De puinfundering: kenmerken en technologie van constructie

De constructie van gebouwen van welk doel dan ook en complexiteit kan niet zonder de werkzaamheden aan het leggen van de fundering. Voor dit doel worden verschillende methoden en materialen gebruikt. Onder deze lijst valt de nadruk op de stichting van puin, die al heel lang populair is.

Wat is het?

Het is de bouw van de fundering is een fundamentele stap, voorafgaand aan alle andere bouwwerkzaamheden in de bouw van huizen of andere constructies. Ondanks het feit dat de bouwmarkt een breed scala aan verschillende materialen heeft, is er ook vraag naar natuurlijke grondstoffen. De natuurlijke bouwmaterialen die worden gebruikt voor het leggen van de fundering moeten worden toegeschreven aan puinsteen, een kwaliteits- en milieuvriendelijk gesteente dat in de bouw is gebruikt.

Sommige mensen geloven ten onrechte dat het gebruik van steen onmogelijk is tijdens het leggen van de fundering vanwege de onregelmatige vorm.echter, zelfs met minimale ervaring in de bouw, is het zelfs mogelijk om het zelf te doen.

Dit is de basis waar de meeste bouwers de voorkeur aan gaven in het recente verleden.

Nu verhoogt de betonnen fundering voor gebouwen hun visuele aantrekkingskrachten, het allerbelangrijkste, staat u toe om met minimale kosten aan het arrangement te werken, met behulp van een vrij eenvoudige technologie om het bouwproject te implementeren.

Zoals de praktijk laat zien, bereikt het leven van de puinfundering ongeveer 150 jaar, er zijn zelfs forten waarvan de constructie dit natuurlijke materiaal gebruikte. Het belangrijkste kenmerk van de basis van puin steen is weerstand tegen grondwater, evenals bevriezing van de bodem.

Experts gebruiken verschillende soorten van deze grondstof in hun werk:

 • Industriële steen. Ze zijn bezig met zijn vrijlating in speciale complexen waarin steen wordt gemalen. Dit soort vraag in de loop van het werk op het versterken van spoorlijnen of waterbouwkundestructuren.
 • Ronde steen. Het proces van vorming van een dergelijk ras is van nature.
 • Postelisty. Het heeft inherente onregelmatige geometrie, waardoor de standplaats wordt gevraagd voor het leggen van de fundering, en fungeert ook als een decoratief materiaal dat wordt gebruikt bij het maken van landschapsontwerp.

Er zijn geen strikte eisen aan de puinrots die wordt gebruikt om de fundering van de structuur te leggen, het belangrijkste is dat de grondstoffen niet afbrokkelen.

Het beste is om een ​​tegel- of pastelis-ras te gebruiken. Een dergelijk materiaal heeft zelfs randen, wat het leggen vergemakkelijkt, omdat het veel gemakkelijker zal zijn om monsters van de juiste vorm zo dicht mogelijk bij elkaar te plaatsen.

Door de technologie van de constructie van de fundering van puinrots te analyseren, kunnen we zeggen dat het principe van de implementatie ervan vergelijkbaar is met het werk aan de constructie van bakstenen muren - de componenten tijdens het stapelen zijn op elkaar geplaatst en de verbinding van alle elementen vindt plaats bij gebruik van de oplossing. Het verschil zit hem alleen in de gebruikte materialen en samenstelling, het leveren van een bundel - voor een stenen fundering moet je een solide betonoplossing gebruiken.

De standaard lintpuinfundering heeft in de regel een hoogte van ongeveer 1,6 m met de basis op een speciaal kussen van zand en afvoer.

De fundering wordt boven het grondvriesniveau gelegd, meestal op een afstand van ongeveer 30 centimeter, waarna de kelder en de begane grond van het gebouw zich bevinden.

De extra's

Onder de kenmerken van de puinfundering Het is de moeite waard om de belangrijkste voordelen ervan te benadrukken:

 • Het gebruik van dit ras stelt je in staat om gronden te bouwen die anders in hoogte en sterkte zullen zijn. Dit geldt voor de bouw van particuliere huizen met een groot gebied.
 • Grondstoffen bestaan ​​uit natuurlijke componenten en behoren daarom tot de groep materialen die geen gevaar voor de menselijke gezondheid vormen. Bovendien is het materiaal niet schadelijk voor het milieu.
 • De basis van puin valt op door hun duurzaamheid en betrouwbaarheid, omdat de steen uitstekende sterkte-eigenschappen heeft.
 • Vergelijkbare ontwerpen zijn slijtvast.
 • Het materiaal kan worden gebruikt voor de bouw van de fundering van elk huis, met verschillende vormen en gebieden.
 • Versterking voor dergelijke bases is zelden vereist.
 • De steen is bestand tegen vocht, dus de basis wordt niet vernietigd door de effecten van ontdooide of grondwater.
 • De kasseien in de snit zijn een zeer aantrekkelijk materiaal.
 • Ras kan worden gecombineerd in het werken met andere bouwmaterialen. In sommige gevallen wordt het deel van de basis dat naar het oppervlak uitsteekt, opgetild uit bakstenen en het resterende deel, dat zich in de grond bevindt, is uitgerust met een puinsteen. Deze methode biedt volgens deskundigen de mogelijkheid om te besparen op bouwwerkzaamheden.
 • De basis van het ras heeft een hoge weerstand tegen negatieve temperaturen.
 • Het is opmerkelijk dat de puinfundering praktisch niet hoeft te worden gerepareerd, omdat defecten erop niet in de loop van de tijd worden gevormd.

cons

Stichtingen van dit materiaal hebben ook nadelen.

Deze omvatten de volgende punten:

 • Omdat steen een natuurlijke grondstof is, is de waarde ervan behoorlijk hoog.
 • Om de voorbereidende werkzaamheden voorafgaand aan de bouw van de stichting uit te voeren, is het noodzakelijk om de benodigde hoeveelheid materiaal te berekenen, waarvoor bepaalde kwalificaties en ervaring vereist zijn.De hele technologie van de basisopstelling moet worden uitgevoerd in overeenstemming met de SNiP, daarnaast is het noodzakelijk het niveau van het grondwater in het gebied te meten.
 • Het hele proces van stenen leggen gebeurt handmatig.
 • Ras van onregelmatige vorm is vrij moeilijk in een plat ontwerp uit te leggen.
 • Aan de voet van de puinsteen kan erosie van verbindingen optreden - tijdens het binnendringen van water in de cementmortel, naarmate het verder bevriest, wordt het beton vernietigd en worden de gebroken zanddeeltjes van het materiaal met wind uit de basis geblazen, wat leidt tot vernietiging.
 • In het geval van schendingen in de berekeningen van de sterkte van de fundering en het gewicht van de constructie, kan het nodig zijn om de basis te versterken. Het is ook noodzakelijk in gebieden waar er tekenen zijn van bodemmobiliteit.

inrichting

De legwerkzaamheden worden voorafgegaan door voorbereidende maatregelen voor de aanleg van loopgraven, evenals de sortering van de buta - deze moet op basis van de afmetingen worden verdeeld. Om de tijd voor het leggen van gesteente te verkorten, wordt een houten bekisting in een sleuf tegen elkaar geplaatst, die in hoogte kan worden aangepast.

De constructie van de stenen fundering kan op twee manieren worden uitgevoerd:

 • directe methode - waarbij beton wordt gestort in een geul met een laagdikte waarbij de rots in tweeën wordt begraven;
 • het tegenovergestelde is waar - in dit geval wordt de eerste puinlaag gegoten met cementmortel, die deze tot het maximum verbergt, waarna volgende lagen steen worden gelegd.

De meeste bouwers adviseren om een ​​laag polyethyleen op het zandkussen te leggen met een hoge sterkte voor het vullen.

Het zal toelaten de eigenschappen van de oplossing te behouden, zonder een uitgang naar de cementgelei te geven. Het gesteente wordt gelegd in twee parallelle lijnen met een opening voor de oplossing tussen de elementen van ongeveer 5 centimeter. De bovenste rij moet zo worden gelegd dat de stenen de naden van de onderste rij overlappen.

Om de oplossing geschikt te maken voor sterkte, is het voor de voorbereiding ervan de moeite waard om cement M 500 te gebruiken. De dichtheid van de samenstelling moet het mogelijk maken om vrij in de naden tussen puinkasseien door te dringen. Alvorens de steen te leggen, wordt geadviseerd om het licht te bevochtigen om stof te verwijderen, wat een positief effect heeft op de hechting aan de mortel.

Hoe te doen?

Bij het uitvoeren van werkzaamheden aan de bouw van puinfundering, moet u de stapsgewijze instructies volgen, evenals koop alle benodigde materialen en gereedschappen:

 • zand en steenslag;
 • cement;
 • stenen rots;
 • capaciteit voor oplossing;
 • schop, troffel;
 • bouwniveau;
 • schiet en knoeien.

Verpletterde steen zal worden gebruikt om de holtes te vullen die ontstaan ​​tijdens het leggen van stenen, zand is nodig voor de voorbereiding van de oplossing, evenals het aanbrengen van het kussen eronder zelfs als de fundering ondiep is gelegd. Hoe kleiner de fles, hoe meer deze nodig is voor de basis. Bovendien, voor waterdicht maken vereist. Dakbedekkingsmateriaal of elk ander product kan als zodanig worden gebruikt.

Techniek voor het leggen van steengroeven omvat de volgende werken:

 • Trench apparaat Het is vermeldenswaard dat de breedte niet minder dan 2,5 meter mag zijn. Vanwege de behoefte aan een grote rasgrootte. De basisband zal ongeveer 0,5-0,6 m zijn.
 • Van de binnenkant van de tape is een streepje van ongeveer 0,7 m over, van de buitenste - 1,2 m. Deze functie zal helpen bij het werk aan de beweging van de bekisting. De externe opening is gevuld met zand.
 • Voor betonneren met leggende rotsbekisting moet worden uitgevoerd volgens de grootte die overeenkomt met de hoogte van de kelder van het gebouw.
 • Het binnenoppervlak van de planken is bedekt met een film die voorkomt dat de betonmortel door de openingen tussen de planken stroomt. Bovendien zal het niet toestaan ​​dat het hout vocht uit de samenstelling absorbeert.

Het leggen van puin steen is gemaakt volgens dit schema:

 • na het leggen van de film op de bodem is de voeg gevuld;
 • twee rijen stenen passen erin, elementen moeten worden geselecteerd die vergelijkbaar zijn in grootte;
 • verder wordt de laag oplossing die moet worden geëgaliseerd gegoten;
 • het verbinden van de buiten- of binnenkant van de tychkovy nabij;
 • daarna wordt het leggen uitgevoerd in langslagen;
 • hoeken van de structuur zijn verbonden met rots.

Tijdens het werken met de oplossing is het noodzakelijk om het vullen van alle beschikbare holten te regelen.

Om de onbehandelde gebieden te vermijden, is het belangrijk om het kunststofmengsel voor te bereiden.

Om deze indicator te verbeteren, worden verschillende additieven gebruikt, bijvoorbeeld weekmakers voor beton of wasmiddelen.

Het betonneren van de fundering met steen voert het volgende schema uit:

 • een laag beton wordt gegoten op de bodem van de geul, de dikte ervan moet ongeveer 300 mm zijn;
 • waarna de steen wordt gelegd, moet de rotslaag 200 mm zijn;
 • om de rots in de compositie te dompelen, is het noodzakelijk om een ​​wapeningsstaaf of speciaal gereedschap te gebruiken;
 • de resterende 500 mm van de basis worden gegoten zonder rots te leggen. Voor de versterking van de structuur met behulp van stalen staven.

tips

Deskundigen met vele jaren ervaring in hun praktijk gebruiken actief de nuttige algoritmen voor de uitvoering van verschillende processen die het mogelijk maken om de voortgang van de toegewezen taken te optimaliseren. Vergelijkbare adviezen moeten worden goedgekeurd door minder ervaren bouwers.

Er zijn een aantal praktische aanbevelingen waardoor Het is mogelijk om zelfstandig zelfstandig werk aan de bouw van een puinfundering aanzienlijk te vergemakkelijken:

 • het aanbrengen van zachte hellingen in de greppels onder de basis zal een comfortabelere werkruimte bieden voor het schenken van de fundering, omdat dit kenmerk de stroming van steen en mortel zal versnellen;
 • ongemakken geassocieerd met steile hellingen kunnen worden opgelost door het installeren van houten steigers;
 • in de zijdelingse delen van de sleuven, die een kleine diepte hebben, moeten tanks worden geplaatst waarin zich een samenstelling van cement en zand bevindt, en tussen hen is het mogelijk om stenen van de gewenste grootte te bereiden;
 • vóór het werk aan de funderingsgieten, is het noodzakelijk om van tevoren te berekenen en de plaatsen te markeren waar communicatie en ventilatie zullen worden aangelegd, hetgeen de tijd die nodig is voor de constructie van de fundering vermindert;
 • alle berekeningen van de hoeveelheid materiaal die nodig is voor het werk moeten worden uitgevoerd voordat met het werken aan de fundering is begonnen, aangezien de schending van de technologie van het werk kan leiden tot negatieve gevolgen die de kwaliteit van de fundering van puinsteen beïnvloeden;
 • natuurlijke kasseien met de meest gelijkmatige randen zullen fungeren als een ondersteuning voor de hele fundering en structuur, dus moeten ze voorzichtig in de bodem van de greppel worden gedrukt, zodat ze niet slingeren en zich langs de geul bevinden, en niet aan de overkant. Daarom is een zeer belangrijke fase in het werk het sorteren van puin in breuken.

Over de basis van metselwerkpuin, zie de video hieronder.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer