Effen rode steen: kenmerken, soorten en maten

Effen rode baksteen wordt beschouwd als een van de meest populaire bouwmaterialen. Het wordt veel gebruikt in de constructie van dragende wanden en funderingen, voor de constructie van kachels en open haarden, alsmede voor bestrating trottoirs en bruggen.

Technische specificaties

Rode massieve baksteen is een soort keramische baksteen en heeft hoogwaardige eigenschappen. Het materiaal wordt gebruikt bij de constructie van objecten, waarvan de wanden zullen worden onderworpen aan regelmatig of periodiek gewicht, schokken en mechanische belastingen. Vaste producten worden vaak gebruikt voor de constructie van kolommen, boogconstructies en pilaren. Het vermogen van een materiaal om bestand te zijn tegen zware belastingen is te wijten aan de hoge sterkte van de kleisamenstelling waaruit het is gemaakt.

Elk type massieve steen krijgt een bepaalde sterkte-index toegewezen, wat de selectie van het gewenste materiaal aanzienlijk vergemakkelijkt. De index bestaat uit twee tekens, waarvan de eerste wordt aangegeven door de letter M en de tweede een numerieke uitdrukking heeft en de mate van sterkte van het materiaal weergeeft.

Zo heeft de M-300 de beste duurzaamheid, wordt hij gebruikt voor het bestraten van wegen en trottoirs, evenals voor het plaatsen van dragende kolommen en de fundering, terwijl baksteen met M-100 en M-125 indices zeer geschikt is voor het bouwen van scheidingswanden.

De sterkte van een materiaal wordt sterk beïnvloed door de dichtheid, die aangeeft hoeveel massa van een stof zich in één kubieke meter bevindt. De dichtheid is omgekeerd evenredig met de porositeit en wordt beschouwd als het hoofdkenmerk van de thermische geleidbaarheid van het materiaal. De gemiddelde dichtheid van vaste rode baksteen is 1600-1900 kg / m3, terwijl de porositeit varieert in waarden van 6-8%.

Porositeit is ook een belangrijke prestatie-indicator en beïnvloedt de thermische geleidbaarheid en vorstbestendigheid. Het wordt gemeten in percentage en karakteriseert de mate van volheid van het bakstenen lichaam met poriën. Het aantal poriën is volledig afhankelijk van het doel van het materiaal en de productietechnologie.Dus, om de porositeit te vergroten, worden stro, turf of gemalen zaagsel toegevoegd aan de klei, kortom al die materialen die, wanneer ze in de oven worden verbrand, kleine holtes achterlaten gevuld met lucht in plaats van zichzelf.

Wat de thermische geleidbaarheid betreft, zijn de waarden voor corpulente modellen vrij hoog. Dit legt bepaalde beperkingen op aan de constructie van het volle materiaal van woongebouwen en vereist de goedkeuring van aanvullende maatregelen voor de isolatie van gevels. De warmtegeleidingsindex van corpulente producten is dus slechts 0,7, wat wordt verklaard door de lage porositeit van het materiaal en de afwezigheid van een luchtspleet in de baksteen.

Dit vergemakkelijkt het probleemloos verwijderen van warmte uit de kamer, wat resulteert in een aanzienlijke hoeveelheid geld die nodig is voor de verwarming. Daarom moet bij het plaatsen van de dragende muren van hun rode baksteen met dit moment rekening worden gehouden.

Massief keramiek wordt veel gebruikt bij de constructie van constructies, die onderhevig zijn aan verhoogde brandveiligheidseisen. Dit komt door de hoge brandwerendheid van het materiaal en het vermogen van sommige van zijn modificaties om temperaturen tot 1600 graden te weerstaan.In dit geval hebben we het over fireclay-modellen, voor de vervaardiging waarvan speciale vuurvaste klei wordt gebruikt met een hogere baktemperatuur tijdens de productie.

Een even belangrijke indicator is de vorstbestendigheid van het materiaal., wat ook wordt aangegeven in de markering en wordt aangeduid met het symbool F (n), waarbij n het aantal cycli voor bevriezen en ontdooien is dat het product kan weerstaan. Massieve baksteen heeft een index van F75, waardoor deze tot 75 jaar kan dienen, terwijl de basisprestatiekenmerken behouden blijven en zonder te worden vervormd. Vanwege de lange levensduur wordt het materiaal vaak gebruikt voor de constructie van hekken, tuinpaviljoenen en buitentrappen.

Waterabsorptie heeft ook een grote invloed op de werkingseigenschappen van het materiaal en duidt op het vermogen ervan om vocht te absorberen en vast te houden. De hygroscopiciteit van een steen wordt experimenteel bepaald in het proces van willekeurige testproeven, waarbij de droge steen eerst wordt gewogen en vervolgens gedurende 38 uur in water wordt geplaatst. Vervolgens wordt het product uit de container verwijderd en opnieuw gewogen.

Het verschil in gewicht tussen droge en natte stenen zal de hoeveelheid vocht zijn die het heeft gevoed.Verder worden deze grammen omgezet in een percentage van de totale massa van het product en krijgen ze de waterabsorptiecoëfficiënt. Volgens de normen van de staatsnorm mag het vochtaandeel ten opzichte van het totale gewicht van droge vaste steen niet meer dan 8% bedragen.

Voor- en nadelen

Veel vraag en veelvuldig gebruik van rode baksteen verklaard door een aantal belangrijke voordelen van dit bouwmateriaal.

  • Door het monolithische ontwerp heeft de baksteen een hoge druk- en buigsterkte en kan hij worden gebruikt op de meest kritische bouwplaatsen.
  • Hoge vorstbestendigheid door het kleine aantal poriën en, als gevolg daarvan, lage hygroscopiciteit van het materiaal. Met deze eigenschap kunt u het materiaal gebruiken bij de constructie van straatstructuren en kleine architecturale vormen.
  • Het gegolfde ontwerp van sommige modellen maakt het gebruik van bakstenen mogelijk als een pre-finishing bekleding: het geribbelde oppervlak zorgt voor een hoge hechting op gipsmengsels en vereist geen installatie van accessoires, zoals hark of gaas.
  • Door de hoge thermische en brandwerendheid is keramische steen het belangrijkste materiaal voor legkachels, houtkachels en schoorsteenpijpen.
  • Rode baksteen is absoluut veilig voor de gezondheid van de mens, vanwege de natuurlijke oorsprong van de grondstoffen die voor de vervaardiging ervan worden gebruikt.
  • Met een lange levensduur kunt u krachtige producten gebruiken voor de constructie van muren en funderingen van woongebouwen en openbare gebouwen.
  • Door de universele geometrische vorm veroorzaakt rode baksteen geen problemen tijdens opslag en transport en is het ook vrij eenvoudig bij het leggen.

Zoals elk bouwmateriaal heeft rode baksteen een aantal nadelen. Onder de minnen noteren ze een hogere, in vergelijking met holle modellen, kosten, wat verklaard wordt door de noodzaak om meer klei te gebruiken voor de productie van één voorwaardelijk monster, evenals lage warmtebesparende eigenschappen van het materiaal.

Bovendien kunnen monsters van verschillende batches enigszins van kleur verschillen, dus als u meerdere pallets tegelijk koopt, is het beter om materiaal van dezelfde serie en op één plaats te kopen. De nadelen omvatten ook een groot gewicht aan producten.Dit vereist een meer voorzichtige benadering van de transportkeuze tijdens het transport van het materiaal, alsmede rekening houdend met de omstandigheden van opslag en capaciteit van de kraan.

species

Classificatie van rode baksteen is een aantal tekens, waarvan de belangrijkste het doel van het materiaal is. Volgens dit criterium zijn keramische modellen verdeeld in verschillende types.

Gemeenschappelijke steen

Het is het meest populaire en gewilde type en wordt gebruikt voor de constructie van de fundering, dragende muren en binnenwanden. De grondstof voor baksteen is gewone rode klei en de productie ervan wordt op twee manieren uitgevoerd.

  • De eerste wordt de methode van halfdroog persen genoemd en bestaat uit de vorming van losse stukken klei met een lage luchtvochtigheid. Compressie vindt plaats onder zeer hoge druk, dus de verbrande rauwe massa grijpt snel genoeg en de uitvoer is compact en hard materiaal.
  • De tweede methode wordt de methode voor de vorming van kunststoffen genoemd en bestaat uit het verwerken van het uitgangsmateriaal door middel van een bandpers met verder drogen en bakken van de plano's. Dit is de manier waarop de meeste modificaties van rode baksteen worden gemaakt.

Vuursteen

Het draagt ​​de naam van vuurvaste en is gemaakt van chamotte klei. Het aandeel in de totale massa van het product bereikt 70%, waardoor het materiaal praktisch onkwetsbaar is voor een open vuur en het metselwerk bestand is tegen de gevolgen ervan gedurende vijf uur. Ter vergelijking, het is vermeldenswaard dat gewapende betonconstructies in staat zijn om een ​​vlam te weerstaan ​​gedurende twee uur, en staalconstructies - van 30 minuten tot een uur.

Facing brick

Het heeft een glad of gegolfd oppervlak en wordt veel gebruikt bij de afwerking van gevels van gebouwen en interieurs.

Voorgevormde of gevormde baksteen

Het wordt geproduceerd in niet-standaard vormen en wordt gebruikt bij de constructie en decoratie van kleine architecturale vormen, inclusief bogen, kolommen en pilaren.

Klinkersteen

Het is het meest duurzame type en wordt veel gebruikt voor bestrating trottoirs en bestrating. De klinker wordt gekenmerkt door een lange levensduur, hoge sterkte, het bereiken van de M1000-index en een hoge vorstbestendigheid, waardoor het materiaal bestand is tegen 100 vriescycli.

Naast het functionele doel, hebben de krachtige keramische modellen verschillende afmetingen.Volgens de gangbare normen van GOST stenen dikte in enkel-, twee- en-een-half prestaties. De meest populaire maten worden beschouwd als single (250h120h65 mm) en een en een halve (250h120h88 mm). De afmetingen van dubbele stenen zijn 250 x 120 x 140 mm.

Naast producten met standaardformaten zijn er echter vaak opties met onconventionele afmetingen. Deze omvatten de grootte Eurokirpich 250h85h65 mm modulaire specimens met afmetingen 288h138h65 mm en de lengte nepolnomernye modellen 60, 120 en 180 mm en een hoogte van 65 mm. buitenlandse fabrikanten van stenen hebben een aantal andere afmetingen, waarvan de meest populaire zijn 240h115h71 en 200h100h65 mm.

Rode baksteen is niet de goedkoopste bouwmateriaal, zodat zijn keuze en de overname moet zeer zorgvuldig en redelijk worden behandeld.

In de volgende video vindt u een film over het technologische proces van de productie van bakstenen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer