Bekisting voor de fundering: kenmerken en kenmerken van installatiewerkzaamheden

De bouw begint met de installatie van de fundering, waarvan het belangrijkste element de bekisting is. Om de constructie duurzaam te laten zijn en de constructie ervan betrouwbaar jarenlang te dienen, is het belangrijk om de mal op de juiste manier te monteren voor het gieten van de gepantserde riem. Het is best realistisch om het zelf te doen, maar het is belangrijk om alle berekeningen te maken en vast te houden aan bepaalde technologieën.

Apparaat en doel

De bekisting is een horizontale of verticale vorm, die wordt gebruikt om de fundering van het huis te vullen en af ​​te vlakken. De hoofdcomponenten van het apparaat zijn afneembare schilden en blokken die samen kunnen worden gehouden met behulp van speciale bevestigingen en fittingen. Het betonmengsel wordt in de bekisting gegoten na de vervaardiging van de wapeningskooi, waar het hard wordt en kracht krijgt,vervolgens wordt het gedemonteerd en gaan de volgende fasen van de bouw verder. Deze structuren worden ook gebruikt in het geval dat het nodig is om de kelder van het gebouw te repareren.

In het proces van bekistingsproductie is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de volgende vereisten:

 • was stabiel, duurzaam en niet vervormd onder invloed van lasten;
 • had een dichte structuur zonder scheuren;
 • verschafte oppervlakken van hoge kwaliteit, waardoor het uiterlijk van de kromming en uitzakken wordt geëlimineerd;
 • kwam overeen met de technologische eigenschappen en veroorzaakte geen moeilijkheden bij het installeren van kleppen en het gieten van de oplossing;
 • bezeten omzet, die onderworpen zijn aan herhaald gebruik.

De bekisting is vaak gemaakt van multiplex, hout, staal, maar recentelijk zijn ook opties gemaakt van synthetische materialen enorm populair geworden.

Afhankelijk van de ontwerpomstandigheden kan dit ontwerp gelijktijdig met verschillende materialen worden gecombineerd. Ondersteunende en ondersteunende elementen zijn bijvoorbeeld gemaakt van metaal en die die in contact komen met beton zijn gemaakt van plastic of waterdicht multiplex.

types

Tegenwoordig zijn er vele soorten bekistingen, die kunnen worden onderverdeeld in algemene constructie (universeel) en een speciale groep voor de constructie van speciale constructies. Het meest voorkomende type bekisting is demonteerbaar - verplaatsbaar, het wordt gekozen tijdens de constructie van niet alleen de fundering, maar ook scheidingswanden, wanden, balken en kolommen. Voor de vervaardiging van grote fragmenten en funderingen, wordt in de regel de voorkeur gegeven aan de balkweergave, en als u gebouwen van grote hoogte met variërende geometrie moet installeren, gebruik dan een door opheffing instelbare bekisting.

Gebruik in moderne bouw ook de volgende soorten structuren:

 • Stilstaat. De bekisting is gemaakt van hout en is geweldig voor het leggen van de fundering, die niet-standaard complexe vormen heeft. Het is gemakkelijk om de details van een dergelijk apparaat samen te stellen - schilden met de vereiste afmetingen worden uit de platen geslagen, bevestigingsmiddelen worden gemaakt en speciale stoppen of lateien worden geplaatst om te versterken.
 • Zelfherstelbare. Het is een universeel type bekisting, die herbruikbaar kan worden gebruikt. De installatie is gemaakt van staal en lijkt qua uiterlijk op de assemblage van de ontwerper.Schilden zijn zowel over als langs met elkaar verbonden. Het resultaat is een geprefabriceerde structuur, gedraaid door middel van buizen en pennen, in de holte van waaruit beton wordt gestort. Na de initiële instelling van de mortel worden de tapeinden en schilden verwijderd en kunnen de buizen gemakkelijk worden uitgeschakeld en kunnen ze worden gebruikt voor de volgende werkzaamheden. Gaten gevormd uit de buizen, besmeurd met cementmortel.
 • Opgeschort. Hiermee kunt u de horizontale basis leggen, ontworpen voor landingen en andere verdiepingen. Het is een opvouwbare bekisting, de schilden zijn aan elkaar bevestigd en opgehangen aan balken, waardoor de beweging van beton naar beneden beperkt is.
 • De schuivende. Dit ontwerp wordt gebruikt bij de constructie van hoge gebouwen met een typische insitu-plaats. Het kan herhaaldelijk worden gebruikt. Het belangrijkste kenmerk van het apparaat is de aanwezigheid van een speciaal mechanisme waardoor het zelfstandig omhoog gaat.
 • Roll. Het kan zowel een tijdelijk als een niet-scheidbaar ontwerp hebben, met een ronde, rechthoekige of vierkante vorm. Het wordt beschouwd als een onmisbare optie voor het betonneren van grote horizontale funderingen, omdat u hiermee tegelijkertijd de boven- en zijkanten van de constructie kunt vullen.Nadat de mortel is uitgehard, wordt de bekisting verplaatst naar een andere plaats met behulp van wielsteunen of rollen.

Naast de bovengenoemde typen verdient waterdicht bekisting, die vaak wordt gebruikt bij de bouw van particuliere huizen, speciale aandacht.

Dankzij het unieke apparaat en de speciale kenmerken, biedt het niet alleen een hoogwaardige betonnering van de basis, maar wordt het ook betrouwbaar beschermd tegen vocht tijdens het gebruik. Het wordt meestal opgetrokken uit houten schilden of geprefabriceerde blokken. Afhankelijk van de bekisting die voor eenmalig gebruik wordt gebruikt of herhaaldelijk onderscheid wordt gemaakt tussen verwijderbare en niet-verwijderbare structuren.

verwijderbaar

Een onderscheidend kenmerk van dit apparaat is dat het wordt gelegd met behulp van isolatiemateriaal, dus het gebouw is warm. Vaste bekisting is veelzijdig, omdat het kan worden gebruikt in de bouw van particuliere en hoge gebouwen. Bovendien kunt u de basis van verschillende vormen met mortel gieten.

De belangrijkste voordelen van deze bekisting zijn:

 • De snelheid van het bouwproces. Het assembleren van de structuur is eenvoudig, het vermindert de installatietijd.
 • Weerstand tegen lage temperaturen. Betonwerk tijdens de monolithische constructie kan worden uitgevoerd bij een temperatuur van -10 ° C, omdat het overstroomde frame bovendien is geïsoleerd.
 • Het verlagen van de kosten van de fundering en het totale gewicht van de constructie. Om de basis te leggen is het niet nodig om zware apparatuur en vakmensen in te huren.
 • Hoge mate van warmte- en geluidsisolatie van het gebouw.
 • Stichtingssterkte en duurzaamheid van monolithische constructie.
 • De mogelijkheid om verborgen technische communicatie te installeren. Technische systemen kunnen direct in het frame worden gemonteerd en op afzonderlijke plaatsen door de gaten in de bekisting worden verwijderd.
 • Bescherming van de structuur tegen natuurlijke en biologische bedreigingen. Het gebouw is niet blootgesteld aan insecten en knaagdieren, is schimmelbestendig en rot niet.

Wat de nadelen van dit soort bekisting betreft, zijn er maar een paar:

 • De behoefte aan externe en interne decoratie. De enige uitzonderingen zijn ontwerpen gemaakt van bekledingspanelen.
 • Lage dampdoorlatendheid van thermisch isolatiemateriaal. Daarom vereist de constructie extra installatie van hoogwaardige ventilatie.
 • Het gebouw moet worden geaard, omdat binnen de muren ijzeren wapening wordt geplaatst.

verwijderbaar

De meest populaire en gebruikelijke vorm van bekisting in de bouw wordt als verwijderbaar beschouwd. Het is gemaakt van verschillende materialen, afhankelijk van de grootte van het betonnen oppervlak. Geef meestal de voorkeur aan vochtbestendige schilden die vele malen kunnen worden gebruikt. Geprefabriceerde elementen van het apparaat zijn aan elkaar bevestigd met pakkingen, staven en dekvloeren. Het resultaat is een solide en duurzame constructie van elke lengte en vorm, die aan het einde van het betonneren wordt ontmanteld.

Uitneembare modellen verschillen in hun doel en kunnen niet alleen worden gebruikt voor het leggen van de fundering, maar ook voor het gieten van individuele elementen van gewapend beton. Bekistingen van zowel fabrieksproductie, als modulair of inventaris, gemaakt van metaal zijn te koop. Ze kunnen honderden keren in monolithische constructie worden gebruikt.

De positieve eigenschappen van verwijderbare bekisting omvatten:

 • herhaalde operatie;
 • het tempo van de bouw versnellen;
 • het vermogen om gebouwen van elke vorm en grootte op te zetten, zonder gebruik te maken van deze extra elementen;
 • eenvoudige restauratie en reparatie;
 • besparing tijdens hergebruik.

Er zijn geen nadelen aan de verwijderbare bekisting, het enige is dat het niet wordt aanbevolen om dit type constructie voor een eenmalige constructie te kopen, omdat de montage ervan duur zal zijn.

Verschillende materialen

Bekisting voor de fundering kan worden opgebouwd uit verschillende materialen, waarvan de keuze afhangt van de complexiteit van het project en de vormen van de fundering. Meestal worden hout, metaal, gewapend beton, rubber, versterkt cement en kunststof gebruikt voor de vervaardiging van bouwplaten. De overblijvende elementen van het apparaat gepresenteerd in de vorm van verstijvers, sloten, bevestigingsmiddelen en bevestigingsmiddelen zijn in de regel gemaakt van metaal of van hoge kwaliteit kunststof.

Het meest gebruikelijke materiaal voor bekistingsplaten zijn platenals het ontwerp een klein schild is, dan kan het worden geassembleerd uit waterbestendig multiplex. Het zal goedkoop zijn, maar om ervoor te zorgen dat de triplexplaten niet worden geschreven vanaf contact met de mortel, moeten ze extra worden geïmpregneerd met een speciale hars. Met multiplex bekisting kunt u het betonoppervlak een perfecte gladheid geven, maar het is veel minder dan kunststof en kan slechts één keer worden gebruikt.De houten structuur wordt verzameld uit een reeks vochtgehaltes van niet meer dan 25%, terwijl de voorkeur wordt gegeven aan naaldhoutsoorten.

Als u van plan bent om de bouw van kleine funderingen te budgetteren, kan de bekisting worden gemaakt van de OSB-, DSP- of spaanplaten.

Om een ​​ontwerp te maken, is het wenselijk om platen te kiezen met een minimale dikte van 18 mm. Bovendien zal dit materiaal in de toekomst als ondervloer kunnen dienen. Hiertoe worden bij het leggen van de fundering de platen omwikkeld met een film, na demontage zijn ze schoon en geschikt voor vloeren.

In dat geval, als u het project van bulkmonolithische constructie in realiteit moet vertalen, dan is voor de installatie van de fundering de beste optie metalen bekisting. Het is gemaakt van staalplaten met een dikte van 2 mm en gerolde secties. De grootte van de cellen in het metalen frame mag niet groter zijn dan 5 × 5 mm. Het grote voordeel van een metalen apparaat is het installatiegemak, de duurzaamheid en de mogelijkheid om een ​​hoogwaardig betonnen oppervlak te bekomen. Het nadeel van een dergelijke bekisting is hoge kosten.

In de bouw van waterbouwkundige werken waar het leggen van grote technische funderingen vereist is, worden gewapende betonconstructies gebruikt.Om te voorkomen dat het betongiet de schilden raakt, is hun oppervlak gecoat met een speciaal smeermiddel en zijn er fittingen geïnstalleerd. Deze bekisting maakt het mogelijk om een ​​solide basis te leggen, maar de montage is duur.

Als het nodig is om de basis te vullen, bestaande uit complexe geometrische vormen, gebruik dan "opblaasbare" bekisting.

Het is gemaakt van dichte stof, geschikt voor deze doeleinden en film. Door de lucht in de schaal te verwarmen, verkrijgt het materiaal de gewenste vorm en wordt het bevestigd aan de structuur met behulp van jutestof, dat dient als een anker tussen de oplossing en de inrichting. Giet vervolgens een bepaalde dikte van de oplossing. Een dergelijke bekisting is niet duur en vertoont geen gebreken.

Niet minder populair bij de meesters en de plastic constructie. Het heeft toepassing gevonden bij het leggen van zowel betonnen als schuimbetonnen funderingen, die worden gebruikt voor de constructie van monolithische gebouwen met verschillende configuraties en doeleinden. In dit geval kunnen de platen worden samengesteld uit kunststof en polystyreen. Blokken van 60 x 30 cm worden aan elkaar bevestigd met behulp van aanvullende elementen in de vorm van kanalen, hoeken en verbindingssleutels.Door de eigenschappen van het materiaal wordt de bekisting snel gemaakt en het oppervlak van de basis is glad, hoeft niet te worden afgewerkt, het enige dat dergelijke schermen niet veel betongewicht kunnen weerstaan.

Naast de bovenstaande opties, kan bekisting ook worden samengesteld uit een professioneel blad en vlakke leisteen. Materiaalvellen in dit geval is het het beste om een ​​dikte van 15 tot 20 mm te kiezen en wapening met draadgaas uit te voeren. Dergelijke ontwerpen worden gekenmerkt door hoge kosten en een gebrek aan efficiëntie, maar worden snel samengesteld. Tegelijkertijd heeft leisteen bekisting een hoge vochtbestendigheid, is niet bang voor temperatuurveranderingen en heeft een uitstekende geluidsisolatie. Wat betreft de minnen, leisteen weegt veel en wordt gekenmerkt door lage sterkte.

Schuimbekisting is ook zeer geschikt voor vaste constructies.

Het vervult de rol van isolatie en bekleding, is eenvoudig te produceren, maar is ontworpen voor het leggen van de kleine fundamenten. Bovendien heeft het schuim een ​​lage warmtegeleidingscoëfficiënt, waardoor de constructie van de fundering de noodzaak van legisolatie overbodig maakt. Omdat schuimblokken worden gekenmerkt door een celstructuur, onderscheidt het materiaal zich ook door een goede waterdichtheid.

Om een ​​bekisting van schuim te maken, neem een ​​paar platen, bevestig ze samen met metalen stutten en de resulterende afscherming in een greppel. In sommige gevallen kunnen de platen zich verspreiden in de vorm van golven, uitsteeksels of dwarsrijen. Met behulp van schuim legt u de basis van elke soort: van de riem tot de heipaal.

berekening

Het bekistingsassemblageproces moet beginnen met een voorlopig ontwerp. Daarom moet je om te beginnen een plan en een tekening van de fundering maken, dan alle maten berekenen en de dikte van de vulling bepalen. Funderingmarkeringen moeten worden aangebracht voordat de bekisting wordt gemaakt.

Om het verbruik van houten planken voor de constructie van een monolithische basis te berekenen, moet u de volgende stappen uitvoeren:

 • meet de lengte van de omtrek van de toekomstige structuur;
 • de gewenste hoogte van de fundering te vinden, rekening houdend met de vergoedingen;
 • bereken de dikte van de platen, afhankelijk van de ontwerpwaarde.

Als u bijvoorbeeld een fundering moet leggen met een breedte van 9 m en een lengte van 15 m met een basishoogte van 50 cm, dan worden 25 cm dikke planken gebruikt.

De lengte van de omtrek van het gebouw wordt vermenigvuldigd met 2, waarna het resultaat wordt vermenigvuldigd met de hoogte van de fundering en de dikte van de planken.Alle berekeningen moeten in meters worden uitgevoerd. Volgens de gegeven parameters wordt de volgende berekening verkregen:

(15 + 15 + 9 + 9) x 2 x 0.7 x 0.025 = 1.68 m3.

Dat wil zeggen, voor de montage van platen zijn 1,68 m3 platen nodig. Maar het is aan te raden om bouwmateriaal met een kleine marge te kopen. Naast platen, vereist bekisting ook staven, die als bevestigingsmiddelen zullen dienen. Wat betreft de berekeningen voor het gieten van de platen, worden ze uitgevoerd, wetende de dikte van de platen en de hoogte van de kamers. Het verbruik van multiplexplaten voor bekistingen wordt berekend op basis van hun grootte en kelderoppervlak. In de regel wordt multiplex met een minimale dikte van 18 mm gebruikt voor het maken van bekistingen.

Installatie stappen

Bekisting is een belangrijk element van de fundering, dus zonder de installatie zal er geen constructie zijn. Ondanks het feit dat de bekisting wordt gekenmerkt door complexe installatietechnologie, is de productie ervan redelijk realistisch om het zelf te doen. Het is belangrijk tijdens het werkproces om het nauwkeurigheidsniveau te regelen waarmee de structuur in het horizontale en verticale vlak wordt geplaatst. Bovendien moeten alle berekeningen correct worden uitgevoerd, omdat de gelijkmatigheid van de positie van de muren van het toekomstige gebouw ervan afhangt.

Om de bekisting zelf te bouwen, moet u allereerst een bepaald aantal gereedschappen voorbereiden.omdat de installatie bestaat uit het monteren van schilden, wapening en gieten met beton. Het is ook belangrijk om te beslissen of het een verwijderbaar of niet-verwijderbaar type bekisting is. In het eerste geval wordt het ontwerp herbruikbaar toegepast en kan het na het gieten worden verwijderd, het moet worden gedaan wanneer het beton grijpt. De tweede versie van het ontwerp is niet gedemonteerd, moet stevig worden bevestigd met steunen en giet de oplossing.

  Het apparaat is een verwijderbare polystyreenbekisting

  Ongeacht de ontwerpkenmerken, bestaat bekistingsproductie uit de volgende fasen:

  • Voorbereiding van het land. Het gebied waar de constructie is gepland, wordt grondig schoongemaakt, met name voor de site rond de gegraven geul. Om overlays tijdens de installatie van de constructie te voorkomen, is het ook nodig om de grond gelijk te maken zodat er geen holtes en depressies zijn. Tussen de bekisting en de grond moet een opening van 1-3 cm worden aangelegd, dit zal verdere installatie vergemakkelijken en na splijten moet deze worden afgedekt met aarde. Indien nodig wordt er een wapeningsnet op de bodem van de uitgraving of sleuf gelegd, waardoor de funderingssterkte zal toenemen.
  • Schilden maken. De bekisting kan worden samengesteld uit verschillende materialen, maar kies meestal voor houten planken en staven. Planken moeten op de vereiste lengte worden voorgesneden, minimaal 3 m. Ze worden samengeklopt met behulp van dwarssegmenten, waarbij een afstand van 1 m in acht wordt genomen. Voor de assemblage van een schild van drie meter zijn dus drie neergeslagen fragmenten nodig, verbonden door staven. Het verschil dat tussen de lengte en de hoogte van het apparaat zal optreden, stelt u in staat om schilden op handige wijze langs de gehele omtrek van een gegraven greppel te "rijden".

  Het is noodzakelijk om te onthouden dat de voorkant van de planken glad moet zijn, omdat de kwaliteit van de buitenkant van de ondergrond ervan afhangt.

  Voor wat betreft het bevestigen van de planken aan elkaar, kan alles worden gedaan: spijkers of schroeven. De keuze wordt bepaald door prijs, betrouwbaarheid en snelheid. Als de platen op spijkers worden bevestigd, moet erop worden gelet dat hun doppen op de zijkant van de mortel worden geplaatst.

  • Bevestigingsklemmen. Nadat de schermen klaar zijn en rond de omtrek van de geul zijn gereden, gaat u verder met het maken van houten klemmen. Hun lengte, in de regel, zou op zijn minst de hoogte van de schilden moeten zijn. Omdat de klemmen een belangrijke rol spelen bij de bouwelementen en verantwoordelijk zijn voor de extra stijve bekisting bij het gieten met beton, worden ze in het midden van de schermen tussen de stroken geplaatst.Naast de klemmen op de plaatsen waar de platen zijn verbonden, zijn er extra steunpoten geïnstalleerd.

  Schilden moeten strikt volgens het horizontale en verticale vlak worden gemonteerd, afhankelijk van het ontwerp van de fundering.

  Van de binnenkant van de structuur en van bovenaf, is het noodzakelijk om ze met stutten te bevestigen. Het is belangrijk op te letten dat de bekisting solide is en geen openingen heeft, anders lekt de oplossing en wordt het werk geruïneerd. In het geval dat er kleine openingen in de constructie zijn, kunnen deze gemakkelijk worden afgedicht met waterdichtmakende materialen.

  • Waterdichting aanbrengen. Het binnenste gedeelte van de bekisting is bedekt met dicht dakbedekkingsmateriaal en voert versterking uit. Indien gewenst kan het ondergrondse deel van de fundering worden opgewarmd met schuim polystyreen platen. Ze zijn het best geplaatst aan de buitenkant van de fundering.
  • Installatie van communicatiesystemen. Dit moet worden gedaan voordat de betonoplossing wordt gegoten.

  Hoe je een bekisting voor de stichting kunt maken, zie in de video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer