Manieren om de fundering in een houten huis van binnenuit te isoleren

In een houten huis wordt kelderisolatie meestal buiten uitgevoerd, omdat deze methode helpt om de fundering zelf te beschermen tegen bevriezing in de winter. In sommige gevallen is externe isolatie echter niet effectief genoeg, zo niet onmogelijk om één of andere reden, omdat u binnen isolatie moet gebruiken. Opgemerkt moet worden dat de beslissing om de kelder van een privéwoning van binnenuit te isoleren, zal helpen de vloerstructuur te beschermen tegen bevriezing en de mate in de kelder te vergroten, maar de kelder kan zichzelf niet beschermen. Als dit echter een extra of niet-betwiste maatregel is, hoeft u niet te kiezen.

De methoden voor de binnenisolatie van de kelder zijn gevarieerd en sommige zelfs parallel zijn onderdeel van het interieur, maar u moet altijd beginnen met betrouwbare waterdichting van de fundering.

Als het niet mogelijk is om het beton uitwendig te beschermen tegen bevriezing, moet het minstens worden beschermd tegen binnendringen van water, bijvoorbeeld met behulp van penetrerende isolatie. Omdat het droog is, zal de ondergrond niet zo sterk bevriezen en daarom zal de afwezigheid van externe isolatie geen kritisch nadeel worden.

Soorten isolatie

Interne isolatiematerialen zijn niet zo verschillend van de buitenkant. In de regel is een van de drie basismaterialen geselecteerd.

  • Bedek de kelder met geëxpandeerde klei - de goedkoopste en gemakkelijkste oplossing. Met behulp van dergelijke isolatie is het mogelijk om het effect van koude op de vloerbedekkingen te verminderen vanwege het luchtkussen dat wordt gecreëerd en om overtollig water af te voeren. In de regel is de hele kamer onder de vloer bedekt met claydite, omdat elk ander doel van de kelder onmogelijk wordt. Als alternatief kunt u vullen met alleen claydite bekisting, speciaal geïnstalleerd aan de binnenkant van de muren van de kelder, maar dan zal het niveau van warmte besparen sterk worden verminderd. In principe kan claydiet niet de meest betrouwbare isolatie worden genoemd, omdat het in hoofdgebouwen bijna nooit wordt gebruikt, beperkt tot gebruik in zomerhuizen en in zomerhuizen.
  • intern isolatie polystyreenschuim, schuimplastic of schuimplasticen ook andere plaatmaterialen worden recent steeds populairder. Deze oplossing is ideaal voor kelders die gepland zijn om te worden gebruikt als een woon- of opslagruimte, omdat elke andere afwerking gemakkelijk over de platen kan worden aangebracht en ze zelf heel weinig ruimte innemen. In de beschreven situatie worden externe en interne opwarming gewoonlijk gecombineerd, omdat het mogelijk is om condensatie van vocht onder de isolatie te voorkomen. Als er geen externe isolatie is, moet u zorgen voor de volledige verwijdering van vocht en stoom, omdat deze materialen ze niet doorlaten. Om dit te doen, moet de foundation geïmpregneerd zijn met penetrerende waterdichting en in de kamer om bilaterale ventilatie te organiseren.
  • Polyurethaan isolatie terwijl het relatief zeldzaam is, omdat het vrij duur is en de verplichte betrokkenheid van specialisten en speciale apparatuur vereist. In zijn voordelen lijkt het resultaat op dat hierboven beschreven met het verschil dat, in tegenstelling tot platen, polyurethaanschuim volgens een naadloze methode wordt gegoten.Dit verbetert de isolatiegraad aanzienlijk en elimineert de nadelen van de platen bijna volledig, omdat deze keuze als universeel wordt beschouwd.

Wat te zoeken?

Als u een specifiek materiaal kiest, moet u niet alleen beginnen met zijn positieve kwaliteiten en zijn eigen financiële mogelijkheden, maar ook met de specifieke kenmerken van de structuur die u wilt isoleren. De verkeerde keuze van de isolatie kan de atmosfeer van de kelder ongunstig beïnvloeden, geen merkbaar resultaat opleveren of onverwachte extra kosten met zich meebrengen. Om zich niet te vergissen, moet men thuis aandacht besteden aan een aantal parameters.

  • De constructie van de constructie speelt een bijna beslissende rol bij de keuze van isolatie. Als de kelder klein is, met lage plafonds, en deze wordt helemaal niet gebruikt, kun je hem vullen met claydite, vooral als er in de winter niemand in huis woont, of er is ook isolatie van buiten aanwezig. Het is zielig en vrij duur om de uitgebreide kelder met de geëxpandeerde klei te vullen, daarom is het de moeite waard om andere verwarmingstoestellen in overweging te nemen.
  • De aanwezigheid van externe isolatie en een relatief mild klimaat stelt de eigenaar van het huis in staat om elke isolatie die hij leuk vindt voor de binnenkant van de kelder te kiezen, en als de kelder niet van buitenaf geïsoleerd is en het klimaat vrij streng is,om de kelder te verwarmen is op zijn minst de platen.
  • Als het grondwater op de site overvloedig is en zich redelijk dicht bij het oppervlak bevindt, kan dit de reden zijn om voor claydite te kiezen. Het feit is dat plastic isolatoren, hoewel ze geen water doorlaten, als vocht verloren gaat in de openingen tussen de muur en de isolator zelf, ze hun levensduur aanzienlijk verkorten. Het probleem kan worden opgelost met behulp van penetrerende waterdichting voor wanden - hoewel dit een extra kost is, maar de kelder is completer en platen kunnen worden gebruikt voor isolatie.
  • Afhankelijk van hoe ernstig de isolatie is die de eigenaar wil zien, moet men kiezen uit de "koelste" geëxpandeerde klei door de "middelgrote" platen en tot echt warm polyurethaanschuim. In het geval van geëxpandeerde klei hangt de betrouwbaarheid van de thermische isolatie sterk af van de dikte van de gebruikte laag - die langs de wanden in de wapening is aangebracht, het zal geen verbluffend effect geven. Als er verwarming in de kelder is, kan deze niet zo veel geïsoleerd worden als anders.
  • Het gebrek aan ventilatie en de onmogelijkheid van zijn opstelling beperken de eigenaars in de isolatie van de fundering bijna volledig met alleen geëxpandeerde klei.Als er geen ventilatie is en u nog steeds een plaat of polyurethaan wilt zien, moet u nadenken over waar het vocht uit de kamer zal komen. Als de ventilatie in de kelder in orde is, worden eventuele beperkingen op de materiaalkeuze verwijderd.
  • Als de kelder een praktische toepassing heeft en er mooi uitziet, is het beter om de voorkeur te geven aan platen en polyurethaanschuimbekleding, waarop u bijna elke afwerking kunt aanbrengen. Het is vrij moeilijk om claydite te verbergen, omdat het vrijwel zeker het uiterlijk van de verwarmde kelder zal bepalen.

Claydite vulling

Deze methode is erg goedkoop, maar relatief inefficiënt, omdat hij massaal wordt gebruikt in zomerhuisjes. Je kunt jezelf aanvullen, waarvoor een aantal acties worden uitgevoerd.

Je moet weten dat de hele kelder niet altijd gevuld is met geëxpandeerde klei. - langs zijn omtrek op een afstand van niet minder dan 0,3 meter van de binnenmuren, kunt u houten bekisting maken in de volledige hoogte van de kamer, waarvoor de geëxpandeerde klei zal worden gevuld. Gezien de kleine grootte van landhuizen, bekleden ze echter vaak geen bekistingen door simpelweg de hele ruimte van de kelder te vullen met kiezels.

Als de bekisting klaar is, moet deze worden behandeld met een speciaal antisepticum, waarna u zelfs kunt proberen het oppervlak in te korten.

De bodem van de ruimte tussen de bekisting en de wanden is bekleed met een film van polyethyleen, waarvan de taak is niet toe te staan ​​dat vocht uit de grond naar de geëxpandeerde klei stroomt, die het snel zou absorberen. dienovereenkomstig als de kelder gevuld is met geëxpandeerde klei over het hele gebied, past waterdichtheid ook over het hele gebied. Daarover valt de claydiet zelf in slaap, waarvan de laag in hoogte moet overeenkomen met de hoogte van de bekisting, dat wil zeggen, het plafond van de kelder bereiken.

Gezien de relatief lage thermische isolatie van geëxpandeerde klei, gebruiken veel eigenaren extra thermische isolatie voor de vloer vanuit de kelder. Voor dergelijke doeleinden worden minerale wol en een speciaal membraan van damp-waterdichtend type gebruikt. Beide materialen worden tussen de genitaliën geplaatst.

Plakplaten

Het materiaal waaruit moderne platen zijn gemaakt voor isolatie kan anders worden genoemd - polystyreen, schuim, penoplex, maar in feite zijn het allemaal soorten kunststof, die ongeveer dezelfde eigenschappen hebben met kleine verschillen.Dergelijke verschillen zijn zowel het gevolg van afwijkingen in de samenstelling als van het merk van de fabrikant of de dichtheid en dikte van de plaat.

Er wordt aangenomen dat de binnenisolatie van de kelder en de fundering volledig is bereikt dankzij de platen, waarvan de dikte 5-10 cm is.

Omdat de platen op een plat oppervlak worden geplakt, is een serieuze voorbereiding van de wanden vereist. Het binnenoppervlak van de fundering is geëgaliseerd, eventuele spaanders en scheuren worden zorgvuldig verzegeld. Daarna worden de wanden van de kelder geïsoleerd van vocht - de beste en meest betrouwbare methode, zoals eerder genoemd, is doordringende waterdichting.

De platen worden met behulp van een speciale lijm aan de wanden bevestigd, die in de vorm van poeder of in de vorm van een kant-en-klare mortel kunnen worden verkocht. Als u het poeder hebt gekocht, moet u eerst de lijm voorbereiden volgens de instructies op de verpakking. Niet het volledige oppervlak van de plaat is bedekt met lijm - het is voldoende om het met een stipje aan te brengen, maar in een hoeveelheid van minstens 6 punten. Daarna wordt de plaat stevig in de muur gedrukt en wordt deze enige tijd in deze positie gehouden.

Vaak zijn de platen gemakkelijk te installeren en hebben zelfs de groeven - ze moeten worden gecombineerd om maximale betrouwbaarheid van isolatie te bereiken.Om het effect te vergroten, kunnen leggingen in meerdere lagen worden gebruikt - in dit geval worden de platen in een schaakbordpatroon gelegd om de belasting op de lijm te verminderen.

Isolatie kan behoorlijk zwaar wegen, omdat u niet op één lijm hoeft te vertrouwen. Nadat het is gedroogd, worden gaten in de isolatie 5-6 cm diep meer gemaakt dan de dikte van het materiaal - zodat het gat diep in de fundering komt. Daarna worden de deuvels in de gaten gedreven, die bovendien met speciale spijkers worden vastgezet. In dit geval mogen bevestigingsmiddelen niet uitsteken, omdat ze gelijk liggen met het oppervlak van de isolatie.

Dit werk eindigt hier niet, omdat polystyreen en zijn analogen interessant zijn voor knaagdieren en onderhevig zijn aan hun invloed. Ter bescherming tegen ratten en muizen wordt een speciaal wapeningsnet op de isolatie gehouden, op zijn plaats gehouden door cementlijm.

Nadat gips op de grill is aangebracht en erbovenop kunt u elke afwerking voltooien.

Polyurethaanschuim spuiten

Deze methode wordt door de consument zeer gewaardeerd, niet alleen vanwege zijn hoge warmtebesparende eigenschappen, maar ook vanwege het feit dat hij geen extra werk vereist.Wandvoorbereiding is niet vereist - schuim onder hoge druk wordt op het oppervlak van een reliëf gespoten, terwijl het zelf een nivelleringsfactor is. De procedure kost niet veel tijd, en vooral, Het resulterende oppervlak hoeft ook niet te worden voorbereid - de afwerking kan onmiddellijk worden aangebracht, direct over het polyurethaan.

Door de volledige afwezigheid van naden en naden kan dergelijke isolatie gedurende een zeer lange tijd worden gebruikt. Gezien de hoge, niet alleen isolerende, maar ook waterafstotende kwaliteiten van polyurethaanschuim, wordt het actief gebruikt om niet alleen kelders, maar ook andere gebouwen te isoleren.

De nadelen zijn misschien de noodzaak om een ​​speciale sproei-installatie te gebruiken, die ergens besteld moet worden, en de hoge kosten van dergelijke isolatie. Desondanks wijzen beoordelingen uit dat de hoge kosten van polyurethaanschuimisolatie volledig gerechtvaardigd zijn.

Zie de volgende video om te leren hoe je de fundering en de kelder van het huis goed kunt verwarmen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer