Geripte baksteen: kenmerken, variëteiten en gebruik

Het esthetische uiterlijk van de gevels van huizen en hekken gemaakt met behulp van gescheurde stenen is echt indrukwekkend. Dit bekledingsmateriaal ziet er geweldig uit in residentiële interieurs, het in zones onderverdelen van een deel van de muur, of het verfraaien van een open haard, boog, kolommen. Het imiteert de textuur van natuursteen: zandsteen, kalksteen, graniet. Elk bouwobject met een gescheurde baksteen krijgt het expressieve uiterlijk en de geest van romantiek.

Hoe is het?

De gevelsteen wordt haveloos genoemd, omdat een van zijn zijkanten opzettelijk is vernietigd, waardoor het lijkt alsof het natuurlijke materiaal is. Een grote verscheidenheid aan structuren, vormen, maten en tinten helpt het om veel verschillende taken uit te voeren.

De eigenaardigheid van de gescheurde baksteen is een groot gewicht en dichtheid (150-250 kg per vierkante meter). Een gebouw met dergelijke voering vereist een solide basis, en als de oude structuur moet worden gereconstrueerd, moet eerst de fundering ervan worden versterkt. Om de taak te vergemakkelijken, vonden de bouwers een holle steen uit, die qua gewicht veel lichter is dan full-bodied en kan worden gebruikt in het interieurontwerp.

Soms worden holle modellen gemaakt in de vorm van een splitter, grotere maten - 39x19 cm, waarmee u veel sneller hekken en kolommen kunt maken.

making

Voor de productie van gescheurde stenen hoef je geen klei en zand aan te brengen, zoals in traditionele gevallen. Grondstoffen zijn kalksteen, schaalrots, baksteen en glasgevechten, marmer, granietschilfers, screeningen van hoogovenslakken en geëxpandeerde klei. Het vulmiddel wordt gemengd met water (niet meer dan 10%), cement, modificatoren en kleurstoffen.

Ragged brick wordt niet gemaakt door de manier van branden, maar door de sterkste persing met de maximale afname van het vochtgehalte van de grondstof. Vervolgens gaat het product lang drogen. Het resultaat is stenen die dicht bij natuursteen in sterkte zijn.

Het product wordt op twee manieren naar het gebruikelijke "rafelige" type gebracht: eenvoudig en complex.

 • Een eenvoudige methode splitst een steen met een machine vergelijkbaar met een guillotine. Elke baksteen wordt op verschillende manieren vernietigd, waardoor het afgewerkte metselwerk er zo natuurlijk mogelijk uitziet.
 • De tweede methode omvat gemechaniseerde splitsing van complexe apparatuur. Het gevolg is dat elke steen hetzelfde "gerafelde" oppervlak heeft. Sproeiers laten je de structurele basis veranderen die de diversiteit van natuursteen nabootst.

types

Gescheurde baksteen wordt niet alleen ingedeeld naar uiterlijk, maar ook door structuur, vorm, kleur, locatie van de textuursnede. Voor de vervaardiging van producten met behulp van handmatige en mechanische gieten. Het gebruik van modificators en weekmakers maakt het mogelijk om extra eigenschappen te verkrijgen, zoals weerstand tegen vele klimatologische factoren of agressieve omgevingen.

structuur

Geconfronteerd materiaal is corpulent en hol, heeft een ander gewicht en bereik.

 • De eerste look is duurzamer en zwaarder. Het wordt gebruikt waar een hoge belasting wordt aangenomen: voor de kelder en de kelder, voor een stevige betonnen omheining, voor het leggen van een open haard.
 • Holle baksteen is inferieur qua sterktemaar het is lichter, heeft goede thermische isolatie-eigenschappen. Om naar het oppervlak te kijken met vergelijkbaar materiaal is het niet nodig om de muren of de fundering te versterken. Holle steen aanbrengen voor interieurontwerp, buitendecoratie van gebouwen, hekken die niet zijn onderworpen aan speciale stress.

vorm

De standaard rechthoekige vorm wordt gebruikt voor het bekleden van vlakke oppervlakken. Maar er zijn ook kolommen, bogen, trappen, borstweringen, kroonlijsten, deuropeningen waar stenen hoekig, wigvormig, gedraaid of met gladde uiteinden vereist zijn. Al deze diversiteit maakt het mogelijk om het gebruik van tattered brick in het werken met de grootste te maximaliseren.

Getextureerde snit

De bezuinigingen op de bakstenen facetten van de steen hebben zich goed bewezen in het kijken naar de openingen en hoeken van gebouwen. Hellende lepelranden worden gebruikt voor het basisontwerp. Hoekige insnijdingen (45 graden) zijn gelijktijdig aan beide aangrenzende zijden, een dergelijk product wordt gebruikt voor bekledingskolommen, vensterbanken, deuropeningen.

kleur

Kleur speelt een grote rol bij het imiteren van natuurlijk materiaal. Met zijn hulp wordt meteen geraden wat een conventionele steen is - zandsteen, kalksteen of graniet.Het toegevoegde pigment kleurt niet alleen het product in de gebruikelijke bruine, grijze, steenachtige, witte of gele tinten, maar kan het geheel onverwacht maken: paars, kaki of frisgroen.

Gladde stenen oppervlakken kunnen mat of glanzend zijn. Goed uitziende geglazuurde bakstenen.

Positieve en negatieve kenmerken

Haveloze baksteen wordt veel gebruikt in het externe en interne ontwerp van constructie-objecten. Het heeft vaak de voorkeur boven andere tegenoverliggende materialen, omdat het bijna geen gebreken vertoont, maar beschikt over een indrukwekkende lijst van positieve eigenschappen:

 • heeft een mooie uitstraling;
 • dankzij het versterkte persen verkrijgt het ultrasterke eigenschappen, vooral als het om een ​​volle steen gaat;
 • duurzaam;
 • de baksteen is bestand tegen temperatuurveranderingen, burn-out op de zon, mechanische spanning;
 • het is milieuvriendelijk;
 • geeft geen vocht door;
 • brandwerend;
 • vereist geen speciale zorg;
 • gemakkelijk in te delen;
 • holle vormen helpen het gebouw warm te houden;
 • imitatie van natuursteen wint in prijs van het origineel;
 • een grote verscheidenheid aan typen vergemakkelijkt het werk van ontwerpers.

Het nadeel van een gescheurde steen is de ondoordringbaarheid van de damp, een eigenschap die voorkomt dat muren lucht passeren. Help het probleem op te lossen, laat gaten achter tussen de stenen. Soms geven ze de voorkeur aan lichter bekleed materiaal, bijvoorbeeld keramische tegels.

Toepassingsgebied

Ragged brick wordt gebruikt voor zowel externe als interne voering. Met een grote variëteit aan soorten is het moeilijk om je voor te stellen waar het zich ook maar bevindt. Laten we proberen het reeds gecompileerde idee van het veelomvattende gebruik ervan samen te vatten:

 • meestal wordt een gescheurde baksteen gebruikt in de bekleding van gevels om het gebouw een mooie, expressieve uitstraling te geven;
 • de wanden van de huizen hoeven niet volledig met steen te worden gemonteerd, ze kunnen gedeeltelijk worden gedecoreerd, waardoor een kader ontstaat van de kelder of fundering;
 • de industrie produceert bepaalde soorten stenen voor het ontwerp van pilaren, portieken, bogen;
 • De deur en raamopeningen versierd met gescheurde steen zien er onberispelijk uit;
 • bakstenen worden gebruikt in landschapsontwerp voor het decoreren van banken, bloembedden, priëlen, patio's, barbecuegebieden;
 • het wordt vaak gebruikt bij het ontwerpen van omheiningen, waardoor ze een duur en representatief uiterlijk krijgen;
 • binnen, een muur of een fragment ervan is versierd, open haarden, kolommen zijn gemaakt, binnenmuren zijn gemaakt van massieve bakstenen.

Geconfronteerd met werken

Het proces van het decoreren van oppervlakken met een gescheurde baksteen is vrij eenvoudig en bestaat uit twee fasen.

 • Voorbereiding. Allereerst wordt het vermogen van de muur om een ​​zware belasting van de bekleding te weerstaan ​​berekend. Verstevig indien nodig de fundering of de muur zelf. Vervolgens wordt een vlak oppervlak gemaakt voor de volgende bewerking met het materiaal: de openingen worden opgevuld, het vlak wordt gepleisterd. De afgewerkte muur moet worden behandeld met een antischimmelmiddel.
 • Recht tegenover. De hechtmiddelsamenstelling wordt aangebracht op het gegronde oppervlak. Men moet niet vergeten dat de voering zwaar is en niet de mortel betreurt, maar tegelijkertijd de naden niet mag verlaten, waardoor decoratieve elementen vervuild raken. Dan is alles eenvoudig: een baksteen wordt aangebracht, licht getikt met een houten hamer en de resten lijm worden onmiddellijk verwijderd.

Het kijken naar een gescheurde baksteen is vrij eenvoudig en de prachtige verschijning van de gevel zal vele jaren plezierig zijn.

Hoe meesters een gescheurde steen eruit zien in de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer