Het gewicht van de steen en hoe het te meten

Brick - het meest voorkomende bouwmateriaal ter wereld. Zonder dit is het moeilijk om gebouwen, industriële gebouwen en verschillende faciliteiten voor te stellen. Het beschouwde bouwmateriaal heeft verschillende afmetingen, is gemaakt van materialen met verschillende dichtheid en heeft volgens verschillende technologieën respectievelijk gewichtsverschillen. De gewichtsparameters zijn belangrijk, omdat de berekende waarden van de fundering waarop de volledige belasting van het gebouw of de structuur, de sterkte van de constructie, rust, van hen afhankelijk zijn.

Baksteenvariëteiten en markeringen

Er is een grote verscheidenheid aan stenen en, in overeenstemming met de nationale normen, producten worden onderverdeeld in verschillende groepen, afhankelijk van de omvang van hun toepassing en technische kenmerken.

Naar de bestemming zijn er de volgende types.

  • constructie - ontworpen voor het uitvoeren van wanden voor verschillende doeleinden (lager, binnen), zowel binnen als buiten de kamer. De gewone baksteen, ook voor hen.
  • gelaats - vereist voor de definitieve afwerking. Blokken kunnen worden gemaakt van natuurlijke of kunstmatige materialen, er is een enorme verscheidenheid aan kleuren, verschillende maten. Face-brick kan worden gebruikt als een constructief materiaal.

Volgens de structuur kan worden geïdentificeerd:

  • hol, bij de productie van welke vormen worden gebruikt, waarbij er gaten in de blokken zijn om een ​​lage thermische geleidbaarheid te garanderen, respectievelijk, dit type baksteen is meer energiebesparend;
  • full-bodied, d.w.z. er zijn geen lege ruimtes in de steen, het kan een standaard ovenblok zijn;
  • door sterkte, worden verschillende kwaliteiten onderscheiden - van de minst dichte M-75, M-100 en M-150 tot de meest dichte M300;
  • op vorstbestendigheid zijn er markeringen van F15 tot F50.

Eén type is vuurvaste stenen, die zijn gemaakt van speciale duurzame klei met additieven van bepaalde onzuiverheden, waaronder zand.Het is mogelijk om blokken te verkrijgen door vuurvast stof en speciaal poeder onder hoge temperatuur te behandelen (bakken). Er is een chamottebaksteen van algemeen nut (ShA, ShA-5, ShB-5, ShB8), koepelkoepel, dubbelzijdig en vele anderen bestemd voor gespecialiseerde constructie.

Ook zijn er andere soorten van dit facingmateriaal: zuurbestendig, zabutovetschnisch, silicaat en keramische blokken.

Merk op dat de merkfabrikant van zabutovochnogo-stenen van groot belang is. Hoe hoger het is, hoe sterker de constructie kan worden gemaakt.

Maten van producten

Veel fabrikanten bieden een vrij grote verscheidenheid aan stenen. Op basis hiervan kunnen standaardproducten zijn:

  • enkele versies van 250x120x65 mm;
  • anderhalf met maten 250 tot 120 bij 88 mm;
  • dubbel met afmetingen van 250 bij 120 bij 138 mm.

Gevelstenen kunnen kleiner zijn dan 120 mm, omdat het hoofddoel de esthetische perceptie van het afgewerkte gebouw of de uiteindelijke constructie is. Het kan ook anders zijn en zijn massa. Er zijn baksteenblokken die andere dimensies hebben vanwege het feit dat ze verschillen in vorm hebben, er zijn bijvoorbeeld varianten van een driehoekige vorm, met ronding, concaaf, convex, etc.Zoals u begrijpt, zijn er verschillende groottes van producten om te zorgen voor diversiteit en exclusiviteit, wat bijdraagt ​​aan de verbeeldingskracht van de klant en de architect bij het werken aan de constructie van het object.

Volumetrisch en soortelijk gewicht

Uit het bovenstaande kunnen we concluderen dat, afhankelijk van de grootte van het materiaal en de productiemethode, een baksteen een ander volume en soortelijk gewicht heeft. Het volumegewicht moet worden berekend met behulp van een speciale formule. De meest lichtgewicht is een baksteen voor het werken van 1200 tot 1500 kg per kubieke meter. Voor blokken met holtes varieert deze parameter van 130 tot 1650 kg / m3. De moeilijkste - full-bodied opties.

Volumetrisch gewicht is een belangrijke parameter die nodig is voor het berekenen van de belasting op de fundering van de constructie en wordt bepaald door het gewicht van de steen per kubieke capaciteit van het metselwerk.

Soortelijk gewicht, met andere woorden, is de dichtheid van het materiaal waaruit het product is gemaakt. Het hangt af van de grondstof, de kwaliteit, de productiewijze, de porositeit. Om de waarde van het specifieke gewicht te berekenen, is het noodzakelijk om een ​​"schoon" volume vast te stellen. De standaardwaarde van het specifieke gewicht voor silicaatsteen is ongeveer 2000-2400 eenheden. Het kleiproduct heeft een soortelijk gewicht van 1700 tot 1900 kg / m3, een brandwerende steen is ongeveer tweeduizend eenheden.De overwogen parameters zijn belangrijk, zowel in de ontwerpfase als in het stadium van daadwerkelijke productie van werken, omdat de kwaliteit, de duurzaamheid van de constructie, de thermische geleidbaarheid en de energie-efficiëntie ervan afhangen.

Meetmethoden

Om het aantal steenblokken en hun gewichtsparameters te bepalen, is het belangrijk om de meetmethoden te bepalen, die volumetrisch, massa of gemengd kunnen zijn. In de regel wordt baksteen vrijgegeven in pallets (speciale pallets), waar van tweehonderd tot driehonderdvijftig stenen worden geplaatst. Verdeling van het gewicht van de pallet met een baksteen van 1 st. (massa-methode), kunt u eenvoudig hun totale aantal vinden en omgekeerd. Bij deze meting is het belangrijk om rekening te houden met het gewicht van de pallets zelf, variërend van 18 tot 40 kg.

De volumetrische methode bestaat uit het feit dat, rekening houdend met de afmetingen van één blok en de afmetingen van de gehele pallet, het aantal producten ook eenvoudig kan worden berekend. Gemengde methode combineert beide eerder besproken. Het meten van de hoeveelheid is belangrijk wanneer u betaalt voor de aankoop van bouwmaterialen in een winkel, wanneer u betaalt voor een liggende werknemer, bij het controleren van de overeenstemming van de uitgevoerde werkzaamheden met het bestaande project.

In het artikel hebben we alleen de belangrijkste en meest voorkomende soorten en soorten baksteenproducten beoordeeld, hun volume en soortelijk gewicht, en andere parameters. Het is belangrijk om bij het kiezen van een product een project door een expert laten ontwikkelen. Alleen, zonder speciale kennis, kunnen zelfs de meest gewone blokken niet worden gebruikt.

Je leert meer over het bouwen van stenen uit de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer