Subtiliteiten van het opwarmen van de kelderplint buiten

Thermische isolatie van de kelder van de fundering is onderworpen aan aanzienlijke belastingen - mechanische en temperatuureffecten, de invloed van vocht. Dit bepaalt de criteria voor de selectie van isolatie en kenmerken van de installatie.

Speciale functies

Een veelgehoorde misvatting is de stelling dat de fundering niet grenst aan de woonkamers en daarom geen isolatie behoeft. Deze positie is echter fundamenteel onjuist en de warmte-isolatie van de basis is om een ​​aantal redenen nodig.

Allereerst dient de isolatie om de fundering tegen bevriezing te beschermen, wat betekent dat het de operationele kenmerken van de constructie kan behouden en de levensduur kan verlengen. Zoals bekend is de betrouwbaarheid van het hele gebouw afhankelijk van de sterkte van de fundering.

Een belangrijk punt - hoogwaardige thermische isolatie van de fundering moet niet alleen de isolatie van de buitenmuren van de kelder omvatten, maar ook het blinde gebied rond de gehele omtrek van het gebouw.

Een indrukwekkende basis van gewapend beton zonder thermische isolatie wordt de accumulator van koude, van waaruit het zich verspreidt naar de ondersteunende elementen. Zelfs in aanwezigheid van een warmte-isolerende laag op de vloer en wanden van het object, worden krachtige warmteverliezen gedetecteerd, waarvan de bron de basis wordt. Tegelijkertijd maakt de opwarming het mogelijk om ze tot 20-25% te verlagen.

Een ander belangrijk voordeel van de verwarmde basis is een significante afname van de zwelling van de grond in de winterperiode. Dit komt door het feit dat de grond nabij de fundering eenvoudigweg geen tijd heeft om te bevriezen. Met goede isolatie zal de bodemvrieszone de kelderwanden niet bereiken. Hierdoor kunt u op zijn beurt ongeveer hetzelfde temperatuurregime van de fundering handhaven over de gehele hoogte. En ze worden tenslotte de oorzaak van de interne spanningen van de fundering van gewapend beton, wat leidt tot een snelle achteruitgang.

Zoals bekend is, heeft elke fundering zijn vorstbestendigheidscoëfficiënt, gemiddeld gelijk aan 200 vries / dooicycli.Uiteraard gaat dit niet over 200 operationele winters, aangezien het bevriezen en ontdooien van de fundering tijdens een winter een groot aantal keren kan voorkomen. Een goede isolatie laat de fundering niet bevriezen en vermindert daardoor het aantal bevriezings- en ontdooicycli van de fundering tijdens het koude seizoen.

Bovendien zorgt de externe isolatie van de basis ervoor dat u het dauwpunt dichter bij de buitenoppervlakken kunt brengen, zodat vocht zich niet ophoopt in de dikte van de kelder, waardoor erosie van beton en corrosie van metalen elementen ontstaat. Ten slotte dient de isolerende laag als een soort barrière tegen grondwater.

Als we het hebben over de paalfundering, dan is het minder gevoelig voor de effecten van opzwellende grond en grondwater. Echter, in dit geval wordt de gewapende betongrille bij afwezigheid van isolatie een bron van kou. Andere problemen die typerend zijn voor stripfundaties worden echter relevant voor de grillage.

Bovendien plaveien meestal in de ruimte tussen de grond en de overlapping van de eerste verdieping van een privé-huis de vitale communicaties, waarvan het bevriezen onaanvaardbaar is.Het is de isolatie van dit deel van het huis dat zorgt voor hun ononderbroken werk.

Een belangrijk punt: deze eigenschappen kunnen alleen worden bereikt als de kelder buiten is geïsoleerd.

Interne warmte-isolatie kan een gering verlies aan warmteverlies geven, maar bij onjuiste isolatie is het risico van toenemende vochtigheid in de kamer hoog. Uiteraard kan het optreden van "koude bruggen", een afname van de zwelling van de grond en de bescherming van de fundering geen interne isolatie bieden.

Isolatievereisten

Het keldergedeelte van de fundering wordt in grotere mate vergeleken met de andere elementen van het huis blootgesteld aan lage temperaturen, mechanische en chemische effecten, vocht. Op basis hiervan moet de gebruikte kachel allereerst gekenmerkt worden door de volgende eigenschappen:

 • lage thermische geleidbaarheid;
 • vochtbestendigheid;
 • weerstand tegen extreme temperaturen;
 • hoge mechanische sterkte.

  Er zijn meestal geen speciale vereisten voor damppermeabiliteit, ze proberen een materiaal te selecteren waarvan de indicatoren voor dampdoorlatendheid dicht bij die van het basismateriaal liggen.

  Brandgevaar is in dit geval ook niet het belangrijkste kenmerk, omdat de meeste isolatie onder de grond zal worden begraven, dat wil zeggen op de minst brandgevaarlijke plaats moet zijn.

  Ter bescherming van de isolatie moet onmiddellijk een decoratief materiaal worden opgehaald - platen, panelen en gevelbeplating. En het zou niet voor de gevel moeten zijn, maar voor de basis.

  materialen

  Omdat de isolerende laag meestal wordt gebruikt geëxtrudeerde polystyreenplaten. Het materiaal heeft een hoge mate van thermische efficiëntie, bovendien geeft het geen vocht door. Opgemerkt moet worden, en het gemak van installatie platen. Ze hebben de juiste geometrie (beschikbaar in de vorm van rechthoeken), een glad oppervlak. Het is voldoende om de platen op het eerder voorbereide oppervlak te lijmen, waarbij de vorming van openingen tussen de platen wordt vermeden, aangezien deze "koude bruggen" worden.

  Een van de nadelen van het materiaal is het vermogen om styreen uit te scheiden, wat niet nuttig is voor mensen. Bij externe isolatie zijn de milieuvereisten echter niet zo strikt als bij interne isolatie. Het materiaal hoort bij de brandstof, het is aantrekkelijk voor knaagdieren,die er graag bewegingen in maken.

  Polystyreenplaten kunnen 2 soorten hebben: schuim en geëxtrudeerd polystyreenschuim. Overigens, op basis van dit laatste, wordt een modernere modificatie van styreenisolatoren gemaakt - penoplex. Opwarmende penoplex zal een beter effect geven, daarnaast heeft het materiaal gegroefde randen, wat de installatie vereenvoudigt en een betrouwbaardere verbinding van het materiaal maakt.

  Een andere effectieve isolatie - polyurethaanschuimheeft ook een lage thermische geleidingscoëfficiënt, bestand tegen vocht, extreme temperaturen. Anders dan geëxpandeerd polystyreen is het een milieuvriendelijk en onbrandbaar materiaal.

  Verwarmend polyurethaanschuim vereist de betrokkenheid van specialisten - het materiaal wordt op het oppervlak van de basis gespoten en vormt een krachtige en warme laag.

  Door de eigenaardigheden van de toepassing is het mogelijk om een ​​sterke adhesie van het materiaal aan het oppervlak te bereiken, het te vullen met alle scheuren en holtes. Dit garandeert op zijn beurt de afwezigheid van "koude bruggen".

  Beide verwarmers (polystyreenschuim en polyurethaanschuim) laten geen oppervlakken "ademen". Voor betonnen en gewapende betonnen funderingen is dit geen probleem,Op houten oppervlakken (bijvoorbeeld wanneer u hout gebruikt om de ruimte tussen de overlapping van de eerste verdieping en de stapels te vullen), wordt het gebruik ervan niet aanbevolen. Overtollig vocht zal in het bos achterblijven, wat zal leiden tot het verval ervan.

  Een ander belangrijk punt is dat beide materialen niet bestand zijn tegen UV-stralen. Daarom moet onmiddellijk na de thermische isolatie de installatie van de beschermende en decoratieve kelderlaag beginnen. Het is onaanvaardbaar om materiaal (schuimplaten of geëxtrudeerde variëteiten ervan) zonder verpakking op te slaan. Anders verliezen de producten hun prestaties.

  Ten slotte zijn isolatie en penofol populair. Dit is een rolmateriaal op basis van geschuimd polyethyleen, voorzien van een warmte-reflecterende folielaag. Het geschuimde polyethyleen zelf heeft een lage thermische geleidbaarheid, een extra toename in thermisch rendement wordt bereikt door de aanwezigheid van de verijdelde laag. Het kan tot 97% warmte weerkaatsen. Hiervoor is het niet buiten, maar naar de binnenkant van de basis geplaatst.

  Het voordeel van de overwogen verwarmers is hun veelzijdigheid - ze zijn geschikt voor elk type kelder (baksteen,beton, gewapend beton), kan worden bedekt met verschillende materialen voor decoratie (vaak gevelbekleding, frontpanelen).

  Het wordt niet aanbevolen om de kelder van minerale wol te verwarmen, die zo populair is bij muurisolatie. Dit komt door de hygroscopiciteit van het materiaal - vochtophoping, het verliest zijn thermische efficiëntie.

  Hoe warm je je eigen handen?

  Idealiter zou de verwarming van de kelder zelfs in het stadium van het vullen van de fundering moeten worden uitgevoerd. Laten we dit proces in meer detail bekijken over het voorbeeld van isolatie van de basis van de stripbasis. Nadat het is gegoten en gestold, wordt ontvormen uitgevoerd. Vervolgens moet je vrij maken tot aan de onderkant van het souterrain en loopgraven langs de basis graven. Hun breedte zou voldoende moeten zijn, zodat de neerdalende medewerker comfortabel is om de nodige manipulaties uit te voeren.

  Als de isolatie wordt uitgevoerd in een reeds gebouwd huis, dan is het ook nodig om sleuven te graven naar de eigenlijke fundering van de fundering met behulp van schoppen.

  De volgende stap is de voorbereiding van de fundering. Oppervlakken moeten worden gereinigd van vuil en stof, gedroogd. Alleen in dit geval kan een goede hechting van deze met isolatie worden bereikt.

  Als er op het oppervlak stromen beton en andere onregelmatigheden zijn, moeten deze worden verwijderd met behulp van een slijpmachine met een mondstuk voor steen en hout. Scheuren en holtes moeten worden gepatcht met putty voor beton met een hoge instelsnelheid. Als u een klassieke cementmortel gebruikt, moet u ongeveer twee weken wachten voordat deze is ingesteld.

  Vervolgens wordt een laag polymeerprimer aangebracht op het voorbereide oppervlak. Het is belangrijk om de compositie in een uniforme laag aan te brengen, met uitzondering van skips. Het is handig om hiervoor een synthetische roller te gebruiken met een kort dutje en op moeilijk bereikbare plaatsen - een borstel. Primer zal de hechting van waterdichte materialen verbeteren.

  De volgende fase is de fixatie van de waterdichtingslaag, weergegeven door rolmaterialen op een bitumen-polymeerbasis of membraanwaterafdichting. De keuze van specifiek materiaal blijft voor de huiseigenaar.

  Materialen met bitumenrollen kunnen hechten op mastik (zelfklevende producten) of opbouwen met behulp van een gastoorts. Strek het materiaal naar boven uit. Bij het plakken van hoeken is het belangrijk dat de materiaalbaan één zijde bedekt en zich loodrecht op 100-150 mm uitstrekt.

  Na voltooiing van de waterdichtingswerken, ga direct naar de isolatie. Voor het bevestigen van polystyreenschuimplaten kunt u kant-en-klare lijm kopen voor thermische isolatiewerken. Het voordeel is een goede indicator van hechting op verticale oppervlakken.

  Als u een meer economische optie nodig heeft, hebt u droge mortel voor droge mengsels gekocht. Een andere variant van de hechtende basis is het gebruik van bitumenmastiek. Het is geschikt als de isolatie op het dakbedekkingsmateriaal is geplakt. Het is echter belangrijk dat het mastiek geen organische oplosmiddelen bevat, omdat deze de polystyreenschuimplaten vernietigen. Het is noodzakelijk om de samenstelling te kiezen die het meest geschikt is voor dit soort werk op een in water oplosbare basis.

  Vervolgens wordt de lijm aangebracht op het gehele oppervlak van de isolatieplaat met een getande lijmkam. Het is noodzakelijk om de hoeveelheid lijm aan te passen, zodat het overtollige materiaal niet buiten de plaat steekt tijdens het lijmen. Als dit gebeurt, verwijder de lijm dan onmiddellijk.

  Het werk wordt ook van onder naar boven uitgevoerd, de platen worden tegen de fundering gedrukt en na het instellen kunt u doorgaan met het maken van de volgende.Indien nodig, een tweelagige isolatielaag, de tweede rij platen wordt zodanig gemonteerd dat overlappende naden worden vermeden. Dat wil zeggen, de tweede rij is uitgezet met een offset van de eerste.

  Bevestiging van warmte-isolerend materiaal onder het maaiveld moet alleen op de kleefstofsamenstelling worden uitgevoerd. Boven het niveau wordt aanbevolen om, naast lijm, extra fixatie te gebruiken met deuvels - schimmels. Het is belangrijk dat de deuvels eerst geboorde gaten met een geschikte diameter zijn, die al ingestoken pluggen zijn. Anders kan het scheuren van het materiaal voor het grootste deel van de plaat niet worden vermeden, wat een afname van zijn thermische isolatiekenmerken wordt.

  Bij het detecteren van voegen, vul ze met bouwschuim. Het is beter om de compositie te kiezen, vrijgegeven door hetzelfde merk als de isolatie.

  Na uitharden van het schuim wordt het overtollige materiaal met een mes afgesneden.

  In feite kan de isolatie als voltooid worden beschouwd, maar het is goed om de fundering te beschermen tegen de chemische invloed van het grondwater. Hiertoe wordt glasvezelgaas gespannen rond de gehele omtrek van de fundering, waarop een pleister wordt aangebracht met een dunne laag met een coating voor waterdichting.Je kunt ook een speciaal membraan gebruiken. Pas na het uitvoeren van deze manipulaties moet doorgaan met het opvullen van de basis.

  Het torenhoge kelderdeel van de fundering moet nog worden beschermd met een speciaal decoratief materiaal. In de regel - het is wandpanelen, zijspoor. Contactbehandeling met gips of verfsamenstelling is mogelijk. Om dit te doen, is de isolatie versterkt, bedekt met gips in 2-3 lagen, waarvan de afwerklaag zorgvuldig is gepolijst. Daarna kunt u een decoratieve laag aanbrengen.

  tips

  Voor een goede isolatie moet u de optimale isolatiedikte kiezen. Een te dunne laag is niet bestand tegen zijn functies: een te dikke laag veroorzaakt onnodig verhoogde belastingen op de fundering en de financiële kosten.

  Gebruik voor het berekenen van de dikte van de isolatie de formule Rsum = hf / λf + hy / λy, waarbij R sum een ​​indicator is van de totale weerstand tegen warmteoverdracht, die door de fundering moet worden gekenmerkt. De meeteenheid is m² × ° K / W

  Deze indicator is een constante constructiewaarde en wordt voor elke regio ontwikkeld rekening houdend met klimatologische omstandigheden.U kunt kennis maken met een specifieke waarde in de SNiP of door contact op te nemen met lokale bouw- en ontwerporganisaties.

  De regelgevingsdocumenten geven 3 waarden van thermische weerstand aan - voor wanden, coatings en vloeren. Bij het berekenen van de dikte van de isolatie voor de kelder moet zich richten op de eerste indicator - voor de muren.

  • hф - de waarde van de dikte van de fundering (in meters);
  • λф - warmtegeleidingscoëfficiënt van het materiaal waarvan de basis is gemaakt, de laatste is ook een constante tabelwaarde;
  • Hu and λу - soortgelijke indicatoren voor isolatie.

  De thermische geleidingscoëfficiënt kan worden gevonden door de instructies te bestuderen die aan de verwarming zijn bevestigd of door gegevens van internet te gebruiken (de eerste methode zal nauwkeuriger zijn).

  Als u deze parameter kent, is het mogelijk om met wiskundige oplossingen de vereiste isolatiedikte te berekenen.

  Naast onafhankelijke berekeningen kunt u hulp vragen aan professionals of speciale online calculators gebruiken. Ze worden meestal op de officiële websites van grote fabrikanten van kachels geplaatst. In de vensters van de calculator is het voldoende om het gebied van het gebouw te selecteren (of de indicator van de totale weerstand tegen warmteoverdracht aan te geven),kies de vereiste dikte van de fundering en het type, het materiaal van de basis en het gebruikte type isolatie.

  Bereken, indien nodig, de dikte van de isolatielaag voor de paalfundering in dergelijke rekenmachines. Gebruik meestal "0" in de kolom over de dikte van de fundering.

  Het resultaat is in millimeters. Wanneer u fractionele getallen ontvangt, moet u deze tot gehele getallen omrollen en deze in centimeters omzetten.

  Als u polystyreenschuimplaten kiest voor plaat of sterk begraven tapevoeten, verdient het de voorkeur de markeringsproducten PSB-S-50 te markeren. Ze zijn bestand tegen hoge mechanische belastingen, waardoor de zwelling van de grond kan worden afgeremd. Borden van het merk PSB-S-35 zijn geschikt voor het isoleren van zuilvormige en ondiepe dieptestroken.

  Hoe je de basis van het huis met je eigen handen kunt verwarmen, zie de volgende video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer