Funderingstralen: kenmerken en hun reikwijdte

 Funderingstralen: kenmerken en hun reikwijdte

Het gebouw begint met een fundament. De aarde "speelt", daarom zijn de operationele mogelijkheden van het object afhankelijk van de sterkte van de basis. Funderingsbalken zijn wijdverbreid vanwege hun fundamentele kenmerken.

Wat is het?

De funderingsbalken zijn een gewapende betonconstructie die dient als de fundering van het gebouw. Ze voeren een dubbele functie uit:

 • zijn dragende elementen in niet-monolithische binnen- en buitenmuren;
 • het scheiden van het materiaal van de wanden van de grond, het uitvoeren van de functie van waterdichtmakende bescherming.

Een potentiële koper zal de vorstbestendigheid en hittebestendigheid van constructies waarderen, aangezien deze ze tot een duurzaam materiaal maken dat vele jaren zal dienen.Het vermogen van funderingsbalken om bestand te zijn tegen grote drukwanden stelt hen in staat te worden gebruikt bij de constructie van kelders en funderingen van huizen.

afspraak

Het klassieke gebruik van gewapende betonnen balken (of randbolok) wordt uitgevoerd bij de bouw van industriële, agrarische faciliteiten en openbare gebouwen. Ze dienen als ondersteuning voor externe en interne muren van gebouwen. Met moderne technologie in de ontwerpfase van het bouwproject, is het mogelijk om funderingsbalken te gebruiken voor de bouw van residentiële gebouwen. Het gebruik van rimballs is een alternatief voor de monolithische constructie van de fundering: het is een samengestelde technologie bij het leggen van de fundering van een gebouw.

Balken zijn bedoeld voor:

 • zelfdragende muren van blokken en panelen;
 • zelfdragende bakstenen muren;
 • muren met scharnierende panelen;
 • stevige muren;
 • wanden met deur- en raamopeningen.

Per bestemming in de constructie van FB zijn onderverdeeld in vier groepen:

 • aan de muur gemonteerd, ze zijn gemonteerd in de buurt van de buitenmuren;
 • verbonden, geïnstalleerd tussen de pilaren die de lay-out van het gebouw vormen;
 • Gewone liggers worden gebruikt om wand- en coherente liggers te verbinden;
 • sanitair-technische geribbelde producten bestemd voor sanitair-technische behoeften.

Het leggen van een gestapelde typestichting voor de constructie van grote objecten is het optimale gebied voor de toepassing van funderingsbalken. Maar het is ook effectief om ze te gebruiken als een grillage voor een stapel- of kolombasis van framestructuren, omdat ze het mogelijk maken om het volledige frame van een gebouw te bevestigen.

De voordelen van deze structuren van gewapend beton in vergelijking met de monolithische technologie zijn:

 • vermindering van bouwtijd;
 • facilitering van ondergrondse communicatie in het gebouw.

Tegenwoordig speelt, vanwege de speciale kenmerken, het gebruik van funderingsstructuren een belangrijke rol. Hun kosten, volgens berekeningen, bedragen ongeveer 2,5% van de totale kosten van het gebouw.

Het wijdverbreide gebruik van geprefabriceerde funderingsconstructies is een eenvoudige en goedkope manier om te leggen in vergelijking met strookfunderingen. Constructies moeten stevig worden vastgemaakt. Klassiek gebruikt stakanny-type fundament, wanneer de afzonderlijke elementen zijn gebaseerd op de treden aan de zijkant. Als de hoogte van de trede en de balken niet overeenkomen, is daarvoor de installatie van kolommen van baksteen of beton voorzien.

Bij gebruik van de kolomfunderingen is het toegestaan ​​om van bovenaf steun te bieden. De bolders worden kussens genoemd. Met een grote basis van het gebouw is het mogelijk om speciale nissen in het bovenste gedeelte te creëren, waarin standaardbalken zijn gemonteerd. Modellen van getrimde balken worden gebruikt in afzonderlijke cellen van gebouwen en bevestigd aan een dwarszoom van temperatuur.

Bij de constructie van framestructuren is het gebruik van funderingsbalken raadzaam voor de installatie van buitenmuren. Producten worden gestapeld op de rand van de fundering, bedekt met een oplossing van beton. Om overmatig vocht te voorkomen, wordt in de regel een oplossing van zand en cement op de gewapende betonconstructies aangebracht.

Installatie van funderingsconstructies wordt alleen uitgevoerd met behulp van hijsapparatuur, aangezien hun gewicht varieert van 800 kg tot 2230 kg. Volgens de normen van GOST zijn balken gemaakt met gaten voor het hijsen en de installatie ervan. Dus, met behulp van slingerende gaten of speciale fabrieksmontage scharnieren en speciale grijpinrichtingen, wordt de balk bevestigd aan de kraanlier en op de aangewezen plaats geplaatst.Balken worden op palen of palen gemonteerd, in uitzonderlijke gevallen - op zand en grindbedden.

Het gewicht van het product vereist geen extra steunen met een ondersteuning. Het wordt echter aanbevolen om de minimale hoeveelheid lager, niet minder dan 250-300 mm, in acht te nemen. Voor verder werk, evenals om schade aan de wanden te voorkomen, is het wenselijk om een ​​laag waterdichtmakende materialen (dakbedekkingsmateriaal, linokrom, waterdicht maken) aan te brengen. Funderingsbalken zijn dus een materiaal van hoge kwaliteit en voldoende qua kenmerken en prijs.

Wettelijke vereisten

De structuren worden vervaardigd in overeenstemming met de technische specificaties van GOST 28737-90, geïntroduceerd door het USSR State Building Committee in 1991. Tijd en praktijk hebben de kwaliteit van dit product bewezen. Volgens de GOST Sovjet-tijden wordt de fabricage van funderingsconstructies geregeld in termen van de grootte van structuren, hun dwarsdoorsnedevormen, markeringen, materialen, vereisten en acceptatieprocedures, kwaliteitscontrolemethoden en opslag- en transportomstandigheden.

Bij het bestellen en kopen van funderingsbalken, moet u de vereiste ontwerpkenmerken van het product weten.

Technische vereisten: dwarsdoorsnede, grootte, lengte en aanduiding van een reeks werktekeningen van balken - is te vinden in tabel nr. 1 GOST. De grondstof voor de vervaardiging van balken is zwaar beton. Productlengte, wapeningstype en belastingsberekeningsgegevens beïnvloeden de keuze voor betonkwaliteit. Doorgaans worden de balken gemaakt van betonkwaliteiten M200-400. Met productspecificaties kunt u optimaal de belasting van de wanden garanderen.

Betreffende de versterking GOST staat toe:

 • voorgespannen wapening voor structuren langer dan 6 m;
 • voor balken tot 6 m voorgespannen wapening op verzoek van de fabrikant.

Van oudsher worden planten alle balken geproduceerd met voorgespannen versterking van staalsoort A-III. Nadat de afmetingen en doorsnede van het product zijn bepaald, is het noodzakelijk om de markering correct aan te geven, vooral op de keldervarianten. Het bestaat uit alfanumerieke groepen gescheiden door een koppelteken. Meestal bestaat het markeren uit 10-12 tekens.

 • In de eerste groep tekens geeft de grootte van de straal aan. Het eerste cijfer geeft het type sectie aan, het kan variëren van 1 tot 6. De letterset geeft het type straal aan. De cijfers achter de letters geven de lengte in decimeters aan, afgerond op het dichtstbijzijnde hele getal.
 • De tweede cijferreeks geeft het volgnummer aan dat uit het laadvermogen komt. Dit wordt gevolgd door informatie over de klasse van voorspanwapening (alleen voor gestreste liggers).
 • De derde groep geeft extra kenmerken aan. Bijvoorbeeld, in het geval van verhoogde corrosieweerstand aan het einde van de markering, worden de "H" -index of ontwerpkenmerken van de balken (montagescharnieren of andere ingebedde producten) geplaatst.

Een voorbeeld van het symbool (markering) van de balk dat de draagcapaciteit en gegevens van de wapening aangeeft: 2БФ60-3AIV.

Een voorbeeld van het symbool met de aanduiding van aanvullende kenmerken: vervanging van tilbandopeningen met montagelussen, productie van normale permeabiliteit (H) uit beton en bedoeld voor gebruik in omstandigheden van blootstelling aan een licht agressief medium: 4БФ48-4АТVCK-На. Drie soorten producten definiëren een reeks letters:

 • solide funderingsbalken (FBS);
 • solide funderingsbalken met een uitsparing voor het leggen van springers of skipping-constructies (FBV);
 • holle kernbalken (FBP).

De kwaliteitscontrole van de funderingsbalken vereist verificatie:

 • concrete compressieklasse;
 • release sterkte van beton;
 • beschikbaarheid en correlatie van wapenings- en ingebedde producten;
 • nauwkeurigheid van geometrische indicatoren;
 • de dikte van de beschermende laag van beton tot wapening;
 • breedte van de krimpscheuren.

In het technisch paspoort van de gekochte partij van de randballs moet worden aangegeven:

 • graad van concrete sterkte;
 • release sterkte van beton;
 • voorgespannen wapeningsklasse;
 • merk van beton voor vorstbestendigheid en waterdoorlatendheid.

De transportregels voor FB bieden transport in stapels. Een stapelhoogte van maximaal 2,5 m is toegestaan, de afstand tussen de stapels is niet meer dan 40-50 cm. Een vereiste is de aanwezigheid van pakkingen tussen de liggers en voeringen tussen de stapels. Dit geldt met name voor het I-model.

types

Het fundamentele model is een lange zware betonnen paal of kolom. Stralen afhankelijk van de breedte van het oppervlak van de doorsnede zijn verdeeld in types:

 • voor het bouwen van wanden met kolomafstanden tot 6 m (1BF-4BF);
 • voor het bouwen van muren met een pitch van 12 mm (5BF-6BF).

Gewoonlijk heeft de balk bovenaan een vlak gebied van een bepaalde grootte: van 20 tot 40 cm breed. De grootte van de site hangt af van het type muurmateriaal. De lengte van het product kan oplopen tot 6 meter, maar niet minder dan 1 m 45 cm. In de modellen 5 BF en 6 BF is de lengte van 10,3 tot 11,95 m.De hoogte van de balken is 300 mm, behalve bij 6BF - 600 mm. De zijkant van de balk heeft een T-vormige of afgeknotte kegelvorm. Deze vorm vermindert de waargenomen belasting.

Balken verschillen per type secties:

 • trapezium met de onderkant van 160 mm en de bovenkant 200 mm (1 BF);
 • T-vormige doorsnede met basis 160 mm, bovenste deel 300 mm (2BF);
 • T-profiel met steundeel, onderste deel 200 mm, bovenste - 40 mm (3BF);
 • T-vormige sectie met basis 200 mm, bovenste deel - 520 mm (4BF);
 • trapeziumvormig met een onderkant van 240 mm, bovenste - 320 mm (5BF);
 • trapeziumvormig met een onderste deel van 240 mm, de bovenkant - 400 mm (6BF).

Indicatoren laten afwijkingen toe: in de breedte tot 6 mm, in de hoogte tot 8 mm. De volgende soorten funderingsbalken worden gebruikt bij de bouw van residentiële en industriële gebouwen:

 • 1FB - serie 1.015.1 - 1.95;
 • FB - serie 1.415 - 1. vol. 1;
 • 1FB - 1.815.1 serie - 1;
 • 2BF - serie 1.015.1 - 1.95;
 • 2BF - reeks 1.815.1 - 1;
 • 3BF - serie 1.015.1 - 1.95;
 • 3BF - reeks 1.815 - 1;
 • 4BF - serie 1.015.1-1.95;
 • 4BF - reeks 1.815 - 1;
 • 1BF - serie 1.415.1 - 2.1 (zonder voorgespannen wapening);
 • 2BF - serie 1.415.1 - 2.1 (voorgespannen wapening);
 • 3BF - serie 1.415.1 - 2.1 (voorgespannen wapening);
 • 4BF - serie 1.415.1 -2.1 (voorgespannen wapening);
 • BF - RS 1251 - 93 Nr. 14 -TO.

De lengte van de balk hangt af van de afstand tussen de afzonderlijke wanden.Bij het berekenen van de noodzaak om te onthouden over de voorraad op het lager van beide kanten. De afmetingen van de sectie komen uit de berekening van de belasting op de staaf. Veel bedrijven voeren berekeningen uit voor individuele bestellingen. Maar ook experts zullen u helpen bij het kiezen van het merk van funderingsbalken, rekening houdend met de technische en geografische omstandigheden op bouwplaatsen.

Moderne technologieën maken het gebruik mogelijk van funderingsbalken onder wanden met strookbeglazing, met een inrichting over de gehele lengte van de bakstenen basis van de balk tot 2,4 m. Traditioneel, wanneer er een metselwerk in het gebied van de kelder en wanden is, worden funderingsbalken noodzakelijkerwijs gebruikt.

Afmetingen en gewicht

Afzonderlijke series funderingsbalken hebben hun eigen standaardafmetingen. Ze zijn afhankelijk van de vastgestelde normen voor de afmetingen van balken goedgekeurd door GOST 28737 - 90 tot 35 m. Karakteristieken van liggers van het type 1BF:

 • afmetingen van het profiel 200x160x300 mm (bovenkant, onderkant, hoogte van het model);
 • modellengte - 10 varianten van de maten van 1,45 tot 6 meter worden aangeboden.

Kenmerken van type 2BF-stralen:

 • afmetingen van de sectie 300x160x300 mm. De dikte van de bovenste dwarsbalk T-balk 10 cm;
 • modellengte - 11 maten van 1,45 tot 6 meter worden aangeboden.

Kenmerken van balken van het 3BF-type:

 • afmetingen van de sectie 400x200x300 mm. De dikte van de bovenste dwarsbalk T-balk 10 cm;
 • modellengte - 11 maten van 1,45 tot 6 meter worden aangeboden.

Type 4BF specificaties:

 • afmetingen van de sectie 520x200x300 mm. De dikte van de bovenste dwarsbalk T-balk 10 cm;
 • modellengte - 11 maten van 1,45 tot 6 meter worden aangeboden.

5BF type specificaties:

 • afmetingen van het profiel 400x240x600 mm;
 • modellengte - 5 maten van 10,3 tot 12 meter worden aangeboden.

Kenmerken van het type 6BF:

 • afmetingen van het profiel 400x240x600 mm;
 • modellengte - 5 maten van 10,3 tot 12 meter worden aangeboden.

Volgens de normen van GOST 28737-90 zijn afwijkingen van de opgegeven afmetingen toegestaan: niet meer dan 12 mm in lineaire parameters en niet meer dan 20 mm over de lengte van de straal. Millimeters van afwijkingen zijn onvermijdelijk, omdat het proces van krimp tijdens het drogen ongecontroleerd is.

tips

Aangezien de composiettechnologie is ontwikkeld voor massabouw, heeft het gebruik ervan bij de bouw van particuliere huizen twee nuances:

 • het gebruik van modellen van latten vervaardigd volgens de GOST-normen, is het wenselijk om in het project aanvankelijk rekening te houden met atypische objecten van individuele constructie;
 • de grote afmeting en het gewicht van de constructies verhoogt de kosten van de constructie van het gebouw door hefapparatuur aan te trekken.

Bereken daarom deze nuances bij het berekenen van de constructieberekeningen. Gebruik de constructie van de grillage in een monolithische versie voor problemen bij het aantrekken van speciale apparatuur en arbeid.

 • Houd bij het kiezen van een model van liggers rekening met het draagvermogen van de elementen, dat wil zeggen de maximale belasting van de structurele oplossing van de wanden. Het draagvermogen van de balk wordt bepaald door de auteur van het project van het gebouw dat wordt gebouwd. Deze indicator kan worden opgegeven in de fabriek of volgens speciale tabellen voor een specifieke serie.
 • Let op het feit dat de balken die de lagerfuncties uitvoeren geen scheuren, meerdere schalen, stromingen en spaanders mogen hebben.

Zie de volgende video voor informatie over het selecteren en installeren van funderingsbalken.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer