Selectie- en bouwtechniek van de fundering voor een houten huis

 Selectie- en bouwtechniek van de fundering voor een houten huis

Houten huizen van tegenwoordig worden weer populair. Dit is niet verrassend, gezien de beschikbaarheid en milieuvriendelijkheid van dit materiaal, evenals de technische kenmerken ervan. Maar zelfs zo'n huis heeft een fundament nodig. We zullen je vertellen wat het beste is om de basis te kiezen voor een houten huis en hoe je het kunt bouwen.

Hoe een basis kiezen?

De meeste mensen begrijpen de fundering als een concreet betonnen platform waarop een huis staat. In feite heeft de stichting een complexere structuur en veel soorten.De duurzaamheid van het gebouw en de veiligheid van de mensen die er wonen, zijn afhankelijk van de juiste selectie van de constructie.

Als de fundering verkeerd gekozen en gebouwd is, zal het huis constant vochtig zijn en vrij snel een mal op de wanden verschijnen, die de geur van rot zal veroorzaken.

Om een ​​basis te kiezen, moet rekening worden gehouden met de volgende factoren:

 • plaatswaar het gebouw zal worden gebouwd. Nadat de bouwplaats is geselecteerd, is het noodzakelijk om oriënterende boringen uit te voeren. Dit is nodig om de samenstelling en eigenschappen van de grond nauwkeurig te bepalen op de plaats waar de ondersteunende basis voor het huis van hout zal worden geïnstalleerd. Het is zeer onwenselijk om de installatie van dergelijke gebouwen in de buurt van de ravijnen en natuurlijke reservoirs uit te voeren - op dergelijke plaatsen zijn de bodems uiterst onstabiel. Het is ook noodzakelijk om rekening te houden met de noodzaak en de mogelijkheid om elektrische netwerken, riolering en waterleidingen te leggen.
 • afmeting constructie. De grootte van het huis zal grote invloed hebben op de prestaties van de lading, die op de fundering valt. En niet alleen de hoogte van het gebouw, maar ook het aantal verdiepingen zal ertoe doen.De omtrek van het huis daarentegen is niet zo belangrijk vanwege het feit dat een verhoging van de omtrek recht evenredig is met het steunvlak.
 • Een andere belangrijke factor is afwezigheid of aanwezigheid van een kelderverdieping of kelder.
 • opluchting oppervlak op de plaats waar de installatie van het huis. In het geval van dezelfde stripfundering moet een zeer serieus en kostbaar voorbereidend werk worden uitgevoerd als de constructie op een helling wordt uitgevoerd.
 • Grond eigenschappen op het perceel. De kwaliteit en samenstelling van de grond wordt gemakkelijk bepaald door hoe het water zal gaan na de vorige regen. Als de grond een hoog percentage klei bevat, zal het langzaam water doorlaten, en als het water naar de oppervlakte komt, begint de aarde bedekt te worden met een korst van hoge dichtheid. Als zand in de grond overheerst, zal het zeer snel water doorlaten. Lemmen passeren water nog sneller, maar ze drogen extreem langzaam op. Als veen in de grond overheerst, zal het lang drogen en zullen planten er slecht aan groeien.

De diepte van het grondwaterpeil en het vriespunt van de grond zijn belangrijk.

Dit alles suggereert dat elk type bodem een ​​ander draagvermogen en dichtheid zal hebben. En op sommige zal het huis goed en stevig op de fundering staan, terwijl op andere de fundering kan beginnen te kruipen, wat zal leiden tot de vernietiging en vervorming van het gebouw.

Welk beton is nodig?

Het kiezen van de juiste plaats voor constructie en het type fundering is slechts de helft van de strijd. De basis moet zijn gemaakt van hoogwaardig betonen, die echt duurzaam zal zijn en perfect bestand is tegen fysieke en natuurlijke impact.

 • Concrete categorie M100 zou een uitstekende optie zijn in de beginfase van de bouw. Bijvoorbeeld als het gaat om het inschenken van grondslagen. De basis van dit soort beton is geschikt voor de constructie van hekken, kleine houten huizen, kleine garages en enkele agrarische gebouwen.
 • Als we het hebben over het merk van beton M150, dan is het een goede oplossing voor een klein en massief fundament van een tape-type, evenals voor voorbereidend betonwerk. Van dergelijk beton kunt u een fundering bouwen voor een klein huis op één verdieping, gemaakt van sintelblok, gas- of schuimbeton.Ook kan deze fundering worden gebruikt voor landbouwgebouwen en garages.
 • Merk van beton M200 het wordt vaak gebruikt bij de bouw van woongebouwen op één en twee verdiepingen, waar vloeren van het lichte type zijn. Betiteld als merk van beton verwijst naar de structurele in zijn kenmerken van sterkte en wordt gebruikt bij de vervaardiging van producten van gewapend beton.
 • Als we het hebben over categorieën van beton M250 en M300, dan zijn deze opties een uitstekende oplossing voor stichtingen die gepland zijn voor grote woonhuizen. M300 kan over het algemeen worden gebruikt om de fundering te vullen, die gemakkelijk bestand is tegen de massa van een huis met vijf verdiepingen. M300 wordt beschouwd als het meest duurzame type beton dat kan worden gebruikt om monolithische vloeren te maken.
 • Er is een merk beton M400maar het wordt uitsluitend gebruikt voor de constructie van gebouwen met meerdere verdiepingen, waarvan de hoogte is beperkt tot 20 verdiepingen.

Dus als u een houten huis moet bouwen, dan zijn dit voldoende voor de merken M200 en M300. De projecten geven meestal de gewenste graad van beton voor de fundering en andere technische kenmerken van de vereiste mortel aan.

Meestal zijn de belangrijkste indicatoren voor beton:

 • waterdichtheid;
 • weerstand tegen lage temperaturen;
 • mobiliteit.

Berekening van het optimale type

  Nu is het nodig om te vertellen welke soorten ondersteuningsbasissen er bestaan ​​om te berekenen welke basis beter zal zijn voor een bepaald geval.

  In totaal zijn er vier hoofdtypen van stichtingen:

  • stapelen;
  • slab;
  • kolomvormige;
  • tape;
  • zweven.

  Als we het hebben over paalfunderingen, dan is voor een houten huis, waar geen kelder of begane grond zal zijn, de paalconstructie de meest geschikte optie voor de fundering. Hier is de volgorde van markering en de mogelijkheid om de palen te plaatsen hetzelfde als in het geval van de kolomvormige fundering.

  Opgemerkt moet worden dat de paalfundering de beste oplossing is als de grond zwak is en er een ernstige helling op de locatie is. Ook een belangrijke factor waarbij het het beste is om precies dit type fundering te kiezen, is de aanwezigheid van grondwater nabij de steunbasis.

  Riemopties worden het meest populair geacht voor de constructie van funderingen, omdat ze zeer eenvoudig te bouwen zijn, geen speciale kennis vereisen en uitstekend zijn voor plaatsen waar de grond stabiel is en ten minste middelmatig sterk is.

  Slab-stichtingen zullen veel gevraagd zijn, waar bodems uiterst onbetrouwbaar zijn, een hoge mobiliteit hebben en in het algemeen ongeschikt worden geacht voor constructie. Ze vertegenwoordigen een grote monolithische plaat. Dit type steunbasis kan het huis redden van verzakkingen wanneer de grond beweegt.

  Drijvende fundamenten zijn geschikt voor plaatsen waar de bouwplaats zich op een moerassig of hemisferisch gebied bevindt. Op dergelijke plaatsen kun je alleen dit type foundation gebruiken om alle bestaande tekortkomingen op de een of andere manier te dekken. Immers, deze grondsoorten zijn volstrekt ongeschikt voor de bouw. En de zwevende fundering zal hier zijn zoals het zou moeten zijn, terwijl het zich voortbeweegt over zwakke grond. Elk ander type betonnen basis in deze situatie zal gewoon breken.

  Opties: apparaat en constructie

  Het tapetype van de basis is gemaakt volgens de volgende technologie.

  • In eerste instantie is het nodig om een ​​markering uit te voeren met behulp van een koord en haringen. Bovendien is het zo gemaakt dat de hoek van de tape op de plaats lag waar de gestrekte koorden elkaar kruisten. Wanneer dit is gebeurd, moeten de planten van het werkplatform worden verwijderd, gevolgd door een laag aarde.
  • Nu, in overeenstemming met de markeringen, is het noodzakelijk om sleuven te graven naar de diepte gespecificeerd in het project, rekening houdend met de indicator van het vriespunt van de grond. De breedte van dergelijke greppels moet de grootte van de fundering met een halve meter overschrijden om comfortabel te kunnen werken.
  • Nu moet je een speciale drainagelaag op de bodem schenken. Maak het gemakkelijk met behulp van middelgrote steen en zand.
  • Nu moet je al het water weggooien en aanstampen. Deze laag moet de basis beschermen tegen de effecten van elke grondbeweging.
  • De volgende fase is de installatie van bekisting. Het moet gemaakt zijn van compact materiaal, zodat het indien nodig opnieuw kan worden gebruikt. Als het dak bijvoorbeeld van metaal is, kan een geschaafd bord worden gebruikt voor de bekisting. Na het verwijderen van het bord kan worden gebruikt voor kratten. Als het dak van dakspanen wordt gemaakt, kunt u multiplex gebruiken. En om het te beschermen tegen de gevolgen van beton, kan vóór het uitvoeren van de versterking van de wand van de bekisting worden bedekt met een film van polyethyleen.
  • Versterking wordt uitgevoerd door stalen staven met een diameter van 7 millimeter. Het raster kan in dit geval 4 of 6 staven hebben.Maar dan hangt alles af van de grootte van de fundering. De grootste afstand die tussen de balken kan zijn, is 40 centimeter.

  De stripfundering is in 28 dagen volledig klaar. Als het warm weer is, is het beter om het te bedekken met een film en van tijd tot tijd om het water te geven. Als het beton te snel droogt, kan het scheuren veroorzaken. Na deze periode is de basis klaar voor gebruik.

  De vervaardiging van een kolomachtig funderingstype omvat de volgende stappen:

  • Eerst moet je de site klaarmaken. Dit gebeurt eenvoudig - het is noodzakelijk om alle planten en de grondlaag te verwijderen.
  • Markeer de fundering. Dit kan worden gedaan met behulp van een pen, die moet worden geplaatst op de plaatsen waar de pilaren worden gemonteerd. De afstand tussen hun assen mag niet meer dan twee meter zijn. Ze moeten op elke kruising of kruising van de basis rond de omtrek van de markering worden geplaatst, evenals onder de interne scheidingswanden.
  • We boren putten voor pilaren. De diepte van de pilaar moet groter zijn dan het niveau van bevriezing van de grond op de installatieplaats van de fundering met ongeveer veertig centimeter.
  • Aan de onderkant van de put is een kussen van grind en zand.Eerst gieten we een zandlaag met een dikte van ongeveer 15 centimeter, waarna we het grind op het midden grind en de beide lagen aanstampen. Voor betrouwbaarheid kun je al het water kwijtraken.
  • Nu maken we versterking met versterking van staal met een diameter van zes tot acht millimeter. Het frame van dit rooster wordt op het oppervlak gekookt en vervolgens verticaal in het gat neergelaten. Zowel 4-staaf en 6-staaf versterking kan worden gebruikt. Maar dan hangt alles af van de grootte van de pijler.
  • Nu monteren we de bekisting hebben we hoogte nodig. Voor een huis gemaakt van hout, zou het uitsteeksel van de pilaren boven de grond niet meer dan een halve meter moeten zijn. Alle bovenste delen van de bekisting moeten duidelijk horizontaal en op dezelfde hoogte langs het uitgerekte snoer worden geplaatst. Ogolovki-zuilen kunnen van metselwerk in baksteen worden gemaakt.
  • Wanneer de pilaren klaar zijn, wordt de basis van het huis, de grillage, erop gelegd.

  Het grootste deel van de paalstructuur zullen metalen schroefpalen zijn. Ze worden in de grond gestoken zodat de bovenste uiteinden in lijn kunnen worden gebracht met het gespannen koord. Installatie van de grillage wordt uitgevoerd op de posten. Het is meestal gemaakt van de volgende materialen:

  • hout;
  • metalen profiel - kanaal of balk;
  • gegoten betonnen plundering.

  De voordelen van dergelijke constructies zijn de afwezigheid van de noodzaak om grondwerken uit te voeren en een snelle installatie van de fundering. Als we het hebben over de tekortkomingen, dan kunnen ze geen kelder maken.

   Slab-funderingen worden gemaakt volgens de volgende technologie:

   • de site is gemarkeerd met het verwijderen van planten en grondlagen;
   • bodembestrijding met behulp van een trilplaat, waardoor een diepte tot 50 centimeter kan worden neergeslagen;
   • nu moet de bodem van de put worden gecomprimeerd;
   • een geofabriek wordt op de bodem geplaatst en op een zodanige wijze dat de wanden elkaar overlappen;
   • we installeren een drainagelaag van grind en zand, we egaliseren het en we stempelen;
   • nu doen we drainagelegen en installeren we de bekisting;
   • we plaatsen isolatielaag van schuim polystyreen platen, we verpakken alles in geofabriek;
   • waterdichting gebeurt nu met mastiek uit bitumen, maar daarvoor is het noodzakelijk het oppervlak te behandelen met een primer in overeenstemming met de aanbevelingen voor een pakket bitumineuze hars;
   • installeer een wapeningsnet van stalen staven met een diameter van 8 millimeter, de onderlinge afstand mag niet meer dan 40 centimeter bedragen en de dikte van de plaat moet ook op het niveau van 40 centimeter liggen;
   • nu doen we beton gieten. Het is noodzakelijk om het in de continue modus in één keer te doen. Het is het beste om de diensten van een betonnen pomp en betonwerkers te gebruiken, en dan moet je vibrators gebruiken voor beton.

   U kunt een zwevende fundering maken met behulp van het volgende algoritme:

   • eerst wordt een sleuf gegraven rond de omtrek van de voorgestelde constructie;
   • nu wordt een kussen van gebroken steen met een dikte van 20 cm op de bodem van de gegraven greppel geplaatst;
   • er bovenop wordt licht bevochtigd zand geplaatst, dat goed aangedrukt moet zijn;
   • het is noodzakelijk om dit zand gedurende twee of drie dagen water te geven, ram het dan met een speciaal schild;
   • we installeren bekisting en betonstaal;
   • we gieten beton in de bekisting - het moet alleen gedaan worden door hoogwaardig beton te gieten - hetzelfde als bij de constructie van een conventionele fundering;
   • Bedek de basis met een polyethyleenfolie en laat een week staan.

   Maak een van de bovenstaande fundamenten is vrij eenvoudig.

   Waterdicht maken en de eerste kroon leggen

    De volgende stap is om een ​​horizontale waterdichtheid te creëren. Voor de vorming ervan wordt mastiek toegepast op basis van bitumen en dakbedekkingsmateriaal.Eerst moet u het werkvlak waterpas maken en vervolgens een gelijkmatige laag mastiek aanbrengen, die dan moet worden bedekt met dakbedekkingsmateriaal. Als er een behoefte is, moeten de randen van het materiaal eenvoudig worden doorgesneden.

    Door deze procedure kunt u de muren van het huis beschermen tegen vocht dat uit de grond komt. Als het gebouw krimpt, zullen de muren bovendien niet barsten vanwege de gemaakte waterdichtingslaag.

    Als we het zelf over de waterdichtingsmaterialen hebben, dan kun je elke vorm van injectie en roll gebruiken.

    Als de constructie helemaal nieuw is, kunt u eerst het horizontale oppervlak met Penetron behandelen, waardoor een waterdichtingsbarrière ontstaat.

    Boven de waterdichtingslaag wordt metselwerk geplaatst met een hoogte van 5 rijen stenen. Van buiten is deze koppeling solide en zijn er gaten voor ventilatie. Van binnenuit spelen ze op de nodige plaatsen een tandje voor een onderverdieping. Houd er rekening mee dat de vertragingen op dezelfde afstand van elkaar moeten liggen. De afstand mag niet minder zijn dan 60 centimeter.

    Nu moet je de logs instellen.Hiervoor worden de uiteinden van de reeds voorbereide staven eerst bedekt met een antiseptisch middel en vervolgens omwikkeld met dakleer. Maar de uiteinden van de lag moeten open worden gelaten. Leg de blokken op de fundering zodat de uiteinden in de groeven zijn die in het metselwerk zijn gemaakt. De slots zijn gevuld met schuim.

    De onderste kroon van een houten huis verslechtert sneller dan wie dan ook. Om deze reden moet het ontwerp even geschikt zijn voor reparatie. Om de installatie van hout op een betonnen vlak te maken, zijn er twee technologieën:

    • In het eerste geval wordt een staaf ingebracht in de monoliet van de grille, tape of plaat in het stadium van het betonneren. Wanneer het eerste hout is geïnstalleerd, worden er gaten in geboord en op de uitstekende deuvels geplaatst.
    • De tweede methode is een stoeterij. Zijn essentie is dat bij het gieten de nagel in de fundering wordt ingepakt. De hoogte moet zorgen voor de doorgang door de bar en de plaatsing van de moer met een brede sluitring erop. Na het aanspannen wordt het resterende uiteinde met een slijper gesneden.

    De bevestiging gebeurt op de pilaren met behulp van draadstangen of pluggen, en op de schroefpalen kunnen ze worden bevestigd met zelftappende schroeven of er kunnen extra platen worden bevestigd.

    Omsnoeren is een noodzakelijk element van het blokhut. Het vertegenwoordigt de lagere kroon van het huis, die dient om de basis te versterken, waarin het niet logisch is om vloerblokken te kappen. Maar de wanden van hout, zelfs als het gelijmd gelamineerd hout is, is moeilijk te hechten aan de fundering. Om een ​​dergelijke taak uit te voeren, wordt een dikker hout als de eerste kroon genomen. Eerst moet je bevestigingen bij de hand hebben. Het is noodzakelijk om de vlakheid van het oppervlak van de fundering te controleren. Indien nodig moeten de oneffenheden worden verwijderd. Nu moet de balkenkroon op het dakleer worden gelegd en de koppeling in de poot maken.

    In de tralies, die we op de onderste rij zullen leggen, boren we gaten. Hun grootte zal groter zijn dan de diameter van de ankerbouten die eerder werden geplaatst en betonnen aan de bovenkant van de fundering. Daarna moeten geboorde staven op ankers worden gezet. Nu plaatsen ze onder de brede ringen die zijn vastgemaakt met moeren. We bepalen de exacte locatie van de hoeken met behulp van het niveau. Hierna kunt u de verticale geleiders voor de constructie van het frame monteren.

    Oud gebouw: kenmerken van de basis

    Huizen gemaakt van hout en vandaag zijn de belangrijkste gebouwen in vele plaatsen.Oude gebouwen zijn gemaakt van goedkope materialen en daarom moeten hun eigenaars vandaag nadenken over hoe ze de basis kunnen leggen voor een relatief nieuw of oud huis.

    Oorzaken van vernietiging

    Als we praten over de oorzaken van de vernietiging van de fundamenten van dergelijke huizen, zijn er verschillende:

    • het bodemtype was verkeerd gedefinieerd en het verkeerde funderingstype was geïnstalleerd;
    • ongeschikte materialen werden tijdens de constructie gebruikt;
    • impact van natuurlijke en antropogene factoren;
    • het houten huis werd herbouwd en kamers werden toegevoegd.

    Dit is natuurlijk geen volledige lijst, maar het geeft een idee van de redenen waarom een ​​nieuwe fundering moet worden gemaakt of beton moet worden gegoten om de vernietiging van het oude te voorkomen.

    Voorwaarde analyse

    Om de basis te veranderen of te repareren, is het noodzakelijk om de toestand te analyseren. Hiervoor heeft u nodig:

    • Graaf een greppel van een halve meter breed;
    • identificeer het basismateriaal en zie alle problemen.

    En dan kun je een beslissing nemen.

    Reparatie of vervanging: stadia

    Stap voor stap instructies die u toelaten om de stichting te veranderen:

    • de hoeken van de fundering ontmantelen en de grond voorbereiden;
    • het creëren van een versterkend frame dat de draagcapaciteit van de constructie zal verbeteren;
    • installatie van bekisting;
    • beton gieten;
    • wachten tot het beton uithardt en de ontwerpsterkte van de hoeken wordt bereikt;
    • vervanging van de resterende secties.

    Voor een volledige vervanging is de fundering opgedeeld in segmenten van 2 meter. Het ontmantelen van de plots gebeurt via één om de stabiliteit te garanderen.

    Als u reparaties moet uitvoeren, dan is hier de procedure:

    • graaf een greppel rond de basis;
    • we drijven delen van de wapening in de oude basis om de restanten ervan niet te vernietigen;
    • probleemgebieden van de fundering verwijderen;
    • We vullen de geul met een dun betonmengsel, maar dit gebeurt geleidelijk, zodat de oplossing in de grond en de oude fundering kan komen.

    Tips van experts

    • Zorg ervoor dat u de voorbereidende werkzaamheden uitvoert en zorgvuldig de aard van de grond bepaalt op de plaats waar de constructie zal worden uitgevoerd. Kies het juiste type primer voor uw huis om toekomstige problemen te voorkomen. Vergeet ook niet het gebruik van goed beton, want in de toekomst zullen besparingen in deze kwestie u zijdelings opleveren.
    • Het moet ook in de ontwerpfase zijn om duidelijk te weten wat voor soort huis je nodig hebt en wat het zou moeten zijn.Anders, als u iets wilt veranderen na het vullen van de fundering, is het onwaarschijnlijk dat een dergelijke constructie lang zal meegaan.
    • Een ander punt dat moet worden gezegd, is dat het in geen geval de technologie van het bouwen van de stichting niet schendt. Alles dat gedaan moet worden, moet volgens de instructies worden gedaan. Anders is er niet alleen het risico van misvorming van het huis, maar ook een risico voor het leven van haar huurders.

    Zie de volgende video voor informatie over het installeren van een paalfundering voor een houten huis.

    Comments
     auteur
    Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

    Inkomhal

    Woonkamer

    slaapkamer