Hoeveel bakstenen is nodig?

In de moderne wereld is het onmogelijk om te doen zonder stenen blokken. Ze zijn nodig voor de bouw van verschillende gebouwen, structuren, huizen, industriële gebouwen, structuren voor specifieke doeleinden (ovens voor verschillende doeleinden, drogers). Op zich zal het metselwerk niet behouden blijven. Voor het "binden" tussen de blokken zijn er verschillende soorten oplossingen. In dit artikel zullen we het hebben over metselwerkmengsels, hun functionele betekenis, de procedure voor het berekenen van hun hoeveelheid en massa.

Typen metselmortels

De mortel voor het leggen van bakstenen, afhankelijk van de samenstellende delen en het doel, is onderverdeeld in cementzand, kalksteen. Er zijn gemengde melanges, samenstellingen met een weekmaker.

Cement-zandmengsel is de meest voorkomende samenstelling voor de constructie van bakstenen constructies. De mortel is gemaakt van cement, zand en water in verschillende verhoudingen, die afhankelijk zijn van het doel en de locatie van het metselwerk.

Kalksteenmengsel - minder duur. Momenteel maar zelden gebruikt. Het bestaat uit zand, gebrande kalk en water. Het wordt alleen gebruikt voor het interieur, in kamers met een minimale vochtigheidsgraad, omdat de compositie niet stabiel is voor de effecten van vloeistoffen.

Gemengde mengsels zijn samengesteld uit de componenten van de twee eerder besproken oplossingen. Deze samenstelling wordt gebruikt in "speciaal" metselwerk, waarbij de kwaliteit van cement-zand en kalksteenmengsels noodzakelijk is.

De weekmaker is een speciaal polymeermateriaal dat aan de compositie wordt toegevoegd om plastic te zijn, vandaar de naam. Een dergelijk mengsel wordt gebruikt in gevallen waarin het nodig is oneffen oppervlakken met elkaar te verbinden, onnodige holtes op te vullen.

Hoeveel bakstenen is nodig?

Afhankelijk van het type metselwerk, de kwaliteitsindicatoren van de steen, het soort mortel zelf, wordt het verbruik van het mengsel berekend voor 1 m3 metselwerk.De meeteenheden van de oplossing zijn kubieke meters, in gewone "kubussen".

Meteen nadat we hebben besloten over de bovenstaande parameters, kiezen we het type compositie.

De cementzandcompositie wordt bereid uit een mengsel van 1 deel cement en 3 tot 5 delen zand. Op deze manier kunt u het verbruik van cement per vierkante kilometer berekenen. De berekening is ook afhankelijk van het merk cement, dat kan variëren van M200 tot M500.

Na het bepalen van het type mortel, is het belangrijk om het verbruik van de mix te achterhalen, afhankelijk van de dikte van de naden, wanden (metselwerk kan 0,5 bakstenen, 1, 2 stenen zijn).

Onder specialisten zijn er enkele algemene cijfers bij het berekenen van de oplossing.

Dus, voor het metselwerk van een conventioneel blok met afmetingen van 250x120x65 mm van een muur in een halve baksteen per 1 m3, laat het 0.189 m3 van het mengsel. Voor een muur van één steen is het noodzakelijk 0,23 m3 mortel te hebben. Er zijn bepaalde tabellen waarmee u berekeningen kunt maken.

Factoren die van invloed zijn op het verbruik van de oplossing

Er zijn functies waarmee rekening moet worden gehouden bij het berekenen van het mengsel dat wordt gebruikt voor het leggen.

De belangrijkste zijn:

 • wanddikte;
 • metselaar vaardigheden;
 • de porositeit van het baksteenmateriaal, zijn vermogen om vocht te absorberen;
 • type stenen blok, de aanwezigheid van holtes erin;
 • de kwaliteit van de voorbereiding van de oplossing;
 • vochtigheid, omgevingstemperatuur; tijd van het jaar.

In de regel beïnvloeden bovenstaande factoren het oplossingsverbruik naar boven, maar dit is niet altijd het geval. Bijvoorbeeld: de deskundigheid van een metselaar kan zowel een toename van de gebruikte hoeveelheid mortel (hij is niet voldoende gekwalificeerd) als een afname (workshop) beïnvloeden. Tegelijkertijd brengt een toename van de dikte van de wanden noodzakelijkerwijs een toename van het mengsel met zich mee, en omgekeerd.

Het verbruik van het mengsel wordt beïnvloed door de gebruikte componenten, de houdbaarheid van het cement, de kwaliteit van de bereiding van de oplossing. Als, wanneer gemengd in zand, er vreemde insluitsels zullen zijn (stenen, klei, boomwortels), dan zullen deze objecten bij het leggen van stenen interfereren. Dit zal leiden tot een toename van de naden tussen de blokken, de afwijzing van een deel van de oplossing.

Deskundigen adviseren dat na de berekeningen die worden gebruikt bij het leggen van bakstenen mortieren, het noodzakelijk is om de verkregen resultaten met 5-10% te vergroten. Dit is nodig voor verschillende onvoorziene situaties die zich tijdens de bouw kunnen voordoen. Ze worden meer dan één dag vastgehouden, vaak maandenlang uitgerekt.Tijdens de bouwperiode veranderen de weersomstandigheden, de kwaliteit van de steen, het type, het cementmerk en de vochtigheid van het zand vaak.

  Bouwwerkzaamheden, het leggen van bakstenen, evenals oplossingen die worden gebruikt in het werk, moet u speciale aandacht besteden. Het resultaat van het geleverde werk, de sterkte van de muren, hun duurzaamheid en de veiligheid van mensen die gebouwen, gebouwen en woningen zullen gebruiken, hangen hiervan af. Het is erg belangrijk bij het berekenen van de hoeveelheid mortel voor het leggen van stenen om advies te krijgen van een aannemer. Het zal van onschatbare waarde zijn bij het verminderen van materiële verliezen bij de productie van bepaalde werken.

  Hoe je een oplossing kunt voorbereiden voor het leggen van stenen, zie de video hieronder.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer