Fundament van steen

De fundering vormt de basis van het gebouw, zorgt voor de stabiliteit en duurzaamheid van de gehele bouwconstructie. Onlangs is het leggen van de fundering voornamelijk gedaan met het gebruik van beton. De basis van steen is echter niet minder duurzaam, bovendien heeft het een originele en esthetische uitstraling. Een belangrijk voordeel is het feit dat het leggen van de stenen voet van het gebouw behoorlijk doe-het-zelf is.

Materiële functies

Voor de bouw van de basis van gebouwen en kelders wordt voornamelijk puinsteen gebruikt. Dit materiaal is al vele eeuwen voor dergelijke doeleinden gebruikt. De keuze viel op dit soort steen is niet toevallig. Puin steen is zeer duurzaam.Een belangrijke rol speelt de beschikbaarheid en daarmee de relatief lage kosten. Extractie van puinmateriaal is niet moeilijker dan het proces van extractie van natuurlijke klei.

Bout wordt op twee manieren gedolven: door stralen en chippen in steengroeves of door natuurlijke vernietiging van de rots.

Het meest geschikt voor de constructie van de fundering is een plaat. De fragmentatie-elementen van dit ras hebben een relatief vlakke vorm, wat het leggen gemakkelijker maakt.

Om te beginnen, overweeg de voordelen van de stichting van steenmateriaal.

 • Hoge sterkte. Natuursteen is praktisch onbreekbaar en vervormd. Dit geeft het hele gebouw een solide basis zonder te verzakken, te barsten en de vorming van schade.
 • Het materiaal is milieuvriendelijk. Verpletterde rots wordt gewonnen uit natuurlijke opslagruimten. Er zijn geen kunstmatige onzuiverheden in de steen, het is niet onderworpen aan enige chemische behandeling.
 • Natuursteen is zeer bestand tegen temperatuur en atmosferische factoren. Puinsteen is vrij vochtbestendig.
 • Esthetisch uiterlijk van de basis. De puin steen kan verschillende kleuren en texturen hebben.Vaak op de afgestoken steen kan je heel mooie natuurlijke patronen vanuit de aderen van de rots waarnemen.
 • Het materiaal is bestand tegen micro-organismen: schimmel, schimmel. Insecten kunnen het ook niet beschadigen.
 • Puin steen is beschikbaar tegen een prijs, omdat de mijnbouw niet arbeidsintensief is. Het is niet zeldzaam of zeldzaam.

Het is nuttig om te herinneren aan de moeilijkheden die zich kunnen voordoen bij het bouwen van een stenen fundering.

 • De aanpassing van stenen tijdens het leggen is enigszins gecompliceerd. Omdat het materiaal wordt gewonnen door de methode van spalling en geen verdere verwerking ondergaat, behouden de elementen hun natuurlijke vrije vorm en variëren in grootte. Voor een dichte en uniforme installatie heeft tijd nodig voor de optimale selectie van stenen voor elke laag.
 • Extra tijd en moeite zullen moeten worden besteed aan het voorbereiden van het cement of de betonmortel. Het is noodzakelijk om stenen elementen met elkaar te verbinden.
 • De puinsteen is ongeschikt voor het leggen van de fundering van gebouwen met meerdere verdiepingen.

Tips om te kiezen

Bij het kiezen van een wilde natuursteen moeten goed geïnspecteerde frag elementen zijn. Op de steen mogen geen defecten in de vorm van scheuren of delaminatie voorkomen, deze mag niet afbrokkelen.

Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de partij ten minste 90% van een grote steen heeft en dat de kleur uniform en gelijk is.

Het geschiktst om te leggen zijn platte stenen.

De sterkte van de rots kan worden gecontroleerd door een kracht op het materiaal uit te oefenen. Hiervoor heb je een zware zware hamer nodig. Na het maken van een krachtige slag op de steen hoort u een rinkelend geluid. Dit geeft de goede kwaliteit van dit ras aan. Duurzame stenen behouden hun integriteit en worden niet onderworpen aan splijten.

Het materiaal mag niet te poreus zijn. Om de waterbestendigheid van een steen te controleren, is het noodzakelijk om te observeren hoe deze reageert op contact met water. Als de rots actief water absorbeert, is deze niet geschikt voor constructie.

De stichting van steen met hun eigen handen

Vereiste hulpmiddelen:

 • een hamer;
 • niveau;
 • kelderen;
 • heiblok;
 • hamer kiezen;
 • beitel;
 • voorhamer;
 • meetlint;
 • sovok en bajonetschop.

De eerste fase van het werk bestaat uit de voorbereiding van het grondgebied.

 • Het oppervlak is vrij van puin en vegetatie.
 • Verdere markering wordt uitgevoerd volgens de grootte van de basis van het gebouw in aanbouw. Door deze markering worden sleuven gelegd voor het leggen van stenen.Hun diepte moet minstens 80 cm zijn, de breedte niet minder dan 70 cm. De diepte van de leggraven hangt direct af van de mate van bevriezing van de grond tijdens het koude seizoen.
 • Installeert bekisting.
 • Op de bodem van de geulen wordt zand geschonken met een kleine laag van ongeveer 15 cm. Het volgende is vullen met water en aanstampen. Na het inslapen van grind of kleine steenslag.

Steen leggen

Voordat met het leggen van de stenen fundering van het huis begonnen wordt, is het noodzakelijk om een ​​beton- of cementmortel te maken. Gemiddeld verbruikt 1 deel van de stenen 1 deel van de legoplossing. De cementsamenstelling wordt bereid volgens de volgende verhoudingen: 3 kg zand wordt genomen voor 1 kg cement, het mengsel wordt verdund met water totdat een vloeibare massa wordt verkregen. De oplossing moet niet dik zijn, omdat het in dit geval niet mogelijk is om deze te vullen met holtes en openingen tussen de stenen elementen.

Concrete oplossing wordt bereid volgens de instructies van de fabrikant. Voor het gemak van het leggen van stenen elementen, moet u de geleidingsband of draad langs de omtrek van de bekistingswanden strekken. De eerste steen moet eerst minstens een uur in water worden gedrenkt.

Je moet de regels van metselwerk volgen voor de constructie van een solide basis.

 • De eerste rij van de basis is aangelegd uit de grootste stenen. Elementen moeten zodanig worden geselecteerd dat er praktisch geen vrije ruimte tussen zit. Holle ruimtes zijn gevuld met voorbereide metselmortel. Voordien wordt de structuur gecomprimeerd door met een hamer te tikken.
 • De tweede laag wordt zo gelegd dat de naden onder de looplaag bedekt zijn met stenen. Elementen moeten ook zodanig worden geselecteerd dat de afstand minimaal is. Deze regel is ongewijzigd voor de gehele hoogte van de stenen fundering.
 • In de hoeken van elke volgende rij moeten stenen tot 30 cm hoog worden gelegd. Ze zullen de rol spelen van bijzondere "bakens" om de uniforme hoogte van de rijen te regelen.
 • De laatste rij vereist een zeer zorgvuldige selectie van stenen. Het is definitief en zou zo soepel mogelijk moeten zijn.
 • Wanneer het leggen is voltooid, wordt de bekisting verwijderd. Daarna wordt de opening tussen de muur van de greppel en het metselwerk van puin opgevuld met steentjes of steenslag. Deze aanvulling zal in de toekomst als een goede drainagelaag dienen.
 • Het ontwerp wordt beschermd door een versterkende riem. Hij zal het anker vasthouden.Stalen staven met een diameter van 10-12 mm worden geplaatst in een versterkende riem met een steek van 15-20 cm.
 • Voor extra wapening worden stalen staven met breistraden vastgebonden.

Het verstevigingsframe kan onafhankelijk worden gemaakt of kan worden klaargemaakt door de metingen die zijn uitgevoerd na het leggen van de stenen fundering. Op het versterkende frame blijft waterdicht materiaal binnen. Volgende is verder voortbouwend op het gebouw.

Deskundig advies

   Als u een natuursteen voor de stichting hebt gekozen, gebruik dan het advies van professionals.

   • Voor een betere hechting van de steen op de metselmortel moet het materiaal goed worden gereinigd.
   • De constructie van metselwerk moet zo monolithisch mogelijk zijn. Ruimtes en holtes worden geminimaliseerd door stenen te plukken.
   • De dikte van de beton- of cementcompositie mag niet meer dan 15 mm zijn. Het vergroten van de dikte verhoogt de kans op verzakking van de gehele structuur.
   • Hoekstenen worden onderworpen aan een meer zorgvuldige selectie. Ze ondersteunen en moeten een hoge sterkte hebben. Er moet een visuele inspectie worden uitgevoerd op scheuren of beschadigingen. Niet overbodig is een krachttest van kracht met behulp van een slag met een zware hamer of een voorhamer.
   • Het is noodzakelijk om verder te gaan in het project technologische gaten in de fundering: ventilatie, ventilatieopeningen, loodgieterswerk en rioolcommunicatie.
   • In de aanwezigheid van grote openingen en de onmogelijkheid om ze te verwijderen, is het aan te bevelen een steentje, steenpoeder of steenslag in de holte te vullen.
   • Het is raadzaam om een ​​gelaagde stand te gebruiken voor het leggen van de eerste en laatste rijen van de fundering, omdat deze de meest gelijkmatige vlakken heeft. Dit zorgt voor stabiliteit van het ontwerp. De laatste rij dient als basis voor de verdere opbouw van het gebouw, dus het is belangrijk dat het oppervlak van de steenlaag zo glad mogelijk is.

   De basis van metselwerkpuin - in de volgende video.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer