Vervanging en versteviging van de fundering onder een staand houten huis

 Vervanging en versteviging van de fundering onder een staand houten huis

Na verloop van tijd kan elke fundering worden beschadigd of volledig worden vernietigd. De basisvervorming leidt tot veel ongewenste gevolgen: vervorming van het huis, vastlopen van ramen en deuren, scheuren in het materiaal. Het vervangen, herstellen en versterken van de fundering onder een houten huis helpt om de levensduur van de constructie aanzienlijk te verlengen en om de genoemde negatieve gevolgen te voorkomen.

Typen bases

Ongeacht welk type fundering voor een houten huis zal worden gekozen, Het zou volledig moeten omgaan met de volgende functies:

 • met alle belastingen die geassocieerd zijn met de seizoensbeweging van grond, bijvoorbeeld met bodemdaling;
 • het moet stabiel blijven en zijn horizontale positie niet veranderen gedurende de hele bouw- en gebruiksperiode van het gebouw;
 • het moet de waterdichtheid van de constructie tijdens overstromingen garanderen, evenals materialen beschermen tegen grondwater.

  De kenmerken van de stichting worden ook direct beïnvloed door factoren als:

  • diepte van seizoensgebonden bevriezing en bodembedekking van grondlagen;
  • grondwaterstand;
  • De gemiddelde hoogte van de voorjaarsvloed in het gebied.

  Afhankelijk van het materiaal zijn basistypen steen (puin, baksteen, blok), evenals gegoten gewapend beton en paal (op asbestcement of metalen buizen).

  Door ontwerp is de basis kolomvormig, tape of stapel.

  De functies zijn als volgt:

  • lint de basis wordt beschouwd als de meest betrouwbare en duurzame optie die sommige fouten in het bouwproces kan wegwerken. Het is echter moeilijk om een ​​dergelijke basis te monteren.
  • Kolom basis inHerbouwen is iets eenvoudiger en goedkoper dan tape. Echter, als op de site de grond de neiging heeft op te bollen, te krimpen of onder te dompelen, dan is het beter om een ​​ander type fundering te kiezen.
  • Cwijnstok de basis is uitstekend voor licht bewegende grond. De constructie ervan vereist echter het gebruik van speciale palen en de implementatie van geboorde werken, die mogelijk niet op alle locaties worden uitgevoerd.

  Regels van bouw

  lint

  Een dergelijke fundering is gemaakt van baksteen, sintelblok, puinsteen, blokken van gewapend beton of monoliet. Het zou onder alle structuren van de structuur een continue strook moeten hebben. Dit is nodig om het gewicht gelijkmatig over het hele oppervlak van de basis te verdelen. De plaatsing gebeurt met een cement-zandmortel, de kelderhoogte moet 50 tot 80 cm zijn, met 30 cm op het begraven gedeelte en 20-50 op de bovengrond.

  Als de plot zwaar verdrinkt, kan het keldergedeelte hoger worden gemaakt.

  Om de kroon van een houten huis te bevestigen, worden draadstangen of zijhoeken in de fundering geïnstalleerd. Monteer vervolgens het rooster van de wapening, gladde metalen staven, dikke ijzerdraad of kleine pijpen.Het rooster wordt geplaatst op de bodem van een eerder voorbereide geul in twee rijen op een afstand van ongeveer 10 cm van de bekisting, en de afstand tussen de staven moet ongeveer 50 cm zijn.De staven moeten aan elkaar worden geniet door ze te lassen of met draad te binden.

  Afhankelijk van de diepte, kan het zijn:

  • diepgeworteld - voor massieve gebouwen met meerdere verdiepingen;
  • ondiepe diepte - voor een houten huis van één verdieping;
  • niet begraven - voor lichte bijgebouwen.

  zuilvormig

  Dit type basis wordt gekozen als de bovenste lagen van de grond op de locatie geen betrouwbare ondersteuning kunnen bieden voor de stripfundering. Pijlers zijn gemaakt van baksteen, blokken of gewapend beton. Hun breedte moet groter zijn dan de dikte van de muren van het huis met ongeveer 20-30 cm, en de hoogte - 3 keer de breedte. Het grootste deel van de hoogte van de pilaren valt meestal op het bovengrondse deel.

  De afstand tussen de funderingspijlers rond de omtrek van het huis moet 2-2,5 meter zijn, terwijl ze moeten worden geïnstalleerd onder de open of gesloten hoeken van het huis, kruispunten en convergenties van de interne pieren.

  De techniek van de constructie van de kolomvoet voor een houten huis omvat verschillende fasen:

  • het creëren van een zuil lay-out;
  • het voorbereiden van een greppel rond de omtrek van het huis;
  • stortputten;
  • installatie van noppen en hoeken voor het monteren van de eerste kroon;
  • leggen van de waterdichtinglaag op de secties van de pilaren.

  Het bovenste deel van de funderingspijlers is verbonden door horizontale gewapende betonnen balken, die de basis vormen van het huis.

  stapel

  De vergelijkbare basis kan in alle seizoenen van het jaar worden vastgesteld. Het is perfect voor mobiele bodems, het onderscheidt zich door snelheid en een goedkope installatie. Er zijn twee soorten paalfundering.

  verveeld

   Om het te installeren, moet u verschillende gaten in de grond boren met een diameter van ongeveer 20 cm op een afstand van 2 m van elkaar. Het is belangrijk om palen te installeren op de open en gesloten hoeken van de omtrek van het gebouw, de punten van convergentie en kruising van de muren. Dan is het noodzakelijk om asbestcementbuizen van de juiste grootte in de voorbereide gaten te laten zakken en de hoogte van de leidingen op de gewenste parameters af te stemmen. Hierna moet je de drie staven van de wapening in de buis laten zakken en er al het beton mee gieten. Het blijft alleen om de draadstangen en ankers aan het bovenste uiteinde van de structuur te installeren.

   verdraaien

   Het ontwerp omvat het schroeven van de paal in de grond tot de vereiste diepte.Palen kunnen worden geschroefd, gemaakt van ijzeren pijpen met punt, messen en punt.

   vernietiging

   De praktijk leert dat van alle opgesomde kelders de oude kolomvormige basis meestal instort. Verstoringen van de muren, moeilijkheden bij het openen van de deuren en een raam, verstopping van een kant van het huis in een bepaalde richting getuigen van problemen met de ondergrond.

   redenen

   Hieronder staan ​​enkele van de meest voorkomende gevallen die duiden op problemen met de foundation.

   • Zware slijtage van oude constructie. Dit wordt bewezen door afbrokkelend metselwerk en baksteen, rot hout en andere defecten.
   • Vernietiging van de ondersteuningspost. Als ten minste een van de pilaren is gebroken, kan de structuur van het gebouw worden vervormd. Daarom moet dit niet worden toegestaan ​​- het is noodzakelijk om onmiddellijk passende maatregelen te nemen.
   • Opvallende paaluitlijning. Dit kan optreden als gevolg van onjuiste berekeningen en constructiefouten.
   • het optreden van scheuren en chips op basis van de tape. Overtreding van de stevigheid van de basis kan leiden tot verstoringen van het huis.
   • Het loghuis naar de grond laten zakken. Dit gebeurt meestal na enkele tientallen jaren gebruik.

   Deze gevolgen kunnen zich manifesteren als gevolg van fouten in de constructie van de fundering of de vervallen toestand ervan.

   Bepaling van de graad

    Als u ten minste een van deze redenen vindt, moet u nadenken over het herstellen of vervangen van de fundering. Maar eerst moet je een specialist uitnodigen om een ​​juiste conclusie te trekken over de noodzaak van dergelijk werk, en ook verduidelijken dat het verstandiger is om de fundering van het oude gebouw opnieuw uit te voeren of een nieuwe te bouwen.

    Wanneer heb je alleen reparaties nodig?

    Volledige vervanging van de fundering onder een staand houten huis is een nogal radicale, tijdrovende en dure procedure. Daarom moet u regelmatig de staat van de basis controleren om ernstige problemen te voorkomen, omdat het repareren van het materiaal veel eenvoudiger, sneller en goedkoper is. Als er bijvoorbeeld kleine scheurtjes in de fundering worden gevonden, volstaat het ze te vullen met cement om verdere vernietiging te voorkomen.

    Als het huis zichtbaar heeft gekeken en de basis aldus de integriteit heeft verbroken, is de volledige wijziging ervan vereist.

    Herstel en versterking van de fundering wordt in die gevallen uitgevoerd als:

    • de mate van verzakking van het gebouw boven de toegestane normen;
    • er is een behoefte om een ​​tweede verdieping te bouwen;
    • het ontwerp wordt voortdurend beïnvloed door eventuele trillingen.

    Versterking wordt gedaan door het installeren van micropalen, cementeren, renoveren metselwerk, het uitbreiden van de zool van het huis en andere beschikbare methoden. Dergelijke manipulaties zullen helpen om de scheuren die zijn ontstaan ​​te verwijderen en om de belasting op de basis gelijkmatig te verdelen wanneer het huis staat.

    Hoe volledig te vervangen?

    Als de oude fundering zwaar verzakt is en niet meer goed functioneert, moet deze volledig worden vervangen door een nieuwe.

    middelen

    Hieronder zijn verschillende manieren om het terrein te reconstrueren.

    • Beauty. Deze methode vereist geen hoge contante kosten, daarom is deze het meest betaalbaar. Het gaat om de vervanging van de verwoeste of verrotte delen van de kelder met een houten element. Deze methode is echter niet geschikt om een ​​volwaardige basis te vervangen.
    • Met de ontmanteling van de muren. Dit is een zeer tijdrovend proces, omdat het nodig is om de wanden volledig te demonteren. Hierna zal het echter gemakkelijk zijn om de plakfundering volledig te vervangen.
    • Met de demontage van de basis. Deze optie omvat de demontage van de onderste kroon van de constructie om het fundament van een houten huis volledig en efficiënt te herstellen of volledig te veranderen.

    Keuze van basis

    Om de basis te vervangen, wordt hetzelfde materiaal gebruikt als de oude fundering. Voor een betonnen basis heeft u bijvoorbeeld beton en wapening nodig.

    Training en apparatuur

    Voordat u begint, moet u alle vereiste hulpmiddelen voorbereiden. Om de kelder van een houten huis met je eigen handen te herbouwen, heb je schroot, een voorhamer en wiggen nodig, evenals een krik om de voet, balken, balken en andere materialen op te tillen.

    Als de vervanging van de betonplaat niet handmatig kan worden hersteld, moet u speciale apparatuur gebruiken voor het werk. In het bijzonder zijn hydraulische vijzels geschikt, die in staat zijn lasten tot 10 ton te heffen. Deze machines kunnen worden gehuurd in speciale bedrijven.

    U hebt nog steeds sterke balken, stenen en blokken nodig voor de constructie van tijdelijke steunen en platen voor pakkingen. En om problemen met het ophogen van de kronen op te heffen, moet u een stalen plaat gebruiken met een dikte van meer dan 5 mm.

    Technologie en stadia

    Eerst moet u alle meubels van huis overdragen en voorbereiden dat het werk aan de vervanging van de fundering minstens 6 weken duurt, afhankelijk van de hardingssnelheid van de betonoplossing.

    Het werk is verdeeld in verschillende fasen.

    • Installatie van jacks. Ze moeten zich in een holistisch gebied van de basis bevinden en op uniforme snelheid worden gebruikt om schade aan de kruin van het huis te voorkomen.
    • De structuur verhogen. Het is noodzakelijk om de muren 6 cm hoger op te tillen en oude elementen te verwijderen. Van tevoren is het noodzakelijk om steunen te maken van de staven, waarbij elk een antiseptisch middel behandelt. In plaats van de nieuwe basis moet je 10 cm grind opvullen. Het is belangrijk om de structuur geleidelijk te verhogen: niet meer dan 2 cm per keer vanaf elke kant. Na elke lift, is het noodzakelijk om de positie van het huis met behulp van logsteunen te bepalen.
    • Oud materiaal verwijderen. Beschadigd metselwerk wordt gedemonteerd met behulp van schroot en beitel. Als de fundering op sommige plaatsen zijn integriteit behoudt, blijft deze over.
    • Een nieuwe fundering installeren. Allereerst is het noodzakelijk om een ​​greppel voor te bereiden waarvan de diepte groter zal zijn dan die van de vorige. Aan de onderkant wordt een zandkussen gegoten, vervolgens worden een verstevigingskooi en bekisting voor waterdichting gemaakt.

    Daarna kunt u beginnen met het gieten van betonoplossing. Het zal in ongeveer 2 weken uitharden. Na deze tijd worden de planken en tijdelijke steunen op het eerste gedeelte van de basis geplaatst. Het frame van elke volgende sectie is verbonden met behulp van wapening.

    De laatste fase van het werk zal een huis op een nieuwe fundering installeren. De tijdelijke bevestigingsbalken worden verwijderd.

    Het is noodzakelijk om de regels en de opeenvolging van werkfasen te volgen - dan zal blijken dat het fundament onder het houten huis op de juiste manier gerepareerd of vervangen is.

    Hoe je de fundering van het gekalkte houten huis kunt vervangen, zie de volgende video.

    Comments
     auteur
    Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

    Inkomhal

    Woonkamer

    slaapkamer