Subtiliteiten van het proces van versterkingstrookfundering

Elk gebouw kan niet zonder een betrouwbare en sterke basis. Fundamentbouw is de belangrijkste en tijdrovende stap. Maar in dit geval moeten alle regels en vereisten voor het versterken van de fundering in acht worden genomen. Voor dit doel bouwen ze een stripfundering die in staat is om de fundering van de constructie sterk en betrouwbaar te maken. Het is de moeite waard in meer detail na te denken over de eigenschappen van de stripfundering, evenals de technologie voor het versterken van de structuur.

Speciale functies

De stripfundering is een monolithische betonstrook zonder openingen in de deuropeningen, die de basis vormen voor de constructie van alle wanden en scheidingswanden van de constructie. De basis van de tapestructuur is een concrete oplossing, die is gemaakt van cementmerk M250, water, zandmengsel.Voor zijn verharding gebruikte versterkende kooi, gemaakt van metalen staven met verschillende diameters. De tape verdiept zich voor een bepaalde afstand in de grond en steekt tegelijkertijd uit boven het oppervlak. Maar de stripfundering wordt blootgesteld aan zware belastingen (grondwaterbeweging, massieve constructie).

  In elke situatie moet u erop voorbereid zijn dat verschillende negatieve effecten op structuren de toestand van de fundering kunnen beïnvloeden. Daarom, als de wapening onjuist is gemaakt, kan bij de eerste geringste dreiging de fundering in elkaar klappen, wat leidt tot de vernietiging van de hele constructie.

  Wapening heeft de volgende voordelen:

  • voorkomt bodemdaling onder het gebouw;
  • heeft een positieve invloed op de geluidwerende eigenschappen van de fundering;
  • verhoogt de stabiliteit van de fundering voor plotselinge veranderingen in temperatuuromstandigheden.

  vereisten

  Berekeningen van wapeningsmaterialen en wapeningsschema's worden uitgevoerd in overeenstemming met de regels van de functionerende SNIP 52-01-2003. Het certificaat heeft specifieke regels en vereisten waaraan moet worden voldaan bij het versterken van de strookvoet. De belangrijkste indicatoren voor de sterkte van betonconstructies zijn de weerstandscoëfficiënten voor compressie, spanning en dwarsbreuk.Afhankelijk van de vastgestelde gestandaardiseerde indicatoren van beton wordt een bepaald merk en groep geselecteerd. Het uitvoeren van de wapening van de strookfundering, het type en de gecontroleerde kwaliteitsindicatoren van het versterkingsmateriaal worden bepaald. Volgens GOST is het toegestaan ​​warmgewalste bouwfittingen van een zich herhalend profiel te gebruiken. De klepgroep wordt geselecteerd afhankelijk van de vloeigrens bij maximale belastingen, deze moet plasticiteit, weerstand tegen roest en lage temperatuurindexen hebben.

  types

  Voor de versterking van de tape base gebruikt twee soorten staven. Voor axiaal, die een toetsbelasting dragen, is klasse AII of III vereist. In dit geval moet het profiel geribbeld zijn, omdat het de beste hechting heeft op de betonoplossing en ook, in overeenstemming met de norm, de belasting overbrengt. Voor bovenbouwspringers worden goedkopere fittingen gebruikt: gladde klasse AI, waarvan de dikte 6-8 millimeter kan zijn. Onlangs is er veel vraag naar glasvezelversterking, omdat deze de beste sterkte-eigenschappen en een lange levensduur heeft.

  De meeste ontwerpers raden het niet aan om te gebruiken voor de fundamenten van residentiële gebouwen. Volgens de regels moeten het gewapende betonconstructies zijn. Kenmerken van dergelijke bouwmaterialen zijn reeds lang bekend. Gespecialiseerde wapeningsprofielen zijn ontwikkeld, die ertoe bijdragen dat beton en metaal worden gecombineerd tot een integrale structuur. Hoe concreet met glasvezel zich zal gedragen, hoe deze wapening betrouwbaar zal aansluiten op de betonmix en of dit paar met succes verschillende ladingen aankan - dit alles is weinig bekend en praktisch niet geprobeerd. Als u wilt experimenteren, kunt u versterking van glasvezel of gewapend beton gebruiken.

  berekening

  Rebar-verbruik moet worden uitgevoerd in de planningsfase van de funderingsplannen, zodat het in de toekomst nauwkeurig zal zijn om te weten hoeveel bouwmateriaal nodig zal zijn. Het is de moeite waard om kennis te maken met het berekenen van de hoeveelheid versterking voor een ondiepe basis met een hoogte van 70 cm en een breedte van 40 cm. Eerst moet u het uiterlijk van het metalen frame vaststellen. Het wordt gemaakt van bovenste en onderste gepantserde gordels, elk met 3 wapeningsstaven.De opening tussen de staven is 10 cm, en u moet ook nog eens 10 cm toevoegen voor de beschermende betonlaag. De verbinding wordt gemaakt door versterkende stukken met identieke parameters te koken met een stap van 30 cm. De diameter van de wapening is 12 mm, groep A3.

  De berekening van de vereiste hoeveelheid wapening is als volgt:

  • om de uitgaven van staven op de axiale riem te bepalen, moet u de berekening van de perimeter van de stichting maken. Het is noodzakelijk om een ​​symbolische kamer te nemen met een omtrek van 50 m. Aangezien er 3 bars zijn met elk twee gepantserde riemen (in totaal 6 stuks), is het verbruik: 50x6 = 300 meter;
  • Nu moet worden berekend hoeveel verbindingen nodig zijn om de riemen te verbinden. Hiervoor is het noodzakelijk om de totale omtrek te delen door de stap tussen de jumpers: 50: 0,3 = 167 stuks;
  • het waarnemen van een bepaalde dikte van de insluitende betonlaag (ongeveer 5 cm), de afmeting van de loodrechte latei zal 60 cm zijn en axiaal - 30 cm. Het aantal individuele springers voor één verbinding is 2 stukken;
  • het is noodzakelijk om de uitgaven van staven op axiale jumpers te berekenen: 167x0.6x2 = 200.4 m;
  • consumptie van producten voor loodrechte jumpers: 167х0.3х2 = 100.2 m.

  Als gevolg hiervan, de berekening van versterkende materialen bleek dat de totale hoeveelheid te besteden 600,6 m zou zijn. Maar dit aantal is niet doorslaggevend, het is noodzakelijk om producten te kopen met een marge (10-15%), omdat het noodzakelijk is om versterking van de fundering in de hoekgebieden uit te voeren.

  schema

  De constante beweging van de grond oefent de grootste druk uit op de stripfundering. Om deze belastingen stevig te kunnen weerstaan ​​en ook de bronnen van scheuren in de planningsfase te elimineren, raden deskundigen aan te zorgen voor een juist geselecteerd wapeningsschema. Het basisversterkingsschema is een specifieke opstelling van axiale en loodrechte staven, die tot een enkele structuur worden samengevoegd.

  In SNiP nr. 52-01-2003 wordt duidelijk overwogen hoe de versterkingsmaterialen in de fundering moeten worden gelegd, met welke stap in verschillende richtingen.

  Het loont de moeite om de volgende regels uit dit document te overwegen:

  • de stap van het leggen van de staven is afhankelijk van de diameter van de wapening, de afmetingen van de grindkorrels, de methode van het leggen van de betonoplossing en de verdichting ervan;
  • De werkverhardingsstap is een afstand die gelijk is aan twee hoogten van de sectie van de versterkende tape, maar niet meer dan 40 cm;
  • dwarsverharding - deze afstand tussen de staven is de helft van de breedte van de sectie zelf (niet meer dan 30 cm).

  Bij het bepalen van het wapeningsschema moet er rekening mee worden gehouden dat een in zijn geheel gemonteerd frame in de bekisting is gemonteerd en dat alleen de hoekprofielen binnenin worden vastgemaakt. Het aantal axiaal versterkte lagen moet minstens 3 zijn rond de gehele contour van de fundering, omdat het onmogelijk is om vooraf de gebieden met de sterkste belastingen te bepalen. Het populairst zijn de schema's waarbij de verbinding van de wapening op zo'n manier wordt uitgevoerd dat de cellen van geometrische vormen worden gevormd. In dit geval is een sterke en betrouwbare fundamentele fundering gegarandeerd.

  Technologie werkt

  Versterking strip stichting wordt uitgevoerd met inachtneming van de volgende regels:

  • Voor functionele wapening worden staven van de A400-groep gebruikt, maar niet lager;
  • deskundigen raden af ​​om te lassen als een gewricht, omdat het de doorsnede stompt;
  • op de hoeken is de wapening gebonden, maar niet gelast;
  • draadfittingen zijn niet toegestaan ​​voor slangklemmen;
  • het is noodzakelijk om een ​​beschermende betonlaag (4-5 cm) strikt uit te voeren, omdat het de bescherming van metalen producten tegen corrosie is;
  • bij het uitvoeren van raamwerken, zijn de staven in de axiale richting verbonden met een overlapping, die niet minder dan 20 diameters van de staven en niet minder dan 25 cm moet zijn;
  • Bij frequente plaatsing van metalen producten is het noodzakelijk om de grootte van het aggregaat in de betonoplossing waar te nemen, het mag niet tussen de staven blijven.

  Voorbereidende werkzaamheden

  Voordat u met het werk begint, moet u het werkgebied reinigen van verschillende brokstukken en storende voorwerpen. Volgens de eerder gemaakte markeringen wordt een greppel gegraven, die handmatig of met behulp van gespecialiseerde apparatuur kan worden gemaakt. Om de wanden in een perfect gladde staat te houden, wordt het aanbevolen om de bekisting te monteren. In principe wordt het frame samen met de bekisting in een greppel geplaatst. Daarna wordt het beton gestort en wordt de structuur op een verplichte basis waterdicht gemaakt met ruberoïde platen.

  Methoden voor paringwapening

  Het schema van verharding van de tapestichting maakt de verbinding van staven mogelijk met behulp van de bundelmethode. Het bijbehorende metalen frame heeft een hoge sterkte in vergelijking met de lasoptie. Dit vloeit voort uit het feit dat het risico van verbranding van metalen producten toeneemt.Maar dit is niet van toepassing op fabrieksproducten. Het is toegestaan ​​om het werk te versnellen om wapening op rechte stukken uit te voeren door te lassen. Maar de versteviging van de hoeken wordt alleen geproduceerd met behulp van breiring.

  Voordat u brei-versterking breidt, moet u de benodigde gereedschappen en bouwmaterialen voorbereiden.

  Er zijn twee manieren om metalen producten te binden:

  • gespecialiseerde haak;
  • breimachine.

  De eerste methode is geschikt voor kleine volumes. Het leggen van wapening zal in dit geval te veel tijd en moeite vergen. Gegoten draad met een diameter van 0,8 - 1,4 mm wordt gebruikt als verbindingsmateriaal. Het gebruik van andere bouwmaterialen is verboden. Het anker kan afzonderlijk worden aangesloten en vervolgens in de greppel worden neergelaten. Of voer de binding uit van de wapening in de put. Beide manieren zijn rationeel, maar er zijn enkele verschillen. Als je op het oppervlak van de aarde bent, kun je het alleen aan, en in de greppel heb je een assistent nodig.

  Hoe versteviging in de hoeken van de strookfundering te breien?

  Voor hoekmuren worden verschillende bindmethoden gebruikt.

  • Foot. Voor het uitvoeren van werkzaamheden aan het einde van elke staaf, wordt een voet gemaakt onder een hoek van 90 graden. In dit geval lijkt de hengel op een poker. De grootte van de voet moet minimaal 35 diameters zijn. Het gebogen gedeelte van de staaf is verbonden met de overeenkomstige verticale sectie. Dientengevolge, het blijkt dat de buitenstaven van het kader van één muur aan de buitenmuren van de andere muur worden vastgemaakt, terwijl binnenin de buitenmuren samenvoegen.
  • L-vormige klemmen gebruiken. Het principe van uitvoering is vergelijkbaar met de vorige variant. Maar hier hoeft u geen voet te maken, maar neemt u een speciaal L-vormig element aan, waarvan de waarde niet minder is dan 50 diameters. Het ene deel is verbonden met het metalen frame van het ene muuroppervlak en het andere met het verticale metalen frame. In dit geval zijn de binnen- en buitenklemmen verbonden. De hoogte van de klemmen moet worden gevormd ¾ vanaf de hoogte van de keldermuur.
  • Met het gebruik van U-vormige klemmen. Op de hoek heeft u 2 klemmen nodig, waarvan de diameter 50 diameters is. Elk van de klemmen is gelast aan 2 parallelle staven en 1 loodrecht op de stang.

  Zie de volgende video om de hoeken van de stripfundering goed te verstevigen.

  Hoe versteviging onder een stompe hoek uit te voeren?

  Hiervoor is de buitenste stang tot op zekere hoogte gebogen en is er een extra stang aan bevestigd voor een kwalitatieve versterking van de sterkte. Interne speciale elementen zijn verbonden met extern.

  Hoe versterkingsontwerp met uw eigen handen te breien?

  Het is de moeite waard om meer in detail na te gaan hoe het breien van de wapening wordt uitgevoerd op het aardoppervlak. Eerst worden alleen rechte delen van het raster gemaakt, waarna de structuur wordt geïnstalleerd in een geul waar de hoeken worden versterkt. Wapening-segmenten worden voorbereid. De gestandaardiseerde waarde van de staven is 6 meter, zo mogelijk is het beter om ze niet aan te raken. Als u niet zeker bent van uw eigen kunnen dat u dergelijke hengels aankan, kunnen ze in tweeën gesneden worden.

  Experts raden aan te beginnen met het verstrengen van wapeningsstaven voor de kortste stripbasisstrip.dat geeft je de mogelijkheid om een ​​bepaalde ervaring en vaardigheid te verwerven, in de toekomst zal het gemakkelijker zijn om met lange structuren om te gaan. Snijden is ongewenst, omdat het het verbruik van metaal zal verhogen en de sterkte van de fundering vermindert. De parameters van de blanco's moeten worden bekeken op het voorbeeld van de fundering, waarvan de hoogte 120 cm en de breedte - 40 cm is.Versterkingsproducten moeten aan alle kanten worden gegoten met een betonmix (ongeveer 5 cm dik), wat de beginvoorwaarde is. Gezien deze gegevens mogen de netparameters van het frame van verstevigingsmateriaal niet meer dan 110 cm hoog zijn, 30 cm breed.Voor de paring voeg 2 centimeter van elk vlak toe, dit is nodig voor de overlapping. Daarom moeten de openingen voor horizontale lateien een afmeting van 34 centimeter hebben, de lege gedeelten voor de axiale lateien 144 centimeter.

  Na berekeningen is het ontwerp voor het uitharden van de brei als volgt:

  • je moet een vlak stuk land kiezen, twee lange staven plaatsen, waarvan de uiteinden moeten worden bijgesneden;
  • op een afstand van 20 cm van de uiteinden zijn horizontale stutten bevestigd aan de uiterste randen. Voor het binden is een draad van 20 cm nodig, deze wordt dubbelgevouwen, getrokken onder het bindgedeelte en vastgezet met een haaknaald. Maar het is noodzakelijk om er voorzichtig op te letten dat de draad niet afbreekt;
  • Op een afstand van ongeveer 50 cm worden de resterende horizontale stutten afwisselend bevestigd. Wanneer alles gereed is, wordt de structuur naar een vrije plaats verwijderd en wordt de binding van één meer skelet op dezelfde manier uitgevoerd.Het resultaat zal het bovenste en onderste deel zijn dat met elkaar verbonden moet worden;
  • dan moet je stops voor de twee delen van het raster installeren, je kunt ze tegen verschillende objecten laten rusten. Het belangrijkste is om te zien dat de bijbehorende structuren een betrouwbare profiellocatie hebben, de afstand daartussen moet gelijk zijn aan de hoogte van de bijbehorende wapening;
  • aan de uiteinden zijn twee axiale stutten bevestigd, waarvan de parameters al bekend zijn. Wanneer het frame-product op het voltooide apparaat lijkt, kunt u beginnen met het binden van de resterende stukken wapening. Alle procedures worden uitgevoerd met het controleren van de afmetingen van de constructie, hoewel de blanco's van dezelfde afmetingen zijn gemaakt, zal een extra controle geen kwaad;
  • dezelfde methode wordt gebruikt om alle andere rechte secties van het frame te binden;
  • Op de bodem van de greppel wordt een pakking gelegd met een hoogte van niet minder dan 5 cm en de onderkant van het rooster wordt erop gelegd. Zijsteunen zijn geïnstalleerd, het rooster is in de juiste positie gemonteerd;
  • de parameters van onbeveiligde dockingpunten en hoeken worden verwijderd, er worden stukken wapening voorbereid om het metalen frame met het algehele systeem te verbinden.Het is vermeldenswaard dat de overlapping van de uiteinden van de wapening niet kleiner mag zijn dan 50 bar;
  • de onderste bocht is vastgemaakt, na loodrechte rekken en de bovenste bocht is eraan vastgemaakt. Er wordt een controle uitgevoerd van de versterkingsafstand tot alle vlakken van de bekisting. Verharding van de structuur eindigt hier, nu kunt u doorgaan met het gieten van de fundering met een betonmix.

  Breien met een speciale armatuur

  Om zo'n mechanisme te maken, heb je verschillende platen nodig met een dikte van 20 millimeter.

  Het proces zelf is als volgt:

  • 4 platen worden afgesneden volgens de grootte van het wapeningsproduct, ze worden verbonden door 2 stukken op een afstand gelijk aan de steek van de verticale stijlen. Het resultaat zou moeten zijn twee planken met identiek patroon. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de markering van de afstand tussen de lamellen hetzelfde is, anders werkt de axiale opstelling van de verbindende speciale elementen niet;
  • Er worden 2 verticale steunen gemaakt, waarvan de hoogte gelijk moet zijn aan de hoogte van het wapeningsnet. Selecties moeten een profielhoeksteun hebben, waardoor ze niet kunnen omrollen.De voltooide structuur wordt getest op duurzaamheid;
  • de poten van de steun zijn op 2 gehamerde planken gemonteerd en de twee buitenste planken zijn op de bovenste plank van de steunen geplaatst. Fixatie wordt uitgevoerd met elke handige methode.

  Als een resultaat moet een model van het wapeningsnet worden gevormd, nu kan het werk worden uitgevoerd zonder hulp van buitenaf. Verticale loopringen van de wapening worden op de geplande secties geïnstalleerd en hun positie wordt van tevoren vastgezet met gewone spijkers voor een bepaalde tijd. Op elke horizontale metalen brug is een ankerstang aangebracht. Deze procedure wordt aan alle kanten van het frame uitgevoerd. Als alles goed is gedaan, kun je beginnen met het breien met draad en een haak. Het ontwerp moet worden gedaan als er in de aanwezigheid van dezelfde delen van het rooster van versterkende producten zijn.

  Een versterkt gaas breien in een greppel

  Werk in de geul is moeilijk vanwege de drukte.

  Het is noodzakelijk om goed na te denken over het patroon van het breien van elk speciaal element.

  • Stenen of stenen van niet meer dan 5 cm hoog zullen op de bodem van de geul gelegd worden, ze zullen metalen producten van de grond heffen en het mogelijk maken dat beton versterkende producten van alle kanten sluit. De afstand tussen de stenen moet gelijk zijn aan de breedte van het raster.
  • Lengtestaven worden op de stenen geplaatst. Horizontale en verticale stangen moeten op de vereiste parameters worden gesneden.
  • Begin de basis te vormen van het frame aan één kant van de fundering. Het werk zal gemakkelijker te doen zijn als je van tevoren horizontale stutten aan de stangen vastmaakt. De helper moet de uiteinden van de stangen ondersteunen zolang ze niet in de juiste positie zijn gemonteerd.
  • Alternatief breien van de wapening wordt uitgevoerd, de afstand tussen de afstandselementen moet niet minder zijn dan 50 cm. De versterking op alle rechte delen van de grondtape is op dezelfde manier verbonden.
  • De parameters en de ruimtelijke locatie van het frame worden gecontroleerd, indien nodig, moet de situatie worden gecorrigeerd en moet de aanraking van metalen producten met de bekisting worden vermeden.

  tips

  U moet vertrouwd raken met de meerdere fouten die onervaren vakmensen maken bij het uitvoeren van wapening zonder bepaalde regels te volgen.

  • In eerste instantie is het nodig om een ​​plan te ontwikkelen volgens hetwelk in de toekomst berekeningen zullen worden uitgevoerd om de belasting van de fundering te bepalen.
  • Tijdens de fabricage van de bekisting mogen er geen openingen ontstaan, anders zal betonmix door deze gaten vloeien en de structurele sterkte afnemen.
  • De grond moet waterdicht zijn, bij afwezigheid zal de kwaliteit van de plaat afnemen.
  • Het is verboden voor de wapeningsstaven om in contact te komen met de grond, een dergelijk contact zal leiden tot het verschijnen van roest.
   • Als wordt besloten om frameversterking uit te voeren door middel van lassen, is het beter om staven met een index C te gebruiken. Dit zijn gespecialiseerde materialen die bedoeld zijn om te lassen, dus onder invloed van temperatuurregimes verlies ik mijn technische kenmerken niet.
   • Het wordt niet aanbevolen om gladde staven te gebruiken voor versterking. Betonmortel is niet wat vaste voet krijgt, en de stangen zelf zullen erin glijden. Wanneer de grond beweegt, zal een dergelijke structuur barsten.
   • Het wordt afgeraden hoeken door een direct kruispunt te plaatsen, wapeningsproducten buigen erg hard. Soms komen versterkende hoeken tot trucs: verwarm een ​​metaalproduct tot een plooibare staat, of met behulp van een slijpmachine, maalstructuren. Beide opties zijn verboden, omdat volgens deze procedures het materiaal zijn kracht verliest, wat verder zal leiden tot negatieve gevolgen.

   Kwalitatief uitgevoerde versterking van de fundering is de sleutel tot een lange levensduur van het gebouw (20-40 jaar), daarom moet deze procedure speciale aandacht krijgen.Maar ervaren vakmensen adviseren om elke 10 jaar onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer