Raamdecoratie in de woonkamer: nuttige aanbevelingen

Het is moeilijk om je een huis zonder ramen voor te stellen, de algemene perceptie ervan hangt er grotendeels van af. Windows zonder het juiste ontwerp lijkt kaal te zijn, het berooft de kamer van het gevoel van comfort. Elk raam heeft aandacht nodig, maar in de woonkamer, waar alle gezinsleden en gasten bij elkaar komen, is het ontwerp van bijzonder belang.

De sfeer van de hele kamer en hoe comfortabel het gevoel van elke persoon in de woonkamer is, hangt af van het type raamopening, de staat van de kaders en de inrichting.

Speciale functies

Raamdecoratie in de woonkamer met gordijnen is een traditionele techniek.

Om deze raamdecoratie geschikt te laten zijn in een bepaald interieur, wordt deze volgens een aantal regels geselecteerd, rekening houdend met:

 • het kleurenschema van de woonkamer;
 • het dagelijks leven, of feestelijk interieur;
 • kamer stijl;
 • de kwaliteit en samenstelling van de gebruikte stof.

Er is een andere benadering van het ontwerp. Soms is het zinloos om te doen zonder het gebruik van gordijnen. Dit is mogelijk als het raamkozijn zelf een waardige decoratie van het raam is wanneer de bindingen zijn gemaakt in de vorm van een bepaald rooster of als het venster zo nauwkeurig is gecombineerd met het kleurenschema van de woonkamer dat het onaanvaardbaar is om het met gordijnen van de ogen te sluiten. Sommige stylisten hebben geen gordijnen nodig (bijvoorbeeld panoramische ramen in de loftstijl).

Het is zinvol om te doen zonder gordijnen wanneer het raamkozijn in contrast staat met het algemene kleurenschema van de kamer (bijvoorbeeld wanneer het in zwart is gemaakt).

Enorme ramen in de ruime woonkamer kunnen doen zonder speciale decoratie, vooral als het uitzicht op de straat de aandacht verdient.

Niet om het raam met gordijnen te versieren is ook aan te raden in gevallen waarin het een originele vorm heeft. Hoewel we er rekening mee moeten houden dat dit alleen mogelijk is in die gevallen, als de woonkamer zich boven de eerste verdieping bevindt, schijnen avondlampen niet door de ramen, waardoor mensen in de hal worden gestoord, de kamer bevindt zich niet aan de zonnige kant.

Verschillende stijlen

Het venster is anders. Er zijn ontwerpen van de gebruikelijke rechthoekige vorm,maar in de kamers met niet-standaard planning (bijvoorbeeld in een oud huis of gebouw dat is gebouwd volgens een individueel project), kan men een panoramisch raam of een variant van een gebogen type zien. Het ontwerp van dergelijke raamopeningen met gordijnen is niet bijzonder moeilijk. Het is alleen nodig om het juiste textiel te kiezen.

Smalle ramen, naast, is het beter om een ​​hijsdoek van dezelfde kleur op te stellen. Grote waarde benadrukken schuifdeuren. Ze kunnen van verschillende kleuren zijn in het geval dat de kamer voorziet in de differentiatie van functionele zones. Er is bijvoorbeeld een gedeelte waar gasten bij elkaar komen en de ruimte waar de eethoek zich bevindt.

De decoratie van de erkers die naar voren buiten de gevel uitsteken, is afhankelijk van hoe groot dergelijke ramen zijn, wat de afstand tussen de secties is. Ongeacht de specifieke ontwerpbeslissing, moet de erker worden versierd met gordijnen in één samenstelling met dezelfde stof. Dit zal het ongewone ontwerp van de raamopening benadrukken.

De stijl van de woonkamer bepaalt de selectie van materialen voor het decoreren van ramen.

Dus een hightech kamer suggereert het gebruik van onopvallende monochromatische gordijnen in plaats van gordijnen, rolluiken of Romeinse gordijnen.Het gebruik van chiffon, nylon of organza zonder een ornament met een metaalachtige glans zal niet in tegenspraak zijn met de algemene stijl.

Vintage stijl omvat het gebruik van natuurlijke materialen (sits, katoen of vlas met een klein patroon). Het is goed om gordijnen te kiezen uit dure stoffen (linnen, brokaatzijde of fluweel) tot de art deco-stijl.

De loftstijl vereist helemaal geen gordijnen, maar niemand heeft de functionaliteit geannuleerd. Om te voorkomen dat de kamer door de hele straat wordt gezien, is het beter om de ramen met ten minste transparante tule te bedekken en rolgordijnen of jaloezieën met de juiste kleur aan de kaders te bevestigen.

Voor de woonkamer in de stijl van minimalisme passende jaloezieën, rolluiken of gordijnen met een gladde textuur van textiel. Het is goed om een ​​kopje koffie te gebruiken met melk, zand of een toon van goud, groen, beige en roze.

Hoe maak je een vensterbank?

De vensterbank is een integraal onderdeel van het venster, soms is het een functioneel actief element in de woonkamer. Als de kamer bijvoorbeeld een prachtig uitzicht op de stad of de natuur heeft, kan de vensterbank de zachte zitting vervangen als u deze met kussens toevoegt. Dit is mogelijk als u te maken hebt met een lage vensteropening.

Zittend op zo'n plek, kijkend naar het leven achter de ramen, is aangenaam (het bevordert ontspanning).

Het venster kan worden aangevuld met een houten bank eronder, waar het goed is om potten met bloemen te zetten. Zo'n element zou een geweldige aanvulling zijn op een woonkamer in landelijke stijl. Onder het raam kun je planken voor boeken maken.

De bibliotheek onder de vensterbank ziet er stijlvol uit en geeft de woonkamer een speciale intellectuele ondertoon.

Welke gordijnen kiezen?

De keuze van gordijnen door vele componenten. We kunnen praten over een privéhuis met een balkon op de kamer waar gasten en huishoudens samenkomen.

In de woonkamer van een stadsappartement kan er een raam met een balkondeur zijn. In de hal is soms niet één raam, maar twee of drie. Het kan klein of groot zijn. Als de ramen in de kamer zich op verschillende hoogtes bevinden, kunt u dit compenseren door een lambrekijn of een brede stokbroodkroonlijst te gebruiken.

Lambrequins worden ook goed gebruikt op panoramische ramen. Als er vanuit de woonkamer een uitgang naar het balkon is, is dit ontwerpmodel niet goed: er zullen problemen zijn bij het openen van de deur.

Stoffen doeken op verschillende vensters vanwege de symmetrie van de locatie geven de kamer extra hoogte.Een gemeenschappelijk gordijn op meerdere vensteropeningen zorgt ervoor dat de woonkamer visueel breder wordt. Om dit effect te bereiken, is het noodzakelijk om een ​​enkel gordijn van tule te gebruiken, dat door alle ramen loopt en aan de randen glijdende gordijnen op te hangen. Maak het raam visueel breder en help gordijnen, het patroon is horizontaal. Hoewel het alleen geschikt is in kamers met lage plafonds.

Om het lage venster hoger te laten lijken, moet de kroonlijst onder het plafond worden geplaatst, met behulp van gordijnen aan de oogjes.

De nadelen van een smal venster, dat weinig natuurlijk licht in de kamer toelaat, worden gemakkelijk gecompenseerd door de brede dakrand. Gezien zijn grootte, moet je pakken en gordijnen. Dus in staat zijn om de kleine opening van het raam te verbergen. Tegelijkertijd, met de gordijnen geopend, worden de ramen volledig gebruikt om daglicht door te geven.

Aanvullende tips

Bij het kiezen van gordijnen en het decoreren van ramen, is het noodzakelijk rekening te houden met enkele nuances van het interieurontwerp:

 • als de wanden, het plafond en de stoffering van de gestoffeerde meubels in een enkele lichte kleurschaal zijn gemaakt, is het beter om de aandacht op het raam te vestigen;
 • donkergekleurde gordijnen met een volumetrisch patroon zullen de aandacht trekken (of het nu voordelig is of niet hangt af van de specifieke ontwerpbeslissing van de woonkamer);
 • Als er een tv voor het raam in de hal staat, is het beter om een ​​raamopening te plaatsen met behulp van dikke gordijnen: deze helpen voorkomen dat er licht op het tv-scherm valt tijdens het kijken naar programma's (voor appartementen op de eerste verdieping van gebouwen, verduisteringsgordijnen zijn een redding tegen nieuwsgierige blikken);
 • zware stoffen zijn mooi en duur, maar ze zijn alleen geschikt in ruime woonkamers: een kleine kamer met dergelijke gordijnen lijkt nog kleiner dan het is;
 • 100% natuurlijke stoffen mogen niet worden gebruikt op ramen op het zuiden, ze vervagen snel en verliezen hun elegante uiterlijk;
 • om de ruimte lichter te laten lijken, is het beter om zwaar textiel te vermijden: lichte tule, organza, fijne zijde of taf zal precies goed zijn;
 • in kleine woonkamers, kies de decoratie van ramen in de kleur van het behang: op deze manier kun je de ruimte visueel groter maken (even effen gordijnen of accessoires met kleine versieringen zullen er uit zien);
 • Gordijnen met een groot veelkleurig patroon (bijvoorbeeld monogrammen of kant, vegetatieve thema's) zijn geschikt voor een indrukwekkende halgrootte.
 • Het gestreepte patroon op de gordijnen beïnvloedt de perceptie van de hoogte en breedte van het venster, de horizontale balk maakt het venster groter en de verticale een hoger.

Stijlvolle ontwerpvoorbeelden

Moderne vensterontwerpopties zijn gevarieerd:

 • Lichtgordijnen met een origineel patroon zien er prachtig uit bij panoramische ramen, perfect passend in het interieur van de woonkamer, ontworpen in grijstinten. Dichtere gordijnen aan de oogjes maken het decor af en hebben een belangrijke functie bij het beschermen van de kamer tegen overmatig licht en hitte op een zonnige dag.
 • Zwart-witte gordijnen met verticale strepen in de pick-up passen perfect in het interieur van de woonkamer, die qua decoratie-elementen vergelijkbaar is met het decor. Gordijnen worden perfect gecombineerd met een donker raamkozijn en benadrukken de stijl.
 • De lange rode gordijnen in de vloer creëren een helder accent in de woonkamer, gemaakt in rustgevende lichte kleuren. Ze zorgen voor een visueel hoger plafond, verlevendigen de omgeving en benadrukken de schoonheid van de donkere vloer, in harmonie met het ingetogen patroon op de muren.
 • Jaloezieën van een lichtbruine houtkleur passen goed in een moderne woonkamer met meubels van heldere, minimalistische vormen en laconieke interieurdecoratie. Ze worden gecombineerd met een vleugje vloer en salontafel, waardoor de gedempte kleuren van de woonkamer afwisselen.

Hoe je een venster schikt, kun je zien in de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer