Subtiliteiten van het proces om bakstenen te reinigen

 Subtiliteiten van het proces om bakstenen te reinigen

Reinheid is niet alleen belangrijk voor de dagelijkse reiniging, maar ook voor de zorg voor bouwconstructies. Zelfs de meest duurzame baksteen gaat langer mee en zal mensen behagen als ze op de juiste manier worden verwijderd. En in veel gevallen kunt u met de begeleiding van de elementaire volgorde alleen weer keramische blokken toepassen.

Reinigingsmethoden

Verschillende opties ontwikkeld voor de zuivering van stenen, die elk hun eigen toepassingsgebied hebben. Soms, als de vervuiling erg sterk is, moet je twee of meer methoden combineren. De onder druk toegevoerde waterstraal verwijdert effectief zoutschillen en andere vlekken.Bestaande systemen kunnen water leveren met een druk van 15-220 bar. Hoewel deze druk groot is, is de technologie zodanig ontwikkeld dat het materiaal niet is beschadigd, bovendien is het milieuveilig.

In plaats van water kunnen zandstralen worden gebruikt. Apparaten die het voeden, kunnen de vrijgave van stenen tegen de volgende verontreinigingen garanderen:

 • oude kleurstoffen;
 • bitumen;
 • stookolie en andere aardolieproducten;
 • schimmel vlekken;
 • cementnevels en korsten;
 • sporen van corrosie.

Het onder aanzienlijke druk toegevoerde zand oefent ook verhoogde druk uit op het oppervlak. Dit helpt alle insluitsels verwijderen die het uiterlijk van de muur of een andere structuur nadelig beïnvloeden. Samen met de twee genoemde varianten, wordt de mechanische techniek veel gebruikt. Het helpt bij het verwijderen van alle verharde substanties, inclusief druppels van bouwmengsels, verven en vernissen. Gebruik voor het werk verschillende handgereedschappen, waarmee cementmortel en andere verstoppingen kunnen worden gespleten.

Maar erg fijn vuil met beitels, beitels en dergelijke is lastig om schoon te maken. Bovendien kunnen ze het oppervlak beschadigen.Daarom wordt de laatste bewerking uitgevoerd met grof schuurmiddel. Om een ​​positief resultaat te garanderen, moet u na een schuurbehandeling de steen met een straal uit een slang spoelen. Hiermee worden alle stofdeeltjes weggespoeld. Maar alle mechanische effecten, zelfs de meest goedaardige, kunnen een bakstenen muur beschadigen. Daarom worden chemicaliën ook veel gebruikt. Los klompen op:

 • fosforzuur;
 • zwavelzuur;
 • zoutzuur.

Ze worden alleen gebruikt bij het verwerken van keramische stenen. Maar silicaatblokken kunnen niet op deze manier worden gereinigd. Het zal onvermijdelijk worden beschadigd. Cement hecht zeer sterk aan de silicaatbasis. Het is erg moeilijk om sporen van de oplossing en overgewicht met zijn handgereedschap te verwijderen, het is noodzakelijk om elektrische machines te gebruiken.

fondsen

Wanneer een of andere optie voor het reinigen van stenen is geselecteerd, moet u speciale gereedschappen voorbereiden.

Als u van plan bent een mechanische methode te gebruiken voor het reinigen van het oppervlak van de metsellaag, moet u het volgende voorbereiden:

 • borstel voor metaalbewerking;
 • troffel (soms vervangen door een spatel);
 • schuurpapier bedekt bar;
 • beitel;
 • beitel;
 • middelgrote hamer.

Naast mechanische reinigingsmiddelen is het nodig om een ​​watertank gereed te houden. Het vermindert de sterkte van gedroogde plekken. In het huis wordt de muur bevochtigd met rollen, borstels of sponzen. Als het werk op straat wordt gedaan en de vervuiling erg groot is, is het praktischer om een ​​slang te gebruiken. Het moet overmatig vocht vermijden, omdat de steen wordt vernietigd door contact met de vloeistof.

Maar aangezien elk handmatig en elektrisch gereedschap stof creëert tijdens het werken, verwijdert het schurende deeltjes, moet u zorgen voor apparaten om de gezondheid te beschermen. Het is mogelijk om met een soortgelijk hulpmiddel alleen in een gasmasker en een speciale bril te werken. Belangrijk: je moet handschoenen dragen. Kleding bij het reinigen van stenen moet duurzaam, niet-strepend zijn; als het vies wordt, zou het geen medelijden moeten zijn. Als u van plan bent speciale chemicaliën te gebruiken, moet u dezelfde gasmaskers, veiligheidsbril en rubberen handschoenen gebruiken.

Om mechanisch vuil uit een silicaatbaksteen te verwijderen, gelden:

 • stalen borstels;
 • elektrische boormachines en hulpstukken voor hen;
 • Emery.

In ieder geval moeten natte vlekken en invallen op silicaatmateriaal plaatsvinden. Dit zal het werk aanzienlijk vereenvoudigen.Oplosmiddelen worden in de voltooide vorm gekocht of onafhankelijk bereid - het hangt af van de materiële mogelijkheden en vaardigheden. In de meeste gevallen helpt zwavelzuur en zoutzuur het oppervlak te reinigen. Belangrijk: het is onmogelijk om ze in zuivere vorm en in geconcentreerde oplossingen aan te brengen, verdunning tot 10% is vereist.

Chemisch reinigen wordt voltooid door het oppervlak af te spoelen met stromend water. Dit verwijdert corrosieve stoffen samen met onopgeloste deeltjes. Speciale preparaten worden aangebracht op vervuilde delen van de baksteen met borstels, rollers of borstels. Het wordt aanbevolen om chemische en mechanische reiniging te combineren. De blokkades verzacht door chemicaliën worden verwijderd met spatels en beitels (als de vlekken groot zijn), of stalen borstels (wanneer het nodig is om kleine sporen en punten, vlekken) te verwijderen.

Hoe maak je verschillende soorten vervuiling met je eigen handen schoon?

De keuze van de reinigingsmethode wordt niet alleen bepaald door het type baksteen (keramiek of silicaat) en niet alleen door de ernst van de verontreiniging. Het is ook noodzakelijk om aandacht te besteden aan het gebied dat door de blokkering wordt bedekt, hoe snel het moet worden verwijderd. Het maken van noodstenen wordt met speciale voorbereidingen uitgevoerd.Als het niet nodig is om te haasten, hebben milieuvriendelijkere methoden de voorkeur. Reeds onder hen kiest u de aanpak, waarbij u zich richt op het type dekking.

Direct na het leggen moeten de wanden van cement worden ontdaan. Allereerst wordt de modder verzacht, bevochtigd met water. Dit maakt de steen kwetsbaarder en helpt hem scheuren van het basismateriaal. De watergift wordt voortgezet totdat het water wordt geabsorbeerd. Als het nog steeds wordt geabsorbeerd, betekent dit dat de vlekveiligheidsmarge nog niet is opgebruikt.

Vervolgens wordt de oplossing mechanisch verwijderd. Als de vlekken van beton een platte vorm hebben, worden ze meestal verwijderd met spatels, troffels of borstels met verhoogde stijfheid. Als er steenfragmenten op het oppervlak zijn, worden ze met een spatel lichtjes weggeslagen. Wat overblijft, wordt met een borstel schoongemaakt. Maar de grote insluitsels zullen alleen de beitel en de hamer verwijderen; andere hulpmiddelen zijn onpraktisch. Tijdens het werk is het noodzakelijk om slagen precies en zonder overdreven inspanning te treffen. Absoluut onaanvaardbare aanvallen in een rechte hoek. Druk op vervuilde locaties moet op of tegen de muur zijn. Wanneer de afvalcoating grotendeels wordt verwijderd, zal de bakstenen muur moeten worden geschuurd.Maar het werk eindigt hier niet - je moet nog steeds het oppervlak wassen en daarbij microscopische deeltjes verwijderen.

Als de muur lang heeft gestaan, moet je vaak van zout af. De aanpak van de raids kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van hun aard. Een deel van de zoutvlekken wordt eenvoudigweg weggespoeld, waardoor de gevel of individuele stenen worden besproeid met een slang. Soms hoef je niet eens een sterke druk te creëren, net genoeg bevochtiging. Maar in andere gevallen zijn sterkere middelen vereist - speciale voorbereidingen en een stijve borstel.

Belangrijk: Reagentia die in winkels worden verkocht, kunnen alleen omgaan met strikt gedefinieerde soorten minerale zouten.

Om het uiterlijk van de oude baksteen weer normaal te maken, moet je met vallen en opstaan ​​handelen, of je laten leiden door de aanbevelingen van de verkopers. Ze moeten in detail het type vlekken, lagen (en beter om foto's te tonen) beschrijven. Het verdunnen van een medicijn, het is onaanvaardbaar om af te wijken van de verhoudingen van water en werkmengsel voorgeschreven door de instructie; De aanbevolen verwerkingstijd kan niet worden overschreden.

Van de beschikbare chemische middelen om de zoutblokkades te bestrijden een oplossing van zoutzuur toepassen.Ze kunnen alleen worden bevochtigd met een grondig bevochtigde ondergrond. Als er 10 minuten verstrijken, wordt de muur weggespoeld met een slang. Zodra het oppervlak tot 100% droogt, moet het worden behandeld met een hydrofobe stof. Als alles goed is gedaan, verschijnen er de komende 10 jaar geen nieuwe zoutvlekken op het oppervlak.

Bakstenen muren op straat zijn vaak bedekt met gedroogde klei. Dit type vervuiling wordt als gemakkelijk schoon te houden beschouwd. Zelfs als de klei een aanzienlijk deel van het oppervlak bedekt, kun je er vanaf komen door de vervuilde plekken eenvoudigweg te bevochtigen. Na 5-7 minuten kun je het vuil wegschieten met een stroom uit een slang. Grote kleifragmenten op gemakkelijk toegankelijke plaatsen worden met een borstel verwijderd en vervolgens wordt het probleemgebied gewassen. Maar een baksteen kan niet alleen met klei worden verstopt - vaak krijgt hij ook verf van verschillende soorten. Met elke constructie verven, evenals met hars en bitumen, helpen om te gaan met:

 • kerosine;
 • witte geest;
 • terpentijn.

Probleemgebieden worden ingewreven met een onnodige doek die is bevochtigd in de gekozen oplossing. Dezelfde drie stoffen helpen bij het verwijderen van vetvlekken. Belangrijk: bij het gebruik van terpentine en kerosine moet u onthouden dat ze ontvlambaar zijn en white spirit is ook giftig.Naast vette substanties en verven, moeten vaak de bakstenen muren van pleister worden verwijderd. Eén methode omvat uniforme bevochtiging van het materiaal met een spray.

Als het 3-5 minuten duurt, kan de decoratieve coating gemakkelijk worden verwijderd met een troffel of spatel. Maar na overvloedige impregnatie met water, kan het pleister worden neergeslagen met een stroom water uit een slang. De kleine resten en enkele vlekken reinigen een stalen borstel. Productievere manier - het gebruik van een elektrische boormachine. Het is alleen nodig om er speciale schuursproeiers op te zetten. Het metselwerk van de kachel, de open haard moet regelmatig worden schoongemaakt van roet en roet. Breng in beide gevallen reinigingsmiddel van vetvlekken aan met een borstel. Let op: als de vlek al oud is, is het raadzaam om samenstellingen te nemen met organische oplosmiddelen. Ze zijn veel actiever dan gewone schoonmaakproducten. Omdat tijd en moeite minder wordt uitgegeven.

Handige tips

Hoe dan ook, welke vervuiling ook op de stenen muur kan verschijnen, na reiniging is het wenselijk om deze te wassen en te drogen. Daarna worden waterafstotende middelen gebruikt om de ontwerpkenmerken te verbeteren.Gebruik een beitel om vuil te verwijderen in de laatste bocht. Het is niet bedoeld om cement (beton) te verwijderen en kan snel saai worden. In tegenstelling tot de aanbevelingen van individuele "professionals", is het onmogelijk om cement van stenen met spijkers af te breken - ze zullen zeker sporen nalaten die het uiterlijk bederven.

Hoe je de steen met je eigen handen schoonmaakt, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer