Functies en variëteiten van decoratieve stenen

 Functies en variëteiten van decoratieve stenen

Elk bouw- en afwerkingsmateriaal heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Dit is volledig van toepassing op decoratieve stenen. Veel mensen zijn echter niet goed op de hoogte van de kenmerken en kenmerken waarmee u een competente keuze kunt maken.

Speciale functies

Het bakstenen oppervlak van de muur suggereert onbewust het idee van betrouwbaarheid en onoverwinnelijkheid, van de goede kwaliteit van de constructie. Van haar en ademt troost. Maar de klassieke baksteen is inferieur aan modernere materialen, en in sommige gevallen moeten we het opgeven. Er is echter een goede uitweg uit de situatie.Het bestaat uit het bedekken van een muur gemaakt van een ander materiaal met decoratieve baksteen.

Het is mogelijk om een ​​soortgelijke bekleding zowel van binnen als buiten de kamer aan te brengen. De keuze voor een bepaald ras hangt af van de plaats waar de afwerking zal worden uitgevoerd. De vervaardiging van decoratieve stenen voor binnenmuren wordt gemaakt met behulp van gips en materialen die daarop zijn gebaseerd. Maar als u afwerkingsmaterialen kiest om de buitenmuren te versieren, is het wenselijk om de voorkeur te geven aan de samenstelling van cementmengsels. Meestal wordt de steen nagebootst met vormpleister van de GF10-modificatie.

Toegegeven, dit materiaal is vrij duur. De vergoeding wordt echter gerechtvaardigd door het feit dat de structuren duurzaam en langlevend zijn. In plaats daarvan kan ook albast of gips stopverfmengsel worden gebruikt. In sommige gevallen worden decoratieve stenen met de hand gemaakt om geld te besparen en het perfecte product voor hun behoeften te krijgen.

voordelen

Decoratieve baksteen overtreft andere afwerkingsmaterialen:

 • zijn kracht;
 • stabiliteit in verschillende weersomstandigheden;
 • minimale zorgvereisten;
 • geen behoefte om het oppervlak te schilderen;
 • brand- en temperatuurbestendigheid;
 • thermische beveiliging van het gebouw;
 • esthetische kenmerken.

tekortkomingen

Maar het is belangrijk om te begrijpen dat de decoratieve steen, samen met de positieve aspecten, zijn eigen zwakheden heeft. Het is vrij duur en vergeeft geen fouten tijdens het leggen. Dit materiaal, ondanks alle inspanningen van ingenieurs, onderscheidt zich nog steeds door een grote soortelijke dichtheid. Het is kleiner dan dat van bouwsteen, maar groter dan dat van een aantal andere afwerkingsmaterialen. De behandeling van decoratieve baksteen vereist ervaring, bepaalde vaardigheden en zorg, dus het is soms zelfs passend en nuttig om zich voor installatie te wenden tot professionals.

types

Veel opties ontwikkeld om een ​​chique externe en interne uitstraling van het huis te creëren. Om de kosten van het versieren van het oppervlak te verlagen, wordt het gebruik van oude bakstenen gemakkelijker. Het visuele effect dat door hem is gecreëerd, met unieke fiches en een reeks kleuren, zal bijna iedereen bekoren. Maar het probleem is dat de in de fabriek gemaakte keramische verouderde baksteen veel geld kost. Daarom wordt het in sommige gevallen onafhankelijk verkregen.

Ja, de technische kenmerken van een dergelijk product zijn inferieur aan bedrijfsmonsters. Als echter alleen een extern gevoel voor overeenkomst vereist is, kan deze fout worden genegeerd. In bekwame handen kunnen zelfs de goedkoopste stenen van de kwaliteiten M125, M150 of M200 worden omgezet in een soort decoratief. Slechte geometrie door gebrek wordt voordeel. Tegelijkertijd zullen de mechanische eigenschappen van de producten, indien correct uitgevoerd, bovenaan staan.

Soms is de voorkant van een keramische steen bezaaid om een ​​expressief reliëf te vormen. Voor dit werk is het raadzaam om een ​​houweel te gebruiken. Vervolgens wordt een kleurstof op dezelfde zijde aangebracht (de stenen zelf in een speciale houder dompelen). Ze worden vervolgens gelaten om te drogen.

Veroudering zelf vereist:

 • een set hamers van verschillende groottes;
 • slijpmachines;
 • beitel;
 • zandstralen machine.

Er is ook een alternatieve oplossing, waarbij een gebruikte baksteen wordt gebruikt en de gevel is bedekt met een compositie die, samen met decoratieve, ook beschermende functies heeft. Ze beginnen met de aankoop van een volwaardige baksteen, die aan de voorkant van de molen van de molen moet worden schoongemaakt.Vervolgens worden speciale chips aangebracht met behulp van een hamer, de blokken zelf worden op een mortier geplaatst. Dezelfde oplossing wordt gebruikt voor pleisterwerk. De voorbereide muur is bedekt met gevelverf en bereikt het oorspronkelijke effect dankzij de verscheidenheid aan kleuren; dan is het bedekt met matte vernis.

Na verloop van tijd zal het oppervlak natuurlijk nog steeds vervagen en vervagen. Maar dit probleem is eenvoudig opgelost: gebruik op het juiste moment alleen een speciale verf. Om dit moment uit te stellen, moet u het oppervlak onmiddellijk bedekken met hydrofobe verbindingen. Ze helpen de koppeling om de oorspronkelijke look langer te behouden. Maar voordat u een bepaalde optie kiest, is het beter om deskundigen te raadplegen. Het is belangrijk om te begrijpen dat de "echte" kunstmatige afwerkingssteen totaal anders is dan het standaard muurmonster.

Voor de vervaardiging van dit materiaal wordt gebruikt:

 • beton;
 • water;
 • zand;
 • kleurende componenten;
 • verhardingstoevoegingen.

Dit mengsel wordt zeer zorgvuldig gemengd en er wordt veel aandacht besteed aan de nauwkeurigheid van het geselecteerde recept. Fabrikanten van gekleurde, donkere en lichte muurstenen proberen evenzeer de chemische samenstelling van hun product geheim te houden. Daarom kunnen consumenten zich alleen richten op het uiterlijk van het product.En het kan heel divers zijn. Uiterlijk oude baksteen bedekt met prachtige chips, zoals versleten en ongelijk aan de buitenkant, was wijdverspreid.

Maar sommige mensen geven de voorkeur aan een glad decoratief blok dat op klinker lijkt. Hoe dan ook, als fabrikanten een gedetailleerde tekening willen maken met het tekenen van kleine functies, gebruiken ze een complexere vorm. Daarom, voor de elegantie van het beeld en een uitstekende uitstraling moeten extra betalen. Het is belangrijk om te begrijpen dat elke kunststeen alleen een "echt" bakstenen oppervlak imiteert, en in feite een tegel blijft, waarvan de dikte zelden groter is dan 1,5 cm. Dit materiaal is goedkoper dan klinker en veroorzaakt geen schade tijdens gebruik.

Het is noodzakelijk om nog een ding duidelijk te begrijpen: bij alle winstgevendheid van de decoratieve steen gemaakt door de handen verschilt deze zelden in speciale kwaliteit. En de belangrijkste reden heeft te maken met het feit dat formulieren die in openbare en technische documentatie worden verkocht, zorgvuldig worden bewaakt door grote bedrijven. Ze zijn tenslotte niet geïnteresseerd in het verminderen van het aantal kopers van eindproducten.Maar de keuze voor decoratieve bakstenen geproduceerd door grote fabrieken is groot genoeg om alle behoeften te "sluiten". Bovendien zijn het recept en de methoden voor het verwerken van grondstoffen natuurlijk ook een handelsgeheim.

Decoratieve bakstenen van industriële vervaardiging kunnen ook vuurvast zijn. Voor huishoudelijke doeleinden worden vuurvaste materialen op basis van silica of een mengsel van aluminium met silicaten veel gebruikt. Bij het kiezen van dergelijke eenheden moet men vooral letten op het niveau van de warmtecapaciteit. Vuurklei en magnesiet zijn geschikt voor coating buiten de ovens van de oven, voor het bekleden van verschillende verwarmingsketels. Kachelwerkers met ervaring geven duidelijk de voorkeur aan chamotte in plaats van aan silica-stenen, omdat:

 • de laatste is erg moeilijk, slecht gesneden of gebarsten;
 • vergelijkbaar materiaal is zwaar;
 • ondanks zijn hardheid is het ook kwetsbaar;
 • fabrikanten wijken vaak af van de vereisten van GOST en passen individueel ontwikkelde specificaties toe.

Maar toch, heeft een eersteklas fireclay slechts een smalle "nis" - onder ogen ziend brandpunten en schoorstenen. Voor het versieren van andere delen van de kamer zijn alternatieve materialen vereist.Onder hen is het vermelden waard met glazen baksteen. Deze decoratieve coating wordt steeds populairder en experts beoordelen het als veelbelovend. Glasblokken helpen om te besparen op verwarming, ze zijn zelfs bestand tegen sterk vocht.

Een breed scala aan kleuren, externe structuren maken het mogelijk om al bestaande interieurs te verduisteren en om een ​​originele compositie helemaal opnieuw te maken. Maar zelfs de beste glasbakstenen zijn niet sterk genoeg. Dit betekent dat het noodzakelijk is om hun transport, opslag en opslag nauwlettend te volgen. Anders wordt het oppervlak gemakkelijk beschadigd. Als u aan alle technische vereisten voldoet, biedt een transparante "steen":

 • uitstekende geluidsisolatie;
 • uitstekende sanitaire en milieukenmerken;
 • weerstand tegen mechanische stress van alledag.

Glazen baksteen is perfect voor de badkamer. De eigenschappen ervan maken het gebruik van blokken als het belangrijkste bouwmateriaal mogelijk. Nazorg is relatief eenvoudig, wassen is geen probleem. De meeste ontwerpers bevelen het gebruik van glazen stenen aan om chaotische composities te creëren.Dergelijke elementen passen goed in het decor, ingericht in een moderne stijl.

Glazen stenen worden ook gebruikt voor binnenhuisdecoratie, omdat het gemakkelijk te vervangen is. Als de individuele blokken beschadigd zijn, kunt u ze alleen vervangen zonder de rest van de muur aan te raken. Het verschil tussen glasbakmodificaties komt tot uitdrukking in:

 • reliëf;
 • mechanische vesting;
 • chemische samenstelling;
 • productiemethode.

Een baksteen gemaakt van glas is veel zwaarder dan glazen blokken. Bovendien kost dit product meer en heeft het minder verschillende kleuren, maar tijdens het werk kunt u het uiterlijk van producten wijzigen. Zonder problemen kunt u een geschikt patroon voor uzelf creëren. Aangezien glasstenen zwaar zijn, is het vanaf het begin de moeite waard om de belasting te berekenen die wordt gecreëerd. Niet in alle huizen zullen de fundering en ondersteunende structuren het weerstaan, dus de berekening zal helpen om een ​​onbezonnen stap te vermijden.

Fabrikanten van decoratief glas veranderen van kleur door speciale pigmenten toe te voegen. Er zijn technologieën ontwikkeld die toelaten zowel het oppervlak van het materiaal als de gehele dikte afzonderlijk te schilderen. Een gekleurde verscheidenheid aan glasstenen kan worden verkregen door warmtebehandeling (met gelijktijdige blootstelling aan alkalimetaaloxiden, silicazand).Het aandeel gebruikte reagentia bepaalt niet alleen de tonaliteit van het eindproduct. Het laat zien hoe sterk het product is, of het nu dicht of relatief licht wordt.

Naast glas kunnen ook betonnen decoratieve stenen worden gebruikt. Het kan lange tijd worden bediend, terwijl het een elegante uitstraling behoudt. Imitatie van een natuurlijk materiaal wordt vaak bereikt met een ongelijke oppervlaktelaag. Steen kan worden gebruikt bij het ontwerpen van muren en andere oppervlakken in een privéwoning en in een stadsappartement. Zelfs degenen die alleen basale metselen hebben, kunnen al het werk doen.

Geschikte stijlen

Decoratieve baksteen, van welk materiaal het ook gemaakt is, past alleen bij bepaalde ontwerpstijlen. Vaak wordt het gebruikt om kamers in loftstijl te decoreren. In dit geval is dit bijna perfect: het is moeilijk om de beste manier te vinden om een ​​ouderwetse bakstenen muur na te bootsen. Als alles goed is gedaan, ontstaat het gevoel dat er geen moderne woning is, maar een gebouw dat minstens in de eerste helft van de twintigste eeuw is gebouwd (zo niet eerder).Het is belangrijk om te begrijpen dat zelfs de meest uitgebreide loft visueel agressief is en na verloop van tijd kan vermoeien.

Daarom moet het ontwerp worden verdund:

 • vloermatten sappige bloemen;
 • bloemstukken;
 • expressieve zachte meubels.

Ga er niet van uit dat decoratieve baksteen alleen geschikt is in huizen die zijn ingericht in de stijl van een loft. Waar de eigenaars de voorkeur geven aan land of de verschillende varianten, versierd met antiek, kan dit materiaal ook worden gebruikt. Gebruik in dit geval de meeste lichte stenen en probeer deze zo mooi mogelijk te leggen. Dit is niet verrassend, want het concept is ook anders - nu wordt het pand niet gemaakt onder de "oude fabriek of het magazijn", maar onder een gezellig landelijk huis.

Om deze indruk te verbeteren, kunt u massieve balken van donker natuurlijk hout aanbrengen. Maar alle kunstmatige delen om in de compositie te komen wordt niet aanbevolen, ze schenden onmiddellijk de integriteit van het binnenland van het land. Deze stijl kan worden gebruikt voor een keukenschort en voor wanden in aparte ruimtes. Het gebruik van decoratieve stenen is ook geschikt in hightech-stijl. Maar de aanpak zou natuurlijk anders moeten zijn.

In dit geval worden interieurs gemaakt met geometrisch geverifieerde relaties. Het wordt aanbevolen om zeer zuivere kleuren te gebruiken en niet om verschillende kleuren te mengen. De ideale oplossing zijn rechthoeken van grijze of witte kleuren. Deze oplossing is geschikt voor kamers die zijn gemaakt in de zakelijke stijl. Minimalisme en beknopte vormen - dit is waar we in dit geval naar moeten streven.

Decoratieve baksteen kan worden toegepast in de Engelse stijl. Er is al ruig, er wordt benadrukt dat het landelijke materiaal niet past. Het is noodzakelijk om netjes gemaakte blokken te gebruiken die perfect gecombineerd kunnen worden met natuurlijk hout. De Engelse kamer is gemaakt in één kleurenschema. Met deze omstandigheid moet rekening worden gehouden, zelfs bij het kiezen van decoratieve elementen om de haard te kaderen.

Hoe te kiezen?

Zelfs als de decoratieve steen overeenkomt met de hoofdstijl, moet je niet haasten om het aan de muur te plakken. Het is noodzakelijk om aandacht te besteden aan andere kenmerken van producten. Dikte en andere dimensies worden individueel bepaald, maar we moeten niet vergeten dat te dikke elementen te zwaar zijn. Als u een decor voor de slaapkamer kiest, moet u de voorkeur geven aan coatings met een discrete uitstraling.Als je deze vereiste overtreedt, kun je een pretentieuze, te intense emotionele omgeving krijgen.

Decoratieve stenen ontworpen voor een keukenschort moeten zo bestand zijn tegen vocht, vet en warmte als mogelijk. Gladde blokken hebben de voorkeur, waarvan het oppervlak bestand is tegen detergentia. Wanneer u van plan bent om een ​​baksteen te gebruiken voor het decoreren van compacte gebieden rond de ingang, moet u dergelijke producten kiezen die in fragmenten kunnen worden gebruikt. Anders wordt het ontwerp omslachtig en zwaar, het ziet er te ongemakkelijk uit. Maar naast de ontwerpkenmerken. er moet rekening worden gehouden met vooral technische momenten.

Klinker is dus geschikt om te gebruiken waar de luchtvochtigheid hoog is. Het wordt gebruikt in de badkamer, in de keuken, maar ook in het ontwerp van gevels. Lage waterabsorptie door de coating is een zeer belangrijke eigenschap, dankzij haar is de levensduur van de producten erg groot.

Er zijn drie hoofdoppervlakformaten:

 • geglazuurde;
 • matte;
 • met een uitgesproken reliëf.

Siersteen van pleister wordt niet aanbevolen voor gebruik in vochtige ruimtes. De uitzonderingen zijn producten met een speciale beschermlaag.Gebruik speciaal voorbereide details om de hoeken in te korten. Ongeacht de vochtigheid in de kamer, kunt u polyurethaanpanelen gebruiken om het reliëf van de "echte" baksteen weer te geven. Dergelijke producten worden aanbevolen voor de sanitaire unit en de keukengroep.

Wat betreft de voorkeurkleuren, raden ontwerpers aan om het volgende te gebruiken:

 • combinatie van rode en bruine kleuren;
 • witte en rode tonen (dit zijn de meeste massakleuren);
 • een combinatie van bruine en zandkleuren;
 • wit combineren met zand en grijze tonen.

Pleister decoratieve baksteen kan erg groot zijn. Soms is het dezelfde grootte als een dubbele keramische steen. Het voordeel van dit materiaal is een betaalbare prijs. Keramisch materiaal wordt vaak zelfs op straat gebruikt. Het is voldoende bestand tegen vriesweer.

Voorbeelden in het interieur

Rode decoratieve baksteen, ook al is deze niet te verzadigd van kleur, perfect gecombineerd met de "witte" kamer. Vooral in het geval dat het meubilair ook in de meeste lichte kleuren is geverfd. Grijze decoratieve baksteen past overwegend in meer strikte en laconieke interieurs.Zwart decoratief materiaal wordt hoofdzakelijk als contrast gebruikt. Beste uiterlijk zwarte muur in een lichte kamer.

Hoe je een decoratieve steen kiest, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer