Typen en methoden voor het gebruik van sierstenen voor binnenhuisinrichting

 Typen en methoden voor het gebruik van sierstenen voor binnenhuisinrichting

Het moderne ontwerp van de woning wordt vertegenwoordigd door de afwerking van verschillende materialen, waaronder de decoratieve baksteen is erg populair. Prachtig gemaakt metselwerk transformeert oorspronkelijk het interieur van elke kamer. Om de sfeer van een dorpshuis of een vorstelijk kasteel te creëren, volstaat het om de juiste kleur en textuur van bakstenen te kiezen.

Wat is het?

Geconfronteerd met (decoratieve) baksteen is een uniek bouwmateriaal dat recent op de markt is verschenen,maar is al op grote schaal gebruikt. Het is gekozen voor interieurdecoratie van appartementen en landhuizen. Het werken met zo'n steen is eenvoudig, daarom wordt het vaak zelfstandig uitgevoerd, zonder de hulp van specialisten in te roepen. Vanwege het feit dat dit bekledingsproduct een hoge sterkte, duurzaamheid en milieuvriendelijkheid heeft, wordt het aangeraden om het te gebruiken voor het versieren van gebouwen, waaronder kinderkamers. Decoratieve panelen zijn verkrijgbaar in verschillende kleurenpaletten, variërend van delicaat wit tot fel geel en bruin.

Wat de textuur betreft, imiteert het materiaal realistisch metselwerk. Daarom wordt het universeel genoemd en is het gemakkelijk te selecteren voor elk stilistisch ontwerp van ruimtes. Decoratieve afwerking kan worden uitgevoerd op cement-, baksteen-, gipsplaat- en schuimbetonoppervlakken. Ondanks het feit dat de bekleding van dit materiaal ongemakkelijk lijkt, omdat het het gevoel geeft niet binnen te zijn, maar op straat, kiezen veel huiseigenaren ervoor om muren te behangen met hout, gips en behang. Dit is het gevolg van het feit dat de baksteen het mogelijk maakt om een ​​contrastovergang tussen oppervlakken, meubels en textiel te creëren die zeer modieus is in modern design.

In de structuur lijkt decoratieve baksteen op een bepaalde combinatie van tegels met kunststeen. Tegenwoordig produceren fabrikanten dit materiaal, waarbij klei, cement en gips als hoofdcomponent worden gebruikt. In tegenstelling tot een kunststeen, wordt een gevelsteen gekenmerkt door een reliëfoppervlak. Het heeft een rechthoekige vorm, er zijn ook modellen met licht afgeronde hoeken.

De belangrijkste voordelen van het product zijn onder andere:

 • eenvoudige installatie;
 • duurzaamheid en betrouwbaarheid in gebruik;
 • hoge slijtvastheid;
 • afwezigheid van componenten die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid;
 • uitstekende geluidsisolatie;
 • weerstand tegen vuur;
 • breed scala aan modellen.

Wat betreft de tekortkomingen, ze zijn niet, behalve de hoge kosten. Maar fabrikanten zijn onlangs begonnen met het produceren van budgetmateriaalopties die niet inferieur zijn aan kwaliteit en die beschikbaar zijn voor aankoop bij gezinnen met een gemiddeld financieel inkomen. Bovendien kunt u met een enorme keuze aan materiaalformaten besparen op de afwerking. Traditioneel heeft het product de afmetingen van een gewone baksteen, maar de hoogte kan variëren van 6 tot 15 cm, en de lengte is 16-24 cm, de dikte van de tegels is ongewijzigd en gelijk aan 2,5 cm.

Verschillende afmetingen vergemakkelijken het installatieproces en de voering is erg snel. Als het ontwerp van de muren is gepland om een ​​baksteen te zijn die rotssteen imiteert, dan moet er rekening mee worden gehouden dat de afmetingen van de platen in dit geval andere zijn - 210 × 102 × 48 mm. Hun hoogte is minder, en de dikte is meer. Voor het leggen van dergelijk materiaal is niet alleen een bepaalde ervaring vereist, maar ook tijdskosten.

species

De bouwmarkt wordt vertegenwoordigd door een breed scala aan gevelstenen, waarvan elk model niet alleen verschilt qua prijs, uiterlijk ontwerp, maar ook qua materiaal. Gezien de laatste indicator zijn de volgende soorten producten de meest voorkomende in de verkoop.

Gips (cement)

Het wordt geproduceerd door gieten, waarbij het gips of cementmengsel wordt gegoten in speciale vormen. Daarna wordt het schilderen uitgevoerd (als de kleur niet eerder in oplossing is gebracht) en verwerking. Deze technologie van release is grotendeels vergelijkbaar met de productie van decoratieve steen, het verschilt alleen in de reliëfvorm van de platen. Tegelijkertijd wordt het uit cement verkregen materiaal gekenmerkt door een grotere sterkte en vochtbestendigheid dan op basis van gips. Dergelijke stenen kunnen de ruimtes met een hoge luchtvochtigheid afwerken.

De belangrijkste voordelen van dergelijke platen omvatten ook betaalbare kosten en milieuveiligheid. Het nadeel van het product is dat de installatie ervan het gebruik van speciale lijm en voegen vereist. Bovendien moet u voor het bekleden van wanden in ruimten met een constant temperatuurverschil en condensaat, vochtwerende platen gebruiken. Lees hiervoor zorgvuldig de productetikettering.

Klinker

Dit is het duurste type baksteen, dat verbeterde fysieke eigenschappen heeft. Laat het bekledingsmateriaal van klei los met behulp van een speciale technologie, door blootstelling aan hoge temperaturen. Daarom is het product duurzaam en bestand tegen externe invloeden. Het kan zowel voor binnen als buiten worden gebruikt. Vanwege de solide structuur en variëteit in de kleuren van de plaat, ideaal voor het ontwerpen van open haarden, keukens en gangen. De breedte van dergelijke platen varieert van 160 tot 190 mm, hoogte 60 mm en dikte 20 mm.

Klinkersteen heeft een grote vraag vanwege zijn lage vochtabsorptiecoëfficiënt, weerstand tegen temperatuurveranderingen en duurzaamheid.Ook is het product inert met betrekking tot chemicaliën waardoor het gemakkelijk te reinigen en te wassen is. De verscheidenheid aan kleuren, vormen en afmetingen biedt enorme kansen voor de implementatie van ontwerpideeën. De muren zijn bekleed met geglazuurde, matte of reliëf tegels. Het enige dat zo'n kwalitatief en mooi product duur is.

Acryl (polyurethaan)

Dit type product heeft goede prestaties, omdat de platen duurzaam en zeer licht zijn. Afwerkingssteen is verkrijgbaar in een rijkekleurig ontwerp van polyurethaan- en acrylcomponenten. Om het interieur met dergelijke borden te versieren, kost het niet veel tijd en geld. Bovendien kunt u onlangs in de uitverkoop producten vinden die de afwerking van het 3D-effect nabootsen. Polyurethaan platen zijn ideaal voor het bekleden van oppervlakken in de badkamer, keuken, op het balkon en de veranda, omdat ze worden gekenmerkt door een hoge geluids- en warmte-isolatie en niet bang zijn voor vocht.

keramisch

Deze decoratieve steen wordt als klassiek beschouwd, omdat hij al meer dan twaalf jaar in binnenhuisarchitectuur wordt gebruikt.In zijn fysieke en chemische indicatoren is het grotendeels vergelijkbaar met keramische tegels. Meestal wordt het geïnstalleerd in de badkamers en in de keukens. Ze maken een facingproduct van laagsmeltende kleisoorten, met de toevoeging van kleurstoffen, carbonaten en kwartszand. Door deze samenstelling is het materiaal duurzaam en kan het verschillende tinten verkrijgen, gaande van sneeuwwit tot zwart.

Vanwege het rijke kleurenpalet bevelen ontwerpers van keramische bakstenen aan om te kopen voor decoratiezalen in de stijl van oude klassiekers en lofts. Omdat het bij het productieproces van het materiaal is uitgerust met decoratieve chips, wordt het gekenmerkt door een ongewoon effect en ziet de afwerking er "verouderd" uit. De voordelen van dit product zijn inertheid voor de zon en vocht, hoge weerstand tegen mechanische schade, duurzaamheid, esthetiek en milieuvriendelijkheid. Er zijn bijna geen fouten in het product.

Porcellanato

In tegenstelling tot de bovengenoemde typen heeft deze steen de hoogste sterkte. Dit komt door de speciale productietechnieken, waarbij het materiaal niet uit een klei-batch wordt geproduceerd, maar een speciale oplossing wordt bereid, bestaande uit een kruimel van natuursteen.Bovendien zijn de platen dubbel warmtebehandeld, wat hun duurzaamheid verhoogt. Het nadeel van keramische granieten baksteen is de hoge prijs.

Onlangs zijn veel fabrikanten begonnen met het maken van decoratieve bakstenen van schuimplastic en polystyreenschuim om aan de behoeften van consumenten met een laag inkomen te voldoen. Natuurlijk is dit soort producten van lagere kwaliteit, maar kunt u snel en economisch de afwerking van het pand uitvoeren. Dergelijke platen mogen niet worden geïnstalleerd in ruimtes met hoge luchtvochtigheid en temperatuurschommelingen. Ze worden met vloeibare spijkers aan het oppervlak van de muren bevestigd en vervolgens in elke geselecteerde kleur geverfd.

Stylingmethoden

Onlangs hebben de meeste huiseigenaren er de voorkeur aan gegeven om decoratieve steen in het pand met hun eigen handen te leggen, omdat de werkstroom eenvoudig is en geen speciale vaardigheden vereist. In dit geval worden dergelijke methoden voor het leggen als lepels (platen worden geplaatst met een lange rand), stomp of zak (wanneer het materiaal wordt gelegd met een korte rand) het meest gebruikt voor het afwerken van oppervlakken. Naast de klassieke manier van leggen, moet u ook het volgende toepassen.

 • Gothic. De eigenaardigheid van de decoratieve bekleding is dat de platen in elke rij alterneren, de korte zijden worden vervangen door lange of vice versa. Tegelijkertijd is het tussen de rijen noodzakelijk om een ​​kleine verschuiving uit te voeren.
 • Silesian. De plaatsing van de elementen in dit geval lijkt op een gotisch patroon, waarbij een rij wordt gevormd in 1 zak en 2 lepels, maar de naden langs de verticaal door elke rij moeten idealiter samenvallen.
 • Phillips. Het is een complex soort bekleding, waarbij het noodzakelijk is om eerst een tychkovy en dan een lepelserie te maken.
 • Het nummer. Afwerking is nodig om de lange zijde van de steen uit te voeren, waarbij elke rij met 1/2 of 1/4 van het blok wordt verschoven.
 • Nederlands. Een vergelijkbare variant van de facing is in de grote vraag in Nederland. De eerste rij wordt gevormd door afwisselende lepels en staafjes, en in de tweede rij gebruiken ze slechts één stop.
 • Brandenburg. Muren plakken over, afwisselend twee lange en een korte zijde van de plaat. In elke volgende rij moeten ze van positie worden veranderd.
 • Beierse. Een interessante ontwerpoptie van het oppervlak, waarbij de lange en korte zijden van de steen ongelijk zijn geplaatst. Het eindresultaat is een origineel decor en een ongewoon kleurenpatroon.

Bovendien kan de decoratieve steen hecht of naadloos worden gelegd.Om mooi naar binnen te kijken in de kamer, raden ontwerpers aan om zorgvuldig een of andere methode te kiezen om platen te leggen. Het hangt af van de grootte van de kamer en zijn stijl. Na het voltooien van de afwerking moet het decor een afgewerkt uiterlijk krijgen met behulp van hoekdetails. Het is mogelijk om een ​​aantrekkelijke en harmonieuze leggen te krijgen met behulp van het materiaal van verschillende verpakkingen. Het is interessant om te kijken naar het interieur van de afwisseling van stenen, verschillende textuur, grootte, tinten en dikte.

Hoe te kiezen?

Voordat u de muren gaat betimmeren met baksteen, moet u het algemene ontwerp van de kamer zorgvuldig overwegen en het materiaal opnemen. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van een product is niet alleen het uiterlijk, maar ook de kwaliteitskenmerken. De kamer zou mooi, stijlvol en gevuld met huiscomfort moeten zijn. Donkere steen wordt niet aanbevolen voor balkons en muren in kleine ruimtes, omdat deze ze visueel donker maken. Dit geldt vooral voor nauwe ruimtes, waarin het nodig is om metselwerk af te wisselen met behang of gips.

  Witte of grijze baksteen daarentegen geeft de ruimte een interessant ontwerp en een frisse uitstraling.Prachtig ingericht "antiek" of in de stijl van een loft. Als het gezinsbudget beperkt is, kun je een schuimblok kopen om te schilderen en gemakkelijk een schaduw kiezen om te voltooien. Voor de keuken en de badkamer is het aan te raden om panelen te kiezen die gemaakt zijn op basis van cement, ze hebben een andere maat, hebben een laag gewicht en hebben een interessante textuur. In woonkamers en slaapkamers kan de afwerking worden uitgevoerd met gipsstenen, die er expressief en stijlvol uitziet, maar bang is voor vocht.

   Wat betreft prestatie-indicatoren, bij het kopen, moet u de voorkeur geven aan producten met dergelijke kenmerken.

   • Duurzaamheid en duurzaamheid. Een kwaliteitsproduct kan betrouwbaar meer dan een decennium meegaan. De sterkste is keramische granieten baksteen, en de meest vatbaar voor mechanische belastingen is gips.
   • Milieuvriendelijkheid. Ondanks het feit dat in de meeste gevallen alleen natuurlijke componenten worden gebruikt voor de vervaardiging van decoratieve stenen, zijn er modellen die schadelijke onzuiverheden toevoegen.
   • Kenmerken van styling. Voor platen met aanzienlijk gewicht zijn een goede oppervlakvoorbereiding en lijm met een versterkte samenstelling vereist.Lichtgewicht bakstenen zijn gemakkelijk te installeren, omdat ze gemakkelijk aan de muren worden gelijmd en een hoge hechting hebben.
   • Price. De bouwmarkt wordt vertegenwoordigd door decoratieve bakstenen van verschillende kosten. In dit geval is de budgetoptie gips en de duurste klinker.

   Een enorme rol bij de keuze van het materiaal aan de voorkant speelt zijn textuur. Panelen met een imitatie van rotsachtige bergen, buta en kiezels zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor het decoreren van muren bij een open haard en in een recreatiegebied, waar ze kunnen worden gecombineerd met behang en pleisterwerk. Voor het versieren van het keukenschort, is het het beste om een ​​baksteen met een gladde textuur te kiezen, het is gemakkelijk om het op een naadloze manier te leggen en het extra gelakte oppervlak is eenvoudig schoon te maken. Geglazuurde en gepolijste panelen zijn ideaal voor wanddecoratie in de buurt van trappen, en worden ook vaak gebruikt voor het bekleden van deuropeningen en raamopeningen, kolommen en bogen.

   Mooie voorbeelden in het interieur

   Interieurdecoratie met decoratieve bakstenen is de laatste tijd populair geworden. Dit komt door de rijke kleuring van het materiaal, het mooie uiterlijk en het eenvoudige installatieproces.Bovendien kunnen tegenover elkaar liggende platen niet alleen gladde oppervlakken versieren, maar ook niet-standaard architecturale elementen, wat de vorm van raamopeningen en bogen in het ontwerp benadrukt. Voor de decoratie van muren in woonwijken is het raadzaam om een ​​baksteen van natuurlijke en discrete kleuren te gebruiken. Het ziet er goed uit metselwerk in crème, wit, grijs, zwart en beige. Bovendien kunt u voor elke ruimte een speciaal ontwerp kiezen.

   • Woonkamer. De muren, bekleed met baksteen, vormen in dit geval een originele toevoeging aan het interieur en vormen de perfecte achtergrond voor het plaatsen van de tv. Bovendien kunnen de panelen de afzonderlijke samenstellingen in de vorm van panelen uitzetten. Een soortgelijk decor wordt meestal gekozen voor woonkamers die zijn ingericht in de stijl van grunge, modern en loft. Afhankelijk van welke kleuren de overhand hebben in de kamer, kun je een interessante weergave van de muren maken als een sneeuwwitte en donkerbruine steen. Het belangrijkste is dat het fineer in harmonie is met textiel, vloeren en meubels.
   • Keuken of eetkamer. In deze ruimte moet de decoratie niet alleen esthetisch, maar ook praktisch functioneren. Metselwerk, je kunt een keukenschort schikken of een van de muren versieren.Een uitstekende keuze is baksteen voor keukens in een klassieke en moderne stijl. Wit fineer zal in harmonie zijn met het glanzende oppervlak van de headset en technologie. Het is ook interessant om in de keuken te kijken en een lichtbruine of beige afwerking, in dit geval kunt u de schoonheid van de textuur benadrukken met lichtgordijnen en decoratieve elementen gemaakt van hout.
   • De slaapkamer. Om deze kamer te ontwerpen, die een sfeer van romantiek en privacy moet creëren, moet je de lichte kleuren van bakstenen kiezen. In dit geval moet de ruimte bovendien glazen en houten voorwerpen plaatsen. Grijs laminaat zal geschikt zijn voor de vloerbedekking, voor de plafondgeveerde structuur van pasteltinten, en het is raadzaam meubels uit een natuurlijke reeks te kopen. Een grote toevoeging aan het interieur is een groot bed met tal van hangers gemaakt van kristal of luifel. Daarnaast moet de slaapkamer een goede verlichting bieden, dankzij de heldere achtergrondverlichting, zal het voordelig zijn om de tekeningen en kleuren van het metselwerk te benadrukken.

   In onderstaande video leert u meer over de soorten bakstenen muurdecoratie.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer