Kolom- en stripfundering: bouwtechnologie

De keuze van het type fundering wordt allereerst bepaald door de eigenschappen van de grond. Waar het vanwege de instabiliteit niet mogelijk is om de klassieke tapebasis te gebruiken, vaak gebruikmakend van gecombineerde systemen. Deze optie is een basis voor kolomeinden.

Speciale functies

De fundering van de kolomstrip combineert de toonaangevende kenmerken van twee basistypen: kolom en strip. Zo'n gecombineerde versie maakt het mogelijk om voldoende zware objecten te bouwen op onstabiele bodems.

In de rol van ondersteunende elementen in dit systeem zijn de heipalen, die onder de grond in de bodem worden geslagen bevriezen en vertrouwen op vaste lagen van de grond, voorbijgaand aan het zachte.Betonnen riembasis neemt de lading van het object en verdeelt het gelijkmatig tussen de palen. De tape bindt de pilaren zonder druk uit te oefenen op de grond.

Deze soorten bases zijn geschikt voor onstabiele bodems die onderhevig zijn aan deiningen. Ten eerste zijn dit klei en fijne zandgronden, organische bodems (moerassig, veenachtig), eerder gedraineerd en gedraineerd. Bovendien maakt het gebruik van palen constructie in gebieden met hoogteverschillen mogelijk. Met andere woorden, het gebruik van een paalfunderingsbasis maakt het mogelijk om bijna elke site geschikt te maken voor constructie.

De stripfundering met de pilaren is qua organisatie vergelijkbaar met de analoge palen, maar om de steunen te installeren, is het niet nodig om speciale apparatuur in te zetten en diepe putten te boren. Hiermee kunt u de installatie met de hand uitvoeren en de schatting verkleinen.

Het voordeel van de zuilvormige funderingen is het vermogen om te bouwen op "probleem" -gronden, evenals in gebieden met hoogteverschillen. De inrichting van een dergelijk systeem vereist echter nauwkeurige berekeningen.

Bij gebrek aan dergelijke werkvaardigheden is het beter om de zaak aan professionals over te laten.

De prestaties van de tapebasis op de pilaren impliceert niet veel grondwerk en is goedkoper dan paalanalogen. Er moet een opening worden gehandhaafd tussen de basis van de kolomtape en de monolithische afwerkbalk om de impact van het grondhoofproces op de fundering te minimaliseren.

Het maken van een fundering op basis van pilaren is niet geschikt voor met vocht verzadigde bodems (gebieden in laaglanden of in de buurt van waterlichamen, bodems met grondwater). Voor dergelijke gebieden is het beter om een ​​paalfundering te kiezen met een tape-basis.

Vanaf het begin moet u beslissen over de kenmerken van het gebouw - de grootte, het aantal verdiepingen, de gebruikte technologieën. Het materiaal voor de vervaardiging van pilaren, hun aantal en diameter hangt hiervan af.

Pijlerfunderingen in combinatie met tape worden meestal gebruikt op onstabiele bodems en zijn bedoeld voor kleine huizen met één verdieping met een zolder of objecten met twee verdiepingen gemaakt van lichtgewicht materialen. Geschikte muurmaterialen zijn schuimblokken en houten constructies (blokhutten), evenals "skeletten", voor de constructie waarvan Canadese en Finse technologieën worden gebruikt.

Huizen gemaakt van gasbeton kunnen ook ondiepe fundering gebruiken. Maar bakstenen tegenhangers vereisen de verdieping van de pilaren en een toename in de sterkte en diameter van de pilaren.

materialen

Ondersteuningskolommen kunnen van verschillende soorten materialen zijn gemaakt.

hout

Het is een betaalbaar en eenvoudig te installeren materiaal, dat echter de kleinste draagkracht en een korte levensduur heeft. Deze optie kan worden gebruikt als basis voor kleine terrassen, tijdelijke gebouwen, huisjes.

Het beste voor houten palen is een diameter van 120-200 mm. Voor gebruik moeten de steunen worden gedroogd, bedekt met waterafstotende en antiseptische impregnaties. Dit verlengt de levensduur van de pilaren. Als een waterdicht materiaal gebruikt bitumen mastiek.

baksteen

Bakstenen pilaren zijn heel gebruikelijk. Ze leggen ondiep begraven zuilvormige basissen van vierkant gedeelte met een zijbreedte van 40-50 cm.

beton

Betonelementen zijn monolithische of inklapbare basen op basis van beton, versterkt met stalen staven. Het standaardgedeelte is in dit geval 400 mm.Deze optie is geschikt als basis voor kapitaalconstructie.

tubes

Buisvormige elementen zijn metalen buizen geïnstalleerd in de grond en gevuld met betonmortel binnenin. Versterking wordt gebruikt als versterking.

nederzettingen

Bepaling van het aantal palen en hun lengte wordt gemaakt volgens de berekeningsdocumentatie. Voor locaties met voldoende stabiele grond zijn steunen met een lengte van 2500 mm voldoende. Bij het bouwen van een object op oneffen terrein, houdt de hoogte van de ondersteuning rekening met verschillen in de hoogte van de grond. Bij het bouwen op zeer mobiele grond, moet de hoogte van de ondersteuning zodanig zijn dat deze stevige grondlagen bereikt plus 15-20 cm.

Het aantal kolommen kan worden berekend door alle belastingen op de fundering bij elkaar op te tellen. Bereken hiervoor de belasting (gewicht) van 1 m3 muurmateriaal en vermenigvuldig deze indicator met het aantal kubussen van de hele kamer. Deze coëfficiënt wordt samengevat met het gewicht van de vloer, plafonds, ramen en deuren, dakbedekking, evenals de interne uitrusting (meubilair, afwerkingsmaterialen, apparatuur, communicatie).

Verder wordt de belastingsfactor vermenigvuldigd met de betrouwbaarheidsfactor (dit is een constante waarde volgens SNiP).Het resulterende aantal moet worden gedeeld door de waarde van het draagvermogen van één steun.

Houd er rekening mee dat het nodig is om de kolommen in de hoeken te monteren, de snijpunten van de partities.

De afstand tussen de pilaren wordt gehandhaafd in het bereik van 100-250 cm. Hoe zwaarder het object, hoe minder afstand er tussen de steunen wordt aangehouden. Het wordt afgeraden om de toonhoogte met meer dan 250 cm te vergroten, omdat in dit geval de sterkte van het afgewerkte gebouw wordt verminderd.

Voor houten gebouwen is het raadzaam om pilaren te plaatsen met een pitch van 3 m, in gebouwen van schuim en gasbeton - 2 m. Voor bakstenen huizen is dit 1,5 - 1,7 m. Met andere woorden, de basis voor een huis van schuim blokkeert 9x8 m in gemiddelde grootte vereist ten minste 16 pilaren en een houten tegenhanger van dezelfde grootte - 12-14 ondersteunt.

Installatie stappen

In het algemeen is de constructie van de fundering van de kolomstrook onderverdeeld in 2 hoofdfasen: het creëren van een systeem van pilaren en het vullen van een ondiep taps toelopende basis.

Projectcreatie

De constructie van elk type fundering begint met het creëren van projectdocumentatie. Dit werk wordt voorafgegaan door geologische onderzoeken (observatie en analyse van de grond om het optimale type fundering te vinden). Het project bevat informatie over de draagcapaciteit van de pilaren, hun grootte en aantal.

Het type van de onderzochte fundering kan ondiep en diep zijn. In het eerste geval worden de pilaren 40 cm ondergedompeld in de grond, in de tweede - 50-70 cm onder het niveau van bevriezing van de grond. De keuze voor een bepaalde technologie hangt af van het type bodem, de aan- of afwezigheid van grondwater, de eigenschappen van het object in aanbouw.

De stapsgewijze installatie-instructie is niet al te ingewikkeld.

Site voorbereiding

In dit stadium, het verwijderen van afval van de site, het verwijderen van de bal van de vruchtbare laag en de uitlijning van de site. Op kleigronden wordt de toplaag verwijderd en wordt een laag zand gegoten, die wordt gecomprimeerd en geëgaliseerd.

Plotmarkering

Gebruik hiervoor de pinnen en een rol zichtbaar touw of draad. De draden moeten op een afstand worden gespannen die overeenkomt met de breedte van de toekomstige tape van de fundering. Het is belangrijk om de kruising van de filamenten in de hoeken te volgen, deze moet strikt loodrecht zijn. De markeringen worden aangebracht op de doorgangs- en snijpunten van de interne scheidingswanden, in de hoeken en ook in gebieden met een maximale belasting.

Een greppel en groeven maken voor palen

Ter plaatse van de fundering van de strook moet een sleuf van ongeveer 400 mm diep worden gegraven.De sleufbreedte moet 70-100 mm groter zijn dan de diepte.

Op plaatsen met verhoogde belasting (volgens projectdocumentatie) worden er groeven gemaakt, waar steunkolommen dan wegzakken. Hun diameter wordt berekend op basis van de belasting op de fundering. Hoe hoger het is, hoe groter de diameter van de pilaren zou moeten zijn. Een boor wordt gebruikt om de uitsparing te maken. Als de uitsparing lang genoeg is, wordt deze eerst uitgevoerd met een boormachine en vervolgens met een schroef.

Bij het leggen van de pilaren tot een diepte van meer dan 100 cm, is het noodzakelijk om rekwisieten te bouwen van duurzame platen die het afbrokkelen van de grond voorkomen. Als de diepte van de fundering minder dan 100 cm bedraagt, kan worden afgezien van het gebruik van rekwisieten.

Aan de onderkant van elke verdieping wordt zand van 10 cm dik gegoten, met een grotere inbouwdiepte van de basis bereikt de dikte van het zandkussen 30-40 cm.

Installatie van steunen

In dit stadium worden de posten neergelaten in de voorbereide depressies. Meest gebruikte buizen die met beton zijn gevuld. Pre-pipes worden waterdicht gemaakt, bijvoorbeeld door een dubbele laag dakbedekkingsmateriaal te plakken. Daarna gaan de pijpen zover mogelijk de inkepingen in, waarna hun verticale richting wordt gecontroleerd.

De volgende stap is pijpversterking.Voor dit doel wordt een raamwerk van versterkende staven met een diameter van 12-14 mm en een breiendraad gebruikt. Het resulterende frame moet 12-20 cm uit de pijp steken.

Daarna wordt een betonoplossing bereid, die eerst in de vrije ruimte tussen de wanden van de uitsparing en de buizen wordt gegoten. De schenkhoogte is ongeveer 20 cm, daarna wordt de holte in de pijpen gevuld.

Nadat de oplossing de nodige sterkte heeft gekregen, gaat u verder met de installatie van het tapedeel. Ten eerste moet het raamwerk van wapeningsstaven en breiendraad worden vastgelast aan de versterkingselementen die uit de pijpen steken. Vervolgens wordt een bekisting samengesteld, bestaande uit platen van ongeveer 150 cm breed en niet meer dan 40 mm dik. In plaats van platen, kunt u multiplex, spaanplaat of plaatstaal gebruiken.

Het binnenste deel van de bekisting is bekleed met een plastic film of een speciaal membraan, dat de functie van een waterdichtingslaag vervult en u ook in staat stelt om na het strippen een glad en glad oppervlak van de strookfundering te krijgen.

Daarna kunt u beginnen met het storten van beton. Het gieten moet in één keer worden uitgevoerd (de maximale werkonderbreking is 2 uur), strikt in de horizontale richting.Verticale vulling van de bekisting zal leiden tot het verschijnen van voegen en scheuren in het beton voordat de oplossing hard wordt.

Bij het gieten is het belangrijk om het uiterlijk van luchtbellen in de oplossing te verwijderen, wat de sterkte nadelig kan beïnvloeden. Hiervoor worden vibrerende heimachines gebruikt.

Daarna moet het beton de tijd krijgen om kracht op te bouwen, eerst het te beschermen met een afdekmateriaal. In de regel wordt de fundering in de zomer gegoten, dus de waarschijnlijkheid van het drogen is niet uitgesloten. Periodieke bevochtiging van het betonoppervlak tijdens de eerste 1,5-2 weken verharding zal dit helpen voorkomen. In het koude seizoen is het aan te raden de verwarmingskabel over de volledige oppervlakte van het beton te leggen gedurende de volledige hardingsperiode.

Na de opgegeven tijd wordt de fundering gedemonteerd, de hydraulische en thermische isolatie. De overblijvende ruimte van de greppel wordt gevuld met grond, waarna je verder kunt gaan met de rest van het werk.

Zie hieronder voor informatie over het berekenen van de fundatie van de kolomstrook.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer