Stapsgewijze instructies voor het markeren van de fundering: hoe maak je een analyse van de site?

Om een ​​huis te bouwen, moet je markup hebben. Alleen met zijn aanwezigheid zal het mogelijk zijn om de structuur correct te bouwen, zonder je zorgen te hoeven maken dat het zal kromtrekken en anders zal zijn dan het plan dat je zelf in je hoofd hebt getrokken of zelfs op papier.

Speciale functies

De opmaak is de eerste fase van de constructie. Het moet niet zozeer worden toegeschreven aan het voorbereidende werk als aan het bouwwerk, aangezien het belang ervan niet kan worden overschat. Een interessant feit is dat om de meeste constructies uit te voeren alleen kennis van de rechthoekige markering nodig is. In alle andere gevallen kunt u ze alleen gebruiken, terwijl de kwaliteit op een hoog niveau blijft. Voordat u doorgaat met de opmaak, moet u enkele voorbereidende stappen uitvoeren.Een van de belangrijkste daarvan is de voorbereiding van de site. Het is noodzakelijk om alle afval en gras te verwijderen, het oppervlak waterpas te maken om het latere werk te vereenvoudigen.

Markup heeft zijn eigen regels en alle constructies moeten alleen op basis daarvan worden gemaakt. Veronachtzaming van de regels leidt ertoe dat de markering verkeerd wordt uitgevoerd, wat op zijn beurt zal leiden tot een onjuiste plaatsing van de fundering onder het huis. Het kan sterk scheef trekken of de hoeken zullen ongelijk zijn. Bijzonder moeilijk is het markeren van een hellend of oneffen gebied. In deze gevallen moet u de keuze van de fundering van een geschikt type uitvoeren, anders zal het huis zelf niet goed werken.

De opmaak voor een dergelijke stichting is beter toevertrouwd aan professionals, omdat hier rekening moet worden gehouden met nevenfactoren, zoals aanpassing van de hoogte en andere.

Soorten ontwerpen

De meest populaire zijn slechts enkele soorten stichtingen. Dit komt door het feit dat ze relatief eenvoudig zelf te bouwen zijn.

Daarom is het logisch om alleen op hen te letten, want voor de rest zullen de bouwers de opmaak doen.

 • Belt. Dit type is het gemakkelijkst om te bouwen.Het is dus een gewapende betontape die zich rond de omtrek bevindt. Het kan ondiep zijn, wat geschikt is voor houten en kleine stenen huizen, en verzonken - voor huizen met zware muren.
 • Zuilvormige. Uit de naam is duidelijk dat de fundering is gebouwd op pilaren. Ze bevinden zich op plaatsen met maximale belasting. Houd er echter rekening mee dat dit type alleen kan worden gebruikt voor huizen gemaakt van lichtgewicht materialen, bijvoorbeeld frame.
 • Monolithic. In dit geval dient de hele plaat als een fundament. Voor de bouw zijn geen speciale vaardigheden vereist, maar het is uiterst belangrijk om de juiste opmaak toe te passen. Het voordeel van deze methode is dat wanneer de grond beweegt, de hele basis meebeweegt, waardoor de integriteit van het huis behouden blijft.
 • Stapel. Deze methode wordt gekozen wanneer de constructie wordt uitgevoerd op deinende of onstabiele funderingen. Het is geschikt voor de bouw van bases onder zware huizen.
 • Schroef. Door zijn kenmerken ligt deze optie dicht bij de stapel. Het is ook geschikt voor vloerconstructies. In tegenstelling tot de vorige versie moeten schroefpalen worden geschroefd en niet gehamerd, dus er zijn er veel die ervoor kiezen.

Algemene regels

Zonder voorbereiding en naleving van de reeks regels om de site correct te markeren, werkt niet. Zorg ervoor dat u rekening houdt met het volgende zogenaamde referentiepunt. De locatie van een van de hoeken van de fundering moet noodzakelijkerwijs worden gekoppeld aan elk object dat zich op de site bevindt. Dit wordt gedaan om het gemakkelijker te corrigeren als u per ongeluk verdwaalt. Een voorbeeld van een dergelijk onderwerp kan als afrastering dienen.

Velen proberen het huis zo in te richten dat het parallel loopt met de omheiningstructuur. Hiertoe worden op verschillende punten gelijke segmenten loodrecht op het vlak van het hek op de omheining afgezet. Om dit te doen, kunt u touw gebruiken. Daarna moet je vanuit het startpunt een rechte hoek maken. Nu kunt u doorgaan met de rest van de markup.

instrumenten

Het is noodzakelijk om de site uit te splitsen met behulp van speciaal daarvoor ontworpen tools, zodat voordat u met dit soort werk begint, Het wordt aanbevolen om gereedschap op te slaan zoals:

 • roulettewiel De lengte van het meetlint moet gelijk zijn aan of groter zijn dan de lengte van de diagonaal.U kunt het apparaat gebruiken en een kortere versie, maar dit zal extra problemen met het koppelen veroorzaken;
 • houten palen zijn nodig om de draad op de grond te bevestigen nadat de markering naar het lagere vlak is verplaatst;
 • het vierkant is alleen nodig om de hoeken op 90 graden te controleren, maar het doet geen pijn om zowel 30 als 60 graden te hebben;
 • koord of koord voor markering;
 • er zijn bevestigingen nodig om de snaar op de stokken vast te zetten. Je kunt wasknijpers, nagels, clips gebruiken - alles wat past;
 • laser niveau of theodoliet, en u kunt ook een goedkoper constructie niveau gebruiken - waterpas. U moet echter weten dat het werken met het laserniveau veel eenvoudiger en sneller is.

Hoe te doen?

De opmaak is gemaakt voor verschillende soorten funderingen. Het is noodzakelijk om opmaak aan een type te binden, omdat dit in elk specifiek geval zijn eigen kenmerken kan hebben. Het is noodzakelijk om ze allemaal te overwegen. Het is echter eerst noodzakelijk om gemeenschappelijke specifieke kenmerken te overwegen.

Twee methoden voor het construeren van een rechthoekige fundering

Sterker nog, iedereen die op school geometrie heeft gestudeerd, kan een rechte hoek bouwen. Hiervoor heeft u geen speciale kennis nodig.Dus in één van de gevallen kan de stelling van Pythagoras worden toegepast:

C = √ (А² + B²)

Zonder in de wildernis van geometrie te gaan, is het de moeite waard om de stelling van Pythagoras als voorbeeld te gebruiken. Als er al twee kanten zijn gebouwd. Eén bevindt zich langs het hek. Het is niet gepland om het te veranderen. De tweede is in de buurt gebouwd, maar er is geen zekerheid dat hij in een rechte hoek staat en ik wil hem bekijken. Dan moet u vanuit de hoek aan elke kant het segment meten. Velen nemen bijvoorbeeld de volledige lengte per segment.

Neem bijvoorbeeld de zijkanten van 9 en 12 m. Dan √ (9² + 12²) = √ (81 + 144) = 15 m. Dit betekent dat de diagonaal tussen hen gelijk moet zijn aan 15 m.

Als alles correct is, is de hoek perfect recht gemaakt. Is dit niet het geval, dan is er een mogelijkheid om de pen enigszins te verplaatsen, wat de tweede hoek aangeeft, waardoor de doek wordt gecorrigeerd.

De tweede methode wordt het "web" genoemd. Hier is het belangrijk om een ​​touw te maken dat niet de eigenschap heeft om uit te rekken. Let op dit feit, anders werkt het niet. Eerst moet je de string precies onder de afmetingen van de toekomstige fundering snijden. Neem dezelfde 9 en 12 m. Het is noodzakelijk om het stuk af te snijden om de diagonaal later af te meten. Het duurt twee segmenten van 9, 12 en 15 m, evenals een kleine hoeveelheid te repareren.

Nu moet je het touw op de hoeken vastmaken en ook de diagonaal bevestigen. Daarna kun je doorgaan met de spanning. Trek eerst aan één kant, bij voorkeur lang of langs het hek. Daarna moet je een van de korte zijden vastdraaien.

Er moet voor worden gezorgd dat de snaar, die de diagonaal aangeeft, ook goed is uitgerekt. Het is noodzakelijk om hetzelfde te doen met de andere korte kant. Alle bevestigingen moeten worden gemaakt met behulp van wiggen.

Onder de basis van de kolom

Moet een worp in twee lagen maken. In dit geval moet de onderste laag zich op hetzelfde niveau bevinden als de pilaren. Hierna kun je aan de touwtjes trekken. Controleer of de twijnen elkaar snijden in een rechte hoek. Waar er plaatsen van kruising van het touw zijn, met een loodlijn moet u de plaats onder de stapels markeren en de wiggen vastzetten. Touw moet worden verwijderd om niet te interfereren.

Nu is het noodzakelijk om gaten onder de palen te boren en de palen te installeren. Spang het touw opnieuw. Nu moet je alle pilaren gelijk van de grond verwijderen, zodat ze het touw raken.

Houd er rekening mee dat het touw vanuit het midden van de schraper naar de randen moet worden verplaatst, zodat ze de installatie en montage niet hinderen.

Under strip foundation

In dit geval moet u een dubbele opmaak maken, omdat de stripstichting een strip is. Eerst moet je de vod plaatsen, dan moet je de snaar in een rechte hoek trekken. Eerst wordt een buitencontour gemaakt. Er moet aan worden herinnerd dat de hoogte van de snaar gelijk moet zijn aan het bovenste niveau van de fundering. Daarna is het noodzakelijk om een ​​interne contour te maken. Hiertoe wordt een stuk gelijk aan de breedte van de tape op de obnovka van het bestaande touw afgelegd, waarna een interne contour wordt gemaakt.

In de toekomst worden met behulp van een schietlood de hoeken bepaald. Pinnen worden op de grond van hoeken op de grond bevestigd. Tussen hen wordt een snaar getrokken, die de begrenzing van de geul onder de strookfundering aangeeft. Daarna graaf een greppel. Bij het vormen van de latten, de bovenste snaren opnieuw spannen, is het niet nodig als de hoogte van de fundering wordt bepaald door de draaibank.

Onder de plakstichting

In dit geval is het maken van de markup veel gemakkelijker dan voor een kolom- of stripvoet. Het enige dat nodig is, is om een ​​rechthoek met een touwtje te bouwen. Er moet speciale aandacht worden besteed aan het afleiden van rechte hoeken.In principe is dit allemaal voorbij. In de toekomst moet je, net als in de vorige gevallen, met behulp van loodlijnen, de hoekspots op de grond vinden en markeren met pinnen.

Complexe markup

Wanneer het nodig is om een ​​markering te maken van de ongebruikelijke rechthoekige kelder en structuren met veel uitstekende hoeken, zul je moeten zweten. Het is echter nog steeds mogelijk.

Stap voor stap instructies zijn als volgt:

 • om te beginnen wordt de algemene schets van de toekomstige constructie geschetst. Op het plan moeten de afstanden tot de uiterste punten van elkaar worden gemarkeerd. Op basis van deze gegevens wordt een grote rechthoek gebouwd waarin het huis zal worden ingeschreven;
 • daarna is het noodzakelijk om alle hoeken te corrigeren, de diagonalen en lengtes van de zijden opnieuw te meten;
 • Ga vervolgens naar het moeilijkste - markeer de onderbrekingen van de muren. Houd er rekening mee dat in bijna honderd procent van de gevallen elk van deze breuken een andere rechthoek is, dus alles wat je hoeft te doen is om meerdere rechthoeken binnenin te bouwen. In de toekomst moet je de hoeken instellen en dubbel controleren;
 • met behulp van loodlijnen, is het noodzakelijk om de kruispunten te berekenen die op het plan staan ​​en de algemene omtrek van het huis te vormen.

tips

Deskundigen delen verschillende aanbevelingen waarmee u gemakkelijker en sneller de basis kunt markeren.

 • Om alle markeringen in de toekomst correct uit te voeren, is het noodzakelijk om de site goed voor te bereiden: verwijder alle vuilnis en gras. Dan is het mogelijk om het reliëf van de grond te schatten, en ook zal het touw niet aan iets gehecht zijn aan de spanning.
 • De assen of diagonalen in de rechthoek zijn gelijk aan elkaar. Als blijkt dat de ene as langer is dan de andere, moet u de berekeningen controleren.
 • Over het algemeen kunnen alle berekeningen worden uitgevoerd met speciale programma's, dus als u geen moeite wilt doen met het extraheren van vierkantswortels, kunt u er een gebruiken.
 • Als u een huis precies langs het hek wilt bouwen, moet u een ander object als een "referentiepunt" kiezen, bijvoorbeeld een krukje.

De eenvoudigste basis in termen van markering is monolithisch, dus voor zijstructuren, zoals een bad of een schuur, heeft het de voorkeur om het te gebruiken. Hierdoor kan al het werk met de hand worden gedaan.

 • Voordat u de hoekpunten op een complexe fundering met loodlijnen plaatst, moet u deze in rechthoekige secties verdelen.In de toekomst moet je met de tekening controleren op de aanwezigheid van elke knik, omdat het vaak moeilijk is om "met het oog" te bepalen welk van de draden de muur markeert en welke van de zijconstructies moeilijk blijkt te zijn.
 • De eenvoudigste manier is om de oude basis te gebruiken. In dit geval is de opmaak niet nodig: het is alleen nodig om de bestaande basis een beetje te wijzigen.

Over de lay-out en uitgraving van de fundering met de installatie van bekisting en wapening, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer