Woonkamer in moderne stijl: de geheimen van design

De uitdrukking "moderne stijl" is erg populair en wordt tegenwoordig gevraagd. Maar het is heel belangrijk om te begrijpen wat erachter zit en hoe je bijvoorbeeld dezelfde woonkamer moet decoreren, zodat het past bij de principes van deze aanpak. En hiermee zijn aanverwante eisen voor het ontwerp van ruimten van verschillende groottes, de materiaalkeuze en de heersende kleuren. Ervaren ontwerpers bieden veel interessante opties en geven hun aanbevelingen hierover.

Stijlkenmerken

De moderne stijl is aantrekkelijk door het feit dat het ideaal is voor het realiseren van gedurfde ontwerpen, maar de ontwerper beperkt tot avant-gardistische geneugten en twijfelachtige beslissingen. Elk jaar veranderen sommige momenten en hiermee moet rekening worden gehouden. Dus eind jaren '80.op het hoogtepunt van de mode waren er kamers met een grote ruimte waar een optimaal niveau van comfort wordt gehandhaafd. Onder de toetsen vallen in de eerste plaats rustige kleuren.

Typische ontwerpaccessoires zijn:

 • kussen;
 • keramische vaas;
 • bloempot;
 • wandplank.

De overvloed aan licht en ontvangst met behulp van een ongebruikelijk ogende lamp is een ander kenmerk van elke moderne woonkamer.

Roomregels voor de receptie

Om te beginnen met reparatiewerkzaamheden is vereist van de selectie van behang. Plafonds worden vaak gemaakt uitrekken, die zo licht mogelijk moeten zijn en zeer goed verlicht. Voor de hal in het appartement, ingericht in een moderne stijl, moet u het meest nauwkeurige en beknopte ontwerp creëren. Het is om deze reden dat rechthoeken, hoekige oppervlakken en perfect gelijkmatige cirkels bijna altijd worden gebruikt. Wat meubels betreft, de tafel en de bank moeten ook rechtlijnig zijn, maar dit feit vereist niet dat afstand wordt gedaan van de praktische en praktische overwegingen.

Welke stijl de ontwerper en eigenaren van het huis (appartement) ook hebben, ze moeten de algemene vereisten volgen bij het ontwerpen van de gastruimte.Immers, deze zaal wordt steevast opgemaakt voor het publiek, en volgens de indruk ervan worden de eigenaars en huurders zelf op prijs gesteld. Het is nodig om harmonie en dynamiek te combineren, hoewel deze motieven tegenstrijdig lijken, er is sowieso geen andere keuze.

Zorg ervoor dat je het visuele centrum van de compositie in de kamer benadrukt en benadrukt. Het is van hem dat hij begint te tellen bij het plaatsen van ander meubilair, zelfs kleine decoratieve items. Het is de centrale semantische knoop die de hele gemoedstoestand bepaalt, en de daaropvolgende decor ontvouwt alleen het voorgestelde ontwerpconcept, maar breekt het niet.

Je hoeft niet bang te zijn dat de gratis setting van meubels elke ontwerptoneel zal schenden. Integendeel, het meubilair strak tegen de muren drukken, mensen gaan in tegen modetrends. En ze worden zelf de mogelijkheid ontnomen om zones in de ruimte flexibel te verspreiden, functies tussen de delen te gebruiken en het territorium van het huis visueel breder te maken. Ook hebben ontwerpers onlangs duidelijk hun voorkeur uitgesproken voor eclectische composities, wanneer meubels en decor van verschillende tonen, ongelijke geometrie, enzovoort, willekeurig worden gemengd.

Moderne woonkamers worden steeds meer onderworpen aan semantische mobiliteit. Binnen een paar minuten veranderen ze in een gebied voor vriendelijke feesten of voor een solide banket en binnenkort kunnen ze een platform worden voor kinderspellen in het huis. Dit resultaat wordt eenvoudig bereikt: het is voldoende om meubels te kopen die gemakkelijk kunnen worden verplaatst, zodat u indien nodig extra ruimte vrijmaakt. Maar zelfs als de ruimte volledig wordt gebruikt, moet deze niet rommelig zijn, alle decoratieve elementen en stilistische accenten vullen alleen het grootste deel van de ruimte aan. Met inachtneming van deze eenvoudige regels haalt u trouwens het beste uit de moderne stijl, net als elke andere.

Ideeën voor verschillende gebieden

De woonkamer is niet altijd groot genoeg om een ​​verscheidenheid aan ideeën erin te belichamen, zonder jezelf te beperken tot iets anders dan de relevantie van een of andere oplossing. Maar zelfs op 12 vierkante meter. m, je kunt een indrukwekkend interieur creëren, en hiervoor is het niet nodig om ontwerpers van wereldklasse uit te nodigen, veel literatuur te studeren of geld uit te geven aan exotische interieurmaterialen.

Er zijn enkele eenvoudige technieken waarmee u het gewenste resultaat eenvoudig en snel kunt bereiken.

 • De kamer is 14 vierkante meter.m zal passende paarse tinten zijn, waardoor de ruimte verfijnd en verfijnd is. Grijze en witte kleuren, op sommige plaatsen verdund met heldere details, zien er erg krachtig en esthetisch mooi uit.
 • Op een oppervlakte van 15, 16 vierkante meter is het heel goed mogelijk om een ​​ruimte te organiseren voor het kijken naar televisie en zelfs een perceel toe te wijzen dat gescheiden is van de rest van de woonkamer voor dit doel.
 • Om een ​​klein hoekje visueel uit te breiden of de kamer te versmallen tot 18 vierkante meter. m, is het noodzakelijk om lichte kleuren of een buitengewoon ontwerp van de hoofdmuur te gebruiken.

Als de woonkamer is 35 vierkante meter. m, je kunt veilig twee of zelfs drie ontwerpcentra toewijzen, en niet één als in een kleinere ruimte. Een ervaren ontwerper implementeert eenvoudig een compleet en expressief ontwerp in elk van deze onderdelen. Het belangrijkste is dat alle decoratieve elementen en concepten met elkaar moeten overeenkomen, mag niet de indruk wekken van slechte smaak en gebrek aan organisatie van de kamer.

Modetrends decor

Mode op het gebied van interieurontwerp verandert iets minder dan de seizoenen. Maar er zijn verschillende benaderingen die de laatste tijd min of meer geregeld zijn en waarmee je een echt aantrekkelijke compositie kunt creëren.In 2018 is een populaire oplossing het samenvoegen van verschillende kamers, vooral in kleine appartementen. Als gevolg hiervan verschijnen prachtige woonkamers, die veel ruimte innemen.

Een ander trendy idee is de combinatie van ecologische zuiverheid en externe laconiek van decoratieve objecten. Dergelijke eisen worden gesteld aan accessoires, meubels en afwerkingsmaterialen.

De belangrijkste modekleuren zijn nu licht.en onder de motieven van de tekeningen zijn in de eerste plaats natuurlijke scènes. Heldere insluitsels worden slechts in één opzicht herkend - als een manier om de aandacht op iets te vestigen. De moderne stijl van woonkamers kan worden verwaterd door de toevoeging van andere stilistische trends. Op het toppunt van populariteit - het gebruik van verschillende legborden, uitrolbare laden en stellingontwerpen. Ze laten je toe de kamer dichter bij de kanonnen van het minimalisme te brengen en tegelijkertijd de efficiëntie van het gebruik ervan te verhogen.

Mensen die binnenlandse mode volgen, geven nu de voorkeur aan glazen salontafels. Het is veel populairder om ruimte toe te wijzen aan het gebruik van meubels dan om gipsplaatafscheidingen te gebruiken, ze gaan geleidelijk over naar de categorie van verouderde oplossingen.

Wat betreft visuele zonering, dan kan het worden toegepast op:

 • behang;
 • elegante pleister;
 • verven en vernissen;
 • composities van lampen (evenals individuele centrale kroonluchters en staande lampen).

Traditioneel zorgt voor het gebruik van de centrale elementen van het interieur van de kamer. Als een accent detail van de hal worden vaak tafels gebruikt die vaak in het midden van een kamer staan, gestoffeerd meubilair of een elegante open haard. Het belangrijkste decoratieaccent mag niet tegen de rest van de ruimte ingaan, anders is het niet mogelijk om een ​​harmonieus, aantrekkelijk ontwerp te creëren. Onder de kleuren moet men de voorkeur geven aan de klassieke basiskleuren, die het best gecombineerd kunnen worden met originele accenttoonwaarden.

Kleur oplossingen

De kleur van de hal in een huis of appartement verdient een aparte overweging. In kleine woonkamers moeten eerst lichte tonen worden gebruikt om het gebrek aan echte ruimte te compenseren. Een zeer modieuze oplossing is het gebruik van sinaasappel- en kersenverf. Als het behang op de muren vastzit, is het beter om de groene kleur te kiezen.

Naast algemene aanbevelingen, moet u aandacht besteden aan de bijzonderheden van elke kamer:

 • haar stijl;
 • waarde;
 • gebruikt of bedoeld meubilair;
 • het niveau van verlichting en de verspreiding ervan in de ruimte.

Welke inspanningen de ontwerpers ook leveren, welke nieuwe materialen en ontwerpen ook verschijnen, zwart-witte verf blijft de onbetwiste leider. Geen wonder, het zijn deze tonen die het meest neutraal zijn, veel betekenissen en variaties hebben. Een puur witte woonkamer lijkt echter op een ziekenhuiskamer of laboratorium; correct gebruikte heldere verf, die wordt aangebracht op een van de oppervlakken of een groot voorwerp met een heldere kleur, zal helpen deze te doen herleven.

De zwarte tonaliteit wordt door veel mensen onderschat, ervaren als iets beangstigend en logisch verbonden met onaangename gebeurtenissen en incidenten. Maar als u alles goed doet en overdadige concentratie van donkere kleuren vermijdt, kunt u een zeer indrukwekkend resultaat behalen met minimale verliezen.

Zachte kleuren (perzik, gele creme, beige-bruine tinten) hebben hun voordelen, ze creëren een kalme en uitgebalanceerde sfeer, zodat u mentaal en fysiek kunt ontspannen.Mensen die naar het huis komen voelen harmonie, evenwicht in de ruimte vanaf de allereerste stappen. Het wordt niet aanbevolen om één kleur te gebruiken, inclusief paars; Deze beslissing zal uiterlijk saai en niet-indrukwekkend zijn in vergelijking met anderen.

De beige toon past goed bij:

 • chocolade;
 • rood;
 • geel;
 • blauw (blauw);
 • groene verf.

In combinatie met grijs, wit, mint en verschillende tinten blauw komen ze goed tot hun recht. Met deze aanpak kunt u een aantrekkelijk beeld vormen en de sfeer fris maken. Voor extra decoratie van grijze woonkamers adviseren experts het gebruik van meer verzadigde kleuren met gestippelde kleurvlekken. Een visuele overbelasting van de ruimte met onnodige betekenissen en symbolen is ongewenst, tenzij dit het gekozen concept van ontwerp is.

Onder de warme tinten moet aandacht besteden aan de bruine, het creëren van een warme en gezellige sfeer, overweldigende stressvolle omstandigheden. Gele kleur mag niet te veel worden geïntroduceerd, omdat er dan, in plaats van een optimistische stemming, ongerechtvaardigde emotionele opwinding is.

Oranje is zelfs energieker dan geel en wordt aanbevolen aan mensen die te rustig zijn, maar graag een lading opgewektheid en energie willen ontvangen. Het is af te raden om een ​​dergelijke kleur meer te gebruiken dan voor verschillende elementen van het decor, het zal te kleurrijk en opdringerig zijn. Rode tonen vereisen meestal voorzichtigheid, het is raadzaam om alleen gedempte varianten van deze kleur te gebruiken. Houd rekening met de complexiteit van de stilistische interpretatie en de inconsistentie van vele combinaties met andere sleutels.

Van de koude kleuren, bijna overal, is groen goed geschikt, en de verscheidenheid aan kleuren maakt het mogelijk om een ​​comfortabele sfeer te creëren op elke plaats. Het is beter om de natuurlijkheid van de stap van ontwerpers te benadrukken door witte, bruine en beige verdunde elementen te introduceren. Je kunt lang over kleuren en hun combinaties praten, maar het is tijd om een ​​even belangrijk probleem aan te pakken - hoe je de woonkamer kunt trimmen en wat je kunt gebruiken om het te versieren.

materialen

Om de muren in moderne woonkamers te bedekken zijn veel gebruikte vloeibare behangsels, waaronder hun gebruikelijke soorten vinyl en behang.Steenwerk is heel populair, maar experts raden aan het alleen op een strikt gedefinieerde muur te gebruiken, en niet in de hele kamer. Vloerbedekkingen worden meestal weergegeven door parket en planken, in de lichte kamer wordt een overwegend donkere vloer gebruikt om op het contrast te spelen.

Met behulp van moderne lijsten, kunt u de ruimte veredelen zonder gebruik te maken van dure en tijdrovende traditionele stucwerkprestaties.

Convexe onderdelen hebben verschillende basistaken tegelijkertijd:

 • decoratie;
 • architecturaal (creatie van originele configuraties);
 • vervanging van de gebruikelijke plint;
 • vervanging van een eenvoudig patch-element in de deuropening;
 • de rol van raambekleding.

In stedelijke appartementen worden meestal vormstukken gemaakt van polyurethaan en polystyreen gebruikt, producten op basis van andere soorten kunststof worden zelden gebruikt. Liefhebbers van natuurlijke materialen moeten kiezen voor gipselementen, vooral omdat ze er altijd exclusief en origineel uitzien. Met behulp van sierlijsten versieren zelfs het meubilair en degenen die een buitengewoon experiment willen uitvoeren, kunnen houten of marmeren structuren gebruiken.

Vermijd veel voorkomende fouten, vooral voor degenen die voorheen geen ervaring hadden met dergelijke producten. In de woonkamer met lage plafonds is het beter om de brede lamellen helemaal bovenaan te laten liggen, hoe meer de kleuren verschillen van de hoofdversiering. Voor miniatuurkamers en decoratieve items moet niet te groot worden geselecteerd.

Over het algemeen moet de optimale verhouding tussen de grootte van het vormstuk en de ruimte worden gehandhaafd. Welke hangt af van de subtiliteit van perceptie op een bepaalde plaats. Voor minstens 24 uur voorafgaand aan de installatie, is het noodzakelijk om de lijstwerk in de kamer op te slaan die ze zal verwijderen, en dan zullen er geen temperatuurvervormingen zijn.

meubilair

Het ontwerp in de woonkamer van moderne stijl hangt niet alleen af ​​van de decoratie van de muren, maar ook van welke meubels worden gebruikt. De strengheid van contouren en vormen is vandaag een dwingende vereiste, maar de eigenaars van huizen zouden de kwestie van symmetrie of zijn afwezigheid moeten beslissen. In moderne meubels wordt meubilair helemaal niet gebruikt of wordt het zeer beperkt gebruikt, de voorkeur gaat uit naar hoogtechnologische opties.

Praktische overwegingen domineren de decoratieve, overmatige verzadiging van de decoratie-elementen wordt nogal negatief ervaren.Maar de originaliteit van elk afzonderlijk accessoire is alleen welkom, omdat het de zwakte van andere ontwerpelementen moet compenseren.

Kamerinrichting moet flexibel genoeg zijn, woninginrichting aanpassen aan een specifieke omgeving en daarmee één onafscheidelijk geheel vormen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het onmogelijk om een ​​minimalistisch interieur te creëren door simpelweg bepaalde elementen te verwijderen. Een rationele en moderne aanpak vereist het gebruik van nieuwe items, en neutrale kleuren en modulaire meubels zijn hier het meest geschikt voor. Allerlei ruches en decoratieve plooien op zachte voorwerpen zijn categorisch onaanvaardbaar, ze moeten strikt en uiterlijk soepel zijn.

Meubelkleur moet in één kleur zijn, maximaal twee per keer, dezelfde eis is van toepassing op texturen. Liefhebbers van experimenten zijn veel beter af op zoek naar originele combinaties van materialen, waarbij metaal wordt gecombineerd met ecoleer, plastic, enzovoort.

Combinatie van stijlen

Hoe aantrekkelijk en expressief de klassiekers ook zijn, degenen die nog niet helemaal tevreden zijn, zijn er nog steeds.Dan blijft het alleen maar werken aan een combinatie van klassieke en andere motieven. Hier zijn duidelijke regels: felroze tinten worden bijvoorbeeld harmonieus waargenomen naast exact dezelfde of neutrale tinten. De combinatie van blauw en rood zal een win-win optie zijn.

Moderne stijl kan zelfs met zijn formele antipode worden gecombineerd. - een klassieker, een optimale aanpak in dit geval is de toevoeging van traditionele meubels in spirit met zorgvuldig geselecteerd textiel. In combinatie met het hok wordt de nadruk gelegd op het koude kleurengamma, dat de belangrijkste vulling van het interieur kan zijn. Maar dit alles is een zeer subtiele en complexe combinatie die het best wordt overgelaten aan professionele ontwerpers. Ongeacht hoe goed de gewone eigenaar van het huis zijn woning kent en niet het gewenste resultaat vertegenwoordigt, selecteren experts de beste manier om dit resultaat te bereiken.

Ontwerptips

Volgens professionals kan het plafond het beste worden gedaan in een van de drie typen:

 • een kleur scharnierend;
 • op basis van houten balken;
 • met hangende armaturen.

Voor het ontwerp van woonkamers en het geven van een expressief accent wordt aanbevolen om schilderijen te gebruiken. In nieuw gebouwde huizen en appartementen, de modernistische stijl met het gebruik van meubels van ongewone vormen en kleuren, blijken wallpapers met vrij grote patronen populairder dan vele andere opties. Om een ​​gevoel van luxe te creëren en niet te veel ruimte te maken, kunt u deze kleuren toepassen: beige, grijs, zand en chocoladetoonheid. Het gebruik van een enkele selectie kleuren voor meubels en decoratieve objecten versterkt het gevoel van elegantie van de ruimte.

Veel ontwerpers geloven dat je een combinatie van hoekbanken, kastmeubilair met laden en poefs moet gebruiken. Van lampen is het het beste om ingebouwde modellen of een ongebruikelijk type kroonluchter te nemen. Woonkamer in moderne stijl impliceert ook het actieve gebruik van de achtergrondverlichting.

De woonkamers met kolommen zijn anders omdat ze u het gevoel geven dat u zich in een oud paleis of in de sfeer van een oud Grieks huis of tempel bevindt. Vergelijkbare elementen kunnen alleen worden gebruikt met een voldoende groot gebied. Kolommen in een paar geven een volledige innerlijkheid, en een enkele laat toe om bepaalde geesten in de kamer te plaatsen. Woonkamers met een werkruimte hebben vaak geen kolommen, omdat deze twee opties erg van elkaar verschillen.

Mooie voorbeelden in het interieur

Het maken van een stijlvolle woonkamer is niet erg moeilijk.De schitterende spiegelwand, die slechts op één plek wordt verdund door een ondoorzichtig wit vierkant voor verankering van de tv, is een uitstekende decoratietechniek. De trap met witte treden en dezelfde kleur van de vloer dragen bij aan zijn charme, hij wordt slechts een keer onderbroken door een vierkant van lichtblauwe kleur.

Een kamer appartement moet de meest lichte tule voor ramen gebruikenen plaats een gericht verlichtingsapparaat op het plafond. Zoals te zien is op deze foto, verbeterde de onderstreepte oneffenheid van het reliëf van het plafond zijn waarneming alleen maar, maakte de situatie veel interessanter.

Comfortabele woonkamers met opslagsystemen zijn het gemakkelijkst te demonstreren met dit voorbeeld: witte, platte oppervlakken, de plaatsing van planken is vrij langs de rijen (en zelfs de ruimte rond het raam wordt gebruikt). Een volledig logische stilistische beslissing is de groepering van de hele compositie op een van de muren ten opzichte van de tv.

Een ander type kamerarrangement, geïnspireerd door dezelfde taak, is donker en voortreffelijk, en elitehout wordt in het interieur gebruikt. De wanden en vloer zijn lichter dan de meubelelementen, verschillende armaturen worden gebruikt voor lokale verlichting.Tapijt op de grond, dat onder het opslagsysteem komt, maar in tegenstelling tot de kleur, zorgt het voor een interessant contrasteffect.

De woonkamer van de studio kan goed gevormde plafondlampen bevatten.en een reeks muurschilderingen op dezelfde hoogte en een opslagsysteem dat is opgedeeld in compartimenten (tegelijkertijd dient het als een standaard voor meerdere decoratieve objecten).

Je kunt op verschillende manieren een woonkamer met één raam versieren. Een daarvan is de "lichtpunt", die op een zonnige dag letterlijk wordt overspoeld met lichtstralen. Licht afdalende elegante gordijnen breken de helderheid van een vierkant dat wordt gedeeld door een dwarse strook en brengen het visueel dichter bij de vorm van een 'boek'.

   En hier besloten ze om in één keer twee soorten gordijnen te gebruiken. In de lichte uren - een doorzichtig gordijn, bij het vallen van de avond - zware, zelfs ogenschijnlijk lichtgele materie. De schoonheid van het raam wordt bepaald door planten en glas-in-loodramen die er symmetrisch omheen zijn geplaatst en op enige afstand in de schermen zijn geplaatst.

   Over de kenmerken van het interieur in een moderne stijl, zie hieronder.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer