Stapelfundering: kenmerken, voors en tegens van constructie, installatie

De fundering is een belangrijk onderdeel van de meeste gebouwen. Het leven en de betrouwbaarheid van het huis of een bijgebouw zal van zulk een stichting afhangen. Er zijn verschillende variaties op de basis - van een eenvoudige riem tot een sterke stapel. We zullen dit laatste van naderbij bekijken door de voor- en nadelen ervan te benadrukken, evenals de nuances die horen bij de installatiewerkzaamheden.

Wat is het?

Voordat je verder gaat met een gedetailleerde kennismaking met de paalfundering, moet je weten wat het is.

Deze basis is een stapel, ondergedompeld in de grond. Deze delen zijn met elkaar verbonden met gewapende betonnen balken of plaat. In zijn pure vorm is zo'n basis niet erg gebruikelijk.Dit wordt verklaard door het feit dat het een eigenaardig ontwerp heeft dat niet toelaat om de belasting die van het huis tussen de palen komt, te verdelen. In de regel wordt de fundering van de paal opgericht tijdens de constructie van hout- of houtconstructies. Het is toegestaan ​​om naar een dergelijke basis te verwijzen in de constructie van framehuizen.

Vandaag is er een meer praktische versie van de paalfundering met een grille. Een dergelijk fundament is verstoken van veel minnen die inherent zijn aan conventionele paaloperaties.

Het is toegankelijk tijdens de bouw van bakstenen of blokhuizen. In dergelijke structuren zijn alle steunen met elkaar verbonden met een speciale metalen band of beton. Deze tape wordt een grillage genoemd.

Speciale functies

Zoals eerder vermeld, is de stichting een van de belangrijkste componenten in de bouw van een privéwoning of een bijgebouw. De paalfundering is betrouwbaar genoeg, het belangrijkste is om de juiste variatie ervoor te kiezen, zodat je huis er een sterke ondersteuning onder heeft.

Het wordt aanbevolen om van toepassing op een dergelijke basis als uw huis is gelegen in een gebied met een overwicht van zwakke, zwevende of licht overstroomde grond.

Dus voor de zwakke bodemsoorten zijn:

 • leem, klei in vloeibare staat;
 • speciale lössgronden met veel stofdeeltjes en een kleine hoeveelheid klei / kalksteenelementen;
 • zandige kleigrondtypen die worden gekenmerkt door een hoge waterverzadiging;
 • bodem met onzuiverheden.

Bovendien zal de paalfundering een uitstekende oplossing zijn in omstandigheden van diepe bedding van vaste bodems.

Een onderscheidend kenmerk van de paalfundering is het feit dat het goedkoper is in vergelijking met de fundamenten van kleine begraving. Dit is het gevolg van het feit dat het voor een basis met heipalen niet nodig is om eerder een grote sloot te graven. Dit geldt met name als het gaat om het bouwen van kleine huizen met een bescheiden gewicht.

De belangrijkste elementen van de fundering van het paaltype zijn speciale sterke staven die rechtstreeks in de grond gaan. Deze details worden stapels genoemd. Ze zijn ontworpen om alle uitgeoefende lasten gelijkmatig over de grond te verdelen. Een kenmerkend verschil is een component als een grillage, een balk, een tape-basis of een plaat. Deze onderdelen zijn ontworpen om de ontwerpbelasting op de constructie met palen te vergroten.

De paalfundering onderscheidt zich ook door het feit dat er niet zo veel tijd aan de constructie wordt besteed. Het vereist geen hoge arbeidskosten. Voor de installatie van een paal van 3 meter met een diameter van 30 cm hoeft u bijvoorbeeld slechts 20 kubieke meter te graven. zie land. Hiervoor kunt u een oefening gebruiken. Opgemerkt moet worden dat er tegenwoordig verschillende variaties van paalfunderingen zijn. Natuurlijk zijn de eenvoudigste en eenvoudigste opties.

Heipalen voor dergelijke funderingsbases zijn gemaakt van verschillende materialen. Het kan hout en metaal zijn en gewapend beton. De keuze van de optimale grondstof hangt af van de belastingen die op de basis worden geproduceerd. De keuze van een geschikt materiaal wordt ook beïnvloed door de mogelijkheid om een ​​of andere technologie toe te passen, de geologische kenmerken van de regio waarin het gebouw is gemaakt, evenals de aard en kenmerken van het toekomstige huis.

Structuren met heipalen worden niet alleen in particuliere, maar ook in industriële bouw gebruikt. Dergelijke grondbeginselen onderscheiden zich door de vermindering van het werk aan de bouw van kelderwoningen. Er zijn gevallen waarin deze processen volledig zijn uitgesloten. Tegenwoordig wordt de fundering van het paaltype het meest gebruikt bij de bouw van huisjes, maar ook bij landhuizen en buitenhuizen.

Voors en tegens

Ondanks dat niet de grootste prevalentie bestaat, hebben paalfunderingen veel positieve eigenschappen.

Als u besluit een dergelijke fundering voor het huis te bouwen, moet u zich daar vertrouwd mee maken.

 • Het belangrijkste voordeel van de paalfundering, die door vele meesters wordt opgemerkt, is de snelheid van de constructie. Het kost weinig tijd.
 • Dergelijke structuren kunnen worden gebouwd voor problemen en zwakke bodems. Niet elk type fundering is geschikt voor dergelijke gronden, dus een paalfundering in dergelijke omstandigheden is een ideale optie.
 • Voor de bouw van de fundering op palen hoeft u niet veel landwerk uit te voeren. Je hoeft geen put te graven.
 • Dit soort basis is goedkoop omzeild, wat ook veel gebruikers aantrekt die van plan zijn om een ​​huis te bouwen.
 • Als je een paalbasis hebt, kun je extra uitbreidingen aan het huis doen. Als u na verloop van tijd het gebied van de woning wilt uitbreiden of combineren met andere constructies (bijvoorbeeld met een garage of een bad), kunt u ze eenvoudig met dezelfde ondergrond verbinden.
 • Het gewicht van het huis wordt gelijkmatig verdeeld over paalsteun.
 • Installatie van dergelijke bases is vrij eenvoudig, vooral als je het vergelijkt met monolithische of eenvoudige tape-opties. Voor een dergelijke montage is het niet nodig om contact op te nemen met de specialisten - u kunt al het werk zelf doen, op basis van eenvoudige instructies.
 • Dergelijke bases onderscheiden zich door duurzaamheid. Hun levensduur is meer dan 30 jaar. Natuurlijk, als u al het werk correct uitvoert en hoogwaardige materialen gebruikt, kan deze periode veel langer zijn.
 • Zo'n fundament kan niet alleen worden gebouwd voor particuliere huizen en cottages, maar ook voor serres, badhuizen en andere bijgebouwen.
 • Als je alles goed hebt gedaan, zal de stapel na verloop van tijd niet krimpen.
 • Vóór de directe installatie van de palen is het niet nodig om de grond voor te bereiden - om het afval op te ruimen of om de bovenste laag grond te verwijderen (behalve voor betonnen palen). Dankzij deze functie kost het enige tijd om de fundering te bouwen.
 • Stapels kunnen opnieuw worden gebruikt. Bovendien kunnen ze indien nodig eenvoudig worden vervangen.
 • Het bouwen van dit type fundering is toegestaan ​​op elk moment van het jaar.

Zoals je kunt zien, hebben de paalfunderingsconstructies veel positieve aspecten.Dergelijke fundamentals zijn echter niet perfect.

Laten we kennis maken met de lijst met gebreken die horen bij de fundamenten op palen:

 • Als u metalen palen hebt gebruikt, moeten deze een hoogwaardige beschermlaag bieden. Anders kunnen deze onderdelen corroderen en zal dit zeer weinig tijd in beslag nemen.
 • In de omstandigheden van rotsachtige plaatsen om zo'n basis te bouwen, zal het gewoon niet lukken.
 • Volgens experts kunnen bij het bouwen van een dergelijke fundering problemen ontstaan ​​als andere gebouwen zich in de buurt bevinden.
 • Als je zo'n basis gaat bouwen, moet je de nauwkeurigste en nauwgezette berekeningen maken van de diepte van de steunen.
 • Het opstellen van een project voor een dergelijke stichting kan aanzienlijke investeringen vergen.
 • Bij het gebruik van betonnen steunen is het belangrijk om rekening te houden met hun indrukwekkende gewicht. Hierdoor kan het installatieproces aanzienlijk gecompliceerd zijn.
 • Palen gemaakt volgens de ambachtelijke methode kunnen niet worden gebruikt tijdens de constructie van een dergelijke fundering, ondanks hun aantrekkelijke kosten. Anders duurt het ontwerp niet erg lang en veroorzaakt het veel overlast.

standaarden

Net als bij de constructie van andere soorten funderingen, is het noodzakelijk om de fundering op palen te monteren in overeenstemming met de vereisten opgesomd in de relevante SNiP 2.02.03-85.

Dit document behandelt de joint venture (set van regels), evenals alle nodige informatie met betrekking tot de bouw van een paalfundering:

 • soorten palen die kunnen worden gebruikt bij de constructie van de fundering;
 • basisinstructies met betrekking tot berekening;
 • berekening van het draagvermogen van paalsteunen;
 • eisen voor de installatie van verschillende soorten paalsteunen (stampers, boren, poolschillen, palen gevuld met beton en andere soorten steunen);
 • Het document bevat ook een beschrijving van de negatieve krachten van wrijving van de grond op de zijkant van de stapel;
 • bepaling van het draagvermogen van paalelementen;
 • constructie van funderingsbasissen op palen;
 • ontwerpkenmerken in verschillende grondsoorten.

Bovendien bevat het document een aantal aanbevolen toepassingen.met informatie over de bepaling van de krimp van een enkele stapel, strookfunderingen en andere belangrijke berekeningen.

Experts adviseren om te beginnen met het bouwen van een paalfundering op basis van de informatie in de SNiP.U produceert dus niet alleen een betrouwbare en duurzame, maar ook een veilige basis die aan alle eisen voldoet.

types

De basissen op stelten zijn anders. De selectie van een geschikte constructie moet zeer verantwoord worden benaderd, omdat de betrouwbaarheid en duurzaamheid van de toekomstige woning afhankelijk is van de perfecte keuze. Laten we de meest populaire soorten van dergelijke structuren eens nader bekijken en hun kenmerken bekijken.

Drop

Bedrukte funderingspalen komen vaak voor. In de regel zijn dit gewapende betonstaven die diep in de grond worden gedreven. De installatie van dergelijke structuren is gebaseerd op de meest nauwkeurige berekeningen van de verdeling van de volledige lading van het huis op de steunen zelf. Dergelijke palen worden de grond in gedreven totdat ze de meest stabiele formatie penetreren.

Dergelijke structuren worden vaak gebruikt in industriële bouw. Dit komt doordat de meeste installatiewerkzaamheden aan de installatie van palen worden uitgevoerd met behulp van speciale apparatuur. Houd er rekening mee dat dergelijke fundamenten niet altijd kunnen worden gebruikt voor de bouw van gewone huizen of huisjes, omdat het eenvoudigweg onrealistisch is om ze zelf te installeren.

verveeld

Voordat u doorgaat met de installatie van een geboorde fundering, moet u eerst een put boren. Er worden palen in geplaatst, evenals een concrete oplossing. Dergelijke installatiewerken worden het vaakst gebruikt bij het bouwen van gebouwen van verschillende verdiepingen.

De installatie van boorpalen is arbeidsintensief. Om tot dergelijk werk over te gaan, moet je eerst een hoop ingewikkelde berekeningen maken. Bovendien kunnen de kosten van het werk een aardige cent kosten vanwege de complexiteit ervan. Deze nadelen weerstaan ​​veel gebruikers van het kiezen van een dergelijke fundamentele basis.

schroef

Voor particuliere huizen in de voorsteden en framestructuren kiest u vaak voor dergelijke redenen. Installatie van schroefpalen kan met de hand worden gedaan. Bovendien kost dit proces de kapitein goedkoop en kost het niet veel inspanning.

Leidingen van staal fungeren als basis voor de schroefbasis. Deze componenten hebben een schroefdraad. Vanwege deze functie worden de palen in de grond geschroefd en worden ze met behulp van speciale messen stevig vastgehouden. Als de grond op het terrein wordt gekenmerkt door overmatige losheid, gebruik dan meestal schroefpalen met draden die over de hele lengte van de buis rekken.Beton wordt in staalelementen gegoten om de constructie zo sterk, betrouwbaar en stabiel mogelijk te maken.

Het belangrijkste voordeel van dit framework is het gemak van de installatie. Hiervoor hoeft u geen speciale techniek te noemen.

Om deze reden bouwen veel mensen hun eigen soorten stichtingen alleen. Bovendien kan de paalschroefbasis worden geïnstalleerd in vrijwel elke grondsoort. En om zulk werk in elk seizoen te beginnen.

Pile-plate (SPF)

De paalfundering is een revolutionaire ontwikkeling in de bouwsector. Op dit moment worden dergelijke constructies gebouwd tijdens de constructie van gebouwen met meerdere verdiepingen met aanzienlijk gewicht.

Dit type fundament bestaat uit de volgende basiselementen:

 • grills;
 • hoge sterkte gewapende betonnen palen, gekenmerkt door een verhoogde weerstand.

Plaattype fundering met heipalen is eenvoudigweg nodig in dergelijke gevallen:

 • als u een huis (of een bijgebouw) bouwt op zwakke bulkgrond;
 • als er een dichte kruising is met de bases die al in het gebied aanwezig zijn;
 • als de bouw van het huis gepland is in een gebied met een hoge seismische activiteit;
 • als we het hebben over het bouwen van een land met een slechte geologie.

Het belangrijkste onderscheidende kenmerk van een dergelijk raamwerk is dat het het hoogste niveau van kracht heeft, wat erg belangrijk is voor de stichting. Gebouwen die op een vergelijkbare constructie zijn gebouwd, dienen vele jaren en zijn niet bang voor negatieve externe invloeden. Meestal zijn dergelijke fundamenten niet bang voor trillingsbelastingen.

Houd er rekening mee dat u voor de installatie van een dergelijke stichting eerst een plaats moet voorbereiden. Pas daarna ga je naar de eerste heipaal en schenk je de plaat in.

Monolithisch met grillage

Zoals hierboven vermeld, is het onderscheidende kenmerk van de paalfundering dat hiermee de gehele lading van het gebouw wordt gelegd op de palen. Vaak worden deze onderdelen gecombineerd met een grillage. Er is een monolithische grillage, het bovenste gedeelte van de paalfundering, die de functie heeft de lading te ontwrichten van de dragende elementen van de constructie.

Monolithische paalfundering met grillage heeft de volgende voordelen:

 • het is mogelijk om het uit te rusten op verschillende grondsoorten (behalve magmatische en sedimentaire grond);
 • wanneer het wordt opgericht voor werken op het land, wordt de minimale hoeveelheid tijd besteed;
 • het gieten van dit soort fundering mag zelfs bij lage temperatuur worden gedaan;
 • vergelijkbare bases hebben een uitstekende draagkracht;
 • de constructie van een dergelijk raamwerk is niet duur.

De nadelen van monolithische structuren met een grille omvatten het feit dat ze niet kunnen worden gemonteerd zonder speciale apparatuur en gereedschappen. Bovendien moeten de eigenaars tijdens de bouw afzien van de voorbereiding van een verwarmde kelder.

Bruine injectie

Vandaag de dag, voor de bouw van betrouwbare en stabiele funderingen worden vaak gebruikt injecteren van soorten stapels. Soortgelijke details behoren tot de klasse van gevulde steunen. Ze worden gemaakt door te boren en ze verder te vullen met cement-zand of water-cementmengsel met behulp van injectietechnologie. Om het draagvermogen verder te versterken, worden dergelijke soorten palen vaak versterkt met ijzeren pijpen, wapeningsstaven of versterkte frames. Deze elementen worden in het boorgat gefixeerd met een speciale metalen constructie in de vorm van een cilinder of een prisma.

Bruine injectiepalen zijn onderverdeeld in de volgende typen:

 • heipalen - deze delen worden zo diep mogelijk in de onderliggende lagen van hard gesteente geplaatst, terwijl de hoofdbelasting door de hiel wordt verplaatst;
 • hangende palen - dergelijke elementen worden op de grond gemonteerd zonder een sterke dragende laag en overbrengen de lading naar de grond met een zijoppervlak.

Stapel en riem

Stichting paal en strook is een van de variëteiten van monolithische structuren voor deinende en zwakke grondsoorten. Het belangrijkste kenmerk van een dergelijke basis is dat daarmee de wanden van het huis rond de omtrek zullen rusten op een stevige basis met een lichte verdieping. Betrouwbare hechting met vaste grondlagen, in dit geval wordt dit bereikt dankzij palen die onder het vriespunt zijn geïnstalleerd.

Stichting paal en strippen is goed omdat het geen grote uitgaven vereist, het is snel gebouwd en is perfect bestand tegen deinende en seizoensgebonden bodembewegingen. Het nadeel van dit ontwerp is dat wanneer het niet mogelijk is om een ​​volledige kelderkamer uit te rusten. Bovendien moet u er rekening mee houden dat het op een dergelijke ondergrond onmogelijk is om gebouwen met zware muren te bouwen.

Je kunt zo'n structuur zelf maken.Volgens experts kan zelfs een beginneling dergelijk werk aan.

Stapelfunderingen verschillen niet alleen in hun structuur, maar ook in de materialen waaruit de heipalen zijn gemaakt. Laten we in detail bekijken wat de onderscheidende kenmerken zijn van structuren uit verschillende grondstoffen.

Materialen voor de vervaardiging van palen

houten

Steunen voor paalfunderingen worden vaak gemaakt van hout. Meestal worden hiervoor soorten als vuren en grenen gebruikt. Iets minder dure opties worden gevonden van lariks, eiken en ceders.

Er moet rekening worden gehouden met het feit dat, hoewel houten palen soepel en gemakkelijk te installeren zijn, ze alleen toelaatbaar zijn als we het hebben over de structuur van een klein gewicht. Het kunnen bijvoorbeeld verschillende soorten bijgebouwen of houten huizen zijn. Het belangrijkste voordeel van hout voor de basis is dat het gemakkelijk te verwerken is. Bovendien wordt vergelijkbaar materiaal in veel regio's als betaalbaar beschouwd, zowel wat betreft de prevalentie.

Echter, funderingspalen van dit milieuvriendelijke materiaal hebben ook ernstige nadelen. Ze kunnen bijvoorbeeld niet bogen op goede sterktekarakteristieken, waardoor ze niet kunnen worden gebruikt bij de bouw van grote woongebouwen.Ook is de boom vatbaar voor rotting, zelfs als deze met een beschermingsmiddel wordt behandeld. Vanwege deze minnen worden houten palen tegenwoordig nog maar zelden gebruikt.

De houten paal moet een diameter hebben van minimaal 180 mm. De maximale lengte van de steel met alle stelen overschrijdt meestal niet het merkteken van 16 m. Als een langer element vereist is bij het bouwen van de fundering, dan zijn verschillende trunks speciaal gesplitst. Hierdoor wordt de stapel langer en kan deze 25 m bereiken.

staal

Stalen palen kunnen een andere configuratie hebben. De meest voorkomende elementen zijn een naadloze buis met wanden van 8-12 mm dik. Ook steunen van speciale box-sectie kunnen worden toegepast. Soortgelijke onderdelen zijn gemaakt van I-beam.

Om het draagvermogen te vergroten, worden stalen palen na installatie vaak gegoten met beton. Hierdoor worden deze onderdelen stabieler en betrouwbaarder.

Speciale schroefpalen zijn ook van staal. Deze producten zijn tegenwoordig erg populair, omdat ze eenvoudig te installeren en te serveren zijn voor vele jaren. Schroefpalen zien eruit als grote boren of eenvoudige buizen met avegaarbekleding.

Stalen palen, die een grote diameter hebben, worden geschroefd met speciale uitrusting, zoals kaapstanders. Ondersteunende elementen met een diameter van 100 mm kunnen echter worden geplaatst zonder de inzet van geavanceerde apparatuur. Twee mensen kunnen dit aan via een poort.

Funderingen samengesteld uit stalen palen worden terecht erkend als een van de sterkste en meest duurzame. Dergelijke structuren zijn niet onderhevig aan vervorming. Ze zijn echter duur en worden na verloop van tijd blootgesteld aan roest, wat de kwaliteit van staal nadelig beïnvloedt.

Gewapend beton

Versterkte betonnen funderingspalen zijn de meest voorkomende en populaire vandaag. Dergelijke details worden als de meest praktische beschouwd, als we ze beschouwen vanuit het oogpunt van private bouw. Dit is het gevolg van het feit dat het mogelijk is om een ​​ondersteuning van vrijwel elke gewenste diameter direct in de bodem van gewapend beton te maken, zonder gebruik te maken van complexe gespecialiseerde apparatuur.

Versterkte betonnen palen kunnen worden gekocht in kant-en-klare vorm. In dit geval hebben ze in de regel een vierkant of rechthoekig gedeelte.Tegenwoordig zijn er ook schroefdragers van gewapend beton.

Bij het vastschroeven van dergelijke onderdelen wordt een sterke metalen kern geplaatst, die aan het einde van de installatiewerkzaamheden wordt verwijderd om in de resterende poriën te worden geschroefd.

Betonnen palen zijn hol en solide.

kenmerken van

De diepte van de paalfundering is afhankelijk van de afstand waarop de meer duurzame grondlaag zich bevindt. Volgens de verklaringen van professionele geologen is deze laag gemakkelijk bestand tegen de belasting die door het gebouw wordt veroorzaakt.

Funderingen op stelten hebben een breed scala aan toepassingen. Deze structuren kunnen worden uitgerust in elke bodem (behalve rotsachtige) en klimaatzones. Daarom beschouwen meesters dergelijke constructies universeel.

Het is toegestaan ​​om de fundering in het winterseizoen met heipalen te monteren, maar experts adviseren nog steeds te wachten op opwarming voordat met reparatiewerkzaamheden wordt begonnen.

Wat de hoogte van de fundering op de steunen betreft, deze hangt rechtstreeks af van de grond en andere parameters: persoonlijke voorkeuren van de eigenaars, de aanwezigheid van stromend water en de specifieke klimaatzone.

De belasting die de paalfundering beïnvloedt, is verdeeld in "vierkanten", dus het is erg belangrijk om alle benodigde berekeningen correct uit te voeren. Om dit te doen, is het raadzaam om contact op te nemen met de experts.

Subtiliteiten van het apparaat

Alvorens verder te gaan met de onafhankelijke constructie van een hoogwaardige fundering op palen, is het noodzakelijk om in detail na te denken over hoe het is gerangschikt. Een dergelijke structuur is een soort steun onder het huis (huisje, bijgebouw, gebouw met meerdere verdiepingen), die bestaat uit afzonderlijk opgestelde stapelsteunen of een speciaal poolveld.

Meestal kiezen mensen voor sterke en duurzame elementen uit een materiaal zoals gewapend beton. U kunt echter ook niet-gewapend beton en butobeton (en andere materialen) gebruiken, die goedkoper zijn en over het algemeen de kosten van het bouwen van de gehele constructie verlagen. Om beton duurzamer te maken, en ook om het op te slaan, is het noodzakelijk om de funderingsstructuur op palen te versterken. Als de versterking meest gebruikte stalen staven met een glad oppervlak of geprofileerde delen. Funderingspalen worden altijd op de hoeken van de toekomstige constructie op de snijpunten van de interne lagerpartities met elkaar en met buitenplafonds bevestigd.

Als er tussen de verplichte stapels een afstand van 2 tot 2,5 m (en soms meer) is, dan worden er tussenliggende elementen tussen geplaatst om de protonen te sluiten.

De gehele structuur bestaat meestal uit een zandpad, een verstevigingskooi, een betonlaag met ventilatiegaten en een waterdichtingslaag.

Onafhankelijke productie

De meeste soorten paalfundering kunnen met de hand worden gemaakt. Om dit te doen, moet u de stapsgewijze instructies strikt volgen en alleen hoogwaardige materialen / gereedschappen gebruiken. Houd er rekening mee dat geen enkele fase van het werk kan worden verwaarloosd, anders kan het resultaat u teleurstellen.

Laten we eens in meer detail een stapsgewijze handleiding voor de constructie van de fundering op palen bekijken met behulp van het voorbeeld van een populaire heipaalstructuur.

Fasen van het werk:

 • Eerst moet je een project / tekening maken van de toekomstige constructie en alle noodzakelijke berekeningen uitvoeren. Om een ​​kwalitatief en nauwkeurig ontwerp te maken, is het raadzaam om contact op te nemen met specialisten.
 • Ten eerste moet het worden opgedeeld in een kwadratengrafiek, die is gepland om de fundering en het huis zelf te bouwen.Om dit te doen, moet je het bestaande terrein egaliseren en het is ook wenselijk om een ​​laag overtollige grond te verwijderen om het veld waterpas te maken voor verdere reparaties.
 • In de loop van deze werken moet de buitenste omtrek van het gebouw worden begrensd met behulp van kleine houten pinnen en de veters ertussen gespannen. Bovendien, met behulp van deze elementen moeten de afmetingen van de geul, die nodig is voor de grillage op te merken.
 • Daarna moet onder de tape een greppel worden gegraven. Om dit te doen, kunt u contact opnemen met de hulp van speciale apparatuur of dergelijke werkzaamheden handmatig uitvoeren.
 • De diepte en breedte van de uitgegraven greppel moet worden bepaald rekening houdend met de technische berekening. Ook moet u rekening houden met de bekisting en opvulling van de grond. In dit stadium wordt de aanwezigheid en het niveau van de diepte van de put, bedoeld voor de kelder of een speciale technische structuur, onthuld.
 • De volgende stap is het boren van putten voor de installatie van paalsteunen. Maak de juiste gaten, afhankelijk van het specifieke type paal in de grond. Soms hebben ze extra verdichting nodig aan de onderkant, en soms omgekeerd, van een meer bescheiden formaat, zoals in de situatie met aandrijvende constructies. Het is noodzakelijk om de stap te volgen in overeenstemming met de geaccepteerde berekening van de belasting.
 • De stapels in de voorbereide groeven onderdompelen wordt handmatig of met speciale apparatuur gedaan. In dit stadium moet u rekening houden met de aanwezigheid van een kelder of technische ruimte, gelegen onder de nulverdieping van het huis.
 • Als u pijpen in de rol van palen gebruikt, moeten hun externe wanden waterdicht worden gemaakt met behulp van bitumenmastiek of dakbedekkingsmateriaal. Wat betreft de inwendige holte van deze delen, wordt deze meestal onderworpen aan wapening en vervolgens gegoten betonmengsel.
 • Dit wordt gevolgd door het bevestigen van het versterkte frame, ontworpen voor de grillage. Om een ​​meer robuuste en betrouwbare bevestiging te bieden, wordt hij gekoppeld aan fittingen die uit de rekken uitsteken. Daarna wordt het frame stevig vastgezet in de sleuf, met behulp van een zachte draad. Houd er rekening mee dat het frame in geen geval in contact mag komen met de bodem van de uitgegraven greppel en zijn grenzen van buitenaf mag verlaten.
 • Nu moet je een bekisting voor de grillage maken. Dit proces moet op dezelfde manier worden uitgevoerd als in het geval van een eenvoudige strookfundament - het is noodzakelijk om de bekistingsplanken aan de randen van de greppel te bevestigen.
 • De wanden van houten panelen moeten worden bedekt met speciale plastic tape.Met dergelijke details, bekisting zal veel langer duren en zal niet worden onderworpen aan negatieve externe invloed.
 • De volgende stap is betonneren. Dit werk kan alleen worden gestart na alle vereiste voorbereidingen. Experts raden aan dit beton te gebruiken, dat wordt geproduceerd in gespecialiseerde fabrieken, met duidelijke afmetingen. Meestal worden dergelijke materialen door speciale automixers op de bouwplaats afgeleverd. Met behulp van hulzen of goten wordt de oplossing in één benadering in de voorbereide tape gegoten. Tegelijkertijd is het noodzakelijk om het stampen van beton uit te voeren met behulp van een speciaal vibro-apparaat.
 • De volgende stap is het demonteren van de houten bekisting en opvulling. Het is mogelijk om binnen enkele dagen (niet eerder) houten schilden uit de greppel te verwijderen.
 • De laatste stap in het funderingswerk is het opvullen van de grond.

Zoals je kunt zien, hoef je voor de bouw van dit soort paalfunderingen geen speciaal onderwijs of rijke ervaring te hebben. Je kunt alle stadia alleen uitvoeren - daar is niets extreem moeilijk aan. Het belangrijkste is om de instructies te volgen en de zaak op verantwoorde wijze te behandelen.

Natuurlijk, als bepaalde twijfels in je zijn geslopen dat je een vergelijkbare basis kunt voorbereiden voor het bouwen van een huis, dan is het beter om deze werken toe te vertrouwen aan professionals.

verveeld

Laten we stap voor stap het proces van het installeren van een ander soort paalfundering analyseren - verveeld. Merk op dat de diameter van de boor die nodig is om dergelijke werkzaamheden uit te voeren minimaal 25 cm moet zijn. Het is wenselijk dat het handvat intact is, zodat u het op elk moment iets langer of korter kunt maken.

De eerste stap in de installatie van geboorde palen is een zorgvuldige voorbereiding, maar het moet niet worden gestart vanaf de site zelf, maar vanuit het schema / project op papier. Het is mogelijk om een ​​territoriaal plan te nemen en dit op een apart blad op de juiste schaal toe te passen. Markeer de exacte afmetingen van het toekomstige ontwerp in de tekening. Bereken het aantal palen en bepaal hun locatie op basis van het gewicht van de toekomstige constructie.

Na alle noodzakelijke berekeningen te hebben gemaakt en alle noodzakelijke parameters te hebben vastgesteld, kunt u doorgaan met de voorbereidende werkzaamheden op de funderingsbouwplaats. Om dit te doen, moet u vanaf de bouwplaats gras en andere vegetatie verwijderen.

Vervolgens moet je de site markeren. Hiertoe worden pinnen op specifieke punten van de toekomstige constructie gehamerd. Het is erg belangrijk om rekening te houden met de opening tussen de middelpunten van de paalsteunen - deze zal worden genivelleerd tot de totale lengte van de muur, waarvan de breedte van de muur zal worden afgetrokken. Leg de pinnen in de hoeken, je moet de diagonaal meten. Als ze niet hetzelfde zijn, worden er 1 of meer hoeken verkeerd gemaakt.

Na het correct plaatsen van alle benodigde punten tussen de pennen, moet u het speciale constructiekoord vastdraaien, zoals het geval is met de schroefbasis. De opening van het ene touw naar het andere moet gelijk zijn aan de diameter van de palen die u gaat installeren. Dit moet worden gedaan zodat alle funderingspalen zo eenvoudig en snel mogelijk kunnen worden opgezet.

Na het voorbereidend werk te hebben voltooid, kunt u direct doorgaan met de bouw van de paalfundering zelf. Hiertoe wordt eerst het boren van de uitsparingen bestemd voor geboorde paalsteunen in de daarvoor toegewezen punten uitgevoerd. De boor moet duidelijk in het midden van het toekomstige gat worden geplaatst om de verplaatsing van de steunen niet te hinderen. Om de inkepingen te maken, kunt u een boor gebruiken, die indien nodig de lengte moet vergroten.Deze oplossing heeft echter een nadeel - in het geval van handmatig boren zult u behoorlijk veel moeite moeten doen, vooral als u onder kleige omstandigheden werkt. Met dergelijke apparatuur hoeft u zich echter niet tot speciale apparatuur te wenden.

Van tijd tot tijd moet de boor uit het gat worden getild om deze van de grond te verwijderen. Als het boorproces moeilijk is, is het beter om de inkomsten van de assistent in te vullen. Het is noodzakelijk om depressies onder steunen te boren tot een diepte die hoger is dan het niveau van bevriezing van de grond. In dit geval kunt u zich geen zorgen maken over de stabiliteit van de structuur met temperatuurveranderingen.

Voor een probleemloze regeling van de diepte waarop de paalstructuur zal worden geplaatst, is het mogelijk om een ​​markering op de boorgreep te plaatsen. Na het voltooien van de voorbereiding van uitsparingen voor paalsteun, moet u doorgaan met waterdicht makende structuren. Omdat de grond zijn vorm goed behoudt, is de installatie van extra bekisting in dit geval niet zinvol. In plaats van een soortgelijke constructie is het toegestaan ​​om een ​​dakbedekkingsmateriaal van een geschikte kwaliteit te gebruiken - RCP-350.

Voor eenvoudigere plaatsing van dakbedekkingsmateriaal in het binnenste deel van de putten, versterking, evenals toekomstig gieten van betonoplossing daar,moet een pijp maken. Het is mogelijk om dit te doen met triplexcirkels die overeenkomen met de diameter van de gemaakte putten.

De gefabriceerde triplex-unit moet in de voltooide putten worden neergelaten en op de juiste manier worden gefixeerd. Om dit te doen, kunt u uw eigen apparaat maken met een trechter en kleine zijkanten. Met multiplexdetails kan de ruberoïde veilig op de juiste plaats worden gehouden. Bovendien maakt dit detail het gemakkelijker om beton voor heipalen te storten. Merk op dat het gieten van de oplossing in de toekomst helemaal bovenaan de adapter zou moeten plaatsvinden. Wanneer het beton het gewenste punt bereikt, kan de adapter worden verwijderd en in de volgende uitsparing worden geplaatst.

Het is erg belangrijk om niet alleen het ondergrondse deel van de funderingspalen in te schenken, maar ook hun bovenste module. Plaats het verticaal. Om dit te bereiken, is het noodzakelijk om een ​​restrictieve structuur van twee stroken te maken, die geïnstalleerd moeten worden op een afstand die overeenkomt met de diameter van paalsteunen +1 cm. Deze component zal een opening van 5 cm van alle zijden voorzien.

Na een dergelijk restrictief ontwerp te hebben gemaakt, is het noodzakelijk om een ​​gelijke afstand van het midden van de put in 2 andere zijden te meten om de bekisting voor de bovenste helft correct te plaatsen.Houd er rekening mee dat in het multiplex frame een belangrijk rolgat speelt dat zich bovenaan bevindt. Het moet samenvallen met het midden van de put.

Vervolgens heb je een ijzeren staaf nodig. Een loodlijn is opgehangen in het midden en is duidelijk boven het midden van het gat in het ronde hout van het multiplex frame geplaatst. Meet in deze positie de straal van de stapel in twee richtingen vanaf de staaf. Voeg toe aan de grootte van 5 mm. Schroef vervolgens de gewenste punt 2 houten delen vast die de bekisting zullen vasthouden en bereid een oplossing van beton voor.

Bereid je voor op elk steunframe van metaal. Merk op dat de lengte zowel de binnenste als de buitenste helft van de steun moet bedekken en een opening heeft voor het aankleden met armaturen die in een betonnen grille zijn bevestigd. Leg een betonnen laag van minstens 10 cm in de put onder de palen, zodat je de wapening tegen corrosie kunt behoeden.

Na het plaatsen van de wapeningsvulling is de groef niet erg dik betonmengsel. De vulling moet worden gedaan totdat je de bovenkant van het gat bereikt. Gebruik vervolgens een speciale dieptrillende vibrator om luchtzakken te verwijderen.

Plaats vervolgens de bovenste bekisting van het gevouwen dakbedekkingsmateriaal.Het moet stevig worden vastgemaakt zodat het het beton vasthoudt. Tegelijkertijd wordt een rooster van staal gewikkeld rond een laag dakbedekkingsmateriaal gebruikt. Vervolgens wordt de paalsteun volledig met beton gevuld. Merk op dat voordat u de bovenste bekisting monteert, de metalen standaard die het dakbedekkingsmateriaal op de bodem heeft bevestigd, verwijdert.

Als u de uitsparing volledig vult, moet u heel voorzichtig een vibrator gebruiken, zoals in het geval van een slecht verbonden metalen gaas, de integriteit van de structuur kan worden verbroken. Voordat u de grille giet, moet u even wachten om de palen duurzamer te maken. Vervolgens moet rond de heipalen een bekisting van hout of multiplex worden gebouwd.

Plaats een laag waterdicht materiaal in de bekisting om de afscherming later gemakkelijker te kunnen demonteren. Hiervoor wordt aanbevolen om een ​​polyethyleenfolie of dakbedekkingsmateriaal met hoge dichtheid te gebruiken. Bovendien mag de bekisting met mastik op een bitumenbasis missen. Tegelijkertijd moet ervoor worden gezorgd dat het beton nooit uit de bekisting druipt.Versterk de bekisting met tapeinden, maar dit moet worden gedaan na de installatie van het metalen frame ter versterking.

Het skelet moet worden verbonden met de constructie die uit de paalsteunen komt.Vervolgens worden de staven die uit de palen komen gebogen en aan de draad bevestigd. Pas nadat dit is toegestaan ​​om door te gaan naar de vulling. Het is beter om het in 1 keer te doen, zodat de basis niet meerlagig blijkt te zijn.

Het is moeilijker om een ​​soortgelijk type kelder te maken dan een band. In dit geval is het erg belangrijk om geschikte gereedschappen te gebruiken, bijvoorbeeld een boor van hoge kwaliteit met een inklapbare handgreep. Bovendien is het belangrijk om een ​​dakbedekkingsmateriaal van een geschikte kwaliteit te plaatsen, evenals een met beton gemarkeerde M300.

Handige tips

Veel thuismeesters vragen zich af of er een blinde hoek nodig is bij het bouwen van de fundering op palen. Het antwoord is eenvoudig: het is absoluut noodzakelijk dat een dergelijke woonstructuur kwalitatief wordt beschermd tegen de negatieve gevolgen van neerslag en grondwater.

Een dergelijk ontwerp moet de volgende kenmerken hebben:

 • een helling van 3-5 graden, zodat het gedeelte van de structuur naast de kelderhelft van het huis enigszins (ongeveer 3-5 cm) boven het buitenste gedeelte van het blinde gebied was;
 • 15-25 cm breed meer dan de dakrand van het gebouw op de paalfundering;
 • kussendikte van 20-30 cm;
 • Decoratieve laag van 3-15 cm dik, maar u moet er rekening mee houdendat als je een betonnen structuur maakt, de dikte ongeveer 13-15 cm moet zijn, en als het betegeld of steen is - 5-6 cm. In het geval van asfalt is een dikte van 3-4 cm voldoende.

Zoals eerder vermeld, kunnen houten soorten palen alleen worden gebruikt bij de constructie van lichtgewicht constructies. Bovendien zijn dergelijke details geschikt als er een hoog niveau van grondwater in het gebied is.

Merk op dat stalen steunen kunnen worden hergebruikt. Dus, tijdens het bouwen van een mobiele constructie, worden dergelijke heipalen niet gestort met beton, en met verdere beweging van de constructie worden ze uitgetrokken, om op een nieuwe plaats te worden bevestigd.

Als u niet weet welke fundering beter onder een huis met een licht frame kan worden gebouwd, moet u de schroefpaalfundering raadplegen. In dit geval is dit ontwerp de beste oplossing.

Bedenk dat bij het opzetten van een paalfundering moeilijkheden kunnen ontstaan ​​door bepaalde beperkingen:

 • Als het gaat om horizontaal mobiele grond. Dit omvat plantende en zwellende grondsoorten. Om het type land te bepalen, moet u de hulp van laboratoriumonderzoeken raadplegen.
 • Bij het organiseren van een kwaliteitsfundering op stelten, ontstaan ​​er vaak problemen bij de montage van de kelder. De afstand tussen de steunen is belangrijk om te vullen, zoals het geval is met kolomvormige bases. Deze werken vereisen extra uitgaven en inspanningen.

Aan het einde van de funderingswerkzaamheden wordt de grond opgevuld. Neem hiervoor het materiaal dat eerder uit een greppel- of zandgrindmengsel werd gegraven, dat extra moet worden geramd. We moeten niet vergeten dat in dit stadium de extra opwarming van de funderingsband meestal wordt uitgevoerd (als we het over de paalbandbasis hebben). Voer meestal hiervoor polystyreen uit, geplant op lijm.

Experts adviseren om schroefpalen aan te schaffen die tijdens het productieproces bedekt zijn met een betrouwbare corrosiewerende verbinding. De fabrieksgarantie op dergelijke artikelen is 50 jaar, maar in feite gaan ze veel langer mee.

Veel consumenten vragen zich af of de paalfundering geschikt is voor huizen gemaakt van speciale CIP-panelen (CIP-technologie is een soort paneelconstructie).Voor dergelijke gebouwen kunt u de fundering oprichten en stapelen, en tape en kolomtypen.

Als je paalfundering is gekrompen, suggereert dit dat deze verkeerd is geplaatst. In het geval van goed uitgevoerde installatiewerkzaamheden, krimpen dergelijke structuren in de regel niet.

Als er zich een grond op uw site bevindt, die onderhevig is aan ernstige verzakkingen, moet u de schroeffundering verlaten, omdat deze in dergelijke omstandigheden mogelijk niet voldoende stabiel en duurzaam is.

Het is heel belangrijk om alle noodzakelijke berekeningen voor de onafhankelijke constructie van de paalfundering correct uit te voeren. Om dit te doen, moet u de massa van het toekomstige huis berekenen, het referentiegebied bepalen (op basis van het gewicht en de betrouwbaarheidscoëfficiënt), het aantal palen berekenen, het oppervlak van hun doorsnede kiezen en de resultaten vergelijken met het referentiegebied.

Voor de constructie van de fundering op palen is het erg belangrijk om hoogwaardige en betrouwbare gereedschappen aan te schaffen. Het zal veel eenvoudiger zijn om met dergelijke apparaten te werken. Bespaar niet op materialen zoals dakleer, beton, isolatie en waterdichting.

Voer geen werkzaamheden uit aan de onafhankelijke constructie van de paalfundering,als je twijfelt aan je capaciteiten. Het is beter om contact op te nemen met een bewezen bedrijf in uw stad, wiens meesters alles voor u zullen doen. Dergelijke services worden door veel bedrijven aangeboden, bijvoorbeeld 'SV-Foundation', 'Unix Story', 'SVF-Premium' en vele anderen.

Over paalfunderingen voor huizen met één verdieping, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer