogelijk om een ​​betrouwbare grip te bieden. Koop in dit verband stenen uit één partij. Anders riskeert u een volledig niet-uniform materiaal te krijgen, wat de meest bedroevende gevolgen kan hebben voor de operationele kenmerken van uw toekomstige thermische element.

  Hoe te zetten?

  De technologie van de bouw van kachels en open haarden van vuurklei bakstenen thuis bestaat uit 2 fasen:

  • voorbereidend werk;
  • direct leggen.

  In het stadium van voorbereiding op het werk, worden de markering van alle toekomstige hoeken en muren, evenals de productie van de noodzakelijke adhesiemortel en voorlopige drooglegging uitgevoerd. Voor permanente metselstenen gebruikt u een speciale samenstelling, u kunt het kant-en-klaar in de winkel kopen en u kunt het zelf voorbereiden. U hebt vuurvaste poederklei, hoogwaardig chamottezand en proceswater nodig.

  Eerst moet je de klei malen, dan alle zand zeven en water toevoegen aan het resulterende klei-zand mengsel onder constant roeren. De voltooide compositie blijft twee tot drie dagen staan, af en toe roeren. Klei en zand worden in een verhouding van 1: 2 genomen, sommige aannemers raden aan om zout of 3% vloeibaar glas aan de samenstelling toe te voegen in een hoeveelheid van 100 g per 10 liter water.

  Brandwerende stenen worden eerst gesneden en vervolgens vastgemaakt, zodat elke opeenvolgende rij de naden tussen alle blokken van de voorgaande rij volledig overlapt. Deze technologie bepaalt de sterkte van de hele constructie en draagt ​​ook bij aan de normale herverdeling van de belasting.

  Let bij het uitvoeren van de installatie van hun eigen handen op de verbinding.Als het verkeerd is gemaakt, dat wil zeggen, de naad is te diep of niet volledig geseald, vallen regen en sneeuwdruppels binnenin (dit is van toepassing op straatconstructies) en bij koud weer scheurt het metselwerk. De open haard, gekraakt in de naden, kan niet alle functies volledig uitvoeren en de warmtecapaciteit wordt aanzienlijk verminderd.

  Zie de volgende video voor informatie over hoe je fireclay brick met de juiste hand kunt plaatsen.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer