Warming the foundation: hoe doe je dat nog vele jaren goed?

 Warming the foundation: hoe doe je dat nog vele jaren goed?

Kelderisolatie is een belangrijke fase van woningisolatie en dient ook om de fundering te beschermen tegen bevriezing en vernietiging. Isolatie is beter om uit te voeren in de bouwfase, maar indien nodig kan dit worden gedaan in een reeds geconstrueerd object.

Het belangrijkste is om te voldoen aan de installatietechnologie in overeenstemming met het type gebouw, de fundering en de gebruikte materialen.

redenen

De basis opwarmen om een ​​negatieve impact op de externe omgeving te voorkomen, waardoor de levensduur wordt verlengd, en daarmee de gebruiksperiode van de gehele structuur.

Een groot percentage van het warmteverlies van het object valt op de niet-geïsoleerde fundering, zelfs als de wanden en het dak een goede thermische isolatie hebben. Wanneer warmteverlies aanvullende warmtebronnen moet activeren, wat leidt tot een verhoging van de kosten van onderhoud van het huis. Maar het belangrijkste is dat te veel verwarmde lucht droog wordt. In zo'n kamer zijn is ongemakkelijk, nutteloos.

Verplichte opwarming is bedoeld in die kelder- en kelderruimten die worden gebruikt als ketels, zwembaden, biljartkamers, enz. Het is duidelijk dat in de uitgebuite bases het gebrek aan warmte het onmogelijk maakt om de ruimte te gebruiken. Wanneer het zich in de kelder van communicatie bevindt, is het ook belangrijk om het juiste niveau van temperatuurindicatoren te garanderen, anders is het onmogelijk om hun falen te voorkomen.

Heipalen worden ook gemaakt om op te warmen om warmteverlies op vloerniveau te verminderen. Om dit te doen, isoleren ze het souterrain en zorgen ze ervoor dat er geen "koude bruggen" ontstaan ​​tussen metaal en andere elementen.

Door basisisolatie kunt u zwelling van de grond voorkomen, omdat deze niet rond de fundering bevriest. Dit helpt op zijn beurt om fluctuaties in de grond te voorkomen, waardoor krimp en verzakking van de fundering, schending van de geometrie wordt veroorzaakt.

Zoals u weet, heeft elk type fundering een zekere vorstbestendigheid. Voor betonnen funderingen is het gemiddelde 2000 cycli. Dit betekent dat het ontwerp bestand is tegen 2000 cycli bevriezen en ontdooien zonder zijn technische indicatoren te verliezen. Op het eerste gezicht is het cijfer behoorlijk indrukwekkend. In de praktijk kunnen in een winter echter enkele tientallen bevriezings- en ontdooicycli optreden, wat natuurlijk de duurzaamheid van de basis vermindert.

Het gebruik van warmte-isolerende materialen maakt het mogelijk om het aantal vries / ontdooicycli te verminderen, omdat de basis geen tijd heeft om te bevriezen. Als gevolg hiervan wordt het totale aantal toegestane cycli minder actief "verbruikt", en daarom zal de fundering langer meegaan.

De isolatie van de ondergrond van een privéwoning of ander object wordt uitgevoerd in combinatie met waterdicht maken, waardoor de levensduur van de constructie wordt verlengd, versterkt en beschermd tegen de negatieve effecten van grondwater en atmosferische verschijnselen.

We kunnen dus concluderen dat de belangrijkste functies van de thermische isolatie van de basis van de objecten zijn om warmteverlies te verminderen en de fundering te beschermen.

Wat is effectiever?

Er zijn een aanzienlijk aantal isolatiemethoden, maar in de eerste plaats moet worden vastgesteld of de isolatie extern of intern is. Meteen is het de moeite waard om te reserveren dat experts buiten isolatie aanbevelen, omdat dit een efficiëntere methode is.

Het is externe warmte-isolatie die het mogelijk maakt (met 20-25%) om warmteverliezen te beperken en de basis te beschermen. In het geval van interne thermische isolatie accumuleren de oppervlakken geen warmte, waardoor er aanzienlijk warmteverlies optreedt. Bovendien bevriest het niet-geïsoleerde buitenoppervlak door meer (omdat het geen contact heeft met een warmere kelder of kelder) en bijgevolg klapt het sneller in.

Met interne isolatie wordt het bijna onmogelijk om het bevriezen van de grond te verminderen en zijn zwelling te voorkomen. Bovendien blijft grondwater de fundering beïnvloeden. Het blijkt dat thermische isolatie van binnenuit tot op zekere hoogte redt van warmteverlies, maar op geen enkele manier de basis beschermt.

Externe warmte-isolatie
Interne thermische isolatie

Bovendien interne isolatie vermindert de bruikbare oppervlakte van de kamer, wat belangrijk kan zijn in geval van uitgebate kelders. Ten slotte wordt bij thermische isolatie de dampdoorlatendheid van oppervlakken vrijwel altijd verbroken, waardoor de ruimte wordt gevuld met natte dampen, waardoor het microklimaat wordt verstoord.

Als vochtige dampen geen tijd hebben om te verschijnen, riskeren ze zich te nestelen op de oppervlakken van de fundering, isolatie, afwerkingsmateriaal. Dit alles leidt tot een nat en verlies van prestatie-eigenschappen. Houten oppervlakken beginnen te rotten, er treedt corrosie op op metaal, erosie op beton, isolatie verliest zijn thermische efficiëntie.

Het is mogelijk om dergelijke verschijnselen te voorkomen door een dampremmende laag te organiseren en om de dikte van de isolatie nauwkeurig te berekenen. Het is belangrijk dat het dauwpunt (de rand waar vochtdamp in druppeltjes verandert) op de buitenste isolatielaag of daarbuiten valt.

Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de verbindingen van de verticale oppervlakken van de fundering en de vloer, vloeren, voegen van oppervlakken, omdat met interne opwarming op deze plaatsen de kans groot is dat er "koude bruggen" verschijnen.

Opgemerkt moet worden dat isolatie buitenshuis effectiever is en daarom de voorkeur heeft.Door interne deskundigen wordt aanbevolen om alleen toevlucht te nemen als het onmogelijk is om andere methoden te implementeren.

Het is noodzakelijk om in dit geval een hoogwaardige dampremmende laag te bieden, en in de meeste gevallen (met een groot gebied van uitgebuite kelders) - geforceerde ventilatie.

Een ander belangrijk probleem dat huiseigenaren zorgen baart: wanneer de basis moet worden opgewarmd. Idealiter gebeurt dit in de fase van de constructie, na het strippen of installeren van een rooster op een paalfundering. In dit geval is het mogelijk om de maximale hermetische isolatie te bereiken, om een ​​betere externe isolatie te produceren en om de complexiteit van het proces te verminderen.

Een belangrijk punt in externe isolatie is de isolatie van zowel de verticale oppervlakken van de fundering als de horizontale blinde gebieden. Het is tijdens isolatie tijdens de bouwfase dat deze aanbeveling kan worden uitgevoerd.

Als dit echter niet lukt, kunnen we ook isolatie maken in een reeds gebouwd huis.

Hoe te isoleren: manieren

Zoals eerder vermeld, kun je elk gebouw opwarmen. De keuze voor een bepaalde methode hangt af van welk apparaat de fundering en de structuur zelf heeft, hoe hoog het warmteverlies van het object is.

intern

De opwarming van de aarde als geheel is gebaseerd op dezelfde principes als extern.Hiervoor kunt u schuimpolystyreenplaten gebruiken (niet aanbevolen voor geëxploiteerde gebouwen vanwege hun milieuonzekerheid), polyurethaanschuimspray of penofol.

Deze verwarmingselementen worden op een waterdichte laag gemonteerd en vervolgens bekleed (door contact of op basis van een geventileerde gevel).

Er is ook een technologie van opwarming met geëxpandeerde klei, maar de laagdikte moet in dit geval minstens 0,3 m zijn. Er wordt een houten bekisting met een hoogte vanaf de vloer tot aan het plafond gemaakt, die van binnenuit waterdicht is en bedekt is met geëxpandeerde klei.

geëxpandeerd polystyreen
Uitgebreide klei

outdoor

Het veronderstelt de vrijlating van de fundering vanaf de grond, de restauratie van zijn horizontalen, het reinigen van oppervlakken. De belangrijkste stap is waterdicht maken. Alleen daarover wordt verwarmd. De gebruikte materialen en technologieën worden hieronder besproken.

In aanbouw

Zoals eerder vermeld, is dit de optie met de meeste voorkeur. Het kan op twee manieren worden uitgevoerd:

 • een verwarmde vaste bekisting zijn;
 • impliceren thermische isolatie van de basis onmiddellijk na het ontvormen.

In het eerste geval is het de bedoeling om een ​​bekisting te maken, waarvan de binnen- en buitenwanden zijn gemaakt van geëxpandeerde polystyreenplaten van geschikte sterkte.Het betonmengsel wordt in de bekisting gegoten in overeenstemming met de technologische vereisten voor de stripfundering, waarna het een maand blijft zitten om kracht op te bouwen.

Na de aangegeven tijd wordt verder gewerkt.

Er is ook een tweede isolatiemethode tijdens de bouwfase - er wordt ook bekisting voorbereid, die wordt gegoten met beton. Na de vastgestelde tijdsperiode wordt de bekisting verwijderd (meestal is het een houten structuur), de oppervlakken van de fundering, indien nodig, worden geëgaliseerd en bedekt met een primer. Vervolgens wordt de basis waterdicht gemaakt met op bitumen gebaseerde rolmaterialen. De volgende stap is om de fundering te verwarmen, waarna deze is bedekt met beschermende en decoratieve materialen (contact - verf, gips, evenals scharnierende kelderbekleding, panelen, wandpanelen, enz.).

Funderingen van een woonhuis

In het algemeen is de isolatie van de kelder van een woonhuis vergelijkbaar met de isolatie van alleen de fundering, maar het gaat gepaard met een grotere hoeveelheid grondwerk, wat handmatig moet worden gedaan. Het proces omvat de ontmanteling van het blinde gebied en de decoratieve sierkelder.De volgende stap is het graven van een greppel naar de diepte van de fundering. Daarna moet u de fundering voor isolatie voorbereiden, indien nodig de afdichting uitvoeren of bijwerken en overgaan tot de installatie van isolatie. Het werk wordt voltooid door het vullen van de fundering, de installatie van gevelmaterialen en het blinde gebied.

Oud gebouw

Oude houten huizen hebben vaak geen basis. Ze werden onmiddellijk op de grond gebouwd en op verschillende stenen gezet voor betrouwbaarheid. Na verloop van tijd gaat het onderste deel van het blokhuis rotten, zakt door. De situatie kan worden verbeterd door het frame met speciale vijzels omhoog te brengen en de geometrie te herstellen door beschadigde houten elementen te vervangen die voorbehandeld zijn met antiseptische verbindingen. Vervolgens wordt het huis op zijn plaats gezet.

Het gebruik van polyurethaanschuim voor het isoleren van dergelijke gebouwen is twijfelachtig vanuit het oogpunt van de thermische efficiëntie van deze technologie. Tegelijkertijd is het veilig om te zeggen dat het hout onder deze laag veel actiever begint te rotten.

Als we het hebben over oude niet-geheiligde huizen die een fundament hebben, dan kan de complexiteit van de isolatie worden geassocieerd met een sterke oneffenheid van de fundering.Dit komt door het ontbreken van bekisting tijdens het gieten. In dit geval nemen ze hun toevlucht tot het verwarmen met geëxpandeerde klei.

Tot de diepte van de fundering wordt ook een greppel gegraven, die waterdicht is en gevuld met geëxpandeerde klei.

Op de top - 10 cm laag zand, herstel dan het oorspronkelijke uiterlijk van het blinde gebied.

Types en materiaalkeuze

De meest voorkomende voor isolatie als verticale oppervlakken, en de stoep, evenals een kachel onder de bodemplaat ontvangen polystyreenschuim. Het heeft 2 variëteiten - bekende schuimplastic en geëxtrudeerde modificatie.

De voorkeur gaat beter uit naar de tweede optie, omdat geëxtrudeerd polystyreenschuim (EPP) een betere vochtbestendigheid, minder toxiciteit en een grotere brandwerendheid heeft.

Wat hun thermische isolatie betreft, vertonen alle materialen op basis van polystyreenschuim een ​​lage warmtegeleidingscoëfficiënt.

Schuimplastic
Geëxtrudeerd polystyreenschuim

Het is erg handig om geëxpandeerd polystyreen te gebruiken, omdat het wordt geproduceerd in platen met een glad oppervlak. Fixatie wordt verzekerd door lijm of bitumenmastiek. Het is belangrijk dat de samenstelling geen oplosmiddelen bevat.

Bij het werken en bewaren van de platen is het belangrijk om te onthouden dat ze de blootstelling aan UV-stralen niet verdragen. Anders wordt het materiaal vernietigd. In dit opzicht moet, onmiddellijk nadat de installatie van polystyreen verwarmingen wordt afgesloten met een decoratieve laag of besprenkeld met aarde. Als dit niet mogelijk is, is het noodzakelijk om tijdelijke bescherming te bieden met afdekmateriaal. Opgeslagen platen moeten worden verpakt.

Meer moderne isolatie is polyurethaanschuim, dat ook een lage thermische geleidbaarheidcoëfficiënt heeft, wat betreft vochtbestendigheid, duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en onbrandbaarheid. Het wordt aangebracht door op het oppervlak te spuiten met een dikte van 3-10 cm. Door de eigenschappen van de toepassing, is het mogelijk om een ​​monolithische laag te bereiken - het dringt in de kleinste scheuren, valt zonder verbindingen tussen de elementen. Dit is een garantie voor de afwezigheid van "koude bruggen". In de regel worden professionals die over de benodigde apparatuur beschikken, uitgenodigd om het werk uit te voeren.

Als polystyreenproducten wordt polyurethaanschuim vernietigd door ultraviolette straling. Een ander kenmerk is de onmogelijkheid van contactdekking van het verwarmde oppervlak,daarom is het voor het sproeien noodzakelijk een krat te plaatsen waarop in de toekomst (socle) materialen zullen worden geïnstalleerd.

Isolatie met penofol is ook een relatief nieuwe technologie, waarbij gebruik wordt gemaakt van walsmateriaal op basis van polyethyleenschuim. Het heeft goede thermische isolatie-eigenschappen en heeft bovendien het vermogen om warmte te weerkaatsen.

Dit laatste is te wijten aan de aanwezigheid van een folielaag aan één zijde.

Hierdoor werkt Penofol volgens het principe van een thermosfles - het geeft tijdens het koude seizoen geen warmte af uit de kamer en verhindert de verwarming in de zomerse hitte. Bovendien verhoogt de aanwezigheid van folielaag de sterkte van het materiaal, waardoor het zijn kleine dikte behoudt, extra afdichting van oppervlakken mogelijk maakt.

penofol

Als bulk isolatie wordt meestal klei medium en kleine fractie gebruikt. Deze natuurlijke, op klei gebaseerde isolatie vertoont een hoge mate van warmte- en dampisolatie, gekenmerkt door niet-brandbaarheid, milieuvriendelijkheid en beschikbaarheid. Het neemt echter snel vocht op, dus als u claydite gebruikt, moet u zorgen voor extra waterdichtheid van de isolatielaag.

Minvat, dat hoge thermische isolatie-eigenschappen heeft, wordt zelden gebruikt vanwege zijn lage vochtbestendigheid en lage materiaalstijfheid. Een uitzondering kan alleen basaltvezelmatten met een hoge sterkte zijn. Ze worden echter ook in grotere mate gebruikt als een intern isolatiemateriaal voor uitgebuite kelders.

Uitgebreide klei
steenwol

vereisten

De belangrijkste vereiste voor isolatie voor de fundering is een lage thermische geleidingscoëfficiënt. Het is belangrijk dat het materiaal een hoge waterbestendigheid heeft. Dat is de reden waarom zo populaire minerale wol (die niet inferieur is aan geëxpandeerd polystyreen in zijn warmte-isolerende eigenschappen) zelden wordt gebruikt om de ondergrond te isoleren. Ze wordt snel nat en verliest zijn kwaliteiten.

Slechts af en toe wordt minerale wol gebruikt als een interne isolatie van de fundering. In dit geval is het echter noodzakelijk om duurdere basaltvezels te gebruiken, evenals diffuse membranen voor stoom en waterdicht maken. Deze laag is vrij duur.

Een andere belangrijke vereiste voor isolatie is hoge sterkte.Aangezien het materiaal bestand is tegen verhoogde mechanische belastingen (statisch en dynamisch), moet u weerstand bieden aan vervormingen van de grond.

Belangrijk bij het gebruik van muurisolatieparameters van milieu- en brandveiligheid voor funderingsmaterialen die naar de achtergrond verdwijnen.

Het feit is dat de meeste van hen onder de grond zijn begraven, wat het risico op brand vermindert en buiten het gebouw wordt gebruikt.

kenmerken van

Laten we de belangrijkste kenmerken van de bovenstaande isolatie voor de fundering nader bekijken. Polystyreenplaten met een warmteverliescoëfficiënt van 0,037 W / m2K hebben de maximale thermische efficiëntie. Voor een duidelijker beeld van hoe goed het is, geven we indicatoren voor warmteverlies van lucht (de beste warmte-isolator) -0.027 W / m2K, hout - 0.12 W / m2K en baksteen - 0.7 W / m2K. Nu is het duidelijk dat polystyreenschuim bijna alle andere materialen overtreft in zijn thermische efficiëntie.

De warmteverliezende coëfficiënt van haydite is 0,14 W / m2K, polyurethaanschuim (afhankelijk van het type werkbasis en dikte) - in het bereik van 0,019-0,03 W / m2K. De thermische geleidbaarheid van penofol is 0,04 W / m2K, terwijl het tot 94-97% thermische energie kan weerkaatsen.

Platen op basis van geëxtrudeerd polystyreenschuim absorberen geen vocht, evenals polyurethaanschuim.

Isolatie van polystyreen heeft een ontvlambaarheidsklasse G1-G4 (afhankelijk van het type, dat wil zeggen, het is brandbaar, geeft toxines af bij toenemende temperatuur), geëxpandeerde klei en polyurethaanschuim hebben een ontvlambaarheidsklasse NG (niet-ontvlambaar), de laatste, afhankelijk van het type, kan ook worden geclassificeerd als G1, G2.

Technologie en stadia van werkzaamheden

Het is mogelijk om alleen hoogwaardige isolatie te krijgen als het volledige horizontale oppervlak van de fundering en het verticale blinde gebied zijn bedekt met thermisch isolatiemateriaal.

Ongeacht of de kelder van het gebouwobject wordt geïsoleerd of de sokkel van het huis in gebruik, de isolatie moet beginnen met de voorbereiding van de fundering. Om dit te doen, wordt het gereinigd van de grond over het gehele oppervlak, beginnend vanaf de muur en eindigend met de basis. Een geul wordt gevormd rond de gehele omtrek van de fundering. De breedte zou voldoende moeten zijn om de werkers erin te laten functioneren.

Op de bouwplaats kan de greppel worden uitgegraven met een graafmachine, in het afgewerkte huis moet je handmatig met schoppen werken.

Het verticale oppervlak moet worden schoongemaakt van de grond en andere verontreinigingen, droog. Als deuken en scheuren worden gedetecteerd, moeten betonbases worden ingebed met een speciaal polymeer met operatieve actie. In tegenstelling tot cementmortels bevriezen ze na 12-24 uur.

In de aanwezigheid van ruwheid en uitsteeksels, is het beter om ze af te stoten en dan op het oppervlak te lopen met een slijpmachine met een mondstuk op een steen of hout.

Het proces zal niet eenvoudig zijn, maar dankzij dit soort werk kunnen we zelfs oppervlakken realiseren die zo klaar mogelijk zijn voor de volgende fase van het werk.

De beschouwde acties zijn hetzelfde voor de meeste soorten funderingen (inclusief voor basen op schroefpalen met een tape-element).

De volgende werkfasen variëren, afhankelijk van het type fundering. Overweeg de kenmerken van technologie die kenmerkend is voor een bepaald ontwerp van de basis.

Lint optie

Het voorbereide betonoppervlak is gecoat met een primer die de hechting verbetert en zal dienen als een soort isolatie voor waterdichting. Het is belangrijk om de foundation gelijkmatig te coaten met een primer en te wachten tot deze volledig droog is.

De volgende stap is het lijmen of smelten van waterdichting.Het is van boven naar beneden gemonteerd en houdt ook in dat uiteindelijk een monolithische coating zonder spleten wordt verkregen.

Na de organisatie van een laag waterdichtheid gaat u verder met isolatie. Gebruik hiervoor vaak polystyreenplaten, die aangebrachte kleefstofsamenstelling zijn. Het is handiger om dit te doen met een getande troffel, het berekenen van de hoeveelheid lijm, zodat de overtollige niet uitsteekt buiten de plaat wanneer vast. Als dit gebeurt, moet u de overtollige lijm onmiddellijk verwijderen.

Indien nodig wordt de toepassing van isolatie in 2 rijen van de tweede rij verlijmd met een kleine afwijking ten opzichte van de eerste. Rijafstanden mogen elkaar niet overlappen. Wanneer er een naadloze tussenruimte verschijnt, is deze gevuld met constructieschuim, waarvan de overmaat na het stollen met een mes wordt gesneden.

Voor het bevestigen van polystyreenschuimplaten onder het maaiveld is het voldoende om lijm te gebruiken, omdat na het inslapen de aardeplaten stevig op het oppervlak worden gedrukt.

Dat deel van de isolatie dat op de basis valt, wordt bovendien met gepande deuvels bevestigd. Tegelijkertijd wordt een gat met de benodigde diameter in het oppervlak van de platen geboord, waarna het bevestigingsmiddel erin wordt gestoken.

De thermische isolatie wordt voltooid door de kelder te vullen en de grond rond te stampen, waarbij de isolatie wordt beschermd met een decoratieve laag, indien nodig, met een windwikkelfolie.

stapel

Thermische isolatie van de paalfundering omvat het graven van een greppel tussen palen met een diepte van 50 cm. Een derde deel is bedekt met zand en vervolgens wordt een raamwerk van versterking gemaakt, dat wordt gegoten met beton. Na de tijd die nodig is voor de instelling, wordt de ruimte tussen de overlap en de grond met een baksteen rond de omtrek gelegd met behoud van kleine ventilatiespleten.

Hierna is het metselwerk bedekt met een laag isolatie (voornamelijk EPP), versterkt met gaas en gepleisterd.

Voltooit het proces van het inrichten van de plint.

zuilvormig

De kolomvormige fundering is geïsoleerd als een paalfundering. In plaats van metselwerk in beide gevallen, kunt u metalen profielen of houten balken gebruiken. De eerste voor gebruik moet worden beschermd met anti-corrosieve verbindingen, de tweede - met antiseptica en antipyrine.

Indien nodig (extreme klimatologische omstandigheden), wordt perliet toegevoegd aan de betonoplossing of geplaatst als kussen afgewisseld met zand.

plaat

Het fundament van de plaat is geïsoleerd van de zijkant die in de toekomst naar de binnenkant van het huis zal worden gericht. Voor dit de basisplaat is bedekt met een waterdichte laag en vervolgens wordt een isolatielaag aangebracht (meestal vellen geëxpandeerd polystyreen ruw of penofol). De laag thermisch isolatiemateriaal is bedekt met plasticfolie, gelegd met een overlap van 10-15 cm en gefixeerd met dubbelzijdig plakband.

Als het in de toekomst de bedoeling is om de elektrische vloer te vullen, dan wordt deze direct gemaakt langs de warmte-isolator beschermd door film en de gebreide hulpstukken erop gelegd om het draagvermogen van de vloer te vergroten. Als gelaste fittingen moeten worden gebruikt, wordt eerst een vloer- dekvloer (beton of cementzand) over de isolatie en de beschermfilm gemaakt en vervolgens wordt er gelast.

Tips meesters

Isoleer de fundering goed onder de druk van niet elke huiseigenaar. Een van de meest voorkomende fouten die ervaren meesters onderscheiden, is het volgende:

 • Gebrek aan warmte-isolerend effect of de onbeduidende manifestatie ervan. De reden voor dit fenomeen is de onvoldoende dikte van de isolatie, het nat worden ervan of het behoud van "koude bruggen".In ieder geval is dit een ernstige fout, die alleen kan worden gecorrigeerd door de structuur te ontmantelen en het werk opnieuw uit te voeren. Voorkom problemen, maakt een nauwkeurige berekening mogelijk van de dikte van de isolatie, hoogwaardige waterdichting, naleving van de technologische normen tijdens de installatie.
Rekenvoorbeeld
 • Invriezen hoeken van de kelder. Dit komt door de onvoldoende dikte van de isolatielaag op de horizontale oppervlakken van het blinde gebied in deze gebieden (namelijk de hoeken en de aangrenzende oppervlakken zijn het meest kwetsbaar). Om een ​​dergelijke fout opnieuw te voorkomen, is een nauwkeurige berekening van de dikte van de isolatie mogelijk, evenals extra isolatie in de hoeken van het object (de isolatie wordt meestal in 2 lagen geplaatst);
 • Hoge luchtvochtigheid in de technische kelder of uitgebuite basis. Dit gebeurt wanneer je probeert een warme basis te organiseren door de interne opwarming.

Om problemen te voorkomen, is de aanwezigheid van een dampscherm en een krachtig ventilatiesysteem mogelijk.

  Als dergelijke hinder tijdens externe isolatie optreedt, betekent dit dat de technologie voor het leggen van het gevelmateriaal is verbroken (er moet een opening zijn tussen de isolatie en de isolatie), er zijn geen of onvoldoende technische gaten of ze bevinden zich in "dode zones" (bijvoorbeeld bedekt met sneeuw).Problemen kunnen worden voorkomen in de planningsfase (na de juiste berekeningen te hebben gemaakt in overeenstemming met de SNiP) of door geforceerde ventilatie in te stellen.

  Hoe je de foundation met je eigen handen kunt verwarmen, zie de volgende video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer