Hoe bereken je de hoeveelheid cement op de ondergrond?

 Hoe bereken je de hoeveelheid cement op de ondergrond?

Het bouwen van de fundering van een huis is het moeilijkst, zowel in materiële termen als in termen van arbeidsintensiteit. Om de betrouwbaarheid te waarborgen en geen overmatige hoeveelheid geld, moeite, te spenderen, moet u de hoeveelheid cement zorgvuldig berekenen. Deze procedure heeft zijn eigen subtiliteiten, rekening houdend met de eigenschappen van de grond, de kenmerken van de ondersteunde structuren en nog veel meer.

Speciale functies

Bij het opstellen van een project is het noodzakelijk om er onmiddellijk een inschatting van te maken van het totale verbruik van bulkmaterialen, inclusief cementmengsels. Het kopen en vervoeren van zelfs "slechts" extra 10 kg kan erg duur zijn; gebrek daaraan zal de werkcyclus in het beste geval doorbreken,in het slechtste geval zal het niet toestaan ​​dat ze correct worden uitgevoerd. De rol van gieten is erg groot: het helpt de vervormingsspanningen te doven en de neerslag van gebouwen te voorkomen. In de meeste gevallen wordt, als er geen zwaarwegende redenen zijn om anders te tellen, de verhouding tussen de componenten van de mortel (zand, cement en grind) 3: 1: 5 (in breuken).

Hoe wordt het toegepast?

Voor de bouw van de fundering van het huis gebruikt alleen zorgvuldig geselecteerde kwaliteiten van beton. Koken vereist een zekere vaardigheid van de bouwers. Om het afgewerkte mengsel zo sterk mogelijk te maken, wordt graniet gemalen steen gebruikt in de vorm van fracties van 1-4 cm. Om een ​​funderingsoplossing te verkrijgen, worden alluviale kwaliteiten zandsteenzand met een korrelgrootte van 0,12-0,35 cm gebruikt.

De concentratie van verontreinigingen in dit inerte materiaal mag niet groter zijn dan 5%.

Voor een nauwkeurige berekening van het verbruik van het afgewerkte cementmengsel, moet u rekening houden met het merk van het hoofdbindmiddel. M-100 wordt als onvoldoende kwaliteit beschouwd.

Dergelijk materiaal is voornamelijk bedoeld voor:

  • ruwe vloerbekledingen;
  • stukadoorswerk;
  • oppervlakte-afwerkingen;
  • berekeningen van interne partities.

Omdat het draagvermogen van een dergelijk materiaal, dat al te zien is in de toepassingsgebieden ervan, klein is, per 1 cu. m basis van het huis verbruikt 220 kg bindmiddelsamenstelling. Het merk M-200 is officieel erkend als een pleisterlaag, het is geschikt voor het concretiseren van vloeren op het gezicht. In vergelijking met de M-100 is het sterker, maar kost het relatief weinig. Dit merk cement kan alleen worden gebruikt als er geen risico van overstroming of ernstige ladingen bestaat. Het specifieke verbruik is 280 kg.

Volgens professionele bouwers is het voor de fundering beter om cementmerk M-300 te gebruiken. Hij was het die op de beste manier voor dit soort werk was ontworpen. Weerstand tegen contact met water, sulfaten, lage warmteoverdracht bevestigen dit.

Op basis van de praktijk kunnen we aannemen dat 1 cub. m basis moet worden toegepast 380 kg droog bindmiddelreagens.

M-400 verschilt daarnaast uitstekende weerstand tegen onderkoelingHet wordt aanbevolen voor het gebied van transportconstructies en voor de constructie van ondergrondse constructies. Het nadeel is alleen de hoge prijs (en verbruik - 440 kg). M-500 verschilt van M-400 in verhoogde elasticiteit en duurzaamheid van de steen. Over de vorming van 1 cu.m verbruikt precies 0,5 ton van de stof, of 10 zakken van 50 kg elk.

Belangrijk: goedkopere versies van de basisoplossing kunnen worden verbeterd door speciale toevoegingen in te voeren.

Maar het is beter om het exacte type ervan, evenals de verbruikswaarde, zo precies mogelijk te bepalen.

Niet alleen het merk beslist.

Het is niet noodzakelijk om een ​​professionele architect of voorman te zijn om te begrijpen dat de exacte kosten van cement niet alleen worden bepaald door de kwaliteit van het bindmiddel dat in de fabriek wordt geproduceerd. Het is noodzakelijk om rekening te houden met het feit dat vanaf de toename of afname van de verhouding van elke component van het mengsel de tijd van de uiteindelijke rijping van beton verandert. Het raamwerk wordt voornamelijk gemaakt van cementen uit de M-300-groep. Maar het merk van 600 tot 800 wordt niet aanbevolen: ze zijn alleen bedoeld voor de bouw van de meest solide constructies, inclusief hoogbouw.

Wat belangrijk is - voor de bouw van kleine privé-huizen is het niet aan te raden om voort te bouwen op de berekeningen van online calculators: de aldus verkregen cijfers zijn niet altijd nauwkeurig en bevatten significante fouten.

Het is veel juister om het volume van de komende funderingsconstructie te berekenen met kant-en-klare formules:

  • voor de plaat - het gebied met de hoogte vermenigvuldigen;
  • voor een lint, de vermenigvuldiging van de totale lengte van de te maken structuur en het gebied in de diameter;
  • voor palen wordt de doorsnede van een enkele drager vermenigvuldigd met het totale aantal steunblokken.

Belangrijk: van plan om het mengsel te verdunnen zonder puin, de verhouding water en cement moet met 10% worden verminderd. Maar men moet niet vergeten dat de hoeveelheid water die wordt geconsumeerd afhankelijk is van het volume zand en de grootte van de fractie van steenachtige materialen. In typische verhoudingen, die worden gegeven in naslagwerken voor niet-specialisten, zijn dergelijke subtiliteiten weggelaten. Maar het negeren van deze omstandigheid in de echte constructie betekent om zeer onaangename consequenties onder ogen te zien.

Laat ze voor werk gaan:

  • gemalen steen van 2,5 cm met een dichtheid van 2700 kg;
  • zandmassa met een fijne korrel met een dichtheid van 2500 kg;
  • Portlandcement M-400 met een dichtheid van 3 ton.

Om een ​​oplossing van de M-300-groep uit deze componenten te verkrijgen, is een factor van 0,53 vereist. Op 1 cu. m. oplossing heeft 195 kg water, of 0,195 cu. Het aandeel geeft aan dat u 368 kg portlandcement moet kiezen. Als u de proportie van het belangrijkste droge gedeelte kent, kunt u eenvoudig het vereiste volume vulstoffen, hun percentages en bijgevolg de totale massa berekenen.

Hoewel het cement van hogere kwaliteiten aanzienlijk wordt verbruikt, is het volkomen juist om het te nemen, omdat het helpt de basis te versterken tot een redelijke limiet.

Tips en trucs

Een logische vraag rijst: "Is er voldoende kracht voor de gekozen oplossing voor het bouwen van een huis?". Het is het beste om de kwaliteit ervan in de praktijk te controleren. Nadat ze een soort staaf van het berekende mengsel hebben voorbereid, wachten ze tot het stolt en proberen ze met behulp van een middelgrote hamer (met een massa van 0,5 kg werkstuk) de beitel in één slag te laten rijden. Als het blad van het gereedschap meer dan 0,5 cm is doorgedrongen, is dat niet goed. Een kunststeen die min of meer geschikt is voor een fundering, moet tijdens deze impact een beitel afleggen.

Er is nog een nuance - de belasting uitgeoefend op de fundering door het huis, het dak, opgehoopte sneeuw aan de bovenkant en alles in de woning. Als je deze indicator negeert, kan je nooit een goede basis bouwen. Omdat 200 kg per 1 vierkant. cm worden beschouwd als het minimumniveau waarop u tenminste kunt praten over betrouwbaarheid. Een dergelijk draagvermogen van beton wordt bereikt wanneer de cementmortel M-400 correct wordt gelegd in een verhouding van 1: 3: 5.Deze eis is volledig van toepassing op monolithische steunen en op banden onder laagbouw.

Je kunt de oplossing van het probleem op een iets andere manier benaderen. Laat het nodig zijn om 1 vierkant te gieten. m oplossing per 100 mm dik. Deze eenheid kan nauwkeurig worden gevuld met een standaard zak met cement M-400, maar als u M-300 gebruikt, heeft u nog eens 1 kg bindmiddel extra nodig. Als gevolg hiervan wordt in beide gevallen beton van categorie M-150 verkregen, dat alleen geschikt is voor het corrigeren van defecten of voor het houden van secundaire gebouwen. Een ander belangrijk feit dat altijd nuttig is om te onthouden is dat 1 cu. m van beton van 300 groep wordt verkregen uit 600 kg cementcategorie M-400.

Om niet te worden misleid met de berekening van de benodigde bouwmaterialen, is het noodzakelijk om te focussen op de formulering van de concrete mix, gespecificeerd in de SNiP. Strikte therapietrouw helpt frustraties te elimineren als gevolg van de berekeningen en de gemengde oplossing. Volgens haar moet het beton 28 tot 30 dagen staan ​​bij een temperatuur van ongeveer 20 graden. Naast de exacte naleving van kwantitatieve verhoudingen, is het de moeite waard om na te denken over indicatoren als vochtigheid en cementgranulariteit: ze hebben soms niet minder invloed op de uitkomst van bouwwerkzaamheden dan een strikte berekening van het totale verbruik van afzonderlijke componenten in het mengsel.

In de onderstaande video kun je lezen hoe je de lintstichting met je eigen handen vult.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer