Hoe maak je een harmonieus interieur van een kleine woonkamer?

De woonkamer is de belangrijkste kamer in het huis, die veel kan vertellen over de eigenaars, hun hobby's en levensstijl. In het geval van een succesvol ontwerp, wordt deze kamer hun trots en laten mensen het graag aan hun gasten zien. Daarom moet alles zorgvuldig worden doordacht, niet alleen in termen van esthetiek, maar ook van uitvoerbaarheid. In kleine appartementen is elke centimeter ruimte op de rekening, daarom moet het gebied maximaal worden gebruikt.

Speciale functies

Weinig woonkamer - geen reden voor frustratie. Zelfs als je een kamer hebt met een heel klein oppervlak van 12 of 15 vierkante meter, kun je ook een oase van comfort en huiselijke warmte creëren, die comfortabel zal zijn voor jou en je gasten.Raadpleeg hiervoor de juiste decoratie en meubels.

wand

Het interieur van de kamer is afhankelijk van de vorm. Als je te maken hebt met een smalle langwerpige ruimte, is het meest redelijke in dit geval om een ​​zachte hoek met een bank en een fauteuil langs een van de lange muren te plaatsen. Als de lengte het toelaat, kunt u het toevoegen aan een kleine serveertafel, waar het aangenaam is om met uw beste vriend te roddelen met een kopje koffie.

Het zou logisch zijn om de apparatuur op de tegenoverliggende muur te installeren. - TV, stereo, home cinema en andere soortgelijke apparaten. Tegelijkertijd is het beter om te doen zonder omvangrijke nachtkastjes en monumentale muren. Het is de moeite waard open schappen op verschillende niveaus te gebruiken. Als extra decor op de muren is het mogelijk om spiegeltegels en wandkandelaars te gebruiken. Het licht dat in de spiegels wordt weerkaatst, maakt de kamer helderder.

Om de integriteit van de muur niet te schenden, kun je hem versieren met nissen van gipsplaat, waarop je boeken, foto's, kleine vazen ​​en andere decoratieve elementen kunt plaatsen. Het belangrijkste was dat ze niet te veel waren.

Traditioneel raden ontwerpers van kleine ruimtes niet aan om te donkere of te felle kleuren te gebruiken. Het is hier niet gepast en een te groot patroon op het behang.Het is beter om de muren één kleur te geven in rustgevende kleuren, en de helderheid zal accenten toevoegen.

Decoratieve pleisterwerk is ideaal voor het decoreren van de muren van een kleine woonkamer., breed of vloeibaar behang of je kunt de muren gewoon schilderen met verf. Het belangrijkste principe - op de muren moeten geen zichtbare dwarsverbindingen zijn - ze verminderen het zicht visueel. De tekening moet zo eenvoudig en duidelijk mogelijk zijn - laat de complexe patronen voor grotere gebouwen. Geometrische lijnen, imitatie van metselwerk en behang in 3D zijn geschikt.

Paula

Als een vloer in de woonkamer zou goed geschikt zijn natuurlijke parket of zelfnivellerende vloer. Als het geld het toelaat, kun je extravagantie toevoegen aan het interieur met een keramische granieten plaat met een glanzend oppervlak - het voegt visueel een paar centimeter naar de kamer toe. Een ander ding is als het gaat om een ​​klein gebied, wat betekent dat er een grote kans is dat dit een economy class behuizing is. En velen vinden het duur om dure reparaties te doen in een klein appartement, dus een laminaat kan een uitstekend alternatief zijn voor parket. Het is soms de moeite waard, maar het ziet er niet slechter uit.

Als je kleine kinderen hebt of koele vloeren, kun je er tapijt op doen. Het is beter als het wordt opgelost met plinten rond de omtrek van de kamer. Als u een tapijt voor de woonkamer kiest, geeft u de voorkeur aan producten met een discreet ornament. De grootte hangt af van de vorm van de kamer. In de langwerpige rechthoekige gebieden ziet de tapijtbaan er goed uit en in een vierkante kamer moet u een kleine ovale of ronde mat leggen.

plafond

Als de hoogte van het plafond het toelaat, kunt u voor het ontwerp het ontwerp met meerdere niveaus gebruiken. Tegelijkertijd moet het onderste plafond rond de omtrek van de muren zijn en de hogere ruimte in het midden van de kamer blijven.

In een kamer met lage plafonds, kunt u ook een spanningsoptie installeren. Het is beter om een ​​glanzende of spiegeltextuur te gebruiken. Maar om in een kleine woonkamer te hangen, zijn massieve zware kroonluchters het niet waard. Laat het ingebouwde plafondlampen, wand- of vloerblakers van glanzend metaal zijn. Wit chroom is perfect voor hightech en gouden kleuren zijn universeel en geschikt voor bijna elke stijl.

Je kunt het plafond decoreren met behulp van gipsplaat. Dit is een meer economische optie dan een spanningsdoek, maar daaruit worden niet minder interessante composities verkregen. Het is toegestaan ​​om het in de kleur van de muren te schilderen of in een contrasterende tint opnieuw te schilderen. Bovendien kan het worden gebruikt om alle bestaande onregelmatigheden of communicatie te verbergen. Als u rusteloze buren heeft, zal gipsplaten het geluidsniveau aanzienlijk verminderen.

Het was in de mode om plastic PFH-panelen aan het plafond te lijmen, maar tegenwoordig zijn er steeds minder fans van dit type afwerking en als alternatief kunt u kurk gebruiken. Onderscheid tegelijkertijd de gerolde en betegelde stop. Het eerste type is meer geschikt voor kleine gebieden - het laat een minimum aan verbindingen. Maar de tegel is gemakkelijker te lijmen en tegen kostprijs goedkoper.

Dit materiaal heeft veel onmiskenbare voordelen:

  • Zoals in het geval van gipsplaat absorbeert kurk perfect al het lawaai. Waar, als het niet in de woonkamer is, leuke feestjes hebt, en het kurkplafond je zal redden van de nobele woede van je buren.
  • Dit is een volledig natuurlijk materiaal dat geen allergieën veroorzaakt.
  • De stop houdt perfect warmte vast en kan worden opgeslagen bij extra verwarming.

Dit materiaal is vooral goed voor een vochtig klimaat, omdat het perfect vocht vasthoudt. Cork vereist geen voorbereidend werk en is prachtig gedecoreerd - het plafond ervan kan vaak worden overgeschilderd. Ondanks alle voor de hand liggende voordelen is dit type decoratie echter niet bijzonder gebruikelijk voor massaconsumptie vanwege de hoge kosten ervan.

Kleuren en inrichting

Het is geen geheim dat het voor een kleine woonkamer beter is om een ​​solide decor te gebruiken. Maar als deze optie je te saai lijkt, kun je het je veroorloven om af te sluiten met een klein en niet erg frequent patroon. In de beperkte ruimte van een kleine ruimte zijn niet meer dan 2-3 kleuren toegestaan. Tegelijkertijd domineert een van hen, en de rest wordt gebruikt als extra decoratie-elementen.

Het kan textiel zijn - gordijnen voor de ramen, een cape en kussens op de bank, vloerbedekking, fotolijsten. Overweeg de aanbevolen kleuren die het meest geschikt zijn om een ​​gezellig interieur van een kleine woonkamer te creëren.

wit

Het is een favoriet onder alle kleuren, omdat het zowel als hoofdachtergrond als als extra schaduw kan worden gebruikt.Het is perfect te combineren met alle andere kleuren, zodat het zowel op verticale als op horizontale oppervlakken kan worden gebruikt. Witte kleur is perfect voor de Scandinavische ontwerpstijl.

grijs

Deze neutrale tint is niet zo gemakkelijk vervuild als wit, maar kan ook worden gedoseerd in decoratieve elementen of als basis. Tegelijkertijd laat hij de meest gedurfde combinaties toe, verzachtend en dempend te felle en avant-garde kleuren. Voor een klassiek interieur kunt u een paar grijstinten gebruiken, van bijna wit tot donker asfalt.

Als u een stijlvol en interessant interieur wilt creëren, kunt u de wanden in zilveren kleur rangschikken en boven de zithoek met hoekbank en fauteuil zwenklampen met zachtroze licht ophangen.

beige

Deze kleur is ideaal voor de basisversiering van een kleine woonkamer in een klassieke stijl. Bij hem een ​​goede mix van meubels en textiel in bruine tinten. Voor beige zijn lampen met een diffuse warme gloed niet slecht.

bruin

De schakeringen van deze kleur zijn veel, van nat zand tot pure chocolade. Gebruik dergelijke kleuren in kleine ruimtes moet voorzichtig zijn.Als je bruine achtergronden op de muur wilt plakken, is het beter om het alleen op één oppervlak te doen. Materialen met getextureerde decoratieve afwerking zien er erg interessant uit. De originele bruine kleur in verschillende imitaties - onder de huid, onder de oude pleister of onder het zand.

blauw

Psychologen zeggen dat het de psychologische toestand van een persoon pacificeert. In de woonkamer, ingericht in dergelijke kleuren, is het aangenaam om na een werkdag thuis te komen en je benen strekken, lekker in je favoriete stoel zitten met een bedieningspaneel of een boek. Blauwe kleur koelt, dus alle derivaten worden aanbevolen voor warme klimaten. Het werkt goed met wit, beige en bruin. Ziet er goed uit paar "blauw met geel". Weet je nog hoe een paar jaar geleden iedereen gek werd op het beroemde behang met sterren - geel op blauw en blauw op geel.

groen

De kleur van de lente, de hoop en het begin van een nieuw leven - het heeft een positief effect op het algemene welzijn van het huishouden. Het ziet er het meest voordelig uit in combinatie met houten meubels, kamerplanten en een waterval - ja, zelfs in een kleine woonkamer kun je je eigen waterval maken, in ieder geval de imitatie ervan. Vergelijkbare ideeën kunnen worden aangevuld met schilderijen met licht en met het beeld van water.Een kleine tafellamp met een ingebouwde minifontein past er goed in.

lila

Alle tinten van lavendel en paars zijn geschikt voor een kleine gezellige woonkamer waar een paar geliefden wonen. De sfeer gecreëerd door deze kleur zorgt voor een romantische sfeer. Lila tinten zien er het meest voordelig uit in tegenstelling tot wit, lichtblauw of lichtroze.

Deskundig advies

Ontwerpers raden aan warme of koele tinten te combineren. Samen werken ze niet. Wat betreft de stijl van het ontwerp van kleine kamers, adviseren traditioneel experts om een ​​minimalistisch interieur te kiezen. In een kleine ruimte zou alles functioneel en doordacht moeten zijn. Geen onnodige en onnodige items. Maar dit is geen reden om leuke decorartikelen te weigeren die uw ruimte individualiteit geven en compleet maken.

Indien gewenst, zelfs in krappe omstandigheden, kunt u een modern thuistheater uitrusten - het plasma moet aan de muur worden gehangen, de luidsprekers moeten op de hoeken worden geplaatst, sommige moeten achter gordijnen zijn verborgen en sommige kunnen als bloemstandaard worden gebruikt. Voor gasten die te laat zijn, kan een opklapbare bank worden aangeboden.Als de ruimte erg klein is, kunt u een luchtbed en zachte zitzakken gebruiken. Ook zijn hier transformeerbare meubels geschikt: klapstoelen, een tafel op wielen, die onder een kast schuift voor apparatuur, een opklapbare bank of een bed dat aan de muur kan worden bevestigd.

Interieurontwerpers adviseren om de ruimte in te delen met een verscheidenheid aan technieken. Het is noodzakelijk om alle beschikbare oppervlakken te gebruiken. Als de ruimte brede vensterbanken heeft - sluit ze niet met lange gordijnen, maar gebruik ze als een tafel voor recepties. Tegelijkertijd moet de kroonlijst zo hoog mogelijk worden opgehangen, en bij voorkeur op het doek zelf. Het ontwerp van gordijnen is beter om eenvoudig te kiezen (zonder complexe plooien). Als een lambrequin bedoeld is, moet deze ook zuiver voorwaardelijk zijn, zonder elementen op te hangen.

Als u een gelukkige eigenaar bent van hoge panoramische ramen, kunt u een extra bank organiserenzittend op die de straat zullen zien. Het is toegestaan ​​om het op het podium te plaatsen, waaronder extra opslagruimte moet worden gecreëerd. Met behulp van licht is het ook mogelijk om een ​​voorwaardelijke indeling van een ruimte in zones uit te voeren. Het belangrijkste is dat er veel van zou moeten zijn, en het zou op meerdere niveaus moeten zijn.

In een jeugdlounge met luidruchtige feestjes aan het plafond, zou een draaiende discobol geschikt zijn, en voor een gezin met meerdere leden zou het leuk zijn om de ruimte in zones te verdelen met een gordijn of een decoratieve gipsplaatschuif. Voor degenen die de voorkeur geven aan een meer conservatief interieur, is het beter om meubels met hoge ruggen te kiezen - dus de woonkamer zal hoger lijken. Meubels met gestreepte horizontale bekleding en gordijnen die bij de bank passen, helpen de muren wijd uit elkaar te spreiden.

Mooie ontwerpvoorbeelden

Met behulp van interessante fotobehang met 3D-effect, kunt u de belangrijkste ruimte in het appartement visueel uitbreiden. Voor een klassiek interieur geschikte natuurlijke thema's - de zee, bos, bloemenveld, watervallen, delicate boeketten en andere soortgelijke afbeeldingen. Gebruik in de inrichting van de hal in een moderne stijl vaak het beeld van de nachtmetropool.

Ongewoon kijkt op de ruimtethema's van de muur, zoals de ringen van Saturnus, het sterrenbeeld van de dierenriem, het zonnestelsel of gewoon de nachtelijke hemel met het effect van verlichting, die wordt geboden door de ingebouwde muurspots. U kunt een afbeelding op internet nemen, een grootformaatafdruk bestellen en de LED zelf installeren of deze aan specialisten overlaten.

Vaak is de woonkamer ook een slaapkamer op hetzelfde moment, en in het studio-appartement is het ook een keuken. In dit geval is het raadzaam om een ​​toog te installeren, die de rol van een eettafel zal spelen, en ook de keuken van de rustplaats zal scheiden. Tegelijkertijd kan het, afhankelijk van de vorm van de kamer, zowel langs als tegenover de kamer worden gedaan.

Heel vaak worden aangrenzende ruimtes gebruikt om de grenzen van de ruimte te verleggen. Dus als er een loggia naast de woonkamer is, wordt de muur afgebroken en wordt de loggia zelf verwarmd en worden er kostbare extra meters bruikbare ruimte ontvangen. Echter, als de muur die je wilt slopen, van invloed is, dan moet je een project maken om de binnenruimte te versterken, die in speciale lichamen moet worden gecoördineerd. Wees voorbereid op het feit dat je deze muur niet mag slopen, omdat dit de integriteit van het hele huis kan bedreigen.

Maar om de woonkamer uit te breiden ten koste van de gang kan het huis vrij pijnloos zijn. Als je graag naar het appartement gaat, valt je meteen in haar hart - in de woonkamer, dan is dit jouw optie. In dit geval is het de moeite waard om te installeren in de buurt van het garderoberuimte met spiegeldeuren in de volledige hoogte van de kamer.Het is mogelijk om alle bovenkleding te verbergen en de volgorde in de kamer wordt niet verstoord, en de spiegels in de hele muur zullen de reeds bestaande ruimte uitbreiden.

Een paar meter van de vloer bij de drempel zal logischerwijs worden uitgezet met keramische tegels, en op de rest van het oppervlak lag laminaat dat overeenkomt met de tegels. In dit geval is het beter om je te onthouden van grote tapijten en tapijt, omdat zelfs bij dagelijkse reiniging het stof van de straat de kamer binnenkomt en het reinigen van het tapijt veel moeilijker is dan het reinigen van de vloeren. Als je nog steeds iets op de vloer wilt leggen, gooi dan een klein decoratief kleed in het midden van de kamer. Je kunt ook de hele muur niet slopen, maar alleen om de deuropening te verlengen en de deurposten met spiegeltegels te versieren. Met deze niet-standaard benadering zal de opening zelf praktisch onzichtbaar zijn, maar de woonkamer zal er origineel uitzien.

Tips voor het visueel vergroten van een kleine kamer vindt u in de onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer