Ribbon Foundation: kenmerken en bouwfasen

Iedereen kent het oude gezegde dat een echte man in zijn leven drie dingen moet doen: een boom planten, een zoon grootbrengen en een huis bouwen. Bij het laatste item zijn er vooral veel vragen - welk materiaal is beter te gebruiken, kies een gebouw met één of twee verdiepingen, op hoeveel kamers u kunt rekenen, met of zonder een veranda, hoe u een fundament legt en vele andere. Van al deze aspecten is het de basis die fundamenteel is, en dit artikel zal worden gewijd aan het tapetype, de kenmerken, verschillen, bouwtechnologie.

Speciale functies

Ondanks het feit dat er verschillende soorten bases voor het huis zijn, wordt de voorkeur gegeven aan een moderne constructie voor het strippen van funderingen.Door zijn duurzaamheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid neemt het een leidende positie in in de bouwsector van de hele wereld.

Reeds bij de naam is het duidelijk dat een dergelijke constructie een tape is met een voorgeschreven breedte en hoogte, die in speciale sleuven langs de grenzen van het gebouw onder elk van de buitenwanden wordt gelegd, en aldus een gesloten lus vormt.

Deze technologie geeft de stichting de grootste stijfheid en sterkte. En dankzij het gebruik van gewapend beton tijdens de vorming van de constructie, wordt maximale sterkte bereikt.

Een van de belangrijkste kenmerken van de tape-type foundation kan het volgende worden geïdentificeerd:

 • betrouwbaarheid en lange levensduur al genoemd;
 • snelle constructie van de constructie;
 • toegankelijkheid qua kosten in verhouding tot de parameters;
 • mogelijkheid om handmatig te installeren zonder zware machines te gebruiken.

Volgens de normen van GOST13580-85 is de strookfundering een gewapende betonnen plaat, die een lengte heeft van 78 cm tot 298 cm, een breedte van 60 cm tot 320 cm en een hoogte van 30 cm tot 50 cm. tot 4, wat een indicator is van de druk van de wanden op de fundering.

In vergelijking met de stapel en plaat soorten tape basis, natuurlijk, wint. De kolomvormige basis overmeestert de basis echter met een lint vanwege het aanzienlijke materiaalverbruik en een hogere arbeidsintensiteit.

Geschatte tapedesigns kunnen worden berekend rekening houdend met de som van de installatiekosten en de kosten van bouwmaterialen. De gemiddelde prijs voor een afgewerkte meter van een tape van een betonnen fundering is van 6 tot 10 duizend roebel.

Dit cijfer wordt beïnvloed door:

 1. grondkarakteristieken;
 2. het totale oppervlak van de kelder;
 3. type en kwaliteit van bouwmaterialen;
 4. diepte;
 5. afmetingen (hoogte en breedte) van de tape zelf.

De levensduur van de stripfundering is rechtstreeks afhankelijk van de juiste keuze van de locatie voor de bouw, naleving van alle vereisten en bouwvoorschriften. Als u zich rekenschap geeft van alle regels, wordt de service langer dan een decennium langer.

Een belangrijk kenmerk in deze kwestie is de keuze van bouwmateriaal:

 • baksteenfundering gaat tot 50 jaar mee;
 • geprefabriceerde constructie - tot 75 jaar;
 • Puin en vast beton bij de vervaardiging van de basis zullen de levensduur tot 150 jaar verlengen.

lot

Het is mogelijk om tape-technologie van de bouw van de basis te gebruiken:

 • in de constructie van monolithische, houten, beton, baksteen, frameconstructie;
 • voor een woonhuis, bad, economisch of industrieel gebouw;
 • voor de constructie van hekken;
 • als het gebouw zich op een platform met een helling bevindt;
 • geweldig als je besluit om een ​​kelder, veranda, garage of kelder te bouwen;
 • voor het huis, waar de dichtheid van de wanden meer dan 1300 kg / m³ is;
 • voor zowel lichte als zware gebouwen;
 • in gebieden met inhomogene, gelaagde grond, die leidt tot een ongelijkmatige krimp van de basis van de structuur;
 • op leem, klei en zandgrond.

Voors en tegens

De belangrijkste voordelen van de funderingsband:

 • een kleine hoeveelheid bouwmaterialen, als een resultaat, en lage kosten met betrekking tot de kenmerken van de fundering;
 • opstelling van garage of kelder is mogelijk;
 • hoge betrouwbaarheid;
 • kunt u de belasting van het huis over het hele gebied van de basis verdelen;
 • de constructie van het huis kan worden gemaakt van verschillende materialen (steen, hout, baksteen, betonblokken);
 • heeft geen grondverwerving nodig in het hele gebied van het huis;
 • bestand tegen zware belastingen;
 • snelle erectie - de belangrijkste tijd die nodig is om een ​​greppel te graven en een bekisting te bouwen;
 • eenvoudige constructie;
 • Dit is een beproefde technologie.

Onder alle vele voordelen, is het de moeite waard om enkele van de tekortkomingen in de stripvoet te vermelden:

 • voor alle eenvoud van het ontwerp, is het werk zelf vrij omslachtig;
 • problemen met waterdichting bij installatie op natte grond;
 • ongeschikte optie voor bodems met zwakke lagereigenschappen vanwege de grote massa van de constructie;
 • betrouwbaarheid en duurzaamheid zijn alleen gegarandeerd bij wapening (versterking van de betonnen basis met stalen wapening).

types

Door het geselecteerde type fundering te classificeren op type apparaat, is het mogelijk om monolithische en geprefabriceerde basen te onderscheiden.

monolitisch

Ga uit van de continuïteit van de ondergrondse muren. Ze worden gekenmerkt door lage bouwkosten in verhouding tot sterkte. Dit type is erg gewild bij het bouwen van een bad of een klein houten huis. Het nadeel is het grote gewicht van de monolithische structuur.

De monolithische funderingstechnologie gaat uit van een frame van versterkende metalen dat in een sleuf wordt geplaatst, waarna het met beton wordt gegoten.Het is vanwege het frame dat de benodigde stijfheid van de fundering en weerstand tegen belastingen wordt verkregen.

Kosten voor 1 vierkant. m - ongeveer 5100 roebel (met kenmerken: plaat - 300 mm (h), zandkussen - 500 mm, merk van beton - M300). Gemiddeld neemt de aannemer voor het vullen van de fundering 10x10 ongeveer 300-350 duizend roebel in beslag, rekening houdend met de installatie en materiaalkosten.

geprefabriceerde

De basis van de geprefabriceerde strip verschilt van de monolithische basis doordat deze bestaat uit een set speciale blokken van gewapend beton, onderling verbonden door middel van wapenings- en metselmortel, die met een kraan op een bouwplaats worden gemonteerd. Een van de belangrijkste voordelen: kortere installatietijd. Het nadeel is het ontbreken van een uniform ontwerp en de noodzaak om zwaar materieel aan te trekken. Bovendien is de sterkte van de geprefabriceerde fundering minder dan 20% lager dan die van de monoliet.

Deze stichting wordt gebruikt voor de bouw van industriële of civiele gebouwen, maar ook voor huisjes en particuliere huizen.

De belangrijkste kosten gaan naar de huur- en uurhuurkraan. Een lopende meter van de geprefabriceerde fundering kost ten minste 6.600 roebel. Ongeveer 330 duizend moeten worden uitgegeven op basis van een 10x10-gebouw. Met Save kunt u muurblokken en kussens op korte afstand installeren.

Er is ook een ondersoort met een bandslot van de structuur, die qua parameters vergelijkbaar is met een basis van een monolithische strip. Deze basis is echter aangepast voor uitsluitend gieten op klei en niet-fossiele bodems. Een dergelijke fundering is goedkoper vanwege de vermindering van grondwerken, omdat de installatie plaatsvindt zonder bekisting. In plaats daarvan gebruiken ze een greppel die visueel op een spleet lijkt, vandaar de naam. Gleuven met sleuven maken het mogelijk om in laagbouw, niet-massieve gebouwen een garage of bijkeuken uit te rusten.

Het is belangrijk! Het beton wordt in vochtige grond gegoten, omdat in een droge geul een deel van het vocht in de grond terechtkomt, waardoor de kwaliteit van de fundering kan verslechteren. Daarom is het beter om beton van een hogere kwaliteit te gebruiken.

Een andere ondersoort van geprefabriceerde strookfundamenten - het kruis. Het omvat glazen onder de kolommen, steun en tussenplaten. Dergelijke funderingen zijn veel gevraagd in de omstandigheden van rijgebouwen - wanneer de kolomvormige fundering zich in de nabijheid van de basis van hetzelfde type bevindt. Een dergelijke opstelling is beladen met structuren. Het gebruik van kruisende fundamenten impliceert het contact van het rooster van de eindbalkenhet gebouw wordt opgericht met een reeds geconstrueerde en stabiele constructie, waardoor het mogelijk wordt de belasting gelijkmatig te verdelen. Dit type constructie is toepasbaar op zowel residentiële als industriële bouw. Een van de tekortkomingen is de complexiteit van het werk.

Ook voor het tape-type van de fundering is het mogelijk om een ​​voorwaardelijke verdeling uit te voeren met betrekking tot de diepte van de bladwijzer. In dit verband zenden de omvang van de lading diepere en ondieper-diepere soorten uit.

Verdieping wordt uitgevoerd onder het vastgestelde niveau van bevriezing van de bodem. Binnen de grenzen van particuliere laagbouwgebouwen is een ondiepe ondergrond echter acceptabel.

De keuze voor dergelijk typen is afhankelijk van:

 • bouwmassa's;
 • de aanwezigheid van de kelder;
 • bodemtype;
 • hoogteverschilindicatoren;
 • grondwaterstand;
 • niveau van bevriezing van de bodem.

De definitie van deze indicatoren zal helpen bij het kiezen van het juiste type stripvoet.

Het verzonken uiterlijk van de fundering is ontworpen voor een huis van schuimblokken, zware gebouwen gemaakt van stenen, bakstenen of gebouwen met meerdere verdiepingen. Want zulke stichtingen zijn niet bang voor aanzienlijke hoogteverschillen. Perfect voor gebouwen waarin de geplande opstelling van de kelder.Het wordt 20 cm onder het grondvriesniveau gebouwd (voor Rusland is het 1,1-2 m).

Het is belangrijk om rekening te houden met de ijzige, drijvende krachten van de zwelling, die minder moeten zijn dan de geconcentreerde belasting van het huis. Voor de confrontatie met deze krachten wordt de basis in de vorm van een omgekeerde "T" geplaatst.

Ondiepe tape is een ander eenvoudig gebouw, dat zich erop zal bevinden. In het bijzonder is het houten, frame of cellulaire structuren. Maar het is een ongewenste locatie op de grond met een hoog niveau van grondwater (tot 50-70 cm).

De belangrijkste voordelen van de ondiepe fundering zijn de lage kosten van bouwmaterialen, arbeidsintensieve en korte installatietijd, in tegenstelling tot de verzonken basis. Als er bovendien een mogelijkheid is om langs te komen met een kleine kelder in het huis, dan is zo'n basis een uitstekende en goedkope optie.

Een van de nadelen is de onontvankelijkheid van de installatie in onstabiele bodems.en voor een huis met twee verdiepingen zal zo'n fundament niet werken.

Ook is een van de kenmerken van dit type basis het kleine gebied van het zijoppervlak van de wanden, en daarom zijn de opwindende krachten van de vorstinjectie niet verschrikkelijk voor een gemakkelijke constructie.

Tot op heden introduceren ontwikkelaars actief de Finse technologie om de fundering zonder penetratie te installeren - stapelrib. Rostverk is een plaat of balk die de palen tussen hen al boven de grond verbindt. Een nieuw type nulniveau-apparaat vereist geen installatie van planken en de installatie van houten balken. Bovendien is het niet nodig om het verharde beton te demonteren. Er wordt aangenomen dat een dergelijke constructie in het algemeen niet onderhevig is aan deinende kracht en de fundering niet wordt vervormd. Gemonteerd op de bekisting.

In overeenstemming met de normen geregeld door de SNiP, wordt de minimale diepte van de strookvoet berekend.

De diepte van de vorstpenetratie van voorwaardelijk niet-rotsachtige grond

De diepvriesdiepte van slecht eruptieve grond met vaste en halfvaste consistentie

Foundation diepte

tot 2 m

tot 1 m

0,5 m

tot 3 m

tot 1,5 m

0.75 m

meer dan 3 m

van 1,5 tot 2,5 m

1 m

materialen

Bandfunderingen zijn voornamelijk gemaakt van baksteen, gewapend beton en gebroken beton, waarbij gebruik wordt gemaakt van blokken of platen van gewapend beton.

Brick is geschikt in het geval dat het huis een frame moet bouwen of met dunne bakstenen muren. Omdat het steenachtige materiaal zeer hygroscopisch is en gemakkelijk te vernietigen is door vocht en kou,dan is zo'n diepe fundering niet welkom op plaatsen met een hoog niveau van grondwater. Het is belangrijk om een ​​waterdichte coating voor een dergelijke basis te bieden.

De populaire gewapende betonnen fundering is ondanks zijn lage kosten redelijk betrouwbaar en duurzaam. De samenstelling van het materiaal - cement, zand, steenslag, die zijn versterkt met metalen gaas of staven versterking. Geschikt voor zandgrond in de constructie van monolithische bases van complexe configuratie.

Lintfundering van butobeton is een mengsel van cement, zand en grote steen. Vrij betrouwbaar materiaal met lengteparameters - niet meer dan 30 cm, breedtes - van 20 tot 100 cm en twee parallelle oppervlakken tot 30 kg. Deze optie is perfect voor zandgronden. Bovendien is een voorwaarde voor de constructie van een betonnen fundering de aanwezigheid van een grind- of zandpad van 10 cm dik, wat het proces van het leggen van het mengsel vereenvoudigt en u in staat stelt het oppervlak waterpas te maken.

De fundering van gewapende betonblokken en -platen is een eindproduct vervaardigd door het bedrijf. Onder de onderscheidende kenmerken - betrouwbaarheid, stabiliteit, duurzaamheid, het vermogen om te gebruiken voor huizen van verschillende ontwerpen en soorten bodem.

De materiaalkeuze voor de constructie van stripfunderingen is afhankelijk van het type apparaat.

De basis van het geprefabriceerde type is gemaakt:

 • van blokken of platen van het gevestigde merk;
 • een betonmortel of zelfs een baksteen wordt gebruikt om de gaten af ​​te dichten;
 • voltooid met alle materialen voor hydro- en thermische isolatie.

Voor monolithische foundations wordt aanbevolen om te gebruiken:

 • Bekisting is opgebouwd uit houten planken of polystyreenschuim;
 • beton;
 • materiaal voor hydro- en thermische isolatie;
 • zand of steenslag voor kussens.

Reken- en ontwerpregels

Voordat een project wordt opgesteld en de parameters van de fundering van een gebouw worden bepaald, wordt het aanbevolen om de constructiedocumenten voor de regelgeving te bekijken die alle belangrijke regels voor de berekening van de fundering en de tabellen met vastgestelde coëfficiënten beschrijven.

Onder dergelijke documenten:

GOST 25100-82 (95) "Bodems. Classificatie ";

GOST 27751-88 "Betrouwbaarheid van bouwconstructies en -sokkels. Basisvoorzieningen voor de berekening ";

GOST R 54257 "Betrouwbaarheid van bouwconstructies en -sokkels";

SP 131.13330.2012 "Construction Climatology". De bijgewerkte versie van SN en P 23- 01-99;

SNiP 11-02-96. "Engineering surveys voor constructie.De belangrijkste bepalingen ";

SNIP 2.02.01-83 "Funderingen van gebouwen en structuren";

Toelage om SNiP 2.02.01-83 "Toelage voor het ontwerp van de fundamenten van gebouwen en structuren";

SNiP 2.01.07-85 "Belastingen en gevolgen";

Gids voor SNiP 2.03.01; 84. "Handboek voor het ontwerp van funderingen op natuurlijke basis voor kolommen van gebouwen en bouwwerken";

SP 50-101-2004 "Ontwerp en constructie van funderingen en funderingen van gebouwen en bouwwerken";

SNiP 3.02.01-87 "Grondwerken, funderingen en funderingen";

SP 45.13330.2012 "Grondwerken, funderingen en funderingen." (Bijgewerkte editie van SNiP 3.02.01-87);

SNiP 2.02.04; 88 "Funderingen en fundamenten op permafrost".

Laten we het plan van berekeningen voor de bouw van de fundering in detail en in fasen beschouwen.

Om te beginnen wordt een totale berekening gemaakt van het totale gewicht van de constructie, inclusief het dak, de wanden en vloeren, het maximaal toegestane aantal bewoners, verwarmingsapparatuur en huishoudelijke installaties en de belasting door neerslag.

Het is noodzakelijk om te weten dat het gewicht van het huis niet het materiaal bepaalt waaruit de fundering is gemaakt, maar de belasting die wordt gecreëerd door de hele structuur van verschillende materialen. Deze belasting is rechtstreeks afhankelijk van de mechanische eigenschappen en de hoeveelheid gebruikt materiaal.

Om de druk op de bodem van de basis te berekenen, volstaat het om de volgende indicatoren samen te vatten:

 1. sneeuwbelasting;
 2. payload;
 3. belasting van structurele elementen.

Het eerste item wordt berekend met behulp van de sneeuwbelastingformule = dakoppervlak (uit het project) x ingestelde sneeuwbedekkingsgewichtparameter (eigen voor elke regio van Rusland) x correctiefactor (die wordt beïnvloed door de helling van een enkel of zadeldak).

De ingestelde parameter van de massa van de sneeuwbedekking wordt bepaald door de gezoneerde kaart van SN en P 2.01.07-85 "Belastingen en gevolgen".

De volgende stap is om de potentiële payload te berekenen. In deze categorie zijn huishoudelijke apparaten, tijdelijke en permanente bewoners, meubilair en baduitrusting, communicatiesystemen, kachels en open haarden (indien beschikbaar), extra engineeringroutes.

Er bestaat een vaste vorm van berekening van deze parameter, berekend met een marge: parameters van de payload = totale constructieoppervlak x 180 kg / m².

Bij de berekeningen van het laatste punt (belasting van delen van het gebouw) is het belangrijk om alle elementen van het gebouw tot het maximum te noemen, inclusief:

 • direct versterkte basis;
 • begane grond van het huis;
 • het dragende deel van het gebouw, raam- en deuropeningen, eventuele trappen;
 • vloer- en plafondoppervlakken, vloeren en zoldervloeren;
 • dakbedekking met alle resulterende elementen;
 • vloerisolatie, waterdichting, ventilatie;
 • oppervlakteafwerking en decoratieve artikelen;
 • alle vele bevestigingsmiddelen en hardware.

Om de som van alle bovenstaande elementen te berekenen, worden bovendien twee methoden gebruikt: wiskundig en de resultaten van marketingberekeningen op de markt voor bouwmaterialen.

Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om een ​​combinatie van beide methoden te gebruiken.

Het plan van de eerste methode is:

 1. inbraak in het project complexe structuren in delen, bepalen de lineaire afmetingen van de elementen (lengte, breedte, hoogte);
 2. vermenigvuldig de gegevens om het volume te meten;
 3. het gebruik van de all-ununormen van technologisch ontwerp of in de documenten van de fabrikant om het aandeel van gebruikt bouwmateriaal vast te stellen;
 4. instellen van de parameters van volume en soortelijk gewicht, berekenen van de massa van elk van de elementen van het gebouw, met behulp van de formule: massa van het deel van het gebouw = volume van dit deel x is de parameter van het soortelijk gewicht van het materiaal waaruit het is gemaakt;
 5. bereken de totale toegestane massa onder de fundering, som de resultaten van de delen van de structuur op.

De methode voor marketingberekening is gericht op gegevens van internet, media en recensies van professionals. Het gespecificeerde soortelijk gewicht is ook samengevat.

Nauwkeurige gegevens hebben de ontwerp- en verkoopafdelingen van bedrijven, waar mogelijk, nadat ze gebeld hebben, om de nomenclatuur te verduidelijken of om de website van de fabrikant te gebruiken.

De algemene parameter van de belasting op de fundering wordt bepaald door het optellen van alle berekende waarden - de belasting van delen van de constructie, nuttig en sneeuw.

Vervolgens wordt de geschatte specifieke druk van de structuur op het bodemoppervlak onder de basis van de ontworpen basis berekend. Voor de berekening wordt de formule gebruikt:

geschatte specifieke druk = massa van de gehele structuur / grootte van de voet van de basis.

Na het bepalen van deze parameters is een benadering van de berekening van de geometrische parameters van de strookvoet toegestaan. Dit proces vindt plaats volgens een algoritme dat in de loop van het onderzoek is vastgesteld door specialisten van de wetenschappelijke en technische afdeling.Het schema voor het berekenen van de grootte van de fundering is niet alleen afhankelijk van de verwachte belasting, maar ook van de constructie van de gedocumenteerde normen voor de fundatiediepte, die op hun beurt worden bepaald door het type en de structuur van de grond, het grondwaterniveau en de vriesdiepte.

Op basis van de ervaring die is opgedaan, beveelt de ontwikkelaar de volgende parameters aan:

Type grond

Grond binnen de geschatte vriesdiepte

Het interval van het geplande merk tot het niveau van het grondwater tijdens de periode van invriezen

Foundation Depth

Nepuchinistye

Grof, grindzand, grof en middelgroot

Niet gestandaardiseerd

Alle, ongeacht de grens van bevriezing, maar niet minder dan 0,5 meter

opzwellende

Zand fijn en siltig

Overtreft de vriesdiepte van meer dan 2 m

Dezelfde indicator

zandige leem

Overschrijdt de vriesdiepte van niet minder dan 2 m

Niet minder dan ¾ van het geschatte vriespunt, maar niet minder dan 0,7 m.

Leem, klei

Minder dan geschatte vorstdiepte

Niet minder dan het geschatte niveau van bevriezen

De strookbreedte-parameter mag niet kleiner zijn dan de wandbreedte. De diepte van de put, die de parameter van de basishoogte bepaalt, moet worden berekend op een zand- of grindpad van 10-15 cm.Deze indicatoren maken het mogelijk om in verdere berekeningen te beslissen: De minimale breedte van de basis van de fundering wordt berekend afhankelijk van de druk van het gebouw op de fundering. Deze maat bepaalt op zijn beurt de breedte van de fundering zelf, die op de grond drukt.

Daarom is het zo belangrijk om de bodem te onderzoeken voordat het ontwerp van de constructie wordt gestart.

 • de hoeveelheid te vullen beton;
 • volume versterkingselementen;
 • de hoeveelheid materiaal op de bekisting.

De aanbevolen parameters van de breedte van de zool voor de stripfundering, afhankelijk van het geselecteerde materiaal:

Verpletterde steen:

 • kelder diepte - 2 m:
 • kelderwandlengte - tot 3 m: wanddikte - 600, kelderbasisbreedte - 800;
 • kelderwand lengte 3-4 m: wanddikte - 750, kelder basis breedte - 900.
 • kelder diepte - 2, 5m:
 • kelderwandlengte - tot 3 m: wanddikte - 600, kelderbasisbreedte - 900;
 • kelderwand lengte 3-4 m: wanddikte - 750, de breedte van de basis van de fundering - 1050.

puin beton:

 • kelder diepte - 2 m:
 • kelderwandlengte - tot 3 m: wanddikte - 400, breedte van de basis van de fundering - 500;
 • kelderwand lengte - 3-4 m: wanddikte - 500, breedte van de basis van de kelder - 600.
 • kelder diepte - 2, 5m:
 • kelderwandlengte tot 3 m: wanddikte - 400, breedte van de basis van de fundering - 600;
 • de lengte van de keldermuur is 3-4 meter: de wanddikte is 500, de breedte van de basis van de fundering is 800.

Kleisteen (gewoon):

 • kelder diepte - 2 m:
 • kelderwandlengte tot 3 m: wanddikte - 380, breedte van de basis van de fundering - 640;
 • de kelderwand lengte is 3-4 m: de wanddikte is 510, de breedte van de basis van de fundering is 770.
 • kelder diepte - 2, 5m:
 • kelderwandlengte tot 3 m: wanddikte - 380, breedte van de basis van de fundering - 770;
 • de lengte van de keldermuur is 3-4 meter: de wanddikte is 510, de breedte van de basis van de fundering is 900.

Beton (monoliet):

 • kelder diepte - 2 m:
 • keldermuur lengte tot 3 m: wanddikte - 200, kelder basis breedte - 300;
 • de lengte van de keldermuur is 3-4 m: de wanddikte is 250, de breedte van de basis van de fundering is 400.
 • kelder diepte - 2, 5m;
 • kelderwandlengte tot 3 m: wanddikte - 200, kelderbasisbreedte - 400;
 • kelderwand lengte 3-4 m: wanddikte - 250, de breedte van de basis van de fundering - 500.

Beton (blokken):

 • kelder diepte - 2 m:
 • kelderwandlengte tot 3 m: wanddikte - 250, kelderbasisbreedte - 400;
 • kelderwand lengte 3-4 m: wanddikte - 300, kelder basis breedte - 500.
 • kelder diepte - 2, 5m:
 • kelderwandlengte tot 3 m: wanddikte - 250, kelderbasisbreedte - 500;
 • kelderwand lengte 3-4 m: wanddikte - 300, kelder basis breedte - 600.

Verder is het belangrijk om de parameters optimaal in te stellen, waarbij de normen van de specifieke druk op de grond van de voet worden aangepast in overeenstemming met de ontwerpweerstand van de grond - het vermogen om een ​​bepaalde belasting van de hele constructie te weerstaan ​​zonder dat deze is neergeslagen.

De ontwerpweerstand van de grond moet groter zijn dan de parameters van de specifieke belasting van het gebouw. Dit item vertegenwoordigt een gewichtige vereiste in het proces van het ontwerpen van de fundering van een huis, volgens welke om lineaire dimensies te verkrijgen, het noodzakelijk is om rekenkundige ongelijkheid op een elementaire manier op te lossen.

Bij het maken van de tekening is het belangrijk dat dit verschil 15-20% van de specifieke belasting van de constructie is ten gunste van de grootte van het vermogen van de grond om de druk van het gebouw te weerstaan.

In overeenstemming met de grondsoorten worden de berekende weerstanden afgeleid:

 • Grof grind, steenslag, grind - 500 - 600 kPa.
 • zand:
  • grindachtig en groot - 350-450 kPa;
  • gemiddelde grootte - 250-350 kPa;
  • klein en stoffig dicht - 200 - 300 kPa;
  • gemiddelde dichtheid - 100-200 kPa;
 • Cored stevig en plastic - 200-300kPa;
 • Harde en plastic leem - 100-300 kPa;
 • klei:
  • vast - 300 - 600 kPa;
  • plastic - 100-300 kPa;

100 kPa = 1kg / cm²

Door de verkregen resultaten aan te passen, verkrijgen we de benaderde geometrische parameters van de fundering van de structuur.

Bovendien kunnen moderne technologieën berekeningen aanzienlijk vereenvoudigen met behulp van speciale rekenmachines op sites van ontwikkelaars. Door de afmetingen van de basis en het gebruikte bouwmateriaal te specificeren, kan men de totale kosten van het bouwen van een fundering berekenen.

montage

Als u de stripfundering met uw eigen handen wilt installeren, hebt u het volgende nodig:

 • ronde en gegolfde versterkingselementen;
 • gegalvaniseerde staaldraad;
 • zand;
 • gescherpte planken;
 • houten staven;
 • een set spijkers, zelftappende schroeven;
 • waterdichtmakend materiaal voor de funderings- en bekistingswanden;
 • beton (voornamelijk fabriek) en de bijbehorende materialen ervoor.

het merken

Omdat het de bedoeling is om een ​​gebouw op de site te bouwen, is het de moeite waard om de plaats waar de bouw gepland is vooraf te onderzoeken.

Er zijn bepaalde regels voor het kiezen van een plaats voor de stichting:

 • Direct na het smelten van de sneeuw is het belangrijk om op de aanwezigheid van scheuren te letten (geef de heterogeniteit van de grond aan - bevriezing zal tot stijging leiden) of storingen (geef de aanwezigheid van wateraders aan).
 • De aanwezigheid van andere gebouwen op de site maakt het mogelijk om de kwaliteit van de bodem te beoordelen.Het is mogelijk om de uniformiteit van de grond te verifiëren door een greppel onder een hoek van het huis te graven. Imperfectie van de grond duidt op een ongunstige bouwplaats. En als er scheuren in de fundering zitten, is de constructie beter uit te stellen.
 • Zoals hierboven vermeld, om een ​​hydrogeologische beoordeling van de bodem uit te voeren.

Nadat u hebt vastgesteld dat de geselecteerde site aan alle normen voldoet, moet u doorgaan met het markeren van de site. Allereerst moet het worden geëgaliseerd en ontdoen van onkruid en puin.

Voor het markeren van werk is vereist:

 • markeerkabel of vislijn;
 • meetlint;
 • houten pinnen;
 • niveau;
 • potlood en papier;
 • hamer.

De eerste markeringslijn is bepalend - alle andere grenzen worden er vanaf gemeten. Tegelijkertijd is het belangrijk om een ​​object vast te stellen dat als leidraad zal dienen. Het kan een andere structuur, weg of hek zijn.

De eerste paal is de rechterhoek van het gebouw. De tweede wordt ingesteld op een afstand die gelijk is aan de lengte of breedte van de constructie. De haringen onderling zijn verbonden met een speciaal markeringssnoer of -tape. Op dezelfde manier worden de rest geslacht.

Bepalend voor de externe grenzen, kunt u naar de interne gaan.Voor dit doel worden tijdelijke pennen gebruikt, die op een afstand van de breedte van de strookfundering aan beide zijden van de hoekmarkering worden geplaatst. Tegenpolen zijn ook met elkaar verbonden door een koord.

Lijnen met dragende wanden en scheidingswanden worden op een vergelijkbare manier opgebouwd. Geschatte ramen en deuren worden gemarkeerd met een peg.

grondwerk

Wanneer de markeerstap is voltooid, worden de koorden tijdelijk verwijderd en worden, volgend op markeringen op de grond, sleuven gegraven onder de externe dragende wanden van de structuur rond de omtrek van de overlay. De binnenruimte wordt alleen uitgetrokken in het geval dat de kelder of het souterrain is gepland.

De vastgestelde vereisten voor het uitvoeren van grondwerken worden gespecificeerd in SNiP 3.02.01-87 op grondwerken, funderingen en funderingen.

De diepte van de sleuven moet groter zijn dan de geschatte diepte van de fundering. Vergeet niet de verplichte voorbereidende laag van beton of bulkmateriaal. Als het uitgegraven baggeren de diepte aanzienlijk overschrijdt, rekening houdend met de reserve, kunt u dit volume vullen met dezelfde grond of puin, zand. Als de zoekopdracht echter meer dan 50 cm bedraagt, moet u contact opnemen met de ontwerpers.

Het is belangrijk om rekening te houden met de veiligheid van werknemers - een te grote diepte van de put vereist versterking van de sleufmuren.

In overeenstemming met wettelijke documenten zijn bevestigingsmiddelen niet vereist als de diepte is:

 • voor losse, zanderige en groffe bodems - 1 m;
 • voor zandige leem - 1,25 m;
 • voor leem en klei - 1,5 m.

Meestal is voor het bouwen van een klein gebouw de gemiddelde diepte van een greppel 400 mm.

De breedte van de inkeping moet overeenstemmen met het plan, dat al rekening houdt met de dikte van de bekisting, de parameters van de onderliggende voorbereiding, waarvan het uitsteeksel buiten de laterale begrenzingen van de basis ten minste 100 mm is toegestaan.

De gebruikelijke parameters zijn de breedte van de sleuf, gelijk aan de breedte van de tape, plus 600-800 mm.

Het is belangrijk! Om ervoor te zorgen dat de bodem van de put een perfect vlak oppervlak is, moet een waterniveau worden gebruikt.

bekisting

Dit element is een formulier voor de beoogde fundering. Het bekistingsmateriaal is meestal hout vanwege de beschikbaarheid in termen van kosten en het gemak van implementatie. Verwijderbare of vaste metalen bekisting wordt ook actief gebruikt.

Afhankelijk van het materiaal verschillen de volgende typen bovendien:

 • aluminum;
 • staal;
 • plastic;
 • gecombineerd.

Classificeren bekisting afhankelijk van het type constructie, er zijn:

 • groot schild;
 • kleine-paneel;
 • volume-terugstelbare;
 • blok;
 • bewegen;
 • horizontaal verplaatsbaar;
 • lifting-terugstelbare.

Groepering van bekistingsvormen voor thermische geleidbaarheid, verschillen:

 • geïsoleerd;
 • ongeïsoleerd.

De structuur van de bekisting is:

 • dek met schilden;
 • bevestigingsmiddelen (schroeven, hoeken, spijkers);
 • steunen, rekken en steunframes.

Voor de installatie heb je de volgende materialen nodig:

 • vuurtoren boord;
 • bord voor schilden;
 • vecht tegen langsvliegtuigen;
 • spanningshaak;
 • veerklem;
 • ladder;
 • schop;
 • stortplaats.

Het aantal vermelde materialen hangt af van de parameters van de stripvoet.

De installatie zelf zorgt voor strikte naleving van de gestelde eisen:

 1. de installatie van de bekisting wordt voorafgegaan door een grondige reiniging van de locatie van puin, stronken, plantenwortels en het verwijderen van eventuele onregelmatigheden;
 2. de bekistingszijde in contact met het beton wordt perfect gereinigd en geëgaliseerd;
 3. aanvulling vindt op zodanige wijze plaats dat krimp tijdens het betonneren wordt voorkomen - een dergelijke vervorming kan de gehele constructie als geheel nadelig beïnvloeden;
 4. bekistingspanelen zo dicht mogelijk bij elkaar;
 5. alle bekistingssteunen worden zorgvuldig gecontroleerd - een barometer controleert of de werkelijke afmetingen overeenstemmen met de ontwerpafmetingen, het niveau wordt gebruikt om de horizontale positie te regelen en de loodlijn wordt gebruikt om de horizontale positie te regelen;
 6. als het type bekisting u toelaat om het te verwijderen, dan is het voor hergebruik belangrijk om de bevestigingen en schilden te reinigen van vuil en sporen van beton.

Stapsgewijze instructies voor het maken van massieve bekisting voor een tapebasis:

 1. Om het oppervlak vlak te maken, is de installatie van de vuurtorenplaten gemaakt.
 2. Met een opening van 4 m worden bekistingspanelen aan beide zijden bevestigd, die met behulp van beugels voor stijfheid en stutten worden bevestigd, voor een vaste dikte van de grondtape.
 3. De basis zal alleen gelijk blijken te zijn als het aantal schilden tussen de lichtplaten hetzelfde zal zijn.
 4. Contracties, die longitudinale platen zijn, worden genageld aan de zijkanten van de platen voor horizontale uitlijning en betrouwbaarheid.
 5. De samentrekkingen worden gestabiliseerd met schuine stutten, waardoor de schermen verticaal uitgelijnd kunnen worden.
 6. Schilden worden bevestigd met spanhaken of elastische banden.
 7. Solid bekisting wordt meestal verkregen met een hoogte van meer dan een meter,waarvoor de installatie van trappen en platforms voor het betonneren vereist is.
 8. Indien nodig wordt het ontwerp in omgekeerde volgorde geanalyseerd.

De installatie van de getrapte constructie verloopt in verschillende fasen. Elke volgende bekistinglaag wordt voorafgegaan door een andere vergelijkbare laag:

 1. eerste stap van bekisting;
 2. beton;
 3. tweede fase van bekisting;
 4. beton;
 5. installatie van de nodige parameters wordt uitgevoerd volgens hetzelfde schema.

De installatie van een trapbekisting is ook mogelijk in één keer, zoals het assemblagemechanisme van een solide structuur. In dit geval is het belangrijk om te hechten aan de horizontale en verticale opstelling van de onderdelen.

Tijdens de bouwfase van de bekisting is de indeling van de ventilatieopeningen een belangrijk punt. Producten moeten zich op een minimale hoogte van 20 cm van het aardoppervlak bevinden. Het is echter noodzakelijk rekening te houden met seizoensgebonden overstromingen en de locatie afhankelijk van deze factor te variëren.

Het materiaal voor het ontluchtingsgat kan het beste worden gebruikt als ronde buis van kunststof of asbestcement met een diameter van 110-130 mm. Houten staven hebben de bijzonderheid om op de betonnen basis te blijven plakken, daarom is het moeilijk om ze achteraf te verwijderen.

De diameter van de luchtwegen wordt bepaald op basis van de grootte van het gebouw en kan oplopen van 100 tot 150 cm. Deze ventilatieopeningen in de wanden zijn strikt parallel aan elkaar op een afstand van 2,5-3 m.

Met alle noodzaak van producties zijn er gevallen waarin de aanwezigheid van gaten niet zonder meer is vereist:

 • de kamer heeft al openingen in de vloer van het gebouw;
 • tussen de pilaren van het basismateriaal wordt gebruikt met voldoende dampdoorlatend vermogen;
 • er is een krachtig en stabiel ventilatiesysteem;
 • dampbestendig materiaal bedekt zand of grond die in de kelder is geramd.

Het begrijpen van de verscheidenheid aan materiaalclassificaties draagt ​​bij aan de juiste selectie van wapening.

Afhankelijk van de fabricagetechnologie kan wapening variëren:

 • draad of koudgewalst;
 • staaf of warmgewalst.

Afhankelijk van het type oppervlaktestaven:

 • met een periodiek profiel (ribbels), voor maximale verbinding met beton;
 • glad.

Met opzet:

 • staven die worden gebruikt in conventionele constructies van gewapend beton;
 • voorspannende staven.

Meestal worden fittingen volgens GOST 5781 gebruikt voor stripfunderingen, een warmgewalst element dat toepasbaar is op conventionele en voorgespannen gewapende structuren.

Bovendien verschillen de staven van de wapening in overeenstemming met de staalsoorten en bijgevolg de fysisch-mechanische eigenschappen van А-I tot А-VI. Voor de vervaardiging van elementen van de initiële klasse met koolstofarm staal, in de hoge klassen - eigenschappen in de buurt van gelegeerd staal.

Het wordt aanbevolen om de fundering met een tape te maken met staven van gewapend beton klasse A-III of A-II, die een diameter hebben van minstens 10 mm.

Op de geplande plaatsen met de grootste belasting, worden montagefittingen geïnstalleerd in de richting van de veronderstelde extra druk. Zulke plaatsen zijn de hoeken van de structuur, de gebieden met de hoogste muren, de basis onder het balkon of terras.

Bij het installeren van de structuur van de wapening gevormde kruispunten, aanslagen en hoeken. Een dergelijke onvolledig gemonteerde eenheid kan resulteren in een scheur of verzakking van de fundering.

Dat is waarom voor betrouwbaarheid wordt gebruikt:

 • benen - L-vormige ledemaat (intern en extern), bevestigd aan het buitenste werkgedeelte van het versterkingsframe;
 • kruis klem;
 • krijgen.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke klasse van wapening zijn eigen specifieke parameters heeft voor de toegestane buighoek en -kromming.

In een frame uit één stuk zijn de onderdelen op twee manieren verbonden:

 • Lassen, met speciale apparatuur, de beschikbaarheid van elektriciteit en een specialist die dit alles zal uitvoeren.
 • Breien, mogelijk met een eenvoudige schroefhaak, draad (30 cm op een kruising). Het wordt als de meest betrouwbare manier beschouwd, hoewel het tijdrovend is. Het gemak ligt in het feit dat, indien nodig (de belasting op de bocht), de stang enigszins kan worden verschoven, waardoor de druk op de betonlaag wordt verlicht en deze tegen beschadiging wordt beschermd.

Je kunt een haak maken als je een dikke en duurzame metalen staaf neemt. Met één rand voor meer gebruiksgemak maak je de hendel, de andere is gebogen in de vorm van een haak. Nadat de montagedraad dubbelgevouwen is, vormen ze een lus aan een van de uiteinden. Daarna moet het rond het verstevigde geheel worden gedraaid, waarbij de haak in de lus wordt gewonden zodat deze op een van de "staarten" rust en de tweede "staart" om de montagedraad wordt gewikkeld, waarbij deze zorgvuldig rond de wapeningsstaaf wordt vastgedraaid.

Alle metalen delen worden zorgvuldig beschermd met een laag beton (minimaal - 10 mm) om zuurcorrosie te voorkomen.

Berekeningen van de hoeveelheid wapening die nodig zal zijn voor de constructie van stripfunderingen, vereisen de bepaling van de volgende parameters:

 • afmetingen van de totale lengte van de kelderstrook (extern en als er lateibuizen zijn);
 • het aantal elementen voor langswapening (u kunt de calculator gebruiken op de website van de fabrikant);
 • het aantal versterkingspunten (het aantal hoeken en verbindingspunten van de funderingsbanden);
 • overlapping parameters van wapeningselementen.

Normen van SNiP geven de parameters van het totale dwarsdoorsnedegebied van langswapeningselementen aan, die niet kleiner zijn dan 0,1% van het oppervlak van de dwarsdoorsnede.

vullen

Het wordt aanbevolen om de monolithische fundering met beton te gieten in lagen met een dikte van 20 cm, waarna de laag wordt samengeperst met een betonnen vibrator om lege ruimtes te voorkomen. Als u in de winter beton giet, wat ongewenst is, dan moet u het verwarmen met behulp van afvalmateriaal. In het droge seizoen wordt het aanbevolen om water te gebruiken om een ​​vochtig effect te creëren, anders kan dit de sterkte beïnvloeden.

De consistentie van het beton moet voor elke laag gelijk zijn en de vulling moet in één dag worden gedaan., omdat een laag hechtingsniveau (een methode van adhesie van oppervlakken van ongelijke vaste of vloeibare consistenties) kan leiden tot de vorming van scheuren. In dat geval, als het onmogelijk is om een ​​dag in te vullen, is het belangrijk om het oppervlak van het beton op zijn minst overvloedig met water te gieten en het, om het vocht te behouden, af te dekken met plastic folie erop.

Beton moet staan. Na 10 dagen worden de wanden van de basis buiten bewerkt met bitumenmastiek en wordt een waterdicht materiaal (meestal dakbedekkingsmateriaal) vastgelijmd om het te beschermen tegen binnendringend water.

De volgende fase is het opvullen van de holten van de strookfundering met zand, dat ook in lagen wordt gelegd, waarbij elke laag zorgvuldig wordt aangedrukt. Voor het leggen van de volgende laag water gedrenkt met water.

Handige tips

Goed geplaatste stripfundering - een belofte van jarenlange exploitatie van het gebouw.

Het is belangrijk om de constante diepte van het leggen van de fundering duidelijk te houden over het gehele gebied van de bouwplaats, aangezien kleine afwijkingen leiden tot het verschil in bodemdichtheid, vochtverzadiging, die de betrouwbaarheid en duurzaamheid van de fundering in gevaar brengt.

Tot de veel voorkomende omissies in de constructie van de fundering van het gebouw behoren voornamelijk onervarenheid, onoplettendheid en lichtheid bij de installatie, evenals:

 • onvoldoende zorgvuldige studie van hydrogeologische eigenschappen en grondniveau;
 • het gebruik van goedkope en goedkope bouwmaterialen;
 • het gebrek aan professionaliteit van de bouwers wordt aangetoond door schade aan de waterdichtmakende laag, gebogen markeringen, ongelijk liggende kussens, overtreding van de hoek;
 • niet-naleving van de timing van het verwijderen van bekisting, drogen van de betonlaag en andere tijdelijke fasen.

Om dergelijke fouten te voorkomen, is het van fundamenteel belang om alleen contact op te nemen met de specialisten die betrokken zijn bij de installatie van constructieve funderingen en de fasen van de bouw te volgen. Als de installatie van de fundering alleen gepland is, is het raadzaam om met deskundigen op dit gebied te overleggen voordat u aan het werk gaat.

Een belangrijk onderwerp bij de bouw van de stichting is de kwestie van de aanbevolen tijd van het jaar voor dergelijke werkzaamheden. Zoals hierboven vermeld, wordt ongewenste tijd beschouwd als winter en late herfst, omdat bevroren en doorweekte grond ongemak veroorzaakthet vertragen van bouwwerkzaamheden, en, belangrijker, het krimpen van de fundering en het verschijnen van scheuren in de reeds afgewerkte constructie. Professionals geven aan dat de optimale tijd voor erectie warme en droge periodes zijn (afhankelijk van de regio vallen deze intervallen op verschillende maanden).

              Soms komt na de bouw van de fundering en de werking van het gebouw het idee om de woonruimte van het huis uit te breiden. Deze vraag vereist een nauwkeurige analyse van de staat van de basis. In het geval van onvoldoende sterkte, kan constructie de fundering doen barsten, kruipen of scheuren op de wanden zullen verschijnen. Een dergelijk resultaat kan leiden tot de volledige vernietiging van het gebouw.

              Als de staat van de stichting het echter niet mogelijk maakt om het gebouw af te maken, zou je niet boos moeten zijn. In dit geval zijn er enkele trucjes in de vorm van het versterken van de fundering van de constructie.

              Dit proces kan op verschillende manieren worden uitgevoerd:

              • in geval van kleine schade aan de kelder, is het voldoende om de hydro- en thermische isolatielaag te herstellen;
              • duurder is de uitbreiding van de fundering;
              • vaak de methode gebruiken om de grond onder de basis van het huis te vervangen;
              • gebruik van verschillende soorten stapels;
              • door het creëren van een gewapend betonnen jack dat instorting voorkomt wanneer scheuren op de wanden verschijnen;
              • Versteviging met monolithische clips versterkt de basis door de dikte heen. Deze methode omvat het gebruik van dubbelzijdige versterkte kooien of buizen die een oplossing injecteren die vrijelijk alle holtes van het metselwerk vult.

              Het allerbelangrijkste in de constructie van elk type fundering is om het juiste beeld correct te bepalen, een grondige berekening van alle parameters uit te voeren, de instructies nauwkeurig op te volgen om alle acties stapsgewijs uit te voeren, zich te houden aan de regels en deskundig advies en natuurlijk de hulp inroepen van assistenten.

              Tape foot-technologie staat in de volgende video.

              Comments
               auteur
              Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

              Inkomhal

              Woonkamer

              slaapkamer