De basis voor een huis van cellenbeton: hoe kiezen en bouwen?

Als u de basis kiest voor de constructie van gasbetonblokken, moeten alle technische kenmerken van dit materiaal in overweging worden genomen. Cellenbeton - een populair budgetmateriaal dat vaak wordt gebruikt bij de bouw van huizen, huisjes en bijgebouwen. Het heeft verschillende voordelen, daarom is er veel vraag naar. Maar huizen gemaakt van gasbeton zijn zwaarder dan gebouwen gemaakt van boomstammen of timmerhout, dus u moet nadenken over een solide basis.

Speciale functies

Cellenbeton is geautoclaveerd cellenbeton. Gedurende de geschiedenis van zijn bestaan ​​heeft het toepassing gevonden in bijna alle gebieden van de constructie van structurele elementen van gebouwen en structuren van elk type.Karakteristieke kenmerken van dit materiaal maken het zeer concurrerend op de markt van bouwmaterialen.

De belangrijkste voordelen van de constructie van funderingen van dit materiaal:

 • onafhankelijkheid van temperatuurveranderingen;
 • lichtgewicht;
 • snelle installatie en installatiegemak;
 • milieuvriendelijkheid;
 • gematigde kosten;
 • uitstekende warmte- en geluidsisolatie;
 • hoge weerstand tegen vorst, en vanwege porositeit dringt water niet snel in het materiaal;
 • veelzijdigheid: cellenbeton kan worden gezaagd, geboord, dankzij welke gasblokken een andere vorm kunnen krijgen;
 • in fabrieken waar gasblokken worden gemaakt, is er een laboratorium dat de kwaliteit van het materiaal controleert;
 • cellenbeton behoort tot steenmaterialen, maar wordt beschouwd als een redelijk licht materiaal. Bijna elk type fundering dat voldoet aan de eisen voor stijfheid en vervorming is daarvoor geschikt.

projecten

De sterkte- en ontwerpoplossingen van gasbetonblokken zijn niet onderdoen voor de gebruikelijke baksteen. Ze lijken zelden schimmel en vochtigheid, ze ademen perfect.

Voordat u de fundering gaat bouwen, moet u beslissen over het type fundering en zorgvuldig de toekomstige fundering van uw huis ontwerpen.

plaat

Plaatweergave is een van de opties voor een niet-begraven of ondiepe ondergrond. Dit is een gewapende betonnen plaat waaronder een laag zand en puin wordt samengeperst. Plaatoptie voor een huis van cellenbeton heeft het hoogst mogelijke draagvermogen, dat wordt bereikt door het grote ondersteunende gebied van de plaat, dat het gehele gebied van het gebouw in beslag neemt.

In de meeste gevallen is de dikte van de plaat 20 tot 40 cm. Monolithische platen van het basistype hebben een grotere ruimtelijke stijfheid dan de fundering, samengesteld uit afzonderlijke platen.

De belangrijkste voordelen van de plakfundering:

 • installatiegemak;
 • lage kosten;
 • hoog draagvermogen;
 • het gemeenschappelijke platform ondergaat geen lokale vervorming;
 • de mogelijkheid om de fundering te gebruiken als vloer voor de kelder;
 • de hoogte van het huis kan hoger zijn dan 2 verdiepingen met een belasting van 20-25 t / m2;
 • bouwgemak in moeilijke bodems.

Minpunten: het fundament van een plaat wordt alleen gebouwd in huizen waar geen kelder is.

  Stapelmus

   De paalfundering van de afgelopen jaren wordt steeds gebruikelijker vanwege de betrouwbaarheid, veelzijdigheid en betaalbaarheid van installatie met hun eigen handen.Heel vaak werden cellenbeton opgetrokken op schroefpalen, onderling verbonden door een grillage, in gebieden dicht bij het grondwater. Installatie met een monolithische grillage zal blokkeren metselwerk van kraken dat optreedt tijdens krimp.

   Meestal geven ze bij het kiezen van heipalen voor cellenbetonconstructies de voorkeur aan geramde of schroefsteunen. Dergelijke palen zijn eenvoudig te monteren, zelfs met zelf-opbouw.

   lint

   De lintvariant is een strook van gewapend beton die langs de gehele omtrek van het gebouw loopt, evenals onder dragende wanden. Het is uitgerust door een kuil te graven. Dit type fundering is optimaal voor de bouw van een gasbetonhuis.

   De optie voor ondiepe diepte is ideaal voor het bouwen van een gebouw van gasbetonblokken op ideale grond die niet de neiging heeft om te hijgen en te verschuiven. Voldoende diepte is 500 mm. In het tegenovergestelde geval wordt het linttype van de diepe funderingsfundering opgetild. De onderkant van de basis zal dus onder het vriesniveau liggen.

   De verzonken versie is ook goed omdat u hiermee een kelder of een kelder kunt uitrusten of decoratieve elementen kunt toevoegen, bijvoorbeeld prachtige betonnen trappen.

   baksteen

   Een stenen fundering is ook een goede optie voor een gasbetonhuis, maar alleen als de grond niet de neiging heeft om te hijsen en ook bij de constructie van een gebouw van één verdieping.

   Alleen massieve steen van merken niet lager dan M200 met een vorstbestendigheidsindex van F35-10 wordt gebruikt voor het apparaat.

   zuilvormig

   Zo'n fundament is alleen gebouwd op stabiele bodems met gelijkmatige verlichting. De structuur is een gewapende betonnen grille, onder elke hoek waarvan, onder de dragende muren, stenen, stenen of betonnen pilaren zijn geïnstalleerd. Ze kunnen rond of vierkant zijn.

   Deze optie verschilt van concurrenten in zijn goedkoopheid, gemak van installatiewerk en berekeningen.

   Een van de soorten kolomvormige funderingen voor de constructie van huizen uit cellenbetonblokken - de basis van TISE-technologie is de technologie van individuele constructie en ecologie. TISE onderscheidt zich van standaard kolomfunderingen door de aanwezigheid van de hiel, die het steungebied van de kolom vergroot, terwijl de druk per vierkante centimeter grond wordt verminderd, waardoor het draagvermogen van de stapel bijna tweemaal wordt vergroot.

   TISE is een type fundament dat geen speciale uitrusting vereist tijdens de constructie; alles wat u nodig hebt voor de installatie is een TISE boor- en draagbare bekisting. Een van de belangrijkste vereisten van TISE technologen tijdens de constructie van de constructie is de lichtheid van het materiaal. Daarom is het gebruik van cellenbeton hier ideaal. Alleen als de regels worden gevolgd, zal een huis gebouwd door TISE zijn eigenaars vele jaren van dienst zijn. Ten eerste moet je er bij het ontwikkelen van een project rekening mee houden dat cellenbetonblokken niet van beweging houden, maar het is ook wenselijk om een ​​betonnen rooster te versterken die de palen verbindt met een enkele monolithische plaat. Ten tweede, voordat u muren bouwt, moet u ervoor zorgen dat de fundering stabiel is en klaar voor verdere constructie. Het wordt aanbevolen om de fundering te maken tot het najaar, en in het voorjaar, nadat je de geometrie hebt gecontroleerd, begin je met het bouwen van het huis.

   Vergeet niet dat TISE alleen geschikt is voor lichte gebouwen, en ondanks het feit dat cellenbeton een laag gewicht heeft, weegt een groot huis van 10x10 al ongeveer 2.000 ton, dus weeg de voor- en nadelen zorgvuldig voordat u de fundering bouwt. Deze variant van de fundering is perfect voor een huis op de 1e verdieping.

   Hoe te kiezen?

   Kiezen welke basis moet worden gelegd voor een gasbetonhuis,denk niet alleen aan economische voordelen, omdat de totale levensduur van de fundering, maar ook de gehele constructie van veel factoren afhangt.

   Kies de basis voor het huis van cellenbetonblokken moet, voornamelijk gebaseerd op het type van de bodem, de diepte van het bevriezen van het grondwater, natuurlijke omstandigheden, evenals de topografie van de site.

   Beoordeel de grond in uw omgeving.

   Een betonnen plaat is bijvoorbeeld de beste optie, omdat deze krimpvervorming minimaliseert. Wanneer de grond beweegt, beweegt de plaat mee, waardoor de veiligheid van het huis wordt gewaarborgd. Slab-funderingen zijn bestand tegen zelfs in de meest agressieve klimatologische omstandigheden.

   Lint ondiepe versie is geschikt voor huizen die staan ​​op slecht of srednepuchinistyh bodem. En de fundering, verdiept tot de diepte van de vorstpenetratie, kan worden ingesteld op deinende grond.

   Het kolomachtige funderingstype is alleen geconstrueerd op stabiele grond met een vlak oppervlak.

   De paalfundering is op zijn beurt geschikt voor elke grondsoort, zelfs voor klei.

   Ook adviseren deskundigen om rekening te houden met het aantal verdiepingen van het gebouw, omdat, afhankelijk van het aantal verdiepingen, de totale massa van de constructie toeneemt en dienovereenkomstig de belasting op de fundering.Als je een huis met één verdieping hebt gekozen, kun je elke versie van de basis van het bovenstaande kiezen. Maar het verdient aanbeveling om de twee verdiepingen alleen op monolithische plaat of op tape te plaatsen. In dit geval moeten de diepte en breedte van de tape in de laatste versie groter zijn dan tijdens de constructie van een gebouw van één verdieping.

   Voordat u de kenmerken van de fundering voor een gasbetonhuis gaat berekenen, moet u niet vergeten dat dit een complex proces is dat speciale zorg en aandacht vereist. Als u zich niet wilt wenden tot professionals, kan elke eigenaar van het gebouw alle berekeningen zelf maken.

   Voordat u gaat rekenen, moet u weten:

   • dichtheid en dikte van gasblokken;
   • geschatte gewicht van bouwmaterialen en dak;
   • de hoogte van het gebouw;
   • bodemtype;
   • geschatte sneeuwbelasting.

    Het ontwerpproces omvat niet alleen het opstellen van tekeningen, maar ook het ontwikkelen van basiscommunicatiedelen, het ontwerpen van een kelder of garage in de kelder, het opstellen van bedradingsschema's, enz. Al deze factoren hebben immers rechtstreeks invloed op de keuze van het type fundament voor toekomstige constructie.

    Voordat u de stichting gaat ontwerpen, moet u een budget bepalen.Natuurlijk is het onmogelijk om te besparen op de bouw, maar het is belangrijk om de haalbaarheid te overwegen van het bouwen van een dure basis. De beslissing moet pas worden genomen na de studie van de bodem.

    constructie

    Het bouwen van een stichting met uw eigen handen is mogelijk, maar vereist een nauwkeurige naleving van de bouwtechnologie. Voor elk type fundering is er een stapsgewijs installatiesysteem.

    plaat

    Zoals hierboven vermeld, is de plakfundering ideaal voor cellenbetonwoningen. De basisplaat kan tot 100 jaar dienen met een competente benadering van de constructie. De basis van betrouwbaarheid is de juiste wapening met wapeningsstaven met een diameter van minimaal 12 mm. Je moet niet besparen op materialen, want het is een metalen frame dat op spanning werkt en de plaat in de toekomst niet zal laten barsten.

    Versterkte betonnen plaat onder het volledige oppervlak van het huis. De plaatparameters moeten gebaseerd zijn op het ontwerp van de toekomstige cellenbetonconstructie. Voor garages of baden is de minimale dikte bijvoorbeeld 100 mm en voor een woonhuis - minimaal 200 - 250 mm. Let bij het bouwen op de waterdichting van de mat: in het onderste deel is de basis waterdicht gemaakt met opgerolde materialen,en de top - coating of gespoten.

    Om warmteverlies te verminderen, is het noodzakelijk om de ondergrond te verwarmen.

    lint

    Het belangrijkste materiaal van de strookfundering is beton, gemaakt van zand, cement en water. Voor betere sterkte is het noodzakelijk om de structuur van de betonnen basis te versterken met ijzeren versterking. Voor de bouw moet u het gebied van de voorgestelde constructie vrijmaken en de noodzakelijke markering van alle dragende muren aanbrengen. Verder worden oppervlaktedruppels bestudeerd en wordt het laagste punt geselecteerd, waardoor het verschil in de hoogte van de fundering wordt geëlimineerd. Een sleuf, waarvan de bodem perfect vlak moet zijn, kan met uw eigen handen of met behulp van speciale machines worden gegraven. Vervolgens wordt een speciaal kussen van zand en puin op de bodem geplaatst.

    Voor het vullen moet de bekisting worden geïnstalleerd, waarna de verstevigingskooi rondom de gehele omtrek van de fundering wordt gelegd door in de wapeningsstaven te hameren.

    Voor gieten is het raadzaam om fabrieksbeton te gebruiken, dat in lagen van 20 cm op de bodem van de geul wordt gegoten. Elke laag moet worden samengeperst om de vorming van lege ruimtes te voorkomen. Nadat het werk is voltooid, moet het oppervlak worden genivelleerd.

    De stripfundering moet goed droog zijn voordat u begint met het bouwen van muren. Het kan ongeveer een maand duren.

    Stapels en pilaren

    De stapel- en kolomoptie wordt als de meest economische beschouwd vanwege het lage materiaalverbruik en de hoge constructiesnelheid.

    Van bovenaf zijn beide soorten verbonden door een ijzeren horizontale grillage, waarop het gebouw vervolgens wordt gebouwd.

    Het gasblok is een licht materiaal dat geen extrusie van lijmoplossing vereist. In vergelijking met bakstenen muren kunnen gasbetonblokken zonder pauzes worden gelegd. Volgens bouwvoorschriften worden blokken met een dikte van 350 - 450 mm gebruikt voor het leggen van buitenmuren, voor binnenmuren - ongeveer 200 mm.

    Alvorens de eerste rij blokken te leggen, is het nodig om waterdicht te maken voor de fundering. Als materiaal voor waterdichting kunt u dakbedekkingsmateriaal of polymeercementmortel kiezen op basis van droge mengsels. Het is noodzakelijk om de basis van het cement-zandmengsel zorgvuldig te egaliseren.

    Het loont de moeite om speciale aandacht te besteden aan het leggen van de eerste rij gasbetonblokken, omdat de kwaliteit van het hele gebouw zal afhangen van hoe gelijkmatig ze worden gelegd. De metselwerknivellering kan worden bepaald met behulp van een koord en een niveau.

    Voor het stylen met een speciale lijmconsistentie van dikke crème. De lijmoplossing wordt aangebracht met een troffel of slede, waarvan de breedte gelijk moet zijn aan de breedte van de leg.

    De uitlijning van het metselwerk moet worden gecontroleerd na het leggen van elke rij.

    tips

    • De beste optie voor de plaatbasis voor het cellenbetonhuis is een verwarmde plaat, die de nodige stabiliteit van het plafond biedt.
    • Werk met het gebruik van gasbetonblokken moet worden uitgevoerd bij een temperatuur van +5 tot +25 graden.
    • Voor de bereiding van betonmortel voor strokenfunderingen wordt aanbevolen om schoon water en zand te gebruiken zonder bijmenging van klei en aarde.
    • Als de temperatuur onder nul is, is het toegestaan ​​om warm water te gebruiken om de betonoplossing te kneden, in het geval van warmte moet alleen koud water worden gebruikt.
    • Bij het uitvoeren van werkzaamheden aan de bouw van de fundering in onstabiele bodems, moet u zorgen voor de vestingwerken van de put.
    • M100-betonkwaliteit is geschikt voor de beginfasen van de constructie en opvullingsfasen. M200 wordt gebruikt voor de constructie van de fundering van huizen met eenvoudige overlapping, M250 en 300 zijn perfect voor het bouwen van funderingen voor omvangrijke privé-huizen.
    • Om de kolomvormige fundering te versterken, is het noodzakelijk om zijn draagvlak te versterken. Tape basis verstevigd door opnieuw vullen met wapening, stapel met gewapende betonnen clips langs de gehele lengte van de stapel.
    • De kelderverdieping zal het nuttige gebied van het huis tot twee keer vergroten, maar de kelderverdieping is onmogelijk zonder hoogwaardige waterdichting.
    • Om ervoor te zorgen dat de muren van de gazoblokov niet te vroeg barsten, is het noodzakelijk om ze te versterken en vervolgens de blokken bloot te stellen aan buitendecoratie.
    • Plan de tijd om de muren van het huis te bouwen, aangezien de bouw van de fundering ongeveer een maand werk kost.
    • Vergeet niet dat u niet met de bouw van de fundering moet beginnen, maar niet de totale kosten ervan moet berekenen. De goedkoopste optie van de basis onder het privé-huis wordt als stapel beschouwd.

    Over welke basis er nodig is voor een huis van cellenbeton, zie de volgende video.

    Comments
     auteur
    Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

    Inkomhal

    Woonkamer

    slaapkamer