Pile caps: kenmerken en subtiliteiten van gebruik

 Pile caps: kenmerken en subtiliteiten van gebruik

Tijdens de bouw van woongebouwen met meerdere verdiepingen worden palen gebruikt. Deze structuren bieden betrouwbare ondersteuning voor de hele constructie, wat vooral belangrijk is voor wetlands, maar ook voor gebieden met ondiep grondwater. Het raamwerk van de fundering wordt met behulp van hun eindvlakken, tips genaamd, aan de heipalen bevestigd.

Wat is het?

De dop is de bovenkant van de stapel. Het is stevig bevestigd aan het oppervlak van het pijpgedeelte van de stapel. De grootte en vorm van de punt kan compleet anders zijn. Dit element kan worden geïnstalleerd balkgrillage, plaat.

Omdat de palen dienen als een betrouwbare ondersteuning voor de fundering van het huis, moet hun materiaal hoge sterkte-eigenschappen hebben. Meestal zijn dergelijke structuren gemaakt van metaal, beton of hout.

De vorm en afmeting van de palen moeten hetzelfde zijn, het hangt af van de vlakheid van het oppervlak van de fundering, de stabiliteit ervan.

Het gebruik van steunpalen stelt u in staat om het gewicht van de constructie gelijkmatig te verdelen, gebouwen op een oneffen oppervlak te bouwen, maakt u zich geen zorgen over de nauwe locatie van wetlands, seizoensgebonden overstromingen.

Typen en afmetingen

De vorm van de punt kan de vorm hebben van een cirkel, vierkant, rechthoek, veelhoek. Het komt overeen met de vorm van de stapel zelf.

De paalkap kan de vorm hebben van de letter "T" of "P". Het ontwerp in de vorm van de letter "T" biedt u de mogelijkheid bekisting of platen te installeren voor het daaropvolgende gieten van de fundering. Ontwerpen in de vorm van de letter "P" laten u toe alleen balken te installeren.

De meest voorkomende soorten stapels die worden gebruikt bij de constructie van gebouwen zijn gewapend beton en schroeven.

Gewapend beton

Betonnen buizen zijn geïnstalleerd in het geboorde stuk land. Palen hebben hoge sterkte-eigenschappen, weerstand tegen corrosie,temperatuur daalt. Ze worden gebruikt bij de grootschalige bouw van hoogbouw, winkelcentra, industriële gebouwen. De installatie van dergelijke structuren vereist aanzienlijke financiële investeringen.

schroef

De structuren zijn metalen buizen met een spiraalvormig oppervlak. Onderdompeling in de grond van dergelijke elementen wordt uitgevoerd door de buis om zijn as te draaien. Palen worden gebruikt in de bouw van kleinere objecten, bijvoorbeeld privé-woongebouwen. Hun installatie vereist niet het gebruik van dure apparatuur, evenals grote investeringen.

Onder de schroefpalen bevinden zich de volgende typen:

 • een ontwerp dat eruitziet als een middelgrote schroef;
 • ontwerp met een breed bladoppervlak met een krul aan de onderkant van de steun;

houten

Dergelijke ondersteunende elementen worden gebruikt bij de constructie van gebouwen met één of twee verdiepingen.

Er zijn twee soorten ondersteuningsstructuren.

uitneembaar

Ogolovki bevestigd met bouten. Verwijderbare elementen worden gebruikt bij het storten van de fundering op zware grond, bij het handmatig installeren van draagconstructies, en ook bij houten steunen.

Niet scheidbaar

Ogolovki bevestigd aan palen met lassen.Opgemerkt moet worden dat een dergelijke naad een kleine opening heeft. Dit is nodig zodat lucht het binnenoppervlak binnendringt. Dergelijke elementen worden gebruikt in het geval van een boor om steunen te installeren.

De afmetingen van de kop worden gekozen afhankelijk van het type, de diameter van de stapel en het gewicht van de constructie, die op de kop is geïnstalleerd. De diameter ervan moet iets groter zijn dan de diameter van de stapel. Dit is nodig zodat het ontwerp eenvoudig kan worden verbonden.

De diameter van het middengedeelte van de schroefsteun ligt bijvoorbeeld in het bereik van 108 tot 325 mm en de diameter van de punt zelf kan 150 x 150 mm, 100 x 100 mm, 200 x 200 mm en andere zijn. 3SP5 staal wordt gebruikt voor de vervaardiging ervan. Dergelijke palen zijn bestand tegen ladingen tot 3,5 ton. Ze zijn geschikt voor elke grondsoort.

E-serie koppen gemaakt van JV 5 staal, die 5 mm dik is, hebben afmetingen van 136x118 mm en 220x192 mm. De doppen van de M-serie hebben afmetingen van 120x136 mm, 160x182 mm. De doppen van de F-serie, gebruikt voor het bevestigen van de omsnoering, hebben afmetingen van 159x220 mm, 133x200 mm. U-seriekappen van staal hebben afmetingen van 91x101 mm, 71x81 mm.

De kleinste puntdiameter wordt weergegeven door de R-serie.Palen hebben een diameter van 57 mm, 76 mm of 76x89 mm.Dergelijke structuren kunnen een relatief klein gewicht van het gebouw weerstaan. Daarom worden ze vaak gebruikt bij de constructie van paviljoens, garages en zomerhuizen.

Palen met een diameter van 89 mm worden gebruikt bij de bouw van kleine gebouwen in gebieden met een hoog grondwatergehalte.

Betonnen palen hebben een vierkante dop met een minimale afmeting van ongeveer 20 cm. De lengte van dergelijke palen is afhankelijk van het gewicht van de constructie die wordt geplaatst. Hoe groter het gewicht, hoe langer de stapel moet zijn.

Het kiezen van de juiste ondersteuningsstructuur zal een echt betrouwbare basis bieden die meer dan een dozijn jaar zal duren.

installatie

Voor de installatie van de palen maakte een uitsplitsing van de stapel veld. Het oppervlak wordt berekend, evenals het aantal benodigde ondersteuningselementen. Palen kunnen worden verdeeld in rijen of verspringend.

Het installeren van ondersteuning op hetzelfde niveau is een zeer moeilijke taak, bijna onmogelijk. Daarom, nadat de pijpsteunen stevig in de grond zijn bevestigd, begint het werk bij het nivelleren van hun afmetingen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, bijvoorbeeld door:

 • log huis;
 • snijden.

Logging van technologie omvat verschillende acties.

 • Trek op één niveau vanaf de grond een markering op de steun.
 • Langs de markeerlijn, maak een groef rond de pijpsteun. Gebruik hiervoor een hamer.
 • Maak het vellen van het uitstekende deel van de buis. Met behulp van bewegingen van boven naar beneden of omgekeerd, worden delen van het afvaloppervlak afgebroken.
 • Snijd het anker af.

Het kappen van het oppervlak kan op verschillende manieren gebeuren.

hamer

In dit geval wordt rond de steun langs de gemarkeerde lijn een groef gemaakt, waarna ik met behulp van hamerslagen delen van het betonoppervlak afsnijd. Dit nivelleringsproces wordt gekenmerkt door grote bewerkbaarheid, duur. Op één dag kun je niet meer dan 15-18 steunen uitlijnen.

Hydraulische schaar

De uitlijningsmethode is om het mondstuk op de steun langs de lijn van het merkteken te installeren en vervolgens het uitstekende deel ervan af te bijten. Het proces is minder tijdrovend, kost minder tijd. De kwaliteit van het oppervlak is veel hoger dan bij gebruik van een hamer.

Maar er is ook een alternatieve methode voor uitlijning met scherpe uiteinden. Deze methode is sneller en zuiniger. Afhankelijk van het materiaaltype worden verschillende gereedschappen gebruikt, bijvoorbeeld machinefabrieken, schijven, zagen, handgereedschap.De methode wordt gekenmerkt door lage kosten en relatief lage arbeidskosten.

De technologie voor het snijden van uitstekende delen van de stapel omvat verschillende fasen.

 • Maak strepen op palen voordat u begint te werken. Het is belangrijk dat ze op hetzelfde niveau liggen, zodat ze aan alle kanten worden genoteerd.
 • Maak op de gemarkeerde lijn een kleine incisie.
 • Een deel van de buis afzagen.

In het geval van metalen structuren, op een afstand van 1-2 cm vanaf het snijpunt, wordt een laag anticorrosieve metaalcoating verwijderd. Hiermee kunt u de levensduur van de palen verlengen.

Na het uitlijnen van de ondersteunende structuren gaat u over op de installatie van tips. Ze worden bovenop de buis gelegd en controleren vervolgens het niveau van alle stapels. Als een bepaalde steunstructuur uitsteekt op het oppervlak, moet dit worden gecorrigeerd door het oppervlak van de uitstekende steun te verwijderen.

Nadat alle tips op hetzelfde niveau zijn, gaat u verder met de bevestiging aan de steunbuis.

De manier van installeren van doppen hangt af van de vorm, het type en ook van het materiaal. Metalen koppen worden geïnstalleerd door te lassen met een omzetteromvormer. Stroom wordt geleverd met een vermogen van 100 ampère. Gelaste steunen hebben een hoge waterdichtheid.

Het fixeren van de punt door lassen bestaat uit de volgende stappen:

 • zetten, nivelleren van de punt;
 • lassen;
 • verificatie van de draagstructuur van de omtrek;
 • reinigen van lassen van vuil, stof, vreemde deeltjes;
 • oppervlaktecoating verf met beschermende eigenschappen.

Na het nivelleren worden betonkoppen gegoten met een oplossing van beton nadat er bekisting op is geïnstalleerd om de fundering te vullen.

Opgemerkt moet worden dat alle paalwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd in overeenstemming met het GESN.

Indien nodig kunt u altijd de palen ontmantelen. Werken bestaan ​​uit de volgende fasen:

 • de bovenkant verwijderen met een hamer en een molen;
 • gespecialiseerde apparatuur, zoals een graafmachine, wordt gebruikt om de volledige ondersteuning te verwijderen.

U kunt pas overgaan tot de installatie van nieuwe stapels nadat de vorige lagervlakken volledig zijn verwijderd.

Correcte installatie van palen zal het latere werk bij het gieten van de fundering en de verdere constructie van het gebouw vergemakkelijken.

tips

Bij het installeren van de tips, is het noodzakelijk om de volgorde van acties te observeren. Wanneer u met snijgereedschappen werkt, moet u de veiligheidsregels in acht nemen.

Nadat de punt op de stapel is geplaatst, wordt aanbevolen deze te verwijderen en het oppervlak van de buis grondig te reinigen vanaf de rand tot de lengte waarop de punt is geïnstalleerd. Deze procedure maakt het verder mogelijk om lassen van hoge kwaliteit te verkrijgen. Reiniging kan worden gedaan met elk gereedschap bij de hand. Vaker gebruikt voor deze Bulgaar.

Om alle ondersteunende structuren op hetzelfde niveau te hebben, moet je een stapel kiezen, waarvan de rest gelijk zal zijn in lengte. Het is belangrijk om heldere labels te plaatsen zodat ze duidelijk zichtbaar zijn.

Installatie van palen vereist een speciale vaardigheid, dus het is niet aan te raden om de hulp van professionals te negeren, vooral in de beginfase van het werk.

In de onderstaande video kun je zien hoe de stapels worden gesneden.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer