Doel en grootte van enkele stenen

 Doel en grootte van enkele stenen

Al duizenden jaren lang is klei het belangrijkste bouwmateriaal gebleven. Gedurende deze tijd heeft de mensheid vele ontdekkingen gedaan, unieke technologieën ontwikkeld. Echter, voor de bouw van klassiek materiaal blijft keramische baksteen. Zijn prestaties kunnen uniek worden genoemd.

Wat is het?

Een enkele steen heeft verschillende namen die het verdere gebruik ervan definiëren:

 • werken;
 • normaal;
 • standaard.

Het product heeft een glad oppervlak. Gebruik voor individuele constructie soms een baksteen met een gegolfd oppervlak.Fabrikanten produceren deze prachtige producten met holtes tot 70%.

Het volume van 52 producten kost één vierkante meter. Om een ​​kubieke meter te vullen, heb je 512 stukjes nodig. Enkelvoudig materiaal is verdeeld in verschillende groepen:

 • full-bodied;
 • met technologische openingen.

Het product is verkrijgbaar in verschillende merken: M75, M200. Het getal geeft de sterkte van het materiaal aan. Hoe hoger het is, hoe sterker het product. Voor de bouw van een klein gebouw van één verdieping zijn geschikte merken M75 en M100. Bij het bouwen van hoogbouw worden producten met een hogere sterkte gebruikt. Alleen merken van M125 en hoger zijn bestand tegen zware belastingen.

Enkele keramische baksteen rot nooit, het is niet vatbaar voor vernietiging door verschillende micro-organismen. Bij het bouwen van een huis uit afzonderlijke elementen, is het toegestaan ​​om gewapende betonnen platen te gebruiken om elkaar te overlappen. De kleine afmetingen van de baksteen maken het mogelijk om dit bouwmateriaal te gebruiken om complexe structuren te creëren. En ook met dergelijke bakstenen versieren reeds gebouwde gebouwen.

species

Bouwers gebruiken keramische producten voor verschillende doeleinden. Ze zijn onderverdeeld in verschillende typen:

 • hol
 • geconfronteerd
 • gekruld
 • full-bodied
hol
geconfronteerd
gekruld
full-bodied

Het holle product wordt als het meest economisch beschouwd. Het blok is veel zuiniger dan de full-bodied optie. Het product heeft een kleine massa, lage vorstbestendigheid. En soms neemt de isolatie toe door de aanwezigheid van meerdere gaten in een enkele steen.

In een corpulent product zijn er geen poriën, daarom onderscheidt een dergelijk bouwmateriaal zich door verschillende technologische parameters:

 • hoge sterkte;
 • vorstbestendigheid;
 • weerstand tegen mechanische stress.

Een van de nadelen van een enkele keramische steen wordt beschouwd als een slechte thermische isolatie, omdat het materiaal een lage porositeit heeft.

Geconfronteerd met (figured brick) wordt voornamelijk gebruikt voor decoratieve doeleinden. Gebogen gevels zijn gemaakt van dit materiaal, versierd met ronde bogen. Voor deze doeleinden worden beide soorten stenen tegelijkertijd gebruikt: hol, corpulent.

Keramische enkele bouwsteen is verdeeld in verschillende groepen.

 1. Standard. Muren, scheidingswanden en andere soortgelijke producten zijn er van gemaakt.Voor de behandeling is het noodzakelijk om de muren te cementeren met daarop volgend pleisterwerk.
 2. Front. Het wordt gebruikt om de voorkant van de gevel af te werken.
 3. Hoge sterkte. Verschilt van andere producten met een hoge duurzaamheid. Het heeft een hoge dichtheid, heeft uitstekende waterdichte eigenschappen.
standaard
gelaats
Hoge sterkte

Technologische kenmerken

De belangrijkste onderscheidende kwaliteit van een enkele bruine (rode) baksteen wordt beschouwd als de verhoogde duurzaamheid. Dit bouwmateriaal heeft een hoge veerkracht tegen interne belastingen en probeert de structuur van het product te vernietigen. Het product wordt aangeduid met de letter "M", waarmee de waarde van sterkte wordt weergegeven. M100 betekent bijvoorbeeld dat een baksteen bij sterke compressie bestand is tegen een druk van 100 kg per vierkante meter. centimeter.

Een andere belangrijke parameter is de buigsterkte. Een volwaardig M100-blok, volgens de huidige standaard, moet bestand zijn tegen een breukdruk van 22 kg per vierkante meter. centimeter. Holle baksteen is bestand tegen slechts 16 kg.

Met een dergelijk verschil in de indicator van de sterkte van het product van hetzelfde merk hebben dezelfde kenmerken.Bij het ontwerpen van een gebouw wordt niet alleen rekening gehouden met de treksterkte. Er worden verschillende extra parameters in rekening gebracht:

 • type oplossing;
 • bakstenen merk:
 • verhardingscondities;
 • naad kwaliteit.

Voor de constructie van een gebouw is gekozen voor een baksteen met bepaalde vochtabsorptie-eigenschappen. Dit bouwmateriaal is niet bang voor temperatuurveranderingen. De baksteen behoudt vrij een minus-temperatuur, is niet bang voor warmte. Bovendien behouden de technologische kenmerken hun oorspronkelijke waarde nog lang.

Keramische enkele steen, als je erop slaat, zou luid moeten luiden. Dit is een teken van hoogwaardig vuurwerk. Een baksteen met gesmolten randen en een voorname zwarte kern is doorgebrand. Dit materiaal wordt alleen gebruikt om de basis te creëren voor lage gebouwen. Het is absoluut niet geschikt voor muren metselwerk.

De massa van een corpulente standaard enkele steen is niet groter dan 4 kg. De dichtheid bepaalt de mate van druk die een kubieke meter van een product kan weerstaan ​​onder sterke compressie.

Belangrijkste voordelen

Een enkel keramisch blok wordt beschouwd als een klassiek bouwmateriaal.gebruikt voor de bouw van verschillende residentiële gebouwen.

De betrouwbaarheid van het product, zijn hoge prestaties bewezen door de eeuwen heen. Al zoveel jaren is single brick een erkend leider in de constructie van verschillende structuren.

Voor de vervaardiging van keramische producten die milieuvriendelijke stoffen worden gebruikt:

 • zand;
 • klei.

Om keramische stenen van hoge sterkte te krijgen, worden geen extra onzuiverheden gebruikt in de fabrieken.

Hoge sterkte onderscheidt dit bouwmateriaal. De waarde ervan bereikt het niveau van natuurlijk graniet. Het zal niet moeilijk zijn om een ​​gebouw te bouwen met een hoogte van ongeveer 1000 meter van keramische bakstenen.

Dit materiaal onderscheidt zich door zijn duurzaamheid. Gebouwen gebouwd van baksteen honderden jaren geleden staan ​​nog steeds vandaag. Ze zijn zo duurzaam dat ze vrij kunnen worden gebruikt. Baksteengebouwen hebben een enorme garantieperiode - ongeveer 100-150 jaar.

De enkele steen draagt ​​vrij hoge vochtigheid over. Het droogt snel. Dankzij zijn "ademende vermogen" is het klimaat altijd gunstig in de kamer.

Baksteen heeft een lage vochtabsorptie waarde. Het is niet meer dan 6%.Dit bouwmateriaal is zeer goed bestand tegen agressieve omgevingen. Hij is niet bang voor zuren en logen.

Baksteen wordt als een vuurvast materiaal beschouwd. Het brandt niet. Zelfs bij zeer sterke vorst blijven de eigenschappen van de steen onveranderd. Gebouwen gemaakt van dit materiaal beschikken over een uitstekende geluidsisolatie.

Muren gemaakt van enkele keramische stenen vereisen geen extra isolatie. Ze zijn zo warm dat ze niet bedekt hoeven te zijn met minerale wol of andere warmte-isolerende materialen. Het gebouw creëert altijd een gunstig microklimaat. Door de capillaire structuur vindt natuurlijke conditionering plaats in de kamer.

Vanwege de hoge sterkte en betrouwbaarheid hebben gebouwen in rode bakstenen lange tijd geen grote reparaties nodig.

Waar van toepassing

Dit bouwmateriaal heeft brede toepassing gevonden bij de constructie en decoratie van verschillende ontwerpen:

 • stichting gebouw;
 • installatie van binnenwanden;
 • installatie van ondersteunende structuren;
 • uiterlijk van gebouwen;
 • constructie van open haarden met de daaropvolgende afwerking;
 • metselwerk kachels;
 • interieurafwerking.

In de praktijk worden de wanden van het gebouw opgetrokken uit enkele stenen, worden verschillende scheidingswanden gemonteerd. Met dergelijk materiaal werken bij voorkeur grote bouworganisaties. Het blijkt betrouwbare en mooie gebouwen te zijn die zeker honderd jaar zonder reparatie zullen staan.

Algemene afmetingen van een enkele steen

Toen de transporteurproductie verscheen, werd het noodzakelijk om de afmetingen van de baksteen te standaardiseren. In de vorige eeuw in de USSR werd de vereiste grootte ingesteld: 250x120x65 mm. De massa van het product mag niet hoger zijn dan 4,3 kg. Tegenwoordig worden de standaardafmetingen bepaald door de staatsnorm.

In Europese landen heeft Russische baksteen de aanduiding RF. De meest populaire steenmaten in Europa zijn:

 • NF is normaal.
 • DF - dun.

Hun afmetingen zijn iets kleiner dan die van een klassiek Russisch product. In het Westen is er in verschillende maten:

 • 240x115x71 mm;
 • 240x115x52 mm;
 • 200x100x50 (65) mm;
 • 250x85x65 mm.

In het laatste decennium op de markt is te vinden keramische enkele eenheid, ongeveer 500 mm lang. Daarom moet, voordat met de constructie wordt begonnen, worden bepaald welke groottes van het product moeten worden gebruikt om een ​​situatie van "ongepaste grootte" in het metselwerk te voorkomen.

In Europese landen is de optimale maat voor het bouwen van een gebouw het DF-merk. Het leggen van een dergelijk product voldoet aan de architectonische klassiekers. De grootte van de NF maakt het echter mogelijk om de oplossing op te slaan. Met deze grootte kunt u snel muren op een groot gebied bouwen. Op één vierkante meter bevinden zich 60 "dunne", en ook 50 "normale" producten.

Voor de USSR werd de versnelling van het bouwtempo, de gelijktijdige besparing van materiaal, als de belangrijkste taak beschouwd. Daarom, vanaf de jaren 1930, werden gebouwen opgetrokken uit blokken met afmetingen van 250x120x88 mm. Even later verscheen er een dubbele steen. De afmetingen bereikten 250x120x138 mm.

Deze producten zijn hol gemaakt. Dit maakte het mogelijk om de massa van bakstenen muren te verminderen. Voor gebouwen met meerdere verdiepingen die geen betonnen kader hebben, is een dergelijke vermindering van groot belang.

Om het gebouw een decoratieve uitstraling te geven, werd vaak metselwerk gemaakt uit twee soorten blokken. Standaardproducten werden gebruikt in combinatie met bakstenen, gekenmerkt door grotere afmetingen.

Momenteel wordt het blok 250x85x65mm (0.7NF) veel gebruikt. Het is een feit dat het tegenoverliggende keramische product kan worden gebruikt zonder extra thermische isolatie.Maar de belangrijkste eis is om de druk op de fundering te verminderen, vooral als het gaat om restauratie in een oud gebouw. Aangepaste formaten helpen dit probleem op te lossen.

     Bouwers beschouwen keramische producten als het meest geschikte materiaal voor tegels. Om het architectonische idee te realiseren, is het noodzakelijk om producten van verschillende tinten, allerlei vormen en soorten te hebben. Voor deze doeleinden produceert de industrie standaardblokken van verschillende typen:

     • geglazuurd
     • kunstmatig verouderd
     • structuur
     • bont

     Deze prachtige producten zijn perfect gecombineerd in een leg. Ze verminderen de duurzaamheid van het gebouw niet met de verplichte naleving van een enkele maat.

     Het gebruik van één standaardmaat maakt het mogelijk om de benodigde hoeveelheid materiaal voor de constructie van een gebouw nauwkeurig te berekenen. Bovendien zal de fout minimaal zijn. Een huis gebouwd met een keramisch blok zal warm, betrouwbaar en duurzaam zijn.

     Raadpleeg de onderstaande video voor de soorten stenen, de kenmerken, merken en gebruiksmethoden.

     Comments
      auteur
     Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

     Inkomhal

     Woonkamer

     slaapkamer